Bundesliga - preview 19. kola

27.01.2012, 08:41, aktualizováno 29.01.2012, 08:40
Previews
Bayern, Schalke a Dortmund si včera na svá konta připsaly po třech bodech, nyní má stejnou možnost Gladbach, který se představí ve Stuttgartu. Důležitý záchranářský souboj svede patnáctý Mainz s posledním Freiburgem...
1. FSV Mainz 05 - SC Freiburg  (neděle 15:30)
Po utkání v Augsburgu tu máme hned další zápas, který by nám měl pomalu začít odhalovat, koho by měly čekat opravdové záchranářské starosti. Předpoklady pro to mají oba celky, i když ještě v loňské sezóně, jak Mainz, tak i Freiburg čeřili zcela opačné břehy.

Domácí nevystoupili do jarní části vůbec špatně. Po úvodních pětačtyřiceti minutách sice s Bayerem prohrávali již o dvě branky, avšak po změně stran se i díky hned dvěma změnám karta obrátila, o což se zasloužili právě nově příchozí Szalai a Caligiuri. Werkself sice tak, jako tak utkání opanovala, hosté si ovšem dokázali, že mohou přehrát zase každého. "V BayAreně jsme předvedli dobrý výkon, ale pořád to ještě nefungovalo tak, jak by mělo," prohodil kouč Thomas Tuchel.

Alespoň nějaká radost však v Mainzu i přes porážku zazněla: po dlouhodobé absenci zaviněné operací přetržených kolenních vazů se na hřišti znovu objevil Ádam Szalai a hned na sebe upozornil výkonem, jež od něj byly k vidění před zraněním. "Musíme pečlivě zvážit, zda budeme riskovat a pošleme ho do základu," přemýšlí hostující lodivod, jemuž by mohla usnadnit rozhodování absence Allaguiho, kromě nějž nebudou k dispozici ani Svensson, Risse a Ivanschitz.

To na druhé straně v Bádensku panovala po úvodním kole odvetné části bundesligy naprostá pohoda, jíž má za následek vyhrané utkání s Augsburgem, což může mít pro SCF v konečném účtování zásadní vliv. Hosté ovšem nepodléhají euforii, nýbrž myslí na utkání v Coface Areně. "Rádi bychom otevřeli utkání ve svůj prospěch, i když je možné, že se budeme muset nakonec spokojit i s remízou. Nicméně naším cílem je odehrát v Mainzu dobrý zápas,"hlásí trenér Christian Streich.

Bývalý dlouholetý úspěšný mládežnický kouč najednou dostal nečekanou šanci, vytáhl si k sobě hráče z dorostu, na kterých chce postupně svou hru vystavět a hned napoprvé slavil úspěch. Na tříbodovém zisku z Bavorska má lví podíl teprve18letý Matthias Ginter, jež zařídil pro svůj tým nesmírně cenné tři body. Kromě něj by se měli v základní sestavě ukázat všichni novicové, naopak chybět budou Mujdža, Barth, Flum, Schuster a Dembélé.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Pospěch, Bungert, Noveski, Fathi - Polanski, Kirchhoff, Soto - Malli - Szalai, Choupo-Moting
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Sorg, Krmaš, Diagné, Lumb - Schmid, Rosenthal, Makiadi, Freis - Putsila - Jendrišek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach  (neděle 17:30)
Mönchengladbach čeká po Bayernu utkání v nevyzpytatelné Mercedes-Benz Areně, kde nevyhrál ani jeden z posledních třinácti duelů. Ovšem do not Gladbachu hrají poslední výsledky Švábů, kteří čekají na výhru pro změnu již pět utkání a pomalu tak ztrácejí dohled nad týmy před sebou.

VfB začalo letošní ročník hodně nadějně, postupem času, ale jeho výkony stagnovaly nebo měly ještě sestupnější tendenci. Výsledkem toho je umístění ve středu tabulky, s kratší vzdáleností na týmy pod sebou, než kam by se chtěl ambiciózní celek posunout. Především za tímto cílem potom do Stuttgartu přišel Vedad Ibišević. "Takovéhoto útočníka jsme si dlouho přáli. S ním můžeme hrát rázem hned několik variabilních systémů," spokojeně pravil Bruno Labbadia.

Právě utkání s Gladbachem může být pro celý zbytek sezóny z domácího pohledu naprosto klíčové a rozhodující, čehož si jsou ostatně ve Švábsku dobře vědomi. "Bez ohledu na soupeře musíme být kompaktní a k tomu potřebujeme využívat prostory, které se nám nabízejí. To hle je jediná cesta, jež povede k úspěchu," nabádá bývalý elitní útočník. Ten se bude muset obejít bez celé řádky hráčů, nejvíce citelná ovšem bude ztráta dvojice Boulahrouz - Gentner.

Borussia může být před utkáním naprosto v klidu, má za sebou totiž nadmíru vydařené utkání proti Bayernu, a tak není důvod k nějakým zbytečným obavám. I tak si jsou ale hosté dobře vědomi, že je nečeká vůbec snadný soupeř. "Stuttgart je velmi dobrý tým, který je vždy nebezpečný. Musíme hrát velmi dobře, pokud budeme chtít dosáhnout na body," je si vědom i s ohledem na podzimní utkání kouč Lucien Favre.

"Tehdy bylo VfB herně lepší," připomněl hostující taktik, jenž si podrobně zanalyzoval i utkání na Schalke. "Ani tady nebyl Stuttgart o nic horší než Schalke, ale dopustil se dvou velkých chyb při rohových kopech, čehož soupeř dokonale využil," uzavřel Favre. Ten už může po odpykání trestu počítat i s klíčovým tmelem defenzivy Dantem, kvůli bolesti zad naopak bude scházet jeho náhradník z předchozího duelu Roel Brouwers.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Celozzi, Tasci, Maza, Molinaro - Kvist, Kuzmanović - Harnik, Schieber - Cacau, Ibišević
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Nordtveit, Neustädter - Herrmann, Arango - Reus, Hanke
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.30 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Werder Brémy - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Devatenácté kolo si pro nás nachystalo i jeden tradiční souboj o pohárové příčky, Werder Brémy na domácím trávníku vyzve Bayer. Střetnou se tedy dva přímí konkurenti, přičemž zelenobílí mají před svým protivníkem pouze bodový náskok.

Z brémského pohledu bychom mohli rozdělit letošní sezónu na dvě roviny: utkání na Weserstadionu jsou pro svěřence Thomase Schaafa takřka jasnou záležitostí - z osmi vystoupení zde neuspěli pouze jedinkrát proti mistrovské Borussii Dortmund, ovšem na venkovních hřištích už je to potom trošičku jiná písnička. "Naším cílem je i nadále pravidelně sbírat body doma, kde pořád chceme předvádět kvalitní výkony. Díváme se pozorně pod sebe, ale doufáme, že půjdeme jen nahoru," přesvědčuje sportovní ředitel Klaus Allofs.

Velkým problémem domácích je ovšem v poslední době složení defenzivy. To se sice v úvodu sezóny při uzdravení Nalda konsolidovalo, teď však vyvstává při Wolfově odchodu a zranění Nalda s Prödlem v tomto ohledu další křiklavé varování. Na to muselo vedení přístavního celku okamžitě reagovat a z Young Boys Bern přivedlo nadějného Françoise Affoltera. "Doufáme, že se přizpůsobí co nejdříve a svými schopnostmi nám pomůže," očekává domácí kormidelník.

Pokud jde o nadcházející utkání s Bayerem, tak domácí mají o motivaci náležitě postaráno, neboť na Weserstadionu už ve vzájemných zápasech nevyhráli více jak čtyři roky - od památné kanonády 5:2, pod kterou se tehdy ještě dvěma góly podepsal Ivan Klasnić. "Čeká nás přímý souboj o páté místo, i z tohoto pohledu musíme k utkání přistoupit," nabádá Allofs. Kromě nekončící řádky zraněných nebude moci nastoupit ani distancovaný Schmitz, na jehož místě by se tak měl ukázat mladík Florian Hartherz.

To Leverkusen trápí tak trochu opačný neduh: tradiční chlouba Bay-Arena plní v letošní sezóně spíše roli štědrého mecenáše, ostatně pouhých čtrnáct bodů z devíti zápasů hovoří samo za sebe. Poslední domácí vystoupení proti Mainzu sice Bayer nakonec dokázal přetavit ve tři body, ale i tak si vyslechl od náročných fanoušků místy až ohlušující pískot - oprávněně. Werkself tak jen navázala na podzimní veskrze nepřesvědčivé (ligové) výkony a má se za co ospravedlňovat.

S tím už by mohli svěřenci Robina Dutta začít hned proti Brémám, kde se jim, ostatně jak bylo řečeno, v posledních letech daří pravidelně bodovat. "I přesto, že má Werder několik důležitých hráčů jen na marodce, tak se drží na pohárových příčkách," varuje své ovečky Dutt. "Ve svém středu pak mají Claudia Pizarra, což znamená mít se neustále na pozoru," dodává. Farmaceutici postrádají už tradiční kvarteto ve složení Adler, Renato Augusto, Barnetta a Sam.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Sokratis, Silvestre, Hartherz - Bargfrede - Ignjovski, Trybull - Ekici - Pizarro, Rosenberg
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - da Costa, Schwaab, M. Friedrich, Kadlec - L. Bender, Reinartz - Castro, Kießling, Schürrle - Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hertha BSC - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Duel tabulkových sousedů uvidí taktéž Berlín, kde domácí Hertha vyzve rivala z Hamburku, který se nachází jen bod za svým nejbližším konkurentem. Utkání bude pro oba zúčastněné hodně důležité, hladina ponoru totiž začíná opět stoupat.

Stará dáma už nedokázala získat tři body předlouhých osm zápasů v řadě, během této doby si na své bodové konto zapsala jen čtyři bodíky za nerozhodné výsledky. Na klidu berlínskému celku nepřidal ani příchod Michaela Skibbeho a následné utkání v Norimberku. Nadcházející dva domácí zápasy tak budou pro Herthu klíčové. "Máme před sebou velkou šanci posunout se v tabulce vzhůru. K tomu potřebujeme velkou podporu fanoušků, ale věřím, že to dokážeme," pronesl Skibbe.

S tím by mohli domácím pomoci i dva uzdravení marodi. Nikita Rukavytsya i kapitán André Mijatović dokázali vyléčit své zdravotní neduhy a měli by tak být proti Hamburku alespoň na lavičce. "Pořád doufám, že André bude moci nastoupit, mohlo by to pro nás být velmi důležité," zdůraznil bývalý trenér Leverkusenu nebo Dortmundu. Mimo hru tak zůstává už jen Franz a potrestaný Raffael, novic Bastians by měl začít na lavičce.

To Hamburg před zimní pauzou neprohrál devět bundesligových utkání v řadě, díky čemuž se posunul do klidnějších vod. Hned na startu druhé poloviny soutěže ale přístavní celek utrpěl nepříjemný mat od Dortmundu, který Imtech Arenu vyplenil rovnou pětibrankovým nášupem. Teď už však v domácím táboře myslí jen na blížící se utkání. "Porážku už jsme strávili, nyní se již plně koncentrujeme zase na Herthu," prohlásil kouč Thorsten Fink.

"V sobotu se ukáže, který tým se s tlakem vypořádá lépe. Naším cílem je posunout se ještě více do středu tabulky, čímž bychom si zajistili poklidný závěr sezóny," pokračuje hostující lodivod. Oproti předpokladům by měl mít k dispozici i klíčového střelce Mladena Petriče, jehož během týdne jako už letos poněkolikáté trápilo svalové zranění. "Pokud bude Mladen fit, bude hrát," je přesvědčen Fink. Otazník visí nad startem Iličeviče, chybí Töre.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lell, Hubník, Janker, Kobiašvili - Ottl, Niemeyer - Ebert, Torun, Ramos - Lasogga
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Diekmeier, Bruma, Westermann, Aogo - Rincón, Kačar - Sala, Jansen - Guerrero, Petrić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.40 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Augsburg - 1. FC Kaiserslautern  (sobota 15:30)
Klasický "Keller-Duel" mezi sebou odehrají Augsburg a Kaiserslautern, tedy celky z úplného chvostu tabulky, jimž může případná výhra razantně zvednout záchranářské akcie. Bavoři už jeden podobný zápas absolvovali minulý týden ve Freiburgu, neradi by tak opět skončili s nepořízenou.

Z domácího pohledu už jde skutečně do tuhého, zvláště když vezmeme do úvahy fakt, že minulý duel s Freiburgem - tedy přímým konkurentem nezvládli. Teď je pro změnu čeká Lautern, který v průběhu zimní přestávky skutečně nelenil a značně svůj tým posílil. "Cíl je naprosto jasný - chceme vyhrát! Každý si je dobře vědom, o jak důležitý jde zápas. Musíme ukázat jinou tvář, než tu, jaká byla k vidění ve Freiburgu," je si vědom trenér Jos Luhukay.

Augsburgští si na náročné jarní boje připravili také jednu zvučnou posilu - Jana Morávka. Toho ovšem ani do jednoho z klíčových zápasů nepustilo zranění přitahovače, připraven by mohl být snad na duel v Sinsheimu. Dvojice Amsif - Rafael je pak na africkém poháru národů a Bellinghausen, Kapllani a Bah se teprve začínají vracet do tréninkového procesu.

Letošním problémem Kaiserslauternu, jak už bylo koneckonců mnohokrát zmíněno, je střílení branek, o čemž naprosto vypovídá nejtristnější ligová ofenziva a pouhých třináct vstřelených branek. To chce falcký celek stůj, co stůj změnit, a tak přivádí jednu posilu do útoku za druhou. Tím posledním, kdo na Betzenberg dorazil, je Sandro Wagner z Brém. Ovšem nezapomíná se ani na zadní vrátka, jež by měl vyztužit zkušený Antar Yahia, bývalý dlouholetý stoper Bochumi.

Svěřenci Marka Kurze začali odvetnou část mnohem slibněji, nakonec osšem i proti Werderu natáhli už osmizápasovou šnůru bez vítězství. To by v Bavorsku konečně rádi změnili. "Je před námi velmi důležitý, ale ne rozhodující zápas," řekl Kurz. "Stejně klíčových bude i dalších patnáct utkání, i tak ovšem chceme získat tři body," doplnil. Hostům kromě potrestaného Shechtera chybí taktéž nemocný De Wit a zraněný Kouemaha.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Verhaegh, Callsen-Bracker, S. Langkamp, de Jong - Sinkala, Hosogai - Baier, Oehrl, Werner - Mölders
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Trapp - Dick, Šimůnek, Rodnei, Bugera - Sahan, Tiffert, Kirch, Jörgensen - Wagner, Świerczok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Borussia Dortmund - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Vesnický celek dokázal v minulé sezóně jako jediný proti mistrovské Borussii Dortmund udržet čistý štít. Něco podobného by nyní jistě rád zopakoval, potřebuje k tomu jediné: pokusit se vyhrát zápas také na Westfalenstadionu, kde doposud v lize ještě neprohrál.

Pro žlutočerné půjde o hodně zajímavý zápas, nejenže se bude jednat o letošní domácí premiéru, ke všemu ještě hosté přijedou už bez svého elitního střelce a popravčího BVB Vedada Ibiševiče, který si v pěti utkáních proti svěřencům Jürgena Kloppa stihl zapsat shodných pět branek. "Doma už jsme dlouho nehráli. Těšení na premiérový domácí zápas po tak dlouhé době je obrovské," prohodil Klopp.

Další, neméně dobrou zprávu se pak domácí tábor dozvěděl od lékařů: Weidenfeller dokázal vyřešit potíže se zády a měl by se tak opět představit po menší odmlce v základní sestavě. "Weidenfeller je zpátky! V plné přípravě na zápas," ujistil energetický lodivod. Po menších šrámech se už začali vracet do tréninku i Großkreutz, Kehl a Bender, kteří by měli být všichni připraveni nastoupit. Naopak k dispozici nebudou Götze a Koch.

Jak už bylo řečeno, tak hosté přišli o další oporu, odchod Ibiševiče je po hráčích jako Carlos Eduardo, Luiz Gustavo nebo Demba Ba pro ambiciózní celek další velkou ztrátou. Když k tomu připočteme až na výjimky nedostatečné doplňování týmu, může být problém na světě raz dva. "Zahájili jsme přechod na mladé hráče a zároveň pokračujeme v jejich zabudovávání do týmu. To je všeobecně známé. A je to dlouhodobý proces," vysvětlil kouč Holger Stanislawski.

Ani tak ovšem hosté nepůsobí před zápasem vůbec odevzdaným dojmem, spíše naopak. "Borussia se ukázala v Hamburku ve skvělé formě, víme o jejich kvalitách. Nikdo nám sice moc nevěří, pokusíme se však do utkání dát maximum. Chceme odejít ze hřiště se vztyčenou hlavou," nabádá svěřence hostující vládce lavičky. Tomu bude kromě Vorsaha, reprezentujícím na APN, chybět i kvarteto dalších obránců: Compper, Ibertsberger, Jaissle a Gulde.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Kehl - Blaszczykowski, Kagawa, Großkreutz - Lewandowski
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Williams, Vestergaard, Braafheid - Rudy, Salihović - Mlapa, Roberto Firmino, Johnson - Babel
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.75 - 9.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Téměř zbrusu nové mužstvo Wolfsburgu si dokázalo na úvod jara poradit s Kölnem, teď ovšem bude mít před sebou v podobě mnichovského Bayernu kalibr o poznání větší razance. Bavoři si potřebují po výprasku v Borussia-Parku schladit žáhu, což zrovna není pro hosty dobrá zpráva, zvláště jde-li o tak mladý tým jako VfL.

Bavorský velkoklub nedokázal stejně jako na počátku sezóny zvládnout utkání s Mönchengladbachem a navíc si ke všemu z Porýní odvezl rovnou tříbrankový nášup, pod který se nejvíce podepsala sehraná dvojice Reus - Herrmann. Teď už však chtějí v Mnichově na týden staré vystoupení zapomenout, řeč přechází na Wolfsburg. "Od týmu očekáváme reakci," vyzval předseda Karl-Heinz Rummenigge a trenér Jupp Heynckes jeho slova doplnil. "Řekl jsem svému týmu, že ho chci vidět na jiné úrovni. Nejen v sobotu, ale až do konce sezóny,".

Domácí jsou tak na začátku odvetné části sezóny zase hned od prvního zápasu pod tlakem, což právě být nechtěli. "Doufám, že se s tím popereme tak, jako na podzim, kdy jsme po Mönchengladbachu následujících třináct zápasů nepoznali přemožitele. Teď budeme pořádně ostražití," předpovídá Bastian Schweinsteiger.

Právě motor záložní řady Bayernu měl po utkání s Hříbaty potíže s kolenem, ale i přesto by měl být na sobotní duel připraven. "Koleno není v takovém stavu, jak bych si přál. Nicméně, už jsem se zapojil opět do tréninků, měl bych tak být k dispozici," zhodnotil. Mimo hru tak definitivně zůstávají Van Buyten a Contento, prvního sužuje zlomenina nártu, druhého pro změnu zlomený prst na noze. Prvně jmenovaného nahradí na stoperu Boateng, na lavičce bude premiérově pod Heynckesovým vedením sedět Breno.

Koncernový celek nebere zápas v Allianz Areně na lehkou váhu, ono to ostatně tak ani nejde, schyluje se totiž hned ke dvěma velkým návratům: kromě Felixe Magatha, jenž se však od svého působení do Mnichova vrátil jako kouč již několikrát, zažijí hosté v tomto ohledu i jednoho premianta a nepůjde o ledajakého hráče - po čtyřech letech se na domovském stánku Bayernu ukáže Hasan Salihamidžić a shledání to bude patřičně dojemné. "Bude to pro mě zvláštní moment. V Bayernu jsem hrál devět let. Stále tam mám spoustu přátel," nezastírá populární "Brazzo".

Kromě sentimentu však chce VfL v Bavorsku ještě vylepšit výkon, jež vedl k vítězství nad Kölnem. To ale nebude pro zelenobílé vůbec snadné. "Nechceme myslet na to, že jsou domácí favoritem, ale pokusíme se ještě oproti poslednímu utkání s Kozly svůj výkon zlepšit. Chceme Bayernu přivodit i na domácí trávníku problémy," informoval Magath. Ten bude mít vyjma trojice Polák, Hitzlsperger a Madlung k dispozici kompletní kádr.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Boateng, Badstuber, Lahm - Schweinsteiger, Kroos - Robben, T. Müller, Ribéry - Gómez
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Träsch, Chris, Felipe, Rodríguez - Josué, Jiráček - Dejagah, M. Schäfer - Mandžukić, Sio
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.16 - 7.50 - 13.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Köln - Schalke 04  (sobota 18:30)
Schalke dokázalo navázat na vítěznou šňůru z konce podzimu a také do jarní části vstoupilo vítězně. Svou vynikající formu tak pochopitelně bude chtít potvrdit i tentokrát, kdy zavítá na půdu Kölnu.

Díky poslednímu vítězství nad Stuttgartem se aktuálně Schalke pyšním stejným ziskem bodů (37) jako druhý Dortmund i vedoucí Bayern. Letošní sezónu mají tedy Königsblauen rozehranou skutečně výborně a po loňském trápení mohou opět bojovat o mistrovský titul, na který čekají už dlouhých 54 let.

I proto není žádným tajemstvím, že také do Kolína nad Rýnem si jedou pro vítězství, jakýkoliv jiný výsledek by byl považován za zklamání. Trenér Huub Stevens ale každopádně zůstává poměrně opatrný. "Na vlastním stadiónu jsou hodně silní, takže nebude snadné odejít z toho zápasu s nějakým bodovým ziskem. V Bundeslize může každý porazit každého," prohlásil zkušený nizozemský lodivod.

"Pokud ale budeme chtít vyhrát, musíme předvést to nejlepší," pokračoval Stevens, který v posledních dnech určitě neměl lehké spaní. Hned sedm jeho hráčů má totiž zdravotní problémy a jsou mimo hru. Konkrétně se jedná o Fährmanna, Höwedese, Baumjohanna, Holtbyho, Jonese, Keniu a Klugeho.

To Köln je na tom přeci jen o poznání lépe. Zatím to vypadá, že chybět bude pouze Jemal, který odcestoval s výběrem Tuniska na Africký pohár národů, a zraněný Chihi s Petitem.

Žádné velké změny v sestavě oproti minulému zápasu, kdy Köln poněkud nešťastně prohrál 0:1 na půdě Wolfsburgu, se tedy očekávat nedají. Trenér Stole Solbakken bude i nadále spoléhat především na kanonýra Lukase Podolského. Ten letos nastřílel více než polovinu všech gólů Kozlů, takže o jeho důležitosti pro tým netřeba dlouze spekulovat.

Köln každopádně musí vylepšit především svou obranu, jelikož s průměrem dvou obdržených branek na utkání se vyhrává jen hodně ztěžka. A západoněmecký celek rozhodně není v pozici, kdy by si mohl dovolit mnoho ztrát. Vždyť od pásma sestupu jej dělí aktuálně pouhé čtyři body.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, Sereno, Geromel, Eichner - Clemens, Lanig, Riether, Peszko - Podolski - Novaković.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Uchida, Papadopoulos, Metzelder, Fuchs - Matip, Höger - Obasi, Raul, Draxler - Huntelaar.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.60 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hannover 96 - 1. FC Norimberk  (pátek 20:30)
Tradiční předkrm tentokráte obstará utkání v hannoverské AWD-Aréně, kde domácí 96ky vyzvou na zteč Norimberk. Frankům se start do jarní části vydařil na jedničku a zdá se, že nakročili tím správným směrem, domácí by ovšem rádi konečně brali tři body.

Na první pohled se to může zdát až neuvěřitelné, ale je to skutečně tak, svěřenci Mirka Slomky čekají na plný bodový zisk již osm utkání: tedy více než tři měsíce, poslední vlaštovkou bylo zdá se osudový duel s mnichovským Bayernem. Proti FCN tak mají domácí jediný cíl - vybojovat tři body. "Chceme si pojistit sedmou příčku a potom se pomalu přibližovat "šestce"," vyhlásil Slomka, jehož tým se s devíti nerozhodnými výsledky pasoval na remízového krále.

Ke kýženým třem bodům by měli H96 pomoci i dva navrátilci do základní sestavy, konkrétně se vrací Jan Schlaudraff, jehož na hřiště v Sinsheimu nepustilo virové onemocnění a problém se zády dokázal dát do kupy také motor záložní řady Sergio Pinto. Ale i tak se musí dolnosaský celek obejít hned bez několika opor: Ya Konan a Haggui odjeli reprezentovat své země na africký pohár národů, zranění pak nepustí do hry Schulze, Haugera, Carlitose a Millera.

Der Club vede bývalý kormidelník Hannoveru Dieter Hecking, jež se i po více než dvouleté odmlce těší v hanzovním městě velké podpoře. On sám však chce vazby na svého bývalého zaměstnavatele otupit a soustředit se především nato, aby jeho současný klub opět bodoval. "Naším úkolem je pokusit se na Hannover dotáhnout. První šestka už je poměrně daleko, ale zbytek je hodně blízko," prohlásil Hecking, jehož tým z dvanáctého místa ztrácí pouhé tři body.

Také na druhé straně se vrací nedávní rekonvalescenti. Další týden přípravy absolvovali Mike Franz a Per Nilsson, oba by tak měli být nachystáni už zase na větší porci minut, než se jim dostalo při utkání s Herthou. Po trestu je k dispozici také Markus Feulner, jenž by měl při zranění Judta, Chandlera nebo novice Balitsche postavit na pravý kraj obranné čtyřky. "Markus skutečně začne v obraně," na tiskové konferenci poodhalil hostující kouč. Mimo zůstávají i Pinola s Klosem a nově také Pekhart.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Eggimann, Pogatetz, Pander - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Rausch - Schlaudraff, Abdellaoue
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Feulner, Maroh, Wollscheid, Hloušek - Simons - Didavi, Cohen, Hegeler - Eigler, Esswein
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov18121544:1337
2.Borussia Dortmund18114340:1337
3.Schalke 0418121541:2337
4.Borussia Mönchengladbach18113428:1236
5.Werder Brémy1893630:3130
6.Bayer Leverkusen1885525:2429
7.Hannover 961859420:2424
8.TSG Hoffenheim1865719:1923
9.VfL Wolfsburg1872924:3423
10.VfB Stuttgart1864824:2322
11.1. FC Köln1863927:3621
12.1. FC Norimberk1863919:2821
13.Hertha BSC1848624:2820
14.Hamburger SV1847722:3219
15.1. FSV Mainz 051846824:3218
16.1. FC Kaiserslautern1838713:2117
17.SC Freiburg18441022:3916
18.FC Augsburg1836915:2915
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Hannover 96 - 1. FC Norimberk
sobota 15:30Borussia Dortmund - TSG Hoffenheim
sobota 18:301. FC Köln - Schalke 04
neděle 15:301. FSV Mainz - SC Freiburg
neděle 17:30VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (307)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele