Bundesliga - preview 2. kola

13.08.2011, 08:31, aktualizováno 14.08.2011, 08:47
Previews
V duelu loňského nováčka s tím letošním přivítá Kaiserslautern Augsburg a jeho cílem nemůže být nic jiného než výhra. To samé se dá říci i o Leverkusenu, tomu se hrubě nevydařil start sezóny a nyní navíc do BayAreny zajíždí dobře naladěný Werder Brémy...
1. FC Kaiserslautern - FC Augsburg  (neděle 15:30)
Kaiserslauternu se na rozdíl od minulé sezóny úvodní utkání nevydařilo, po porážce v Brémách tak mají Rudí ďáblové co napravovat. Na Betzenberg tentokrát přijede nováček z Augsburgu, který při bundesligové premiéře úspěšně držel krok s Freiburgem.

Lautern zvládl uplynulý ročník, ve kterém se do nejvyšší souteže vrátil po dlouhých čtyřech letech, na jedničku. Svěřenci Marka Kurze sezónu zakončili na skvělé sedmé příčce a jak už to tak bývá, tak za úspěch se platí. FCK zaplatilo odchodem několika důležitých hráčů, za které sice přišly na Betzenberg náhrady, ale pozměněné mužstvo pochopitelně nebude ihned šlapat jako hodinky, což se ukázalo i na Weserstadionu. "Nálada v týmu je i přes porážku od Werderu dobrá," řekl Florian Dick.

"Zápas v Brémách jsme si zanalyzovali a i přes porážku jsme udělali mnoho věcí správně, ale proti Augsburgu už musíme předvést naši tradiční hru," prohlásil trenér Marko Kurz. Na domácí premiéru Rudých ďáblů v letošní sezóně se, jako je již tradicí, očekává vyprodaný Betzenberg. "Na premiérový domácí zápas očekáváme od našich fanoušků fantastickou podporu. Ostatně jí budeme moc potřebovat, čeká nás totiž souboj s jedním z přímých konkurentů v boji o záchranu," dodal domácí lodivod, který bude kromě dlouhodobých marodů nově postrádat také Kircha, jehož trápí problémy s kolenem.

Na druhé straně stojí Augsburg, který ač do bundesligy postoupil poprvé v historii, tak si v premiéře nevedl vůbec špatně. FCA dokázalo dvakrát dotáhnout náskok Freiburgu a už tak propukající euforie se mohla v Bavorsku rozeznít naplno. "V první polovině jsme se sice ještě rozkoukávali, ale v druhé části už se naše možnosti ukázaly. Remíza na úvod je naprosto v pořádku," podotkl kouč Jos Luhukay.

Na Betzenbergu však nečeká nováčka snadný úkol, ten ale i tak nepropadá zbytečné panice. "Jsme dobře připraveni. V utkání proti Freiburgu jsme získali důvěru, kterou budeme chtít v Kaiserslauternu zúročit. Naší výhodou může být i to, že domácí musí po ztrátě z prvního kola bodovat, nejlépe vyhrát a to nám může hrát do karet," je přesvědčen holandský stratég. Zranění hlásí v Augsburgu především hráči do ofenzivy, chybí totiž Oehrl a Rafael. Druhou část disciplinárního trestu si potom odpyká Sankoh.
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Trapp - Dick, Abel, Rodnei, Jessen - Sahan, Tiffert, Petsos - Shechter, Kouemaha, Iličević
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Verhaegh, Möhrle, de Roeck, de Jong - Callsen-Bracker, Davids - M. Ndjeng, Baier, Bellinghausen - Mölders
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.40 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayer Leverkusen - Werder Brémy  (neděle 17:30)
Šlágrem druhého bundesligového kola bude nedělní utkání v Bay-Areně, kde domácí celek přivítá tradičního soupeře Werder Brémy. A zatímco v Bayeru zavládlo po úvodním utkání v Coface Areně zklamání, tak u řeky Weser naopak po minulém týdnu propukají úplně opačné pocity.

V Leverkusenu zavládla po minulé sezóně spokojenost. Farmaceutický celek se totiž po letech strádání ve středu tabulky konečně vrátil na úplný vrchol, konečná druhá příčka navíc dává Werkself jistotu účasti v základní skupině Ligy mistrů, na kterou v tomto ambiciózním klubu čekali dlouhých sedm let. O to větší zklamání tak v Bayeru nastalo v úvodu letošní sezóny. Náznak nezdarů přišel již v prvním kole DFB-Pokalu, kde svěřenci Robina Dutta nezvládli utkání v Drážďanech, nicméně všichni věřili, že v úvodním kole bundesligy se vše v dobré obrátí.

Výzvy však vyslyšeny nebyly. Leverkusen zápas v Mainzu nezvládl, domácím nestačil především v rychlosti a po zásluze tak odjel domů bez bodu. "Z porážky v Mainzu jsme se oklepali. V týdnu jsme velmi tvrdě pracovali, tak doufám, že to dokážeme v neděli přenést i na trávník," věří kouč Robin Dutt. "Werder získal v utkání s Kaiserslauternem ztracenou sebedůvěru, nečeká nás tak snadný úkol. Především proto, že my se musíme soustředit sami na sebe, potřebujeme najít rovnováhu mezi ofenzivní a defenzivní činností, důležitá je také vítězná mentalita a zapálení pro hru," dodal domácí taktik.

Dalším velkým problémem Bayeru jsou zranění brankářů. Jednička René Adler se vyřadil již na začátku přípravy a po operaci kolena bude chybět minimálně do září. V posledním utkání navíc prodělal otřes mozku talentovaný Fabian Giefer, a tak v týmu bojujícímu na několika frontách zůstal jediný použitelný, navíc nepříliš prověřený gólman David Yelldell. To donutilo vedení jednat, a tak v týdnu dorazil na půlroční hostování mladíček Bernd Leno ze Stuttgartu. "Věk a zkušenosti pro mě hrají podřadnou roli, důležitý je u mě výkon. Bernd je obrovský talent," zhodnotil novou akvizici Dutt, kterému bude kromě brankářů chybět i dvojice Oczipka - Barnetta.

Werder prožívá přesně opačné pocity než jeho nedělní soupeř. Severoněmecký celek by nejraději na minulý ročník zapomněl a díval se snad už jen dopředu, i když to není v Brémách i kvůli nepříliš komfortní situaci tak snadné. Přesto dorazilo během léta do přístavního týmu několik nadějných posil, a jak úvod nové sezóny ukázal, tak by to mohlo na Weserstadionu opět šlapat. "Samozřejmě jsme po zápase s Lauternem spokojení, ale nechceme, aby o nás každý pochyboval, a proto musíme v takových výkonech pokračovat i nadále," řekl trenér Thomas Schaaf.

"V BayAreně nás nečeká snadný zápas. Leverkusen hraje Ligu mistrů, tým je tak zatížen velkým očekáváním. Existuje několik faktorů a problémů, které mohou mít v současné době na tým vliv, ale to mně nepřísluší hodnotit. Musíme se soustředit pouze na sebe," líčil zkušený kormidelník a vrátil se ještě k nové posile Bayeru. "Leno je mladý, talentovaný brankář, který je dlouhodobým členem mládežnických reprezentací. Ukázal se především v loňské sezóně, víme, že ho sleduje hned několik klubů. Ale bundesliga je něco trochu jiného, uvidíme, jak se s tím popere, bude také dost záležet na nás," vysvětloval Schaaf.

Dlouhodobým problémem Werderu je velké množství zraněných hráčů, což se s příchodem letošní sezóny, i díky příchodu několika posil, zdálo být vyřešené, ale do BayAreny už opět cestují svěřenci Thomase Schaafa značně oslabeni. Kromě dlouhodobě zraněných Boenische, Silvestreho a Nalda nejsou k dispozici rovněž Balogun, Borowski, Avdić, Bargfrede a čerstvě také Wolf, jemuž nedovolí nastoupit problémy se stehenním svalem.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Schwaab, Toprak, Reinartz, Kadlec - Rolfes - L. Bender, Renato Augusto - Sam, Derdiyok, Schürrle
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Papastathopoulos, Mertesacker, Prödl, Schmitz - Wesley - Fritz, Hunt - Ekici - Rosenberg, Thy
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.40 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Schalke 04 - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Hned po prvním kole se Schalke i 1. FC Köln nacházejí tam, kde se nacházet rozhodně nechtěly. Po tříbrankových prohrách uzavírají bundesligovou tabulku a před vzájemným soubojem tak již dostávají pocítit tlak.

”Nyní jsme pod tlakem a to už před prvním domácím zápasem. Proti Kölnu musíme vyhrát,” připouští trenér Königsblauen Ralf Rangnick, jehož svěřenci nebyli ve Stuttgartu bez šance, ale prohráli 0:3 a zpříjemnili domácím otevírání zrekonstruované arény. Špatně do sezóny Schalke odstartovalo i před rokem a tehdy se na samém chvostu tabulky plácalo až do pátého kola.

V týdnu se v médiích objevily informace o špatném fyzickém stavu hráčů, což atmosféru rozvířilo mnohem více než zájem bohaté Kazaně o Klaase-Jana Huntelaara. ”Ti by se mě brzy mohli ptát, zda nechci prodat stadion,” prohodil Rangnick s tím, že holandský útočník zůstává v S04. Důvodem k radosti bylo snad jen přivítání jubilejního 100 000. člena klubu, který je v tomto ohledu druhým největším v Německu.

Snad ještě hůř vstoupil do nového bundesligového ročníku 1. FC Köln, který měl domácí zápas s Wolfsburgem a prohrál taktéž 0:3. "Byli jsme příliš bojácní, o všem jsme moc přemýšleli a málo hráli instinktivně," zhodnotil porážku brankář Michael Rensing. Nový trenér Stale Solbakken ovšem vzal porážku na sebe. "Nerozhodly individuální chyby, ale celé mužstvo zkrátka nesedělo. Potom je vinen trenér, nikoliv hráči," prohlásil.

Kozlové ještě očividně nemají zažitý Solbakkenův koncept, což potvrdilo také interview Saschy Riethera. "Přihrávky nejsou posílány na spoluhráče, ale do prostorů. To je jeho představa, ale myslím, že bude lepší, když raději se zeptáte přímo trenéra," řekl osmadvacetiletý zástupce kapitána, který v létě přišel do Porýní právě z Wolfsburgu.

Proti Vlkům neztratili Kozlové jen body, nýbrž také střelce Novakoviće, jenž se nechal po druhé žluté kartě vyloučit. Kromě něj nemá Solbakken k dispozici zkušené Mohamada, Petita, náhradníka Ionitu a nakonec také Pezzoniho. Na druhé straně Rangnick nemůže postavit Farfána, poté hráče druhého sledu Moritze, Hooglanda, Keniu a Escudera. Hrát ovšem nebude ani Jones, který se vrací od americké reprezentace. "Když vezmeme v úvahu dlouhý let a časový posun, tak nemá cenu, abychom s ním počítali," řekl Rangnick.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Höger, Höwedes, Papadopoulos, Fuchs - Matip, Holtby - Baumjohann, Raúl, Draxler - Huntelaar
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, Geromel, McKenna, Eichner - Chihi, Lanig, Riether, Peszko - Jajalo - Podolski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 4.10 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamburger SV - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Jak Hamburger SV, tak Hertha BSC své úvodní ligové zápasy prohrály a před druhým kolem tak již nemohou být zcela v klidu. Další neúspěch by už znamenal pokažený rozjezd, který je častokrát zcela klíčový pro osud celé sezóny.

Ještě celkem v pohodě mohou být domácí, od kterých se před týdnem na hřišti Dortmundu přece jen bodový zisk nečekal. HSV také nepřekvapilo a ze hřiště mistrovského celku si odvezlo prohru 1:3, žádná tragédie to ale podle trenéra Oenninga není. "Musíme uznat, že Borussia Dortmund v tuto chvíli hraje jinou ligu. Nezvládli jsme první půli a pak už to bylo pro naše mladé, nově se rodící mužstvo složité," řekl Michael Oenning, jehož svěřenci ovšem příliš nepřesvědčili ani v přípravě, ani při těsné pohárové výhře nad Oldenburgem.

Tým z přístavního města navíc před týdnem ztratil hned dva hráče, útočníka Guerrera a záložníka Kačara, který by však nakonec mohl být alespoň na lavičce. Místo srbského defenzivního univerzála ovšem do základní sestavy nenaskočí Jarolím, nýbrž norský novic Per Skjelbred. "Per působí velice rychle a agilně, v našich plánech hraje velkou roli," řekl Oenning, jenž nemůže počítat také s Bergem a mladíky Štěpánkem a Arslanem.

Poprvé od odchodu z Herthy do Hamburgu nastoupí proti svému bývalému zaměstnavateli Jaroslav Drobný, sám to ovšem nijak výrazně neprožívá. "Emoce pro mě nejsou žádný problém, už rok tam nepůsobím a z tohoto pohledu to je normální zápas,” řekl český brankář. "Musíme vyhrát a poté bude vše v pořádku. Hertha už není můj problém," dodal žirovnický rodák, který letos začíná plnit roli týmové jedničky.

V prvním kole se nedařilo ani berlínskému celku, více než šedesátitisícová návštěva na Olympiastadionu viděla nuzné představení a jednogólové vítězství hostů z Norimberku, které zařídil český útočník Pekhart. Hertha si navíc proti Frankům nevytvořila jedinou pořádnou šanci, a proto se čekají některé změny v sestavě. Ty ovšem nepřijdou na pozici stopera, Roman Hubník je totiž stále mimo hru stejně jako mladíci Schulz, Djuricin a Kargbo.

Hrát by ale již měl Raffael, kolem nějž bylo v uplynulých dnech živo a spekulovalo se také o jeho odchodu. "Neprodáme ho v žádném případě, potřebujeme ho. Má výjimečné schopnosti, jen je musí častěji prokazovat," vyloučil prodej brazilské spojky Michael Preetz. Manažer Herthy byl mimochodem coby hráč u její poslední výhry na hřišti HSV, v lednu 2001 jí dokonce sám dvěma góly zařídil.

Kromě Raffaela se moc změn už čekat nedá, možná snad Rukavicja vystřídá na pravém křídle Eberta. Trenér Markus Babbel ovšem jinak zůstává v klidu. "Nejsem připraven po jednom jediném zápase, který se nepovedl, hodit celý svůj koncept přes palubu," prohlásil Babbel. "Proti Norimberku jsme měli nějakou blokádu, nebyli jsme svěží. To se musí změnit, máme dostatečnou kvalitu na to, abychom vyhráli hodně zápasů," doplnil ho brankář Thomas Kraft.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Diekmeier, Westermann, Bruma, Aogo - Skjelbred, Rincón - Töre, Elia, Jansen - Petrić
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lell, Franz, Mijatović, Kobiašvili - Ottl, Niemeyer - Ebert, Raffael, Ramos - Lasogga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.40 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Norimberk - Hannover 96  (sobota 15:30)
Dvě překvapení loňské sezóny a možné štiky té letošní se sejdou v Norimberku. Domácí za mohutného přispění Tomáše Pekharta ve svém úvodním utkání nového ročníku porazili berlínskou Herthu a na toto utkání budou chtít navázat v zápase s Hannoverem, který mu loni pokazil rozlučku se sezónou.

Na Norimberk čeká těžký oříšek - poté co suverénně vyřadil Arminii Bielefeld na jejím hřišti z domácího poháru a gólem Tomáše Pekharta skolil i Herthu při jejím návratu mezi smetánku, se musí vypořádat s těžkým úkolem - na jeho hřiště totiž přijede loňská kometa a účastník Evropské ligy Hannover, který už jen kvůli velkým očekáváním domácích fanoušků nebude vůbec lehkým soupeřem. Domácí fanoušky ale jakoby der Club moc nezajímal - den před utkáním bylo k mání ještě něco kolem deseti tisíc lístků.

"Jsme přesvědčeni, že můžeme znovu vyhrát. Po úspěchu v Berlíně bychom na naše výkony rádi navázali i doma. Myslím si, že toto utkání bude obzvlášť těžké, ale my jsme skvěle připraveni," ubezpečoval přítomné novináře na předzápasové tiskové konferenci Dieter Hecking, jehož může těšit zdravotní morálka jeho mužstva - všichni reprezentanti se do svého klubu vrátili bez zranění, problémy by mohly nastat pouze v brance, neboť pravou nohu si při tréninku poranila jednička Raphael Schäfer. Kromě stabilně zraněných Nilssona (Achillova šlacha) a Frantze (po rehabilitaci jen jednou trénoval) tak bude bývalý trenér 96ky mít k dispozici takřka kompletní kádr.

"Stojíme před týmem, který i letos může hrát v bundeslize velmi důstojnou roli. Je to poměrně stabilní tým, který hraje kompaktně a velmi variabilně v útoku," vysekl Hecking podporu útočné dvojici Schlaudraff - Abdellaoue, která byla hlavním stavebním kamenem výhry 2:1 nad Hoffenheimem v prvním kole - oba vstřelili po jedné brance.

Hannover loňskou velice úspěšnou sezónu zakončil na čtvrtém místě a kromě kvalifikace do Evropské ligy si náladu na závěr zvedl i výhrou 3:1 nad Norimberkem. Ten loni skončil těsně pod branami evropských pohárů a podle Larse Stindla není vůbec vyloučeno, že by si oba kluby letos mohly pozice prohodit. "Na druhou stranu se nedá soudit takto na začátku sezóny. Je velmi těžké předpovědět, kdo kde skončí. My se ale na sobotu těšíme. Chceme vyhrávat i venku a v Norimberku tomu nebude jinak," řekl pro oficiální klubový web třiadvacetiletý záložník.

Přesto Hannover alespoň před utkání zůstává favoritem. "Je to možné, nicméně my se tak necítíme. Pro Norimberk bude největším problémem, jak se vyrovná s odchody (Wolf, Gündogan, Schieber). Po prvních zápasech se nedá s jistotou říct, zda se Dieteru Heckingovi povedlo je nahradit. Náš tým je velmi dobře vyvážen a má hodně možností v útoku. Chceme být hrozbou," řekl kouč hostů Mirko Slomka, z něhož byla cítit velká úleva kvůli zdraví hráčů. Nedávno vyléčení kapitán Steven Cherundolo a kanonýr Didier Ya Konan se totiž v týdnu zapojili do mezistátních utkání svých zemí a po skončení poslali do Dolního Saska jednoznačnou zprávu - půjde to! Slomka tak nemůže počítat jen s dlouhodobými marody Andreasenem, Carlitosem a Sobiechem.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Schäfer - Chandler, Wollscheid, Klose, Pinola - Simons - Mak, Feulner, Hegeler, Eigler - Pekhart
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, Schulz - Stindl, Schmiedebach, Pinto, Rausch - Schlaudraff, Abdellaoue
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SC Freiburg - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
V sobotu odpoledne zavítá Bundesliga i na Badenova-Stadion, kde domácí Freiburg přivítá Mainz. Svěřence nového kouče Marcuse Sorga tak opět nečeká nic lehkého, FSV si v úvodním klání poradilo s ambiciózním Leverkusenem a stejný, tedy tříbodový cíl bude mít i tentokrát.

Freiburg vsadil po odchodu kouče Robina Dutta na kontinuitu a zdá se, že by se to mohlo tomuto skromnému celku opět vyplatit. SCF sice v minulém týdnu navzdory dvěma vedoucím gólům neudržel nadějný výsledek a nakonec si ze hřiště Augsburgu veze pouze bod za remízu 2:2, ale i tak vládne v Bádensku spokojenost. "Po vyřazení z DFB-Pokalu bylo důležité vracet ze z Augsburgu se vztyčenou hlavou, a to se nám povedlo," pochvaluje si povedený start domácí kormidelník.

Mainz posilněný výhrou nad Leverkusenem, však nebude pro Freiburg jednoduchým soupeřem, čehož si jsou v tradičním celku dobře vědomi. "Výhra nad Leverkusenem jakožto vicemistrem je pro nás obrovským varováním," přiznává Sorg. "V sobotu nás čeká tuhý boj, pokud chceme pomýšlet na úspěch, tak musíme hrát maximálně koncentrovaně a organizovaně," zakončil ambiciózní kouč, kterého těší rovněž fakt, že má kromě zraněného Rosenthala k dispozici kompletní kádr.

V Mainzu se na vyřazení z předkola Evropské ligy rychle zapomnělo, svěřenci Thomase Tuchela zvládli bundesligový debut v nové Coface Areně na výbornou a přesvědčivou výhrou nad Bayerem tak dali všem jasně najevo, že se s nimi musí opět počítat. "Výhra nad Leverkusenem je opravdu fantastická. Na startu nové sezóny nám to dodává skvělý pocit a především pak impuls do další práce," liboval si trenér Thomas Tuchel.

"Ve Freiburgu se hraje velmi nepříjemně. Domácí jsou tradičně velmi kompaktní, organizovaní a zejména disciplinovaní v defenzivě, což je pro každého soupeře nesmírně složité," prohlásil hostující kouč, jemuž bude chybět trojice Svensson, Heller a dlouhodobě zraněný Szalai. "O základní sestavě se i vzhledem k reprezentačním povinnostem některých hráčů rozhodneme netradičně až na poslední chvíli. Je dost dobře možné, že sáhneme k personálním změnám," dodal Tuchel.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Barth, Butscher, Bastians - Schuster - Abdessadki, Flum, Makiadi, Putsila - Cissé
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Pospěch, Bungert, Noveski, Caligiuri - Polanski, Soto - Risse, Ivanschitz, Stieber - Allagui
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.40 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
TSG Hoffenheim - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Borussia Dortmund jakožto obhájce titulu zavítá ve druhém bundesligovém kole do Sinsheimu, kde změří síly s domácím týmem, jemuž na rozdíl od žlutočerných vstup do sezóny ideálně nevyšel.

Vesnický celek se po prvním zápase nachází v úplně opačném rozpoložení. TSG v Hannoveru rozhodně nepropadlo, místy mělo naopak herně navrch, ale zkušený domácí celek nakonec i díky kuriózní trefě Schlaudraffa z přímého volného kopu dovedl utkání do vítězného konce. "Zápas jsme si pečlivě zanalyzovali a vzali si z něj poučení do dalších duelů. Ale také doufáme, že sudí budou příště při posuzování některých situací citlivější," podotkl trenér Holger Stanislawski.

Domácí tak po Hannoveru čeká další těžký úkol, před kterým se však v Sinsheimu neschovávají. "Budeme se snažit bodovat," přiznává nový lodivod TSG. "Ale můžeme být úspěšní pouze, pokud zabojujeme na sto procent. Nesmíme si především nechat vnutit soupeřův styl hry, naopak se potřebujeme soustředit na naše vlastní silné stránky, kterých se pokusíme využít," doplnil Stanislawski. Ten ani v sobotním utkání nemůže postavit ideální sestavu, neboť mu stále chybí zranění a nehabilitující Gulde, Ibertsberger, Jaissle, Weis, Sigurdsson, Vukčević, Ibišević a nově také Musona.

Svěřenci Jürgena Kloppa započali cestu za obhajobou ligového primátu více než slibně, na Westfalenstadionu jednoznačně přehráli nově se tvořící mužstvo HSV a připsali si tak na své konto premiérové tři body. "V zápase s Hamburkem to byla taková hra kočky s myší a soutěžilo se o to, kdo déle vydrží. Tuhle disciplínu jsme nakonec vyhráli a i díky tomu jsme mohli slavit tři body," zhodnotil Klopp. "Na Bayern jsme se nesoustředili, to by byla velká chyba, ale jsem rád, že jsme ukázali, že se mýlili. I přes složitou situaci, v jaké jsme se nacházeli," dodal hostující taktik.

Ani v Hoffenheimu však nečeká na Borussii nic jednoduchého, zejména pak co se statistiky týká. TSG bylo v minulé sezóně jediným týmem, kde se BVB nepodařilo bodovat a ještě jednoznačnější je celková bilance těchto dvou soupeřů, ze které vyjde znatelně lépe vesnický celek, proti kterému se Schwarzgelb ani jednou nepodařilo vyhrát. "Rozhodně máme co napravovat. Tímto bych také chtěl apelovat na naše fanoušky, aby nás přijeli do Sinsheimu v hojném počtu podpořit a my se tam cítili jako doma," uvedl Klopp.

"Chceme získat tři body, žádné další vysvětlení nás nezajímá. Byli bychom rádi, kdyby se nám to podařilo, protože by to pro nás byla první venkovní výhra od 26. února, kdy jsme zvítězili v Allianz Areně," prohlásil zkušený kouč. "Předpokládám však, že Hoffenheim bude mnohem kompaktnější, než HSV. Nový trenér může z týmu dostat ještě dosud neobjevený potenciál," zakončil Klopp. Marodka Borussie je i nadále velmi početná, k dispozici nejsou Koch, Owomoyela, Subotić, Bakalorz, Kringe a Barrios.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vorsah, Compper, Braafheid - Rudy, Salihović - Obasi, Babel, Johnson - Schipplock
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Felipe Santana, Hummels, Löwe - Gündogan, S. Bender - M. Götze, Kagawa, Großkreutz - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.50 - 3.50 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Wolfsburg - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Bayern, jemuž hrubě nevyšlo první kolo s Mönchengladbachem se pokusí o reparát ve Volkswagen Areně. Nečeká ho ale vůbec snadný úkol, Vlci povzbuzení třemi body z Kölnu rozhodně nedají svou kůži lacino.

Wolfsburg získal před dvěma roky nečekaně bundesligový titul, ale po sezóně následně odešel úspěšný kouč Felix Magath a z ambiciózním celkem to šlo najednou z kopce. Celá situace dospěla až tak daleko, že Vlci bojovali v uplynulé sezóně pouze o záchranu, která nakonec byla především díky návratu zaslíbeného lodivoda úspěšná a přes léto tak v koncernovém celku udělali všechno proto, aby se podobná událost v žádném případě neopakovala.

A jak se zdá, tak se ve Wolfsburgu začínají ubírat věci tím správným směrem, důkazem budiž výhra z RheinEnergieStadionu. "Jsem rád, že se nám podařilo vstoupit do nové sezóny vítězstvím. Odehráli jsme dobrý zápas, ve kterém hlavně v první hodině existoval jen jeden tým, Kozli hru potom vyrovnali, ale zdramatizovat utkání už se jim nepodařilo. Výsledek je pro nás povzbuzující, ale mohli jsme vstřelit i více branek," uvedl trenér Felix Magath.

Stejným způsobem se budou chtít Vlci ukázat i před vlastním publikem. "Víme, že ztratili v prvním zápase s Gladbachem, takže nyní budou ještě pod větším tlakem, což by mohla být naše výhoda. Ale na to se nechceme v žádném případě spoléhat, potřebujeme hrát naši vlastní hru, převzít iniciativu a využít naskytnutých možností. Můj tým by neměl jenom reagovat na hru Bayernu, ale chci aby jednal sám," vysvětlil velezkušený stratég, kterému stále chybí zraněný Friedrich, suspendovaný Diego a nově také Kahlenberg, kterého Magath kvůli nedostatečné kondici přeřadil do rezervy.

Co se týče Bayernu, tak ten prošel v letní přestávce po neúspěšné sezóně razantními změnami, které mají jediný cíl, po roce vrátit mistrovskou trofej zpátky do Mnichova. První zápas ale svěřenci staronového kouče Juppa Heynckese nezvládli a i přes místy znatelnou převahu nedokázali Mönchengladbachu vstřelit branku a nakonec ještě po nedorozumění v obraně inkasovali a připsali si tak na své konto potupnou porážku.

"Zvednout se a motivovat se z porážky byla vždy má největší motivace. Jako hráče, i jako trenéra. Poté, co jsme prohráli zápas v Gladbachu musíme vytáhnout pozitivní reakci, potřebujeme se na soupeře dotáhnout," řekl Heynckes. "Dalo se jasně vidět, že naše ofenzivní hra postrádala souhru, chyběla inspirace, kreativita a odhodlání za každou cenu vstřelit branku. Ale jsem přesvědčen, že tým nám dá ve Wolfsburgu na tyto slova jasnou odpověď," doplnil trenérova slova sportovní ředitel Christian Nerlinger.

Jediné, co si tak v Bavorsku přejí je zisk tří bodů. "Wolfsburg hrál v Kölnu chytře, v obraně dobře disciplinovaně a organizovaně, ale zároveň také vstřelil tři branky. Myslím si, že VfL bude hrát doma jinak, než hrál v minulém kole Gladbach, a to by nám mohlo vyhovovat," je přesvědčen hostující kouč. Velkou ztrátou ale pro mnichovský celek bude absence Robbena, kterého na trávník nepustí problémy se zády a třísly, k dispozici rovněž ještě nebude Breno.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Hasebe, Kjaer, Russ, M. Schäfer - Träsch, Josué - Ochs, Salihamidzić - Helmes, Mandžukić
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Boateng, Badstuber, Lahm - Luiz Gustavo, Schweinsteiger - T. Müller, Kroos, Ribéry - Gómez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.90 - 3.50 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Borussia Mönchengladbach - VfB Stuttgart  (sobota 18:30)
Borussii Mönchengladbach čeká po úspěšném vystoupení v Allianz Areně další těžká zkouška, do Borussia-Parku přijede Stuttgart, který v prvním kole pro změnu rozstřílel Schalke, v sobotu se tak očekává mimořádně zajímavý duel.

Svěřenci Luciana Favreho nepřestávají po fantastickém závěru loňské sezóny, kdy doslova na poslední chvíli utekli hrobníkovi z lopaty i nadále překvapovat. Rovněž do Allianz Areny cestovala Hříbata jako jasný outsider, ale díky skvěle zvolené taktice zkombinované s notnou dávkou štěstí se jim podařilo v Mnichově urvat všechny tři body a skvěle tak zahájit novou sezónu, která už by měla mít pro Borussii daleko klidnější průběh.

"Nesmíme zapomínat, že jsme v minulé sezóně skončili na 16. příčce. Každý zápas bude stejně obtížný, jako ten první, budeme muset bojovat o každý bod," upozorňuje kouč Lucien Favre. "U týmu by možná mohlo podvědomě dojít k podcenění, ale to se po zkušenosti, kterou máme z loňské sezóny nestane. Chlapci ví, že i po výhře v Mnichově musí jít do každého dalšího zápasu se stejným úsilím a vervou, aby mohli být úspěšní. V Bundeslize si nesmíme dělat přátele a už vůbec ne polevit, to by se nám mohlo krutě vymstít," doplnil trenérova slova sportovní ředitel Max Eberl.

"Stuttgart měl v minulé sezóně velmi dobrou druhou polovinu. Mají nesmírně kvalitní tým, zejména co se ofenzivy týká, kde mají mnoho možností a jsou nebezpeční především z protiútoků. Máme před nimi velký respekt, ale rozhodně ne strach," prohlásil protřelý kouč, který se stále musí obejít bez opory zadních řad Martina Stranzla, kterého i nadále trápí svalové problémy a na jehož místě se tak znovu objeví spolehlivý Roel Brouwers. "Roel ukázal své kvality už na konci uplynulé sezóny a teď v Mnichově je znovu potvrdil, mám v něj plnou důvěru," dodal Favre.

Na druhé straně stojí Stuttgart, který si pobodně jako Gladbach nemohl lepší úvod sezóny ani přát. Švábi pokřtili zrekonstruovanou Mercedes-Benz Arenu jednoznačnou výhrou nad Schalke a výkonem tak navázali na mimořádně úspěšnou druhou polovinu loňského ročníku. "Za výhru nad Schalke jsme pochopitelně rádi, ale nepropadáme propukající euforii, chceme zůstat realisty. Sezóna teprve začala, nemůžeme si tak myslet, že nyní půjde všechno samo. Stále je před námi obrovská hora práce," prohodil trenér Bruno Labbadia.

"Věděli jsme, že budeme na novou sezónu dobře připraveni. Ale hodnotit naše výkony budeme teprve až po utkání v Borussia-Parku, pokud se nám tam podaří uspět, tak můžeme říci, že jsme do letošního ročníku vkročili tím správným směrem. Nicméně nebude to pro nás vůbec jednoduché, viděl jsem utkání v Allianz Areně, kde Borussia rozhodně nevyhrála nezaslouženě. Očekávám, že proti nám budou hrát ještě více agresivněji, než v Mnichově. Nečeká nás snadný úkol," vysvětlil hostující kormidelník.

Velkou komplikací by pro VfB nicméně mohla být zranění. Ke stálým marodům Bičakčičovi, Delpierrovi, Niedermeierovi, Audelovi, Gebhartovi a Schieberovi se nyní po reprezentačních srazech přidala ještě dvojice Okazaki - Harnik. Oba zmíněné hráče trápí svalové problémy, ale ve Stuttgartu všichni věří, že se stihnou dát do sobotního utkání dohromady. "Musíme se podívat, jak na tom budou před utkáním, ale osobně jsem optimista, věřím že se v Mönchengladbachu představí," věří Labbadia.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Brouwers, Dante, Daems - Nordtveit, Neustädter - Reus, Arango - Hanke, Bobadilla
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Boulahrouz, Tasci, Maza, Molinaro - Kvist, Kuzmanović - Harnik, Hajnal, Gentner - Cacau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.30 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.VfB Stuttgart11003:03
 VfL Wolfsburg11003:03
3.Borussia Dortmund11003:13
4.Werder Brémy11002:03
 1. FSV Mainz 0511002:03
6.Hannover 9611002:13
7.1. FC Norimberk11001:03
 Borussia Mönchengladbach11001:03
9.FC Augsburg10102:21
 SC Freiburg10102:21
11.TSG Hoffenheim10011:20
12.Hertha BSC10010:10
 Bayern Mnichov10010:10
14.Hamburger SV10011:30
15.Bayer Leverkusen10010:20
 1. FC Kaiserslautern10010:20
17.1. FC Köln10010:30
 Schalke 0410010:30
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
sobota 16:20TSG Hoffenheim - Borussia Dortmund
sobota 18:30Bor. Mönchengladbach - VfB Stuttgart
neděle 15:301. FC Kaiserslautern - FC Augsburg
neděle 17:30Bayer Leverkusen - Werder Brémy

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (42)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Stuttgart vonku pekný kurz 2

Reagovat
smazaný uživatel

Wolfsburg Bayern 1:3, Gazza - Kroos, Goméz, Goméz.

Reagovat
smazaný uživatel

A BVB samozřejmě prohraje, na Hofe se jim nadaří.

Reagovat
smazaný uživatel

Dynamo Dresden 4:0 A jak to hezky jde a střílí bez Fořta

Reagovat
JozkokozleJ

Na baraz o 1. BL stracaju momentalne iba 3 body

Reagovat
smazaný uživatel

buďme realisté, to by bylo psycho, kdyby hráli baráž o 1. BL

Reagovat
JozkokozleJ

Jasne, je to nerealne. Ale postupom cez Leverkusen a vcerajsim vysokym vitazstvom si hraci dost zvysili sebavedomie. Navyse nove posily vyzeraju, ze budu ozaj posilami... a tak uz vobec nie som skeptik pri pomysleni na zachranu.

Reagovat
smazaný uživatel

no, chce to hlavně zlepšit hru na venkovních zápasech, tam je to bída. Doma jim to jde ale pokud se chtějí udržet v lize a nehrát do posledního kola o záchranu, tak by to chtělo bodovat taky venku. Jinak včera se mi hratelně líbil ten černoch na kraji obrany. A pak ten útočník místo Fořta.

Reagovat
smazaný uživatel

Gueye (FC Metz) a Cidimar (FSV Frankfurt) jsem docela koukal, k čemu se Dynamo rozšouplo

Reagovat
JozkokozleJ

Vsetci traja novi urcite Drazdanom pomozu.

Pozeram, ze Dynamo vybrakovalo obranu Metz, i ten Brégerie prisiel odtial. Ten mi ale uplne spravanim pripomina Dosoudila - take svihadlo, pri ktorom clovek trpne, kedy mu prepne... a cervena.

Reagovat
JozkokozleJ

Dnes by som si snad pozrel vsetky zapasy - kazdy niecim zaujimavy. Es geht nicht

Reagovat
smazaný uživatel

Víte někdo prosím, kdy se vrátí Szalai?

Reagovat
smazaný uživatel

zdá se mi to, nebo fanoušci Bayernu taky přejímaj chorály od Dynama? (nebo to jsou vlci?)

Reagovat
One-Real

Hmmm Dortmund prohrává a Pekhart prý spálil nějakou šanci, tiket zapláče.

Reagovat
Tomanatura

Dortmund to minimálně vyrovná, hoffenheim je od toho gólu nulový a neutočí. Ale jen za kurs 1,7 dávat dortmund zrovna v hoffe je blbost, propříště

Reagovat
One-Real

vsadil jsem to za pár korun pro zábavu a ať se u toho sledování nenudím, to mě nezabije

Reagovat
smazaný uživatel

tak takhle trojka to může rovnou zabalit

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je fakt idiot - Kroos tam leží s možná vykloubeným ramenem a sudí mu dá žlutou

Reagovat
smazaný uživatel

Morávek v základu.

Reagovat
smazaný uživatel

Pekhart gól!

Reagovat
One-Real

Hezky Pekáč.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak ten gol vypadal?

Reagovat
smazaný uživatel

ve vápně se dostal k hlavičce (stál cca 6 metrů před bránou) a sklepl mezi tyče

Reagovat
božský John

Ten Dortmund gol asi nedá ..nebo já nevim už

Reagovat
smazaný uživatel

a já zas koukam na ten nejnudnější zápas

Schalke pěkně otočilo dál se trefil Son (jen škoda, že proti Berlínu )

Reagovat
smazaný uživatel

hezka akce Moravek - Raul

Reagovat
smazaný uživatel

Jaktože nehraje Pospěch?

Reagovat
smazaný uživatel

Jaktože nehraje Pospěch?

Reagovat
Godwinson

Babel ho teď moc pěkně vykoupal :)

Reagovat
JozkokozleJ

Goooooooool!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna si řikam, že Luizovi bych dneska vytkl jen tu koncovku a on ze své další střely dá gól

Reagovat
JozkokozleJ

Tak ja som myslel Mijatovica

Reagovat
smazaný uživatel

moje chyba až později jsem si všiml, že Hertha vyrovnala

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

To byla neskutčně debilní výkon

Reagovat
Kenneth

Bayern zatracený.

Reagovat
godwood

OK Bayern !!!

Reagovat
Arne

http://ultras-dynamo.de/ud2010/gallery/category/204

Ten berlínskej medvěd a kolem černo s těma očima + "Vítejte v pekle", to vypadá parádně... Až mě mrzí, že jsme se na to vykašlali...

Reagovat
smazaný uživatel

tak já bych kvůli zdravotnímu stavu stejně nejel :/ Ale až se tam pojede příště, tak u vchodu do K3 je stánek ultras shop a tam prodávají vlepky, tak alespoň dva kusy balení se musí pořešit.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Češi mohou jen tiše závidět,Německo bez Turků porazilo Brazílii a ukázalo že je prostě jedna ze tří současně nejlepších repre na světě.Španělsko Německo Argentina popř. Brazílie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele