Bundesliga - preview 26. kola

12.03.2010, 08:33, aktualizováno 14.03.2010, 08:46
Previews
Dvě atraktivní dohrávky přinese nedělní program německé nejvyšší soutěže. Werder cestuje do Hoffenheimu a pokud chce udržet kontakt s pohárovými příčkami, musí vyhrát. Podobně je na tom i Leverkusen, ten hostí Hamburk a musí reagovat na výhry Schalke a Bayernu...
TSG Hoffenheim - Werder Brémy  (neděle 15:30)
Hoffenheim na svém stadionu v Sinsheimu přivítá další z řady týmů, které ještě nedokázal porazit. Proti rozjetým Brémám to však bude mít i v domácím prostředí mimořádně složité.

Oba týmy se setkaly už čtyřikrát. Poprvé při premiéře Hoffenheimu v Bundeslize z toho byla přestřelka 5:4, na jaře pak bezbranková remíza. Letos poprvé se oba nedělní soupeři setkali v devátém kole, kdy přesvědčivě 2:0 vyhráli domácí a konečně naposledy ve čtvrtfinále DFB-Pokalu, odkud se opět po prohře 1:2 pakoval Hoffenheim. Ten bude s tím, že sice Brémy ještě nikdy neporazil, ale nikdy s nimi neprohrál na domácím hřišti, chtít toto utkání mermomocí vyhrát, neboť kůži ještě zdaleka zachráněnou nemá.

Domácí prostředí ale není to, čímž by se sinsheimský klub zrovna mohl chlubit - z posledních sedmi domácích zápasů totiž vyhrál jen jednou. Pokud by se navíc hrálo systémem jaro - podzim, svěřenci Ralfa Rangnicka by v tuto chvíli byli se šesti body jasnými kandidáty na sestup. Právě Ralf Rangnick bude společně s hráči dalším mužem, který sehraje s Werderem zajímavý souboj. Pokud by totiž domácí zvítězili, jejich trenér Ralf Rangnick by tak srovnal bilanci s Thomasem Schaafem na druhé straně. Dosavadní skóre totiž hovoří 5:4 ve prospěch kouče týmu z hanzovního města.

Rangnick se v tomto zápase bude muset obejít bez Becka, Conrada, Jaissleho, Vorsaha, Zuculiniho a Obasiho. "Určitě chceme výš," řekl pro oficiální klubové stránky stoper Josip Simunić. "Já osobně se sebou spokojený nejsem. Největší chybou by bylo, kdybychom se na to teď vykašlali. Máme ještě devět zápasů a musíme do nich dát všechno. Brémy, pokud se dostanou pod tlak, tak chybují. Sledovali jsme jejich utkání ve Valencii. Nemáme se čeho bát, máme skvělého trenéra. Za čtrnáct let mé kariéry jsem nepoznal trenéra, který by tak intenzivně hovořil s hráči a dokázal je přesvědčit, že na to mají. Nedokáži si představit, že by v létě příštího roku (Rangnickovi končí v létě 2011 smlouva - pozn. red.) skončil. Rangnick k Hoffenheimu patří a stojí za ním celý tým," zakončila letní posila z berlínské Herthy.

U řeky Weser doufají. Doufají v to, aby se po pěti neprohraných zápasech v řadě zase vše neotočilo k horšímu. Této úspěšné sérii totiž předcházelo zase pět prohraných zápasů v řadě a možná je tak čas na změnu, kterou v Brémách mají tak rádi. Ačkoliv Josip Simunić mluvil o stoperské dvojici Naldo - Mertesacker jako o jedné z nejlepších v lize, i tito dva mají své mouchy - v posledních deseti zápasech totiž obrana pod jejich vedeních minimálně jednou inkasovala. Naldo však na rozdíl od Mertesackera dokáže tým podporovat gólově, zatímco jeho německý kolega naposledy zajistil remízu v nastaveném čase s Leverkusenem, on sám dal letos ve všech soutěžích duelech již třináct branek. Podobně je na tom i jeho kolega Claudio Pizarro, jenž je vůbec nejčastěji skórujícím bundesligovém hráčem ve všech soutěžích - dohromady si totiž připsal už dvacet přesných zásahů.

Thomas Schaaf ve svém souboji s Ralfem Rangnickem a jeho Hoffenheimem bude postrádat Mesuta Özila, střelce dvou branek z prvního vzájemného střetnutí obou týmů, Boenische a Wagnera. "Nechceme nechat nic náhodě. Hoffenheim i přes to, že se mu momentálně nedaří, může překvapit. Jedeme tam vyhrát, skoro nic jiného nás, pokud chceme v tabulce výš, nezajímá," řekl sám Schaaf. "Hoffenheim má co se individualit týče velmi silný kádr, jen se mu momentálně nedaří. To se může ale velmi rychle změnit, stejně jako se to povedlo nám."
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Ibertsberger, Simunić, Compper, Eichner - Weis, Luiz Gustavo, Salihović - Carlos Eduardo, Ibisević, Maicosuel
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Pasanen - Frings - Borowski, Bargfrede - Hunt - Pizarro, Marin
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.25 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayer Leverkusen - Hamburger SV  (neděle 17:30)
Leverkusen v minulém kole poprvé poznal, jak chutná bundesligové prohra v letošní sezoně a přišel díky tomu o první místo. Na dostřel se mu bude moci posunout po zápase s Hamburkem, jehož forma začíná nabírat na obrátkách.

Do BayAreny však přijíždí málo oblíbený soupeř - v posledních sedmi bundesligových zápasech totiž Werkself Hamburk neporazila ani jednou a jen třikrát stačila remizovat. V přípravě se navíc také dařilo HSV, které dokázalo zvítězit 3:2, jenomže v lize to v rámci devátého kola už tak slavné nebylo a Heynckesovci si po bezbrankové remíze odvezli bod.

V minulém kole k tomu všemu skončila dlouhá neporazitelnost Bayeru. Ten po 24 zápasech, neboli 288 dnech, klopýtl v Norimberku, kde prohrál 2:3. Série také skončila pro Juppa Heynckese, ten byl v BL neporažený dokonce 30 zápasů, ale opět prohrál tam, kde loni začal - na Frankenstadionu v Norimberku. Po dlouhé době navíc René Adler jakožto stálice v brance porýnského týmu inkasoval v soutěžním zápase tři góly. Byl by proto velmi rád, kdyby se to v tomto zápase neopakovalo, neboť pro něj to bude stý zápas v bundeslize - první start si připsal 25. února 2007 proti Schalke. Fanoušky Leverkusenu kromě skvělého zdravotního stavu jejich jedničky může trápit i na rozdíl od HSV poměrně malá marodka, na které je jen Rolfes. Do utkání však kvůli karetním trestům nenastoupí Reinartz s Kroosem, což dost možná otevřelo základní sestavu Michalu Kadlecovi - Castro tím bude muset zaplácnout díru po Reinartzovi na místě druhého defenzivního štítu a přepustí tak pozici právě českému levonohému bekovi.

Pro Leverkusen bude toto utkání důležité také z toho pohledu, že v závěru sezon většinou ztrácí a HSV je od něj vzdáleno jen sedm bodů, navíc Bayer drží poslední postupové místo do Champions League. "V týmu problém není. Vzhledem k tabulce jde o jediné - musíme si od sebe udržet HSV. Jde o to, abychom si zahráli Ligu mistrů," řekl zkušený Jupp Heynckes. "Nemůžeme vyhrávat celou sezonu. Toto jednou přijít muselo a teď už s tím nic neuděláme. Prohra v Norimberku je na druhou stranu jediná, vždyť jsme tak dlouho neprohráli."

Zápas se bude nést také v duchu jednoho velkého návratu - Bruno Labbadia v loňské sezoně Leverkusen dovedl pouze na deváté místo a do finále DFB-Pokalu, kde s týmem z města lékárenského průmyslu nestačil na Brémy. V Porýní by rád konečně zkonsolidoval výsledky týmu, neboť výhry nad Herthou a Anderlechtem přišly po nepříliš vydařených zápasech s Eindhovenem a Bayernem. Dalším velkým lákadlem pro tým z přístavního města je i vidina Ligy mistrů, ke které by se Labbadiovci přiblížili pouze v případě výhry. V opačném případě by to mohlo být ještě horší - Brémy totiž čeká utkání na hřišti slabšího Hoffenheimu a čeká se jejich výhra - v tom případě by se největší rival HSV opět na svého soka dotáhl na rozdíl jediného bodu. V Hamburku mají také nemalé potíže s hráči - pro zápas nejsou fit Benjamin, Reinhardt, Arslan, Castelen, Guerrero a pro pátou žlutou si nezahraje Rincón.

Do zápasu se možná od prvních minut podívá i ostrostřelec Ruud van Nisterlooy. "Rozhodneme se těsně před zápasem," prozradil pro deník Bild Labbadia. "Je to kvalitní hráč, pracuje pro tým a proti Anderlechtu podal skvělý výkon." Na van Nisterlooye v Leverkusenu obzvlášť neradi vzpomínají - ještě v dresu Manchesteru United jim nasázel ve čtyřech zápasech čtyři branky, navíc Sami Hyypiä ještě v dresu Liverpoolu uviděl jedinou červenou kartu za kariéru v Premier League právě za zákrok na van Nisterlooye. "Hraji proti nim rád. Mám na ně hezké vzpomínky," dodal na závěr nizozemský ostrostřelec.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Schwaab, Friedrich, Hyypiä, Kadlec - Renato Augusto, Vidal, Castro, Barnetta - Kiessling, Derdiyok
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Boateng, Rozehnal, Mathijsen, Aogo - Trochowski, Jarolím, Zé Roberto, Jansen - Petrić, Elia
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hertha BSC - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
V sobotu odpoledne se nejvíce očí bude ubírat do Berlína, kde půjde vstkutku o hodně. Hertha sehraje s Norimberkem zápas o šest bodů a nikdo v hlavním městě ani nechce domýšlet následky případného zaváhání, hosté z Franků po překvapivém úspěchů z minulého kola mohou naopak hrát relativně uvolněně.

"Stará dáma" se stále krčí na posledním místě tabulky s patnácti body a pokud by proti přímému konkurentovi vyšla naprázdno, byla by již více než jednou nohou ve druhé lize. Extrémní důležitost utkání vnímají i fanoušci, kterých na Olympiastadion tentokrát přijde až k 70 tisícům. "Zápas našeho života?! - Vy to máte v rukou!" To vzkazují hráčům transparenty položené či navěšené v okolí stadionu.

Samotný tým se ve čtvrtek uchýlil do nedalekého Potsdamu, kde v zastrčeném hotelu mezi lesy hledal klid na přípravu. "Být takto v ústraní nám pomůže, zápas má obrovskou důležitost," uvedl trenér Friedhelm Funkel. Jeho tým se do nezáviděníhodné situace dostal především špatnými výkony právě v domácích zápasech, v nichž nevyhrál od prvího kola. Naposledy Hertha na vlastním hřišti podlehla po hanebném výkonu Hoffenheimu a ani před týdnem v Hamburgu na body nedosáhla, ačkoliv favorizovaného soupeře přehrála.

V obou zápasech byl hlavní problém v koncovce a trnitá cesta k úspěchu bude i tentokrát. "Očekávám, že Norimberk bude zalezlý a kontrovat. My nemůžeme vůbec nic jiného, než hrát na vítězství a bezpodmínečně tři body urvat, zatímco jim bude bohatě stačit remíza," prohlásil Arne Friedrich. Před berlínským kapitánem tentokrát nenastoupí vykartovaný záložník Lustenberger, zranění jsou pouze náhradníci von Bergen, Ebert a Bengtsson, zatímco Kringe by měl být schopen nastoupit a Kačar zřejmě začne na lavičce.

Norimberk na Olympiastadionu v uplynulých letech už sehrál existenční zápasy - v 2007 zde porazil Stuttgart a radoval se ze zisku DFB-Pokalu, rok nato s Herthou prohrál 0:1, čímž prohrál boj o záchranu. Tentokrát mají Frankové znovu apetit na úspěch, zvlášť po minulé neděli, kdy doma šokovali Leverkusen a připravili mu vůbec první porážku v sezóně. "Kdybychom zde vyhráli, byla by to pro nás bomba. Ale Hertha by měla i ve zbývajících osm zápasech stále šanci na záchranu," myslí si trenér Dieter Hecking.

"Soupeř má zkušený mančaft a skvělé hráče s velkou individuální kvalitou. Musíme hrát ještě lépe než proti Leverkusenu," pokračoval Hecking v uspávacích lichotkách. V jeho týmu již pravděpodobně neuvidíme stopera Brena, který si vážně poranil koleno a sezóna pro něj skončila, dalšími zraněnými jsou pak Eigler a Boakye. Ne úplně jistý je start kanonýra Bunjaka, kterého však bude Norimberk potřebovat, pokud chce Herthu na jejím území porazit poprvé od sezóny 1990/91.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Piszczek, A. Friedrich, Hubník, Kobiašvili - Dárdai - Kringe, Cícero - Raffael - Ramos, Gekas
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Diekmeier, Wolf, Maroh, Pinola - Ottl, Tavares - Frantz, Gündogan, Bunjaku - Choupo-Moting
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FSV Mainz 05 - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Tuchelova družina začíná pomalu v domácím prostředí ztrácet dech a v sobotu ji přijedou prověřit Soldovci z Kölnu. Ti získávají body překvapivě venku a sérii s pěti těžkými soupeři zakončili dvoubodovým ziskem.

Před sezonou by se našlo asi jen pár odvážlivců, možná bláznů, možná dokonce i šarlatánů, kteří by oběma týmům prorokovali po 25 bundesligových zápasech 6. místo v tabulce doma, respektive venku. Mainz byl ještě donedávna na svém hřišti nezlomný, takřka nedostával góly, ale také je skoro nestřílel. Pak v předposledním únorovém dni přijel na Bruchweg Werder a ukončil jedenáctizápasovou domácí pohádku proměněného týmu. Kölnu naopak domácí prostředí svazuje ruce a úspěšnější je v zápasech mimo svou domovinu - lepší než on je ve venkovních zápasech pouze pětice týmů. Oba týmy navíc na sebe mají velkou smůlu, v bundeslize se totiž vždy setkali jen třikrát a vždy vyhrál domácí tým.

O střelecké potenci Mainzu již řeč byla a zřejmě tak nepřekvapí, že poslední výhra v Sinsheimu 1:0 byla již osmou s jednobrankovým rozdílem, čímž Mainz upevnil svou pozici v této statistice - žádný jiný tým totiž své zápasy tak často letos nevyhrává o jednu branku. Tato výhra nebyla důvodem k oslavě jen díky odražení náporu Hoffenheimu, tým od soutoku Rýna s Mohanem díky ní zažívá nejlepší období v historii klubu - ještě nikdy totiž nebyl po 25. kolech tak vysoko jako teď. "Proč by měla domácí série neporazitelnosti skončit? V našich myslích jsme pořád stejně vysoko, jako před zápasem s Werderem," ušklíbl se před zápasem na tiskové konferenci trenér Thomas Tuchel.

"Očekáváme zápas s nepříjemným soupeřem, jenž se venku umí vytáhnout. Köln je velmi disciplinovaný tým, má velmi silný útok. Budeme čelit velmi těžkému úkolu, ale s o to větší radostí! I s pětatřiceti body nám nikdo nemůže dát záruku, že jsme v klidu. Cítíme, že jsme povinni pokračovat ve stálých výkonech. Musím poděkovat týmu, skládají mi obrovský kompliment, to se nevidí každý den. Nevzdáváme se ani Evropy, ale ta je zatím daleko," zakončil mladý kouč, jenž se svým protivníkem Zvonimirem Soldem setkal už ve Stuttgartu, kde plnil roli mládežnického trenéra a Chorvat za Šváby hrál. Do tohoto utkání ale s největší pravděpodobností nenasadí dlouho zraněné Wacheho, Hooglanda, Kirchhoffa, Roseho, Jeffreyho, Löwa a Borju.

V Kölnu se o minulém víkendu dělo jedno velké vysvobození. Po 1424 minutách abstinence se totiž prosadil Lukas Podolski a hned do sítě svého bývalého zaměstnavatele, Bayernu Mnichov. Ukončil tím jednu smutnou sérii - žádný jiný útočník z mezinárodní scény nebyl v bundeslize tak dlouhou dobu o gólovém hladu. Branka byla o to příjemnější, že nakonec znamenala druhou remízu v řadě s druhým silným soupeřem - v posledním únorovém kole totiž Kozlíci remizovali v derby s Leverkusenem, teď zase nechali trpět aktuálního lídra soutěže z Allianz Areny.

"Chceme v Mainzu hrát disciplinovaně a oddaně. Mainz je přesně tým pro domácí zápasy, hrají velmi disciplinovaně. Teď ale proti Brémám ztratili poprvé doma v sezoně a já doufám, že podruhé ztratí proti nám. Tyto zápasy jsou pro nás jednoduše důležité. Ano, sleduji i zápasy ostatních týmů. Vítězství by bylo dalším skvělým krokem a navíc by nás to posílilo i vnitřně," řekl lodivod porýnského týmu na tiskové konferenci. Do zápasu nemůže počítat pouze se Schorchem, Chihim a vykartovaným Petitem.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Müller - Heller, Svensson, Noveski, Fathi - Polanski, Karhan, Soto - Šimák, Ivanschitz - Bancé
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Brečko, Geromel, Mohamad, Ehret - McKenna - Maniche, Matuschyk - Freis, Novaković, Podolski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hannover 96 - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Po důležité výhře ve Freiburgu by rádi svěřenci Mirka Slomky vyhráli i doma. Proti však bude stát na výhru natěšený Frankfurt, jenž by rád prodloužil domácí mizérii Hannoveru.

Po úspěšném kellerduelu ve Freiburgu se Hannover začíná soustřeďovat na domácí zápas s Frankfurtem. Od příchodu Mirka Slomky na lavičce dolnosaského klubu totiž 96ka doma ještě nevyhrála (5krát). O to více si tak klub z AWD-Areny bude chtít spravit chuť proti Eintrachtu, neboť doma vyhrál pouze dvakrát, zatímco venku již třikrát. Trenér Mirko Slomka se bude muset soustředit nejen na výhru, ale také na stabilizaci kádru - Hannover je totiž se 32 použitými hráči jasně "nejroztrhanějším" týmem bundesligy. Pokud by se navíc domácím podařilo v tomto utkání opět zvítězit, Slomka by tak překročil hranici 150. bodu v bundeslize jako trenér - doposud za svou kariéru nastřádal bodů 149.

K vyrovnání či překročení tohoto mezníku ale Slomkovi nepomohou Vinicius, Balitsch, Krzynowek, Rosenthal, Zizzo a Forssell, možná ani Albánec Lala, jenž si na tréninku poranil levé koleno. "Frankfurt je velmi těžký a nevyzpytatelný soupeř. Nebude lehké jej porazit," řekl před zápasem právě Slomka. "Chceme navázat na výhru ve Freiburg. Neudělali jsme ještě nic, jen to, že máme tři body. Do utkání musíme jít s tím, že se nám podaří kontrolovat hru a vyhrát ji. Souhra mezi fanoušky a týmem v posledních týdnech fungovala dobře. Bude to jeden ze stavebních kamenů naší případné výhry."

I Frankfurt pochopitelně prahne po výhře. Na rozdíl od Hannoveru se ale ještě tým Michaela Skibbeho může poprat o evropského poháry - to by ovšem nesměl ztrácet body se soupeři o Evropu tak, jak se mu to stalo v posledním trojzápase s Hamburkem, Stuttgartem a Schalke, ze kterého vytěžil jediný bod za remízu na severu země. V hessenském týmu se v poslední době hodně spekulovalo o použití Spychera s Ochsem, kteří netrénovali kvůli snížení rizika svalových zranění, stejně jako Franz, který by se měl plně vrátit do plnozápasového použití. Mimo hru je ale stále Vasoski, Bajramović, Amanatidis a Liberopoulos. Dobrou zprávou pro českého fanouška Martina Fenina na lavičku.

"Úspěch Hannoveru ve Freiburgu nám situaci nezjednodušil, ale také ani nezhoršil. V Hannoveru se nám hraje dobře a tento tým určitě má na to, aby tam opět vyhrál. Jsem zklamaný z našeho výkonu se Schalke v první půli, proto chci, aby hráči ke mně a fanouškům vyslali v Hannoveru ihned omluvu svým výkonem. Každý kdo chce v Bundeslize něco znamenat, musí hrát celých devadesát minut, ne být první část pasivní a pak to ke konci dohánět. Jedeme vyhrát a uvědomují si to i hráči," řekl na předzápasové tiskovce trenér hostí Skibbe.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Cherundolo, Haggui, Ďurica, Schulz - Andreasen - Pinto, Djakpa - Elson - Koné, Ya Konan
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - Franz, Chris, Russ, Spycher - Schwegler - Ochs, Teber, Meier, Köhler - Altintop
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VfL Bochum - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Souboj dvou pátých týmů uvidí Ruhrstadion. Na hřiště nevyzpytatelné Bochumi přijíždí dortmundská Borussia, která se ještě nevzdala myšlenek na Ligu mistrů.

Je to tak. Oba týmy jsou totiž páté. Jenomže zatímco hostující Borussia se vyhřívá na pátém místa zepředu, Bochum se plahočí na pátém místě zezadu - nutno však podotknout, že se celkem úspěšně dokázala na jaře izolovat od sestupového bahna.

Bochum si ve vestfálském derby bude chtít psychicky pomoci. Proti osmnáct kilometrů vzdálenému Dortmundu naposled triumfovala před třemi lety. Teď to však tak jednoduché mít nebude - BVB proti týmům z dolních pater obvykle neztrácí, svěřenci trenéra Heika Herrlicha navíc doma vyhráli pouze jedno utkání z posledních sedmi. Neradi by navíc opakovali situaci ze sezony 98/99, kdy také byli po 25 kolech na čtrnáctém místě s 27 body, od té doby ale získali v devíti zápasech jen dva body a na konci sezony se pakovali o soutěž níž. Pro samotného Herrlicha navíc bude mít utkání speciální náboj - za Dortmund v rozmezí šesti let odehrál 128 utkání, 41krát skóroval, vyhrál ligu, Ligu mistrů, Interkontinentální pohár a navíc mu klub dal možnost rozvoje na trenérské úrovni - prvním týmem Herrlicha byly v roce 2007 dortmundské včeličky, s nimiž vyhrál Westfalen Cup.

Domácí trenér však jakoukoliv současnou spojitost s klubem či utkáním odmítá. "Především to je regionální derby a ne souboj Herrlicha s BVB," říká. "Diváci se přijdou podívat na hráče, ne na trenéra. Já stále žiji v Dortmundu, moje rodina se tam cítí dobře. Jinak jsem stoprocentně zapálený pro Bochum. Není prostor pro sentiment. Dortmund chce do evropských pohárů a proto s námi bude chtít vyhrát. Jsou ve velkém laufu a neustále napadají. Pro mě je důležité připravit můj tým, udržet jeho pozornost. Proti Dortmundu určitě máme šanci," zakončil kouč, jenž bude postrádat vykartované Mavraje s Prokophem a útočníka Klimowicze.

Podobně jako VfL doma, tak Dortmundu se nedaří venku. Ambiciózní tým totiž mimo svůj stánek nevyhrál již tři utkání a fanoušci začínají vytvářet čím dál větší tlak. Pro tým charismatického Jürgena Kloppa bude důležité, aby se jeho tým dostal co nejrychleji do vedení - pokud se totiž Dortmund dostane do vedení, obvykle neprohrává, z duelů, ve kterých jako první vedl, totiž vytěžil už dvacet bodů, což je nejvíce v lize. Pro stuttgartského rodáka je Bochum oblíbeným soupeřem - proti ní totiž ještě neprohrál, naopak šestkrát vyhrál a jednou remizoval. Dortmund se navíc může pochlubit dvěma vytrvalci - Sahin se Subotićem letos ještě nevynechali jedinou minutu a zařadili se tak k sedmi statečným, kteří letos v lize odehráli všechny minuty.

Hosté do utkání půjdou s největší pravděpodobností bez Dedeho, Hummelse, Svena Bendera, Feulnera, Götze a Tingy. "Bochum je v centru našich diskusí a jednání od neděle," prozradil trenér hostí Klopp. "Chceme povolit zámek týmů nahoře. Bochum bude velmi těžký soupeř, Heiko Herrlich odvádí skvělou práci. Chci se nechat unášet hrou mých svěřenců. Nedávno jsem na YouTube narazil na góly Kuby, některé mě opravdu dojímaly! Je to ale také na Barriosovi, ten nám dělá body. Nemám problém ho opět zapojit. Udělám vše jenom pro to, abychom potěšili naše fanoušky."
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Heerwagen - Concha, Maltritz, Yahia, Fuchs - Dabrowski, Marić - Freier, Epallé, Holtby - Šesták
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weindefeller - Owomoyela, Subotić, Felipe Santana, Schmelzer - Kehl, Sahin - Blaszczykowski, Zidan, Grosskreutz - Barrios
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.45 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Borussia Mönchengladbach - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Dva celky vyznávající stejnou barvu se střetnou v Borussia-Parku. V tmavězeleném hrající tradiční klub z Gladbachu přivítá zelenobílé úřadující mistry z Wolfsburgu a nutno říci, že oba týmy mohou hrát bez velkých nervů - sezónu pravděpodobně již dohrají v klidném středu tabulky.

Hosté by ovšem ještě rádi předvedli drtivý finiš a vybojovali evropské poháry, zvlášť když se jim letos daří v Evropské lize. Po demolici španělského Villarrealu nyní Vlci bojují s dvojnásobným ruským šampionem Kazaní a ve čtvrtek v Tatarstánu uhráli nadějnou remízu 1:1. Nechtěný produkt bojů na dalekém východě zřejmě bude únava, zvlášť když si Wolfsburg mezi oběma zápasy neodpočine ani dva dny.

"Cesta do Kazaně je pravděpodobně ta nejdelší a navíc máme dva venkovní zápasy. To už hraničí s absurditou. Nechápu, proč ze tří německých klubů hrajících Evropskou ligu musí jeden hrát už v sobotu. Měla být dána výjimka," soptil manažer Dieter Hoeneß. To trenér Lorenz-Günther Köstner se snažil vzít ze zápasu na hřišti Rubinu to dobré. "Byli jsme vítězné trefě blíže než soupeř. Nyní na to chceme navázat třemi body v Gladbachu," prohlásil.

To Borussia má momentálně jiné starosti. Díky vydařené druhé polovině podzimu a celkem slušným výkonům i v jarní části sice má již záchranu takřka zajištěnou, poslední zápas v Dortmundu a prohra 0:3 po naprosto dezolátním výkonu ale znamená vstyčený ukazováček. Hodně nespokojen byl kouč Michael Frontzeck, který sliboval, že je připraven "poslat na hřiště nějakou čerstvou krev."

Hříbata se mohou opřít o dobrou výkonnost na vlastním hřišti, body ale tentokrát nebudou žádnou samozřejmostí. "Wolfsburg má nejlepší útok v Německu. My proto musíme být semknutí a pokračovat tam, kde jsme skončili v posledních domácích zápasech," dodal Frontzeck, jemuž chybí pouze zraněná dvojice Marx, Dorda. Na druhé straně je marodka trochu širší a čítá Benaglia, Barzagliho, Révera, Zianiho a Grafite, zato hrát by již měl český stoper Šimůnek, jehož tým by rád přidal čtvrtou ligovou výhru v řadě.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Levels, Brouwers, Dante, Daems - Meeuwis, Bradley - Reus, Arango - Colautti, Friend
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Hitz - Pekarík, Madlung, Šimůnek, M. Schäfer - Josué - Riether, Gentner - Misimović - Džeko, Martins
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayern Mnichov - SC Freiburg  (sobota 18:30)
Zajímavým střetnutím 26. kola Bundesligy bude duel Bayernu Mnichov s SC Freiburgem. Bayern vedl před začátkem kola ligu, zatímco Freiburg se nachází na opačném pólu tabulky a patří mu až předposledné příčka. Přesto tento zápas nemusí mít tak jednoznačný průběh, jak většina lidí očekává.

Pokud totiž něco Freiburg umí, tak překvapit na půdě soupeře. Ze svých 20 bodů získal celých 14 právě z výjezdů mimo svůj domov. Nicméně série zápasů bez výhry Freiburgu již čítá 11 zápasů a na jaře je zatím suverénně nejhorším celkem a těžko lze předpokládat, že se fotbalisté tohoto klubu chytí právě proti silnému Bayernu.

Ten je zase totiž v druhé polovině soutěže zatím nejlepším celkem a ještě nepoznal na jaře chuť porážky. Jeho celková série zápasů bez prohry čítá již 18 střetnutí a v Mnichově tak pomalu ale jistě dotahují rekord ligy, který nedávno stanovil Bayer Leverkusen. Ten však minulé kolo podlehl Norimeberku 3:2 a konečná podoba rekordu tak činí 24 utkání. Bayern sice minulé kolo zaváhal v Kolíně a pouze remizoval 1:1, přesto drží své akci stále vysoko a vede tabulku. V páteční předhrávce však Schalke porazilo Stuttgart a Bayern tak momentálně sesadilo. O to větší motivaci tak budou hráči bavorského velkoklubu před zápasem mít.

Trenér hostů Robin Dutt ví, že jeho tým nemá co ztratit a tak věří, že jeho svěřenci favorita před jeho fanoušky potrápí. "Naším úkolem nyní je se zvednout a začít od začátku," parafrázoval kouč Freiburgu známé pořekadlo "sedmkrát upadneš, po osmé vstaneš". "Pro toto nastartování není lepšího soupeře, než právě Bayern. Jsme dostatečně bláhový, abychom věřili, že nám to vyjde," zakončil optimisticky svou řeč.

Do Allianz Arény přijede Freibrug podpořit až 7000 věrných fanoušků, ale záložník Bayernu Thomas Müller jim vzkazuje, aby nečekali od svého klubu příliš mnoho. "Máme své povinnosti v Bundeslize a tou je tento zápas vyhrát," uvedl tento ofenzivní univerzál. Bayern v týdnu sehrál těžké utkání v Lize mistrů, kdy nakonec se štěstím udolal italskou Fiorentinu, byť prohrál ve Florencii 3:2. To mu ovšem díky pravidlu o venkovním gólu k postupu stačilo. Tento vysilující mač jistě ubral hráčům Bayernu mnoho sil, ale Thomas Müller se domnívá, že známky únavy nebudou znát. "Když chceme, dokážeme přeřadit na jiný stupeň. Rychle jsme se zregenerovali a na zápas jsme připraveni".

Nizozemský kouč Bayernu Luis van Gaal bude v utkání postrádat největší hvězdu týmu Francka Ribéryho, který ještě není rozhodnut, jaký dres bude oblékat příští ročník a své rozhodnutí sdělí svému zaměstnavateli do tří týdnů. Bayernu se navíc v týdnu zranil i Mário Gómez, který si natáhnul sval a bude chybět do konce března. Připojí se tak k dvojici Martin Demichelis a Diego Contento, kteří do utkání také nezasáhnou. Bastina Schweinsteiger ke všemu již stihnul nastřádat 5 žlutých karet a nebude tak moci rovněž nastoupit. Nahradit by ho měl ve středu zálohy ukrajinský univerál Anatolij Tymoščuk. Hosté budou postrádat pouze dvojici Pavel Krmaš a Hamed Namouchi, oba pro svalové problémy.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Badstuber, Alaba - Robben, van Bommel, Tymoščuk, T. Müller - Olić, Klose
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Pouplin - Williams, Toprak, Butscher, Bastians - Banović, Flum - Makiadi, Caligiuri, Idrissou - Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 7.00 - 14.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Schalke 04 - VfB Stuttgart  (pátek 20:30)
Jeden ze svých taháků si šestadvacáté kolo nachystalo již na svůj začátek, v pátek večer se proti sobě postaví dva ambiciózní celky ve skvělé formě. I vzhledem k domácímu prostředí bude mírným favoritem o titul bojující Schalke, ačkoliv i Stuttgart jakožto druhý nejlepší jarní tým pochopitelně myslí jen na tři body.

Pro Königsblauen vyšlo naprosto perfektně minulé kolo, vedle drtivé výhry 4:1 ve Frankfurtu je mohla hřát i zaváhání Bayernu a Leverkusenu, díky čemuž stáhli ztrátu na první příčku na pouhé dva body. To by ale nebyl Magath Magathem, kdyby měl hlavu v oblacích a vydával velkohubá prohlášení. "Doufám, že hráči umí číst v tabulce a dokáží poznat, že zítra začíná teprve 26. kolo. Aktuální pozice je celkem nedůležitá," prohlásil zkušený kouč.

"Ještě jsme ničeho nedosáhli a budeme se muset hodně snažit, abychom se do pohárové Evropy dostali," dodal Felix Magath s upozorněním, že jeho tým po Stuttgartu čeká HSV, Leverkusen a Bayern, tedy veskrze samé týmy z čela tabulky. Tam samozřejmě patří i S04, které za dosažení druhé příčky vděčí hlavně domácím zápasům, kde již nějaký ten pátek neztratilo kytičku a branku dostalo jen od Dortmundu, nad kterým ale v derby stejně zvítězilo.

To Stuttgart může na boje o nejvyšší příčky zapomenout, vždyť značnou část podzimu strávil v podpalubí bundesligy. Díky raketovému vzestupu formy pod koučem Grossem však již nyní na záchranářské práce myslet nemusí a naopak pošilhávání po pohárové Evropě není úplně od věci - pátá Borussia Dortmund je momentálně vzdálena sedm bodů. Švábové na tom mohli být po minulém kole i o dva body lépe, jenže v Brémách neudrželi slibný náskok a nakonec si odvezli jen bod za remízu 2:2.

Nyní je čeká druhý extrémně těžký zápas venku, na ambicích trenéra to ale znát není. "Mým cílem je vždy vyhrát, proti Schalke ale musíme hrát ještě více uvážněně a to jak v obraně, tak v útoku. Musíme si dát pozor na standardní situace, soupeř je zvládá velmi dobře. Celkově je Schalke velmi kompaktní a semknutý tým," uvedl Christian Gross.

Švýcarský trenér musí v sestavě udělat jednu změnu, Niedermeier nahradí vykartovaného Delpierra. "Georg se již na začátku jara osvědčil, společně se Serdarem (Tascim - pozn. red.) dobře harmonují," uvedl Gross, jenž má na marodce pouze náhradníky Ulreicha, Boku, Laniga a Riedleho. Na druhé straně jsou dlouhodobě zraněni Jones, Pander, Kenia a Pliatsikas, do sestavy se ale pravděpodobně vrátí Bordon a Farfán. "U obou to vypadá velmi dobře," potvrdil stav svých dvou opor Felix Magath.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Höwedes, Bordon, Westermann - Kluge - Rakitić, Schmitz - Farfán, Kuranyi, Sanchez
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Celozzi, Niedermeier, Tasci, Molinaro - Träsch, Khedira - Gebhart, Hleb - Cacau, Pogrebňak
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov25158251:2153
2.Schalke 0425156440:1951
3.Bayer Leverkusen251311152:2350
4.Hamburger SV251110444:2643
5.Borussia Dortmund25126739:3242
6.Werder Brémy25109650:3139
7.VfB Stuttgart2598836:3335
8.Eintracht Frankfurt2598832:3635
9.1. FSV Mainz 052598828:3235
10.VfL Wolfsburg2597945:4634
11.TSG Hoffenheim25951134:3032
12.Borussia Mönchengladbach25861134:4230
13.1. FC Köln25691022:3227
14.VfL Bochum25691026:4227
15.1. FC Norimberk25561422:4221
16.Hannover 9625551527:4720
17.SC Freiburg25551523:4720
18.Hertha BSC25361621:4515

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (166)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Snadná práce pro Mnichov. Tipuju tak 3:1

Reagovat
Arne

Ti je rozpáraj, já bych odhadoval bůra... A zoufalci jako Cissé nebo namachrovanej Idrissou se ani proti dezolátní obraně Bayernu na nic nezmůžou.

Reagovat
smazaný uživatel

X2 Švábi

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Jedem Schalke! Nejlépe i s Morávkem na pár minut

Reagovat
smazaný uživatel

Magath

To by byl kouč pro Liverpool

Reagovat
Arne

No, konečně tam Gross dal Kuzmanoviće... Träsch s Khedirou ve středu zálohy sice byli výborní a podle mě to na jaře byla vůbec nejlepší dvojka, ale Träsch je daleko potřebnější vzadu, kde Celozzi často hořel... A mít hráče jako Kuzma na lavce, to je přece škoda.

Schalke ta obrana - Rafinha, Höwi, Bordon a Heiko plus samo Manu - to je prostě síla.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže zajtra poriadne pozmenená zostava. Z určitosťou nenastúpia potrestaný Schweinsteiger, zranený Goméz (2 týždne), Demichelis, zranený je aj Lell, nenastúpi ani Ribéry a zápal nosových dutín má van Bommel, ten je otázny. Naopak, návrat hlási Diego Contento.

Predpokladaná zostava : Butt - Lahm, Van Buyten, Badstuber, Contento - Tymoščuk - Robben, Muller, Pranjič - Klose, Olič

Reagovat
smazaný uživatel

jasné, ešte som zabudol že vírusom je nakazený i Altintop - ani ten nenastúpi

Reagovat
smazaný uživatel

to je mrte zle... ale tymoscuk je vyrovnany cca s van bommelom a klose sa mozno konecne prebudi v tomto zapase... ale ten ribery ma uz vazne stve vsak tuto sezonu neodohral skoro nic a ak bude hrat teraz contento a bude rovnako strasny ako proti fiorentine tak bayern zase bude muset v poslednych minutach rozhodovat prestrelku

Reagovat
Arne

Contento asi hrát nebude, když se v Itálii osvědčil Alaba... Jestli bude proti Freiburgu přestřelka, tak mě asi trefí - musíte je porazit a já věřím, že o hodně. Stejně tak Frankfurt musí zabrat, zbytek je na nás.

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha? Hmm kdybych sázel dal bych 02... třeba 1:2,2:2,2:3...

Reagovat
Arne

Hm, vůbec se ti nedivím... Doma jsme většinou zoufalí, ale třeba se to dneska protrhne. Potřeba k tomu bude Kačar, snad ho tam Funkel dá co nejdříve.

Reagovat
Arne

Fuj, to budou nervy. Je možná, že za nějaký čtyři a půl hodiny budeme znát prvního sestupujícího.

Reagovat
smazaný uživatel

No obávám se,že Hertha bude ta prví

Reagovat
Arne

No, právě o ní mluvím...

Reagovat
smazaný uživatel

Vím...pochopij sem. Škoda no... Snad aspon by to Shalke mohlo urvat titul. Těm fandím v NSR už dlouho od dob Látala atd...

Reagovat
Arne

Fajn, tak ho konečně jednou napiš správně.

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

jéžiši... jo no ... to mi nedošlo.... uff... sorry .

Reagovat
Arne

V klidu... Jak nejsem fanda Schalke, tak mi to moc nevadí, ale takovému communist.core jo.

Reagovat
smazaný uživatel

V pohodě, já to většinou přehlížím, sám jsem s tím měl v počátcích problémy Akorát mě ty palce ve vedlejším článku trochu vyhecovaly

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

nevím na co narážíš... v počátcích...?

Reagovat
smazaný uživatel

Když jsem začínal se sledováním fotbalu a následnému přilnutí k Schalke jako klubu

Reagovat
smazaný uživatel

aha...no proto..

Reagovat
smazaný uživatel

A co na co jsi myslel, že narážím?

Reagovat
smazaný uživatel

už to šlo...neřeš.

Reagovat
jv

Reagovat
herbage

Budu vám držet palce

Reagovat
Arne

Jsem si vědom, leč sympatie nám to nevyhrají.

Reagovat
tomasinho

Já jsem si na vás dnes i vsadil Věřím a doufám, že to vyjde.

Reagovat
Arne

To máš tedy odvahu (nebo si nevážíš peněz )... Ne, každopádně , věříme všichni.

Reagovat
tomasinho

Tak ta dvacka mě nezabije, ale hlavní je vyhrát zápas, já vsázím jen tak pro zábavu, takže hlavně ať vyjde a zbývající 4 zápasy klidně ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Tak to jo... Já když jsem vsázel, tak jsem vsázel podobně, dokud mě to bavilo.

Reagovat
smazaný uživatel

mě to zas nebaví...já musím

Reagovat
Arne

Ty musíš? Jestli závislost, tak si sežeň brigádu (i když v dnešní době...) a jednoduše se od toho odpoutáš.

Reagovat
smazaný uživatel

Brigádu?? Proč brigádu? A ani tak bych se neodpoutal... prostě dycky si najdu tu "chvilku".

Reagovat
Arne

Kvůli penězům... Co já vím, tak to většinou bejvá, že chce ty prachy, co jsi do toho narval, zpět. Tudy vede cesta ven, ale třeba to vnímáš jinak, z mé pozice těžko říct.

Reagovat
smazaný uživatel

Nepotřebuju brigádu-pracuju ! Loni sem prodal hospodu a tak 30% šlo do Tipu( jako vstup) to byla jízda... .

Reagovat
Arne

Cože, třetinu z prodeje hospody jsi vyhodil z okna sázkama?

Reagovat
smazaný uživatel

hmm... já vím no blbost.... ale když to jinak nešlo.. Prášky na to ještě nejsou.

Reagovat
Arne

Ty voe...

Tak teď ta moje hypotéza s brigádou atd. vypadá docela směšně.

Reagovat
smazaný uživatel

jo no ... ale když nevíš...

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha musí dneska vyhrat

Reagovat
Arne

Tak sestavy dle očekávání, akorát u Norimberku je v základu Risse místo Frantze...

U ostatních zápasů - Riether si střihne stopera stejně jako v Kazani, v Gladbachu dostal Bobadilla přednost před Friendem a za Mainz nastoupí v základu Trojan, Šimák nikoliv... Zbytek je tak, jak to máme tady.

Reagovat
smazaný uživatel

Trojan

Reagovat
Arne

No, nutno říct, že často nazývaný nejlepší ofenzivní záložník druhé ligy asi čekal, že odehraje víc než dosud 66 minut... Je třeba říct, že byl dlouho zraněn, ale i po vyléčení na něj Tuchel zrovna nevsází.

Reagovat
smazaný uživatel

právě v druhé lize jsem si ho oblíbil a jsem rád, že se může ukázat

Reagovat
Arne

Pál Dárdai! Srdcař, bijec, rekordman jak má být.

Reagovat
Arne

Voe, von to vykopne s prázdný branky.

Reagovat
Arne

To není možný... Tyč, pak další tutovka.

Reagovat
Arne

Břevnooo... To není možný.

Reagovat
smazaný uživatel

a ještě k tomuvede Hannover

Reagovat
Arne

Hm... My hrajeme zatím výborně, ale z pěti tutovek dvakrát konstrukce, jednou to vykopne Maroh z prázdný a dvakrát se vytáhne Schäfer. A ještě jsme měli štěstí, že oni z ojedinělýho brejku neudeřili.

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha goool

Reagovat
Arne

Toooooooooooooooorrrrr Tooooooooooor, Faniiiiissss Konečně, voe.

Reagovat
smazaný uživatel

a teď nepolevovat

Reagovat
smazaný uživatel

Schafer a konstrukce zatim držej Club nad vodou

Reagovat
Arne

Hm, a z ničeho vyrovnaj, Hannover zase vede... To je blbý, to je blbý.

Reagovat
smazaný uživatel

A je to.... bohužel no.

Reagovat
$dolar$

Norimbeeeeeeeeeeeeeeeeeerk

Reagovat
Arne

Áh, dolárek vylez z díry... Seš hlupák a je mi tě líto.

Reagovat
$dolar$

ja mam jen radost, ze jsem mel pravdu

Reagovat
Arne

Já mám radost, že nejsem takovej chudák a nevylézám z nory, jen když můj oblíbenej tým vyhraje, popř. když prohrají ti neoblíbení a chci buzerovat.

Můžeš si podat ruku s Kopym, to je další takovej.

Reagovat
$dolar$

Reagovat
smazaný uživatel

a líto mi ho není.

Reagovat
smazaný uživatel

je konec

Reagovat
Liquid

Chudák Arne, těžko si představuji hlavní město bez fotbalu na nejvyšší úrovni.

Reagovat
jv

Reagovat
herbage

Kua, co se dnes v Berlíně dělo?

Reagovat
Liquid

8 kol do konce a 8 bodů ztráta, je to krutý

Reagovat
Arne

Je hotovo... Ale nemůžu klukům nic vytknout, bojovali jak lvi, jen ta koncovka... Fandové taky skvělí, dali do toho všechno, bohužel nebylo nám přáno.

Zweite liga, wir kommen!

Reagovat
smazaný uživatel

...chtělo by to teď ale mladšího trenéra do druhé ligy

Reagovat
Arne

Jj... Někoho mladého, čerstvého, novátorského... Pokud někdo starší, tak jedině Jürgen Röber (kterého ale očekávám už dřív - ještě teď na jaře).

Reagovat
smazaný uživatel

tak, kdyby se měnil trenér ještě v této sezoně, tak by měl už zůstat... ale tak asistent by mohl být postupně přiveden do hlavní role

Reagovat
Arne

Jj, taky fakt...

Reagovat
Pipo123

to je v prdeli také hovná ako Hoffenheim, Freiburg, Bochum by mali ísť do prdele do BL2 a ne aby hrali o záchranu Hertha, Norinberg a Hannover

Reagovat
Liquid

Hoff vyhrál 3x více zápasů než Hertha, Norimberk navíc padá dost často, proč by zrovna oni se měli udržet?

Reagovat
Pipo123

lebo patria do BL narozdiel od sedlákov

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern jedem!!!!!!Titul Je Náš!!!

Reagovat
smazaný uživatel

kolik má průměrnou návštěvnost Hoffenheim na domácích zápasech? Má vyprodáno?

Reagovat
smazaný uživatel

Jak Teplice...

Reagovat
smazaný uživatel

to snad ne? Já jim fandím už od dob třetí ligy ale vím, že je to vesnice, resp. malé městečko a tak mě zajímá, jka chodí lidi na stadion. A hlavně se mi líbí jejich útočný styl fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

To byla prdel vole... nevím,mzsíš se zeptat Arneho... Vím,že mají novou arénu a tipoval bych tak 90% permanentek prodaných...a kapacita tak 24 000.... asi.

Reagovat
smazaný uživatel

kapacita je 30 150 míst... ale návštěvnost nevim - ale někde kolem těch 24 a více bych si tipl

Reagovat
smazaný uživatel

Já tam byl loni a letos na zápasech s Werderem a vždycky bylo těch 30.150... A myslim že je tam skoro vyprodáno pořád. Jen to jejich fandění je víceméně žádný, Akorát na začátku vždycky vstanou a mávaj šálama. I když se to přímo z kotle Werderu těžko hodnotí, řekl bych, že jsme byli slyšet po celej zápas víc než domácí "fans". Lidi tam sic choděj, každej si i koupí nějakej ten suvenýr, ale logicky nemaj k TSG nějakej velkej vztah...

Reagovat
smazaný uživatel

jo, však jo gamblere

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

průměr skoro 30 k., to je super číslo...díky

Reagovat
Arne

Jj, oni jsou na místě, kde je hodně potenciálních fandů a kromě nich žádnej klub nahoře... Hodně lidí jezdí z Mannheimu, teda kromě těch, kdo místnímu Waldhofu opravdu fandí.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, o tom sem četl, že v tom okolí není žádnej dobrej klub, resp. všechny hrajou v nižších ligách. A proto mě docela překvapuje, že Mannheim má slušnej stadion, když je to hokejové město

Reagovat
Arne

Jj, hokej je tam teď asi jednička, prachy do Adleru Mannheim rve právě Hopp...

Waldhof je docela tradiční celek, co před mnoha lety hrával v první lize... Kdyby Hopp neměl vazby k Hoffe a těmi penězi pozvedl právě i druhej mannheimskej klub, tak bych ani nebyl proti.

Reagovat
Kepy_FCB
Reagovat
Arne

Ta ochranka je tam taky úplný hovno, vůbec s tím nepočítali, protože tohle se v BL neděje... I když zrovna tady mohli, to nebezpečí tam bylo, navíc nedaleko prej byla nějaká nasraná skupinka fandů BFC Dynamo.

Reagovat
smazaný uživatel

Dynamo Dresden? Před nima respekt

Reagovat
Arne

Nn, berlínský Dynamo... To má od komunistickejch dob hodně pošramocenou pověst a moc fandů nemá, ale ti, co zůstali, jsou docela ostrý...

DD samozřejmě taky, pravděpodobně nejtvrdší fans v Německu.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč? Berlínské Dynamo byl komunistický klub?

Reagovat
Arne

Přesně... Skrz stranu měli výhry prakticky zajištěný, vyhrávali tu ligu zcela jasně. Někteří z těch, co jim zůstali věrni, to obhahují tím, že s tím prakticky nemohli nic dělat a nikdo nadržování nechtěl, takže nemaji důvod na klub zanevřít... To se mi líbí.

Reagovat
smazaný uživatel

něco jako u nás Dukla, co? Ale je zas hezký, že jim někteří fandí do teď, tomu se říká oddanost, láska ke klubu a ne fandit tomu, když se jen daří

Reagovat
Arne

Jj, tomu říkám oddanost... http://transfermarkt.de/de/basic/64/2009/erfolge/uebersicht.html - mluví za vše.

Reagovat
smazaný uživatel

jinak taková perlička. DD před lety chtělo družbu s Baníkem. Ono DD má velmi přátelské vztahy s GKS, jezdí si navzájme na zápasy a vedení ultras DD dokonce nechalo udělat jednu velkou vlajku, kde byli zoobrazeny všechny tři kluby. Ale ultras FCB o to nestáli a možná to je jen dobře

Reagovat
Arne

To jsem ani nevěděl...

Proč je to dobře?

Reagovat
smazaný uživatel

spíše o to nestojíme, resp. ti lidi z vedení ultras a nemusíme mít družbu s každým. Jinak je i video, jak hrálo GKS doma nějaký zápas a tam vlajka DD těsně vedle kotle. Jinak, FCB má fanclub v německém Plavnu

Reagovat
Arne

Ok... Btw. docela jsem měl problém pochopit, že Plavno je Plauen.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, mě taky, sem si furt myslel, že je to město z Čech a až potom bylo pro mě celkem šokující zjištění, že to jsou němci

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

jinak doufám, že postoupí Dusseldorf, to potom budou derby s Kolínem a Leverkusenem

Reagovat
Arne

Tj, akorát nevím, jestli by takovejhle rychle přechod během patnácti měsíců z 3. do 1. ligy byl pro ně zvládnutelnej... Každopádně by mi tam seděli víc než třeba St. Pauli nebo Augsburg. Kaiserslautern, kterýmu přeju, je snad už jasnej.

Reagovat
smazaný uživatel

No, Hoffenheim to zvládl. Ten Dusseldorf má na to předpoklady udržet se, solidní kádr plus pěknej stadion, na kterém hrával i Leverkusen, když se mu předělával stadion. V Kolíně žije celkem velká početná ekipa Turků, že?

Jinak St. Pauli ne! Ty nemám rád, vždy postoupí a hned spadnou a nějak velkou díru v současnosti v BL neudělali

Reagovat
Arne

Že to zvládl Hoffenheim, nic Fortuně nezaručuje... Sice mají taky nějaký peníze, ale rozhodně ne tolik a v létě by museli zatraceně moc zapracovat. St. Pauli mi tak nějak pasují do té druhé ligy, ale když by postoupili, bylo by to zajímavý vzhledem k fanouškům a derby s HSV.

Jinak jo, v Kölnu je dost Turků... Čísla nevím, ale vím, že asi desetina z milionu obyvatel jsou muslimové.

Reagovat
smazaný uživatel

další postup Fortuna a St. Pauli (ikdyž pro St. Pauli by asi bylo lepší postoupit až v příští sezoně, teď by se asi neudrželi)

Reagovat
Arne

Proč myslíš, že by to teĎ bylo těžší? Vzhledem k vývoji mužstva asi jo, ale myslels tím i konkurenci?

Reagovat
jv

Podle mě postoupí Lautern a Augsburg + do baráže půjde Duisburg a vypadne s jedním z dvojice 1.FCN a H96.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes sem to zas nedal a VSADIL ...

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Jestli na to máš prachy, tak tě to mrzet nemusí, ne? Ale hlavně už něco vyhraj.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale no.... však celkem vyhrávám... za menší prachy se daří,ale za velké nicmoc-vylej-nalej....

Reagovat
smazaný uživatel

heh, to Berlinské Dynamo je jak Sparta

Reagovat
Kepy_FCB

ty stránky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pipo123

Pekne Hertha včera, teda fans

Reagovat
smazaný uživatel

Brémy uff tiket šlape...

Reagovat
Arne

Paráda, dneska tam jsou Werderaner z Česka, tak si to aspoň užijou se vším všudy.

Reagovat
smazaný uživatel

fanclub z Čech?

Reagovat
Arne

Fanklub ne, ale když to tak slyším, tak by se za nějakou dobu mohl utvořit... Jeden kluk od Prahy Werderu fandí (zde je pod nickem svw) a jezdí na něj s kámoši, co jsou taky takoví nadšenci.

Reagovat
smazaný uživatel

no, chlapci se pěkně projedou, přes celé Německo... Ale je zas fajn, že něco dělaj pro to, aby viděli svůj klub, že jen nesedí doma

Reagovat
Arne

Tak přes celé Německo ne, kromě Hamburgu byli veskrze v těch bližších... Ale stejně je to fajn, mimochodem já s nimi byl před dvěma týdny v Mnichově na GER-ARG.

Reagovat
smazaný uživatel

Mnichově před staďákem sem byl taky, když sem onehdy jel do Stuttgartu a nechápal sem, krásná stavba a hlavně se mi líbí, že je to jak u nádraží, tak u dálnice

Reagovat
Arne

Mě se to zvenčí nijak zvlášť nelíbí, teda skoro vůbec... Zevnitř, ty tři stupně jsou výborné, ale ten plášť jednotvárnej kolem dokola, to není nic pro mě.

S tou infrastrukturou to maj vyřešený bohémsky, souhlasím...

Reagovat
smazaný uživatel

a byls někdy v tom Stuttgartu? Město skoro o ničem ale nejlepší bylo, jak sme přijeli, jedem furt vedle řeky a na druhé straně fabrika na Mercedesy a potom se tam ukázalo to stvoření, Gottlieb stadium....Když to potom bylo plný, tak to dobře hřmělo ale neměli výdrž fandit, jenom kotel ale když Stuttgart snížil, tak to bylo peklo

Reagovat
Arne

Nn, nebyl... Tys tam byl, když tam hrál Zenit?

Jinak ono často je v BL situace, že fandí především a někde skoro výhradně kotel... Hodně z nich ale dokážou to peklo udělat, hlasitost je enormní.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, když tam byl zenít, během zápasu jsme je překřičeli a přezpívali, na začátku zápasu jsme neměli žádnou šanci a když VFB vyrovnalo, tak to bylo peklo. No, hodně dělaj ti Turci, proto chci Fortunu v lize

Reagovat
Arne

Hovno Turci... Hele, já ti nechci nějak kazit radost, ale pokud jsi byl v kotli, tak to nejseš schopnej posoudit. To ani náhodou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, co je pravdy na tom, že Lipsko má silného sponzora, co je chce vytáhnout do ligy?

Reagovat
Arne

Všechno, ale žádné fanouškovské pozdvižení asi nečekej... Pokud jsi ho minul, tak tenhle článek říká vše.

http://www.eurofotbal.cz/clanky/red-bull-se-snahou-vytvorit-v-nemecku-velkoklub-narazil-u-fandu-92736/

Reagovat
smazaný uživatel

wow, konečně...Il contro calcio moderno

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

v tomto případě souhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

A protože je v německém fotbale zakázáno mít v názvu oddílu sponzora, nový klub se "náhodou" pojmenoval Rassenballsport (travní míčový sport), zkráceně RB.

Tak to je hnus ale na druhou stranu i dobrá ochcávka, to mi připomíná českou mentalitu a "šikovnost"

Reagovat
Arne

Jj, tos vystihl... Ještě že opravdový ostrý fans v Sasku pro takovej humor nemají pochopení.

Reagovat
smazaný uživatel

oni tam jsou blázni, víc radikálnější než na západě ale to je taky díky tomu, že to je bývalé NDR apod... :)

Reagovat
Arne

Jj, však mě to nemusíš vykládat, já jsem v Sasku jako doma. Blázni to jsou, viz. třeba ty hroby v Dresdenu.

Reagovat
smazaný uživatel

olalá...Sem viděl nedávno nějakej dokument, který ukazoval, že i po pádu komunismu tam není zrovn dvakrát nejlíp, ba naopak, někteří stále nenávidí západní německo

Reagovat
Arne

Tím nechci říct, že tam žiju, ale jsem tam dost často...

Jinak je to pravda, existuje celkem i dost lidí, co by chtěli Německo zase rozdělit... Těm ze západu se nelíbí, že je výchoďáci trochu srážeji dolů, ti z východu zase bývaji často vůči nim taky nevraživí.

Reagovat
smazaný uživatel

ola, díky za vysvětlení..Asi sem začnu chodit více

Reagovat
Arne

Jj, to by bylo fajn.

Jinak myslím, že ten rozdíl mezi východem a západem se dobře odráží v počtu BL klubů... Těch pět "nových" spolkových zemí nemá ani jednoho, teď ho navíc nebude mít ani Berlín.

Reagovat
smazaný uživatel

myslíš, že hrozí, že rozprodají tým?

Reagovat
Arne

Nevím, jak to bude a co bude... Drobný odejde určitě, končí mu smlouva, zbytek základu má kontrakty platné pro 1. i 2. ligu, ale je to složitý... Určitě by se jich mělo hodně udržet, ale kvůli prachům určitě někoho prodáme. Třeba takového Eberta asi určitě, to není hráč pro boj o záchranu a už vůbec ne druhou ligu, sice je to Berlíňan a je talentovaný, přičemž minulou sezónu patřil k nejlepším krajním záložníkům ligy, ale letos je špatnej a příští rok by to bylo to samé.

Reagovat
Arne

Jinak ten zápas si pamatuju, vyrovnal tam myslím Gebhart a VfB tlačilo, to pak stadion ožije. To asi není jen Stuttgart a nejen některé další v BL (třeba v Brémách jsou na to experti), aspoň si to myslim.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, přesně on vyrovnal.

Reagovat
smazaný uživatel

nejlépe vypadá, když svítí červeně (teda až po červenobílé kombinaci, ale nevím, kdy byla naposledy použita)

Reagovat
smazaný uživatel

já ho viděl jen bílej, taková ohromná kopule...Jo a na bus. nádraží před stadionem někdo vylepil lepku GKS Katowice ale já to nebyl

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za pochvalu . Jinak jezdíme ty nejbližší vždycky a pokaždý (Hertha, Norimberk, Wolfsburg, dřív Cottbus) ale máme tam i nějaký vzdálenější města, letošní sezonu jsme nějak vzdálenosti moc neřešili (Frankfurt, Hannover, Hamburk, Köln, Hoffenheim). Jinak ten zápas v Hoffenheimu v neděli - cesta zpátky byla nic moc ve vánici, zvlášť když sem musel ráno vstávat, ale co bych pro Werder neudělal, že . Hlavně že jsme si vezli ty tři body

O fanclubu uvažujem, ale je to zatim tak nějak jen ve fázi tý úvahy.

Reagovat
smazaný uživatel

Norimberku mi bydlej příbuzní, tam sem vlastně taky byl ale jako dítko malé a nesměl sem nahlas říkat, že (tehdy) fandím Bayernu Jinak cesta přes Bavorsko, to je vždy maso, před rokem sme tudy jeli a dvě hodiny jen les, potom jsme nejspíš přejeli do další spolkové republiky a dvě hodiny jen pole s chmelem a takové ty stojany na vinnou révu Ale skoro v každe vesnici byla mešita. A nejhnusnější město aspoň pro mě byl Ulm

Reagovat
smazaný uživatel

My jsme teďka blbě přejeli na dálnici, takže jsme taky jeli přes Stuttgart a Ulm, ale bylo to v noci, takže nemůžu posoudit. Ono se to vůbec blbě posuzuje, my jedem většinou jen stadion a domu, když už prohlížíme město, tak si půjčujem obytňák a jedem na víc dní. Takže na prohlídce sem byl v Berlíně, v Kölnu, v Brémách a dá se říct že i v Sinsheimu (Hoffenheim). Jenže tam je jen muzeum (pěkný teda) a nic jinýho :D. Pak ještě cestou do Kölnu jsme se zastavili ve Speyeru, tam je podobný muzeum a v Hockenheimu, ale to je vesnice a na okruh nás nepustili, protože se tam něco zrovna testovalo či co. Jinak se mi líbí, že v Německu jsou ty stadiony v hezkym prostředí (až na Cottbus a Aue :D, Hoffenheim taky nic moc). Ale takovej Norimberk, Hamburk, Brémy, Berlín, Köln, Hannover, celkem i Wolfsburg, tam se mi okolí líbilo

Reagovat
smazaný uživatel

To buď rád, že ste jeli v noci přes ten Ulm Jinak, když si u těch stadionů, tak tady je škoda Lipska, maj krásnej stadion ale tým dole a teď ještě k tomu ten šílenej sponzor

Reagovat
Arne

FC Sachsen nebo Chemie, těm by to slušelo, leč bohužel, nejsou prachy...

Reagovat
smazaný uživatel

anebo třeba Drážďany maj moc hezkej stadion a to hrajou třetí ligu

Reagovat
Arne

Tj, a novej stadion vždycky značí, že by klub měl jít nahoru. A tým jako je Dynamo by měl minimálně druhou ligu hrát. Teď na podzim to dostavili, nyní se zachráněj ve třetí lize a od příští sezóny čekám, že půjdou postupnými krůčky nahoru za postupem.

Reagovat
smazaný uživatel

za ně prej hraje nějakej čech, co sem onehdy četl...Oni si zaslouží tu druhou ligu to už nejenom kvůli fans

Reagovat
Arne

Jj, útočník Pavel Dobrý, mám dojem, že už tam je nějakej ten rok a je docela dobrej... I když je samozřejmě nevidím, jen jednou za uherskej rok, když DD zařaději na ARD do sestřihů.

Reagovat
jv

Jo je tam od léta 07, předtím byl v Kielu, kde byl dva roky po sobě v Regional lize nejlepším střelcem, DD potom vystřílel postup do 3. ligy, kde v té první sezóně celkem zazářil, letos je to ale už horší.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono z dálnice se to stejnak blbě posuzuje .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele