Bundesliga - preview 19. kola

22.01.2010, 08:38, aktualizováno 24.01.2010, 08:57
Previews
Bayer musí odrážet atak Bayernu Mnichov, který se v sobotu prokousal na první místo. Leverkusen ma nyní o bod méně a čeká ho dnešní zápas v Hoffenheimu. Ve druhém nedělním zápase budou Wolfsburg a Köln bojovat o dobrý výsledek a posun tabulkou směrem vzhůru.
VfL Wolfsburg - 1. FC Köln  (neděle 15:30)
Wolfsburg je nadále hodně za očekáváním, po velmi špatném konci podzimu se mu nepovedl ani start do jarní části sezóny, kterou Vlci obvykle mívají mnohem lepší. O obrat k lepšímu se pokusí proti Kozlům od Rýna, kteří by si rádi co nejdříve vybudovali větší náskok na sestupové pozice.

Ve Wolfsburgu by moc rádi předvedli podobně úspěšné jaro jako v loňské mistrovské sezóně, zatím to na to ale moc nevypadá. VfL si tři body naposledy připsalo začátkem listopadu a od té doby jen střídá upocené remízy s porážkami - jako v minulém kole ve Stuttgartu. Zde Vlci předvedli v defenzivě opětovně dezolátní výkon a nakonec odjeli domů zaslouženě s prázdnou.

Je dost pravděpodobné, že nový manažer Dieter Hoeneß uloví do konce ledna posilu do středu obrany, do doby, než se tak stane, ale musí trenér Armin Veh pracovat s tím, co má. "Po zápase ve Stuttgartu, jehož průběh jsem vůbec nepochopil, bylo potřeba něco změnit. Dobře jsme potrénovali, a pokud se nám to podaří přenést i do zápasu, tak předvedeme velmi dobrý výkon. O tom jsem přesvědčen," prohlásil Veh, pod kterým se trenérská židle povážlivě kýve.

Köln si sice v posledním podzimním zápase připsal tři body za veledůležitou výhru proti Norimberku, stejně jako jeho nejbližšímu soupeři se mu ale před týdnem nedařilo. 1. FC sice mělo herně navrch proti silné Borussii Dortmund, i přes stáhnutí dvougólového manka z toho pro Kozly ale nebyl ani bod a právě jednobodový je nyní náskok na šestnáctý Hannover.

Kouč Zvonimir Soldo a jeho svěřenci tak měli přes týden hodně napilno. "Měli jsme hodně co dělat, museli jsme tým po nešťastné porážce znovu postavit na nohy. Morálka je ale dobrá," prohlásil chorvatský lodivod, jenž soupeře nepodceňuje: "Jsou herně moc silní, ačkoliv mají momentálně pár problémů."

Soldo se při výjezdu do Dolního Saska musí obejít bez hvězdného útočného dua - Podolski má poraněné lýtko a Novaković chřipku, další ofenzivní hráč Sanou je momentálně v Africe. Z důvodů APN chybí na druhé straně dokonce dva hráči, jimiž jsou Ziani a Martins, Veh se navíc stále nemůže spolehnout na zákroky zraněné jedničky Benaglia.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Lenz - Riether, Madlung, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Hasebe, Gentner - Misimović - Grafite, Džeko
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Brečko, Geromel, Mohamad, Womé - Pezzoni - Maniche, Petit - Chihi, Ishiaku, Freis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
TSG Hoffenheim - Bayer Leverkusen  (neděle 17:30)
Souboj dvou posledních podzimních mistrů uvidí diváci v Rhein-Neckar Areně. A neoslnivý Hoffenheim se může začít třást - přijíždí tým, který jej už dvakrát roznesl na kopytech.

Pro oba týmy ale toto utkání bude jako již většina v této sezoně důležité, neboť Leverkusen by se rád vrátil do čela tabulky a Hoffenheim by ještě rád udržel kontakt se špičkou tabulky.

Ještě ve třetím kole minulé sezony nic nenasvědčovalo tomu, že by Hoffenheim měl vévodit po sedmnácti kolech tabulce - vždyť do BayAreny si přijel pro výprask 5:2, ve 20. kole, kdy nečekaně začala upadat forma obou týmů, si zase nechal nadělit čtyřku a tým z města farmaceutického průmyslu nedokázal porazit ani napotřetí - letos v druhém kole prohrál v Porýní 1:0.

A jednoduché to proti výběru Juppa Heynckese nebude mít ani dnes - od 28. listopadu nevyhrál, nasbíral jen dva body za remízy s Hamburkem a Frankfurtem, ke všemu tomu poslední tři výhry v lize přišli s Norimberkem, Freiburgem a Kölnem - tedy týmy, které se k tabulce po osmnáctém kole nepřehoupli přes 14. pozici. Když v Allianz Areně před týdnem scházelo Ralfu Rangnickovi hodně opor, ještě snad ani netušil, že jej potká další pohroma - Demba Ba bude mimo hru 3 týdny.

Ba ale není jediným, kdo svému týmu nepomůže. Mimo hru jsou totiž i Conrad, Jaissle, Weis, Tagoe a afričtí reprezentanti Vorsah s Obasim. V poslední době se také hojně spekulovalo o návratu Luize Gustava, vyloučen není také start Carlose Eduarda. "Leverkusen začínám v poslední době hodnotit jako těžšího soupeře než Bayern," řekl před zápasem Ralf Rangnick. "Pro nás je nejdůležitější vůle. Musíme být na Leverkusen připraveni, mají dobrý tým, ale to nás nezajímá, my chceme v neděli vyhrát," doplnil svého trenéra Josip Simunić, jenž si bude muset dávat v neděli pozor, neboť na svém kontě má již čtyři žluté karty.

Bayer v letošní sezoně ještě nenašel přemožitele, přesto je jeho náskok na druhé Schalke jen jednobodový, neboť si hodně zápasů nechal utéci na remízy, které se děli většinou venku. Jestli ale něco Heynckesova družina připomíná, tak je to oddíl zkušených lukostřelců - za posledních pět utkání totiž konta soupeřů zatížila celkem třinácti brankami a jen šestkrát inkasovala. Jediné, co tak trochu kazí pohled na Leve je osm remíz - Bayer na jaře zbytečně ztrácel body za remízy a přestože ještě neprohrál, druhé Schalke na něj po osmnácti odehraných kolech ztrácel jen jeden bod, přestože třikrát prohrálo.

Současný lídr tabulky se v Sinsheimu bude muset obejít bez Castra, Bendera a Zdebela, navíc se z APN ještě nevrátil Touré, zatímco Sarpei v Africe ještě zůstal, hrozba páté žluté ze spaní budí Samiho Hyypiäe, to však nic nemění na tom, že Heynckes opět vsadí na stejnou sestavu jako v Mainzu. "Jedeme tam vyhrát, není to jednoduchý zápas," řekl před zápasem zkušený kouč. "Soupeř má velmi kvalitní tým, navíc má ještě co nabídnout a zdaleka neukázal vše."
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Beck, Simunić, Compper, Ibertsberger - Zuculini, Luiz Gustavo, Salihović- Carlos Eduardo, Ibisević, Maicosuel
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Schwaab, M. Friedrich, Hyypiä, Kadlec - Vidal, Reinartz - Barnetta, Kroos - Kießling, Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Hertha vykročila do jarní záchranářské mise suverénní výhrou a nyní by ráda přidala další bodový zisk, zvlášť když do hlavního města zajíždí Mönchengladbach, tedy jeden z možných konkurentů v boji o záchranu.

Po dezolátním podzimu se Berlíňané, zdá se, hlásí zpět do boje. Stejně jako v létě minulého roku i před týdnem porazili Hannover, tentokrát navíc 3:0 na jeho půdě. Byť je situace Herthy i nadále vážná a ztráta na barážovou šestnáctou pozici činí osm bodů, vynikající výkon a entuziamus fanoušků dávají znovu naději, že by se nejvyšší německá soutěž mohla v Berlíně hrát i v příštím roce.

Dalším postupným cílem by měl být co nejvyšší zisk z následujících dvou domácích zápasů - týden po Gladbachu přijede na Olympiastadion Bochum. Tu by už Hertha nemusela přivítat jako poslední celek ligy - předpokladem je vítězství v tomto kole a zároveň prohra Norimberku. "Díváme se jen na sebe a ne na toho či onoho konkurenta," hlásí ovšem kouč Friedhelm Funkel. "Chceme navázat na výkon z Hannoveru. Tento týden jsme v tréninku nepovolili ani o milimetr, musíme dále na sobě soustředěně pracovat," dodal.

"Fakt, že my jsme vyhráli a Gladbach prohrál, neznamená, že se tohle utkání vyhraje samo. To je hloupost a každý si to musí uvědomit," prohlásil Levan Kobiašvili, zimní posila ze Schalke. Na marodce Herthy stále zůstávají záložníci Kačar, Nicu a Dárdai, naopak stoper Hubník zřejmě už bude v kádru a může tak doufat ve svůj první bundesligový start.

Jak už bylo z Kobiašviliho slov prozrazeno, Borussia nezačala v novém kalendářním roce zrovna nejšťastněji - doma proti Bochumi sice hrála prakticky jen ona, dvě chyby v defenzivě ovšem znamenaly mírně překvapivou prohru 1:2. Vzhledem k vydařenému závěru podzimu, kdy recept na Hříbata našly jen Leverkusen a Bayern, má momentálně Gladbach náskok na šestnáctý Hannover čtyři body, ovšem případné další zaváhání by už situaci velmi stížilo.

"Máme ale teprve devatenácté kolo a v první řadě koukáme na body, které my uhrajeme, a ne na tabulku. Zápas v Berlíně je pro nás důležitý jako všechny ostatní," prohlásil talentovaný záložník Marco Reus. "Vyhráli 3:0 v Hannoveru, každý si tak může lehce vybarvit, co nás tam čeká," mluví před soupeřem s respektem trenér Michael Frontzek. Tomu scházejí zranění Friend, Stalteri, Alberman a Dorda, v Africe navíc reprezentuje Alžírsko Matmour.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Piszczek, A. Friedrich, von Bergen, Kobiašvili - Lustenberger - Kringe, Cícero - Raffael - Ramos, Gekas
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Levels, Brouwers, Dante, Daems - Marx, Bradley - Reus, Arango - Lamidi, Bobadilla
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Norimberk - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Devatenácté bundesligové kolo přinese i zápas týmů, jejichž výsledky z posledního kola odporovaly předvedeným výkonům.

Patnáct bodů po osmnácti odehraných utkáních dělí od sebe Norimberk a Frankfurt. Leckdo by před sezonou možná Norimberk tipoval výše, jenomže klub se nachází takřka v dezolátním stavu. Na poslední Herthu má už pouze tříbodový náskok a od baráže jej v tuto chvíli dělí pět bodů. Zato Frankfurt má úplně jiné starosti - pět bodů ztráty na pátou Borussii Dortmund, jinými slovy relativně klidný střed tabulky a těsný závěs za současnou německou špičkou. Oba týmy si tak hrají o své.

Norimberku by ale utkání s Frankfurtem mohlo alespoň trochu pomoci. Skoro již čtyři roky s ním neprohrál a do utkání půjde jako outsider, ale právě to je to, co by klubu mohlo pomoci. Poslední výsledky klubu, který přes zimu převzal po Michaelu Oenningovi Dieter Hecking, jsou ale stejně dobré, jako mléko s prošlou dobou trvanlivosti. Frankský tým totiž posledních pět utkání prohrál, ale co víc, on se nezmohl na jediný gól! Jeho gólový půst tak je již 450 minut dlouhý, neboť naposled 21. listopadu skóroval ve wolfsburské Volkswagen Areně v nastaveném čase Peer Kluge, který tak svému klubu zajistil nečekaný triumf. Kluge ale už svému týmu nepomůže, jedině tím, že by se mu podařilo sestřelit Bochum - devětadvacetiletý záložník totiž od zimy působí v Schalke.

Bavorskému klubu nepomohou ani za pět žlutých karet distancovaný Pinola a zranění Frantz s Rissem. "Frankfurt je ve velkém laufu," řekl Dieter Hecking. "Je to velmi kompaktní tým, který dokáže otáčet průběhy utkání. Pro nás to může být jakýsi zápasy pravdy. Frankfurt nebyl proti Brémám lepší a přesto vyhrál. V naší kabině je cítit napětí, ale nálada je přesto dobrá!" Svého nadřízeného doplnil Andreas Wolf: "Musíme navázat na dobrý výkon se Schalke a konečně za to musíme být odměněni, doma chceme vyhrát a uděláme pro to vše!" Právě nad Wolfem se pak jako nad jediným pomyslně tyčí vztyčený ukazováček za čtyři žluté karty. Pokud by uviděl další žlutý kartonek v tomto utkání, svému týmu by chyběl v záchranářském boji proti Hannoveru.

Naopak hessenskému klubu se v letošní sezoně daří nad očekávání dobře, posledních pět utkání neprohrál (3 výhry, 2 remízy) a na přemožitele tak čeká od 21. listopadu, tedy stejně tak dlouho, jako bavorský klub na gól. Michael Skibbe na lavičce "Big Ebble" nemůže počítat s karetním hříšníkem Chrisem, zraněnými Vasoskim, Bajramovićem, Clarkem, Amanatidise, Feninen a Tosunem, a karetní hrozba visí také nad Ochsem, který by se tak vykartoval pro utkání s Kölnem.

"Viděl jsem zápas Norimberku proti Schalke a musím uznat, že to byl nešťastný zápas, neboť der Club měl na to, aby zápas vyhrál," řekl Skibbe. "Breno a Ottl jsou velmi kvalitní posily, ale odchodem Klugeho tým hodně ztratil. Ale také mají jednu z posledních šancí, kyslík dole ubývá. My potřebujeme opět dobrou defenzivní činnost jako s Werderem, ale v tomto utkání musíme hrát aktivněji."
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Diekmeier, Wolf, Breno, Bieler - Nordtveit, Ottl - Gygax, Gündogan - Bunjaku, Charisteas
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - Jung, Franz, Russ, Spycher - Teber, Schwegler - P. Ochs, Köhler - Meier, Liberopoulos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
1. FSV Mainz 05 - Hannover 96  (sobota 15:30)
Druhé jarní bundesligové kolo nebude zřejmě ochuzeno ani o souboj dvou českých záložníků - novým útočištěm Jana Šimáka se stal Mainz a hned při svém debutu by se měl střetnout s Hannoverem Jiřího Štajnera.

V dubnu to bude pět let, co Mainz naposled porazil Hannover. Tento víkend se oba týmy utkávají jako týmy bez formy, ale se zcela rozdílným postavením. Asi jen hrstka lidí by tipovala, že Mainz bude doma neporažen a v tabulce se s dvaceti čtyřmi body bude potloukat na desátém místě. To Hannover je na tom trochu jinak - sídlí na šestnácté pozici zajišťující alespoň baráž, má sedmnáct bodů a letos již třetího trenéra.

Mainz se v tomto týdnu do pozornosti českého diváka vetřel zejména díky přestupu Jana Šimáka právě do týmu od soutoku Rýnu s Mohanem. Český záložník si tak polepšil v tabulce, ale přesto je tu ještě reálná možnost boje o záchranu, navíc svůj debut si zřejmě odjezdí proti bývalému klubu. Tuchelovi svěřenci totiž nevozí bodu z venku, což se může při náhlém dobytí domácí pevnosti stát důležitým a na konci sezony by ztráty venku mohly hodně mrzet. Mainz nevyhrál již šest zápasů v řadě a připsal si jen tři remízy, poslední dvě výhry navíc uštědřil v 10. kole Freiburg a ve 12. Norimberku, tedy dvěma vážným uchazečům o sešup o soutěž níže.

Trenér Thomas Tuchel nemůže pro toto utkání spoléhat na zraněné Wacheho, Kirchhoffa, Rose, Jeffreyho a Trojana, hrozba páté žluté a automatického stopu se navíc vznáší nad Ivanschitzem. "Každý hráč Hannoveru se bude chtít pod novým trenérem ukázat," řekl sám Tuchel. "Dostali nový elán. Pro nás to bude strašně těžké utkání, už někdy tu sérii protrhnout musí. Musíme jít až na naše hranice výkonnosti, což jsme v Leverkusenu neudělali, ale měli jsme šanci na dobrý výsledek. Rozdíl mezi Hannoverem a Leverkusenem je zřejmý, v takovýchto zápasech se ale smazávají. Nemáme jiný cíl, než vyhrát."

Nové koště dobře mete - za naplnění tohoto rčení by jistě byli v Hannoveru moc rádi. Klub v této sezoně střídá již třetího manažera - na začátku sezony byl vyhozen Dieter Hecking, kterého neúspěšně nahradil Andreas Bergmann. Dosavadní kouč pak po 153 dnech ve funkci byl opět odvolán a Hannover zvolil cestu zkušenosti - Mirko Slomka by do týmu měl přinést jistotu, body a hlavně záchranu. 96ka totiž naposled vyhrála poslední říjnový den loňského roku v Kölnu 1:0, od té doby následovalo pět proher a jen dvě remízy a právě proto by výhra v Mainzu mohla mít důležitý psychologický efekt - vyhrát na hřišti neporaženého týmu v domácím prostředí s novým trenérem a takřka po třech měsících - to by byl pro hannoverský tým restart jako z říše snů.

Po dvou letech odpočinku vracející se Slomka bude muset ale hned na úvod štace v Hannoveru řešit těžké problémy s marodkou - v Mainzu mu k dispozici nebudou Djakpa, Vinicius, Andreasen, Krzynowek, Lala, Zizzo, Forssell, Ya Konan a karetní hříšník Schulz, čtyři žluté navíc na svém kontě má obránce Cherundolo. Výhodou rodáka z Hildesheimu ale může být zkušenost s Hannoverem - v klubu totiž končil svou kariéru, následně vedl devatenáctku a v rozmezí let 2001-2004 byl asistentem. "Jsem rád, že se vracím do důvěrně známého prostředí, prožil jsem tu skvělé roky," řekl Slomka. "Úspěch vyžaduje vizi, 96 na tom není tak špatně. Jsou tu jedni z nejlepších fanoušků, fantastický stadion a fantastické prostředí. Musíme si uvědomit, do jaké pozice jsme se dostali. Nejdůležitější bude víra v to, že se dokážeme udržet."
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Hoogland, Bungert, Noveski, F. Heller - Karhan, Soto - Amri, Ivanschitz, Šimák - Bancé
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Cherundolo, Eggimann, Ďurica, Rausch - Balitsch - Pinto, Rosenthal - Bruggink - Štajner, Schlaudraff
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
VfL Bochum - Schalke 04  (sobota 15:30)
Souboj 2. Schalke s 13. Bochumí by dle všeho měl být jasnou záležitostí, ale nenechme se zmást postavením obou celků v tabulce. Schalke sice jde o vítězství k vítězství, avšak jeho výkony rozhodně nejsou nikterak přesvědčivé. Mimoto "königsblau" sužuje rozsáhlá marodka a zápas tak bude jistě otevřený.

Přitom Bochum neprožívá také špatné období, poslední dva zápasy dokonce vyhrála a to 2x na půdě soupeře. Nejprve na konci podzimní části obrala o body Hannover, minulý týden pak Mönchengladbach. Bochumi se ale paradoxně nedaří na domácí půdě, kde patří k vůbec nejhorším celkům soutěže, když na domácím stánku vyhrála v této sezóně všehovšudy jednou. To Schalke je silné jak doma, tak venku. Venku je dokonce nejsilnějším týmem z celé ligy. A co víc, Bochum již dvakrát tento ročník porazilo. Nejdřív doma v Bundeslize 3:0, poté steným poměrem i v ligovém poháru.

Trenér domácích Heiko Herrlich se však svého sobotního soupeře nemíní zaleknout. "Poslední týden jsme tvrdě trénovali a na zápas jsme maximálně soustředění. Naši hráči chtějí svým fanouškům dokázat, že umí dobře zahrát i před domácím publikem a že body neumí vozit jen z cizích stadionů. Základním předpokladem je však tvrdá práce," míní trenér Bochumi.

Trenér hostů Felix Magath svého kologu před zápasem pochválil, jak dokázal dát Bochum během pár kol dohromady: "Heiko Herrlich je nově u kormidla a počíná si zatím velmi dobře. Pozvedl hru tohoto celku a co víc, zdá se, že vychází skvěle s hráči." Cíl pro zápas stanovil Magath jasný - zvítězit: "Naším hlavním cílem jsou tři body. V minulosti se Schalke vždy dařilo z Bochumi body vozit, ale jen tehdy, když nebylo nic v sázce. A tento zápas je toho hodně v sázce."

Schalke se poslední dobou rozpadá kádr, marodka čítá již devět jmen a neustále roste. Momentálně se na ní nachází Christian Pander, Heiko Westermann, Carlos Zambrano, Alexander Baumjohann, Lewis Holtby, Jermaine Jones, Levan Kenia, Peer Kluge a Vassilios Pliatsikas. Hlavně ztráta Heika Westrmann je poměrně citelná. Navíc při zranění Jonese se zranila i posila pro jarní část Peer Kluge a Felixi Magathovi již nezbývá mnoho voleb na pozici defenzivního štítu, Magath si tím ale hlavu nezatěžuje. "Peera jsme podepsali kvůli posílení záložní řady, ale hráli jsme bez něj celý podzim, tak si musíme s jeho absencí umět poradit." Na straně Bochumi nebudou pro zápas k dispozici jen Antar Yahia, který odjel plnit své reprezenatřní povinosti do Afriky, a Diego Klimowicz, který má virózu.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Heerwagen - Concha, Maltritz, Mavraj, C.Fuchs - Freier, Dabrowski, Marić, Azaouagh - Šesták, Dedić
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Höwedes, Bordon, Schmitz - Matip, Moritz - Farfán, Rakitić, Edu - Kuranyi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.20 - 3.30 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Werder Brémy - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Jasným šlágrem 19. kola Bundesligy je souboj Werderu Brémy s Bayernem Mnichov. Werder momentálně neprožívá zrovna povedené období, krom závěru podzimní části zpackal i vstup do té jarní, když minulé kolo prohrál s Eintrachtem Frankfurt 0:1, a tak si bude chtít na Weserstadionu jistě udobřit fanoušky. Ale proti Bayernu to budou mít svěřenci trenéra Schaafa nesmírně těžké.

Bayern má totiž jednu z nejlepších forem ze všech celků Bundesligy. Ostatně čísla hovoří jasně, naposledy prohrál v 7. kole s Hamburkem a jeho série neporazitelnosti již čítá 11 zápasů, všech pět posledních Bavořané dokonce vyhráli. To ve Werderu tak veselo není. Brémy již pět zápasů nevyhrály a poslední tři duely dokonce prohrály. Přitom v průběhu podzimu si po dlouhou dobu domácí drželi skvělou formu a okupovali dokonce druhou příčku tabulky. Jenže nedobré výsledky z posledních kol odsunuly celek ze severu Německa až na šestou příčku, která znamená neúčast v pohárové Evropě pro příští sezónu, což si klub jako Brémy nesmí dovolit.

Fit na zápas by mohly být dvě velké hvězdy obou týmů - Claudio Pizarro na straně jedné, Franck Ribéry na straně druhé. Oba by však do utkání měli zasáhnout jen jako střídající hráči. Pizarro se zranil předminulý týden v tréninku, kdy si pohmoždil koleno, ale už do zápasu s Eintrachtem jako střídající hráč zasáhl. Nicméně jeho koleno není ještě v tak dobrém stavu, aby mohl odehrát celý zápas. Pizarro jako bývalý hráč Bayernu se na toto střetnutí se svým bývalým chlebodárcem velmi těší a zápas si jistě nenechá uniknout. Trenér Schaaf se k jeho stavu vyjádřil takto: "Claudio trénoval poctivě celý týden a už nemá žádné bolesti. Na zápas se velmi těší."

Křest ohněm by měl tento zápas znamenat pro Aymena Abdennoura, levého obránce z Tuniska, který je ve Werderu na půlročním hostování z tamního celku Etoile Sportive du Sahel. Thomas Schaaf si myslí, že tento mladý hráč je pro takto důležitý duel připraven: "Je to pro Aymena skvělá příležitost, aby dokázal, že má na to hrát Bundesligu. Čim silnější je protivník, tím lépe bude prověřen."

Jak již bylo řečeno, Bavořanům se vrací jejich největší hvězda Franck Ribéry, který se naposledy v dresu Bayernu objevil v 8. kole Bundesligy v zápase s Kolínem. Od té doby tuto francouzskou megastar provázejí různé zdravotní trable, což na začátku nového roku vyústilo ve vytrhání nehtů u palců na nohou. Nyní se zdá Ribéry být již zcela zdráv a připraven nastoupit k utkání. "Cítím se 100% zdráv a již nemám žádné bolesti. Ale záleží na trenérově rozhodnutí, zda nastoupím či ne, to je v pouze v jeho kompetenci," netuší sám Ribéry, jestli do utkání zasáhne.

Trenér Bayernu Louis van Gaal si rozhodně nemůže stěžovat na marodku, s návratem Ribéryho se zcela vyprázdnila a má tak k dispozici celý kádr. To jeho protějšek Thomas Schaaf si nemůže dvakrát pískat, přesto hlavní opory týmu by měly být zdrávy. Postrádat tak bude pouze Sebastiana Boenische, Duška Tosiće, Philippa Bargfredeho a Daniela Jensena.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Abdennour - Frings, Borowski - Marin, Özil, Hunt - Hugo Almeida
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Demichelis, Badstuber - Robben, van Bommel, Schweinsteiger, T. Müller - Gómez, Olić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - Hamburger SV  (sobota 18:30)
Osmdesátitisícový kotel dortmundského velestadionu uvidí jeden ze šlágrů kola. Domácí Borussia i HSV momentálně patří i do širšího okruhu kandidátů na titul a před vzájemným zápasem je v tabulce dělí pouhý bodík.

Tým s momentálně nejlepší formou v bundeslize, i takováto označení momentálně pasují k Dortmundu, jenž stejně jako mnichovský Bayern zvítězil ve všech pěti posledních zápasech. Před týdnem to s Borusií už vypadalo bledě, když na půdě 1. FC Köln ztratila krátce před koncem dvougólové vedení, nakonec však díky šťastné trefě Großkreutze z první minuty nastavení vyhrála a přidala na svou šňůru neporazitelnosti jedenáctý korálek.

"S výsledkem jsme spokojení, o všem ostatním ale bude v týdnu jistě řeč," vyjádřil rozpolcení z předvedené hry náhradní brankář Ziegler, který musel nahradit mezi třemi tyčemi zraněnou jedničku Weidenfellera. Ten bude chybět i v tomto utkání, dalšími hráči na marodce jsou Kehl, Tinga, Feulner a Rangelov, egyptský útočník Zidan je navíc na Africkém poháru národů.

"Musíme bojovat o vítězství a je jedno, v jaké personální konstelaci. K tomu také potřebujeme atmosféru na stadionu, jejíž pomoc je potřebná k zvládnutí tohoto zápasu," prohlásil kouč Jürgen Klopp. Tomu dělají vrásky i zdravotní problémy mladých středopolařů Bendera a Sahina, kteří ale pravděpodobně nastoupí.

I Hamburg v minulém kole začal tam, kde před Vánoci skončil. Ještě teď fanoušky celku od Labe hřeje čtyřgólová nadílka do sítě Norimberku a následný triumf v derby nad Werderem Brémy, nyní navíc přišly další tři body po výhře 2:0 nad Freiburgem. V podobném duchu by se HSV chtělo prezentovat i ve Vestfálsku. "Klíčy k úspěchu jsou aktivita a osobní souboje," domnívá se kouč Bruno Labbadia.

"Chceme potvrdit dobrý start s Freiburgem, případnou výhrou by jsme jim trochu odskočili. Naopak oni se mohou dostat před nás, takže pro vítězství udělají vše," ví Piotr Trochowski. Výjimečný zápas čeká na Mladena Petriće, který ze svého působení atmosféru v Dortmundu moc dobře zná. "Je to tam vždy výjimečné, domácí mužstvo je fanoušky doslova tlačeno," prohlásil chorvatský kanonýr.

Labbadia si v týdnu pochvaloval přípravu týmu, do které se zapojil i uzdravený Elia, nizozemský štírek by tak měl hrát. To už ovšem neplatí o další kupě hráčů, totiž o Zé Robertovi, Guerrerovi, Castelenovi, Silvovi, Benjaminovi, Štěpánkovi, Reinhardtovi a v Africe reprezentujícím Demelovi.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Ziegler - Owomoyela, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Sahin - Blaszczykowski, Valdéz, K. Großkreutz - Barrios
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Boateng, Rozehnal, Mathijsen, Aogo - Rincón, Jarolím - Trochowski, Jansen - Petrić, Elia
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Freiburg - VfB Stuttgart  (pátek 20:30)
Druhé letošní Baden-Württemberg Derby v sobě bude mít obzvlášť silný náboj. Páteční soupeři se totiž nečekaně vznáší blízko sestupu a výhra by byla důležitým krokem na dlouhé cestě k záchraně.

Ačkoliv by to před sezonou asi málokdo čekal, oba týmy v bundesligové tabulce po osmnácti kolech dělí pouze jeden bod. Jenomže zatímco u hostů ze Stuttgartu se dá čekat, že impuls v podobě nového kouče Grosse klub povznese na jaře v tabulce výše, Freiburg asi bude čekat boj o záchranu. Na Badenova stadionu to navíc domácí nebudou mít jednoduché jednak proti zvedajícímu se Stuttgartu, tak ani proti statistice se Šváby - za posledních deset let je totiž bádenský tým porazil jen dvakrát a to ještě k tomu v domácím prostředí, navíc ve Stuttgartu triumfoval naposledy 23. dubna 1994!

V pátek však Freiburg své střetnutí proti neoblíbenému soupeři odehraje doma, ale tam se zase o sebe opřít nemůže v letošní sezoně, neboť z osmi zápasů dokázal doslova vydolovat jen 5 bodů s hrozivým skórem 5:17. A pokud vezmeme v úvahu i posledních deset utkání Freiburgu v lize, žádná sláva to také není - jen dvě výhry, dvě remízy a šest proher, k tomu výhry se většinou nesly v duchu jednogólových rozdílů. Tým Robina Dutta má ještě ke všemu natolik vážné problémy v ofenzivě, že už 309 minut neskóroval.

Ze střeleckých potíží svému klubu nepomůže Kamerunec Mohamadou Idrissou, s pěti góly nejlepší střelec totiž svou rodnou zem reprezentuje na Africkém poháru národů. Squadra z Bádensko-Württemberska se tak bude muset spolehnout na Ivicu Banoviće a Stefana Reisingera. Kromě Idrissoua bude ještě Duttovi chybět i Salz, český obránce Krmaš a Namouchi, do sestavy se naopak začíná zapracovávat jednadvacetiletá naděje Toprak, proti Hamburku naběhl v 65. minutě za Abdessadkiho poprvé v této sezoně, neboť se sedm měsíců rehabilitoval po zranění na motokárách. "Jsem šťastný," prohlásil a podle ohlasů spoluhráčů do kabiny vnesl pozitivní náladu.

"Opět jsme se kvalitně připravili," řekl hlavní trenér týmu Robin Dutt, pod nímž se pomyslně kývá trenérská stolička. "Selhali jsme v rozhodujících utkáních, nebyli jsme koncentrovaní a množily se naše chyby. Čtyři nebo pět utkání nám nevyšly a to nás srazilo. Fotbal, jaký jsme předvedli s HSV nemusí být naším měřítkem. Myslím si, že tým je odhodlaný a na zápas se Stuttgartem se těší. Bude záležet na individualitách."

Stuttgartu to v BL poslední dobou jde a tým opět začíná připomínat ten kádr, který ještě na jaře připomínal švýcarské hodinky - a aby také ne, mávnutím kouzelného proutku se ve Švábsku zjevil švýcarský klenotník Christopher Gross a pomohl týmu rozkývat kyvadla - tým vyhrál dvě poslední utkání s Hoffenheimem a mistrem z Wolfsburgu 3:1, navíc se dostal do osmifinále Ligy mistrů. Na čem však ještě bude muset společně s celým týmem zapracovat jsou výkony venku - VfB se totiž řadí k nejhorším týmům venku, mimo Mercedes-Benz-Arenu triumfovalo jen jednou, připsalo si šest bodů a "zdobí" jej hrůzostrašné skóre 6:12.

Nicméně výhra v úvodním jarním kole s Wolfsburgem dává týmu naději ještě aspoň v evropské poháry. Hosté ale do Freiburgu pojedou bez distancovaného Lehmanna, Laniga a také Boky, který si odcestoval na Africký pohár národů jako reprezentant Pobřeží slonoviny. Pod hrozbou páté žluté karty možná naběhne do utkání někdejší čarostřelec Cacau, nicméně by se na hřiště měl podívat pouze z lavičky, neboť jak se zdá, duo Marica - Pogrebňak se konečně probudilo.

"Chceme tři body," řekl razantně nesmlouvavý švýcarský kouč Christopher Gross. "Je to důležitý zápas pro oba týmy, je to derby a má to jedinečný charakter. Očekávám velmi intenzivní hru." Holohlavý stratég Freiburg zná již ze svého působení v Basileji, kdy se svým bývalým klubem odehrál přátelská utkání proti pátečnímu soupeři. "Klub má dobrou vizi. Je postaven na odchovancích, ale přesto věřím, že vyhrajeme. Proti Wolfsburgu jsme byli dominantní, ale nesmíme se tím nechat unést. V tabulce jsme jen pouhé dva body od Hannoveru, což je nebezpečné a ještě to může klidně skončit sestupem."
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Pouplin - Mendy, Toprak, Butscher, Bastians - Banović, Makiadi - Abdessadki, Caligiuri - Reisinger, Jäger
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Celozzi, Niedermeier, Tasci, Molinaro - Träsch, Khedira - Hilbert, Hleb - Marica, Pogrebňak
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.25 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen18108039:1538
2.Schalke 0418114327:1337
3.Bayern Mnichov18106236:1536
4.Hamburger SV1897236:1934
5.Borussia Dortmund1896326:1933
6.Werder Brémy1877432:1728
7.Eintracht Frankfurt1876523:2427
8.TSG Hoffenheim1874727:1925
9.VfL Wolfsburg1866633:3524
10.1. FSV Mainz 051866623:2624
11.Borussia Mönchengladbach1863925:3121
12.VfB Stuttgart1847719:2419
13.VfL Bochum1854920:3419
14.1. FC Köln1846812:1818
15.SC Freiburg18531019:3518
16.Hannover 961845921:3017
17.1. FC Norimberk18331212:3312
18.Hertha BSC18231316:399

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (74)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Suttgart vyhraje 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

doufám ve výhru Stuttgartu....

Reagovat
smazaný uživatel

snad to studgart vyhraje... a co si myslite o zapase bremy-bayern ?

Reagovat
miky10

X - 2:2

Reagovat
smazaný uživatel

myslis? ja chci dat 2 . ae jelikoz bundesligu moc nesleduju dam na tvou radu a dam tam 02

Reagovat
Godwinson

čistá 2 :)

Reagovat
smazaný uživatel

a vis co? ja dam na tebe a snad to vyjde. dam to jenom za 200,- a bud to vyjde nebo ne... na cistou 2 je docela dobrej kurs kazdopadne diky za vase rady/ tipy

Reagovat
smazaný uživatel

Neposlouchej ho,je to jasná 1

Reagovat
Godwinson

zase kecá do všeho ...

Reagovat
smazaný uživatel

Vsadím se, o svou dobrou reputaci,že Brémy zvítězí.

Reagovat
Godwinson

vsadim se o miliardu ojro :) žádný z nás nemá, co vsadil

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jak reagovat,jestli takto nebo takto ..

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

hej hoššííí už jsem to vsadil tak snad to vyjde...

Reagovat
smazaný uživatel

*stuttgart

Reagovat
Godwinson

každopádně nejzajímavější zápas kola se hraje v Sinsheimu :)

Reagovat
Arne

Prdlajs, Bayer je sfoukne... Na BVB či Weserstadionu to bude parádní, v Berlíně také ( )

Reagovat
Godwinson

Weserstadion, Signal taky, ale Berlín ani náhodou, jak řikám, pravdou je, že to bylo spíš takové nejreálnější přání :)) hodně gólů, pěknej fotbal, myslim, že to bude vyrovnanější než si myslíš ..

Reagovat
Arne

Ten Berlín byl takový popíchnutí, já si od toho moc neslibuji, ačkoliv pro mě to samozřejmě bude nejzajímavější a psychicky nejnáročnější utkání ze všech.

Já bych se býval nejvíce těšil na BVB - HSV, akorát to stejně jako Werder - Bayern z té časové kolize neuvidím...

Reagovat
Godwinson

to je jasné, pod příslibem minulého kola je to hned zajímavější, ne? :) tak já zatim nekoukal jakej zápas kam hoděj, ale snad některý z těch tří uvidim, nejlépe dva ...

Reagovat
Arne

Jj, minulý kolo bylo velkým příslibem... Tak BVB-HSV se hraje až od půl sedmé, zde to máme špatně (už to jdu opravovat), takže super, tenhle zápas uvidím.

Reagovat
jv

Taky se už těším a doufám ve 3 body .

Reagovat
smazaný uživatel

ja som tu dlho nebol zaregistrovany, ale uz som.. nemecku ligu mam najradsej zo vsetkych a pri tom ako sa stale zlepsuje je to perfekt, sledujem ju velmi dokladne a podrobne

borussii dortmund fandim od 1995 a nech si kto chce ci chce vravi, ten klub ma neskutocny drajv, fanusikov, aj tradiciu.. vsetci dufame ze konecne sa vrati kam patri.. hamburg je ale objektivne silnejsi tim, neverim ze zajtra zvitazime, potesim sa aj ak len udrzia piate miesto..

Reagovat
jv

Však HSV taky mívá slabší chvilky , za určitých okolností by mohl být dobrej i ten bod .

Reagovat
smazaný uživatel

máš pravdu, ak vezmeme v úvahu, že sa hrá aj brémy - bayern.. je veľa kombinácií, len nech sa podarí tá pre dortmund najlepšia :D

Reagovat
smazaný uživatel

to s tebou souhlasim, BVB minimálně na ty poháry patřej doufám, že to letos konečně vyjde

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

0-5

Reagovat
smazaný uživatel

sazim boty na remizu

Reagovat
smazaný uživatel

Jaké máš? Ty boty...

Reagovat
smazaný uživatel

pantofle, žabky, gumaky, sněhule.... můžeš si vybrat

Reagovat
jv

Reagovat
jv

Reagovat
$dolar$

Ruud v HSV

Reagovat
Arne

Takové jméno pomůže BL a HSV snad také v EL... Ale jinak to moc nechápu, proč ho angažovat.

Reagovat
$dolar$

Asi se boji ze prijdou dalsi zraneni a dopadne to jako kazdy rok...

Reagovat
Arne

To je možný, ale Guerrero se zřejmě brzy vrátí, plus maji Petriće, Berga a Toruna - poslední dva totálně odstřeleji.

Ale určitě to bude zkvalitnění a dost dobrej tahák... viz Hamburger Abendblatt: "Er kommt! Er kommt tatsächlich!"

Reagovat
$dolar$

Posledni 2 maji jeste cas, Ruud tu nebude dlouho, pocitam tak 2 roky maximalne, pri cemz jeho cas na hristi se mu bude stale zkracovat...

Reagovat
Arne

Tak čas mají, ale měli by ho trávit co nejvíce na hřišti a ne na lávce... S Bergem to vidím hodně bledě, podle mě v jakési hierarchii je výš i ten Torun.

Co se týče Ruuda, tak přínos pro tým určitě mít bude, o tom nemusíme moc diskutovat. Jinak prej by měl podepsat do konce sezóny s opcí na další sezónu (aspoň v Hamburgu se to takhle říká), takže jen 1,5 roku.

Reagovat
herbage

Barbaréz byl v Hamburku až do 36 a jestli jim Ruud pomůže se dostat do LM či vyhrát titul, tak bych prodloužení smlouby neviděl jako problém...

Reagovat
Arne

Tak vše bude záležet na tom, jak si povedou... Teď těžko můžeme něco předpovědět, ale samozřejmě pokud bude výkonnost ok, tak ať na věk nekoukaji.

Reagovat
Bakary3

A víš něco o přestupový sumě ? Přeci jen Hamburk nijak nerozhazuje..

Reagovat
Arne

Real je prý ochoten od ní upustit, protože Ruudovi by v létě skončila smlouva.

HSV ale nejsou zas až takoví šetřílci, co odešel Didi "držkrešle" Beiersdorfer, tak se investovat větší částky rozhodně nebojí.

Reagovat
Bakary3

Aha, díky. No ale všechny přestupy si pořádně promejšlej, třeba Elia nebo Berg, to nebyly vyhozený prachy. Akorát ten Rozehnal..

Reagovat
jv

No s tím Bergem si pořád nejsem tak jistej , už to v jednu chvíli vypadalo, že se chytí a co z toho bylo .

Reagovat
jv

Uvidíme . jak se chytí

Reagovat
madridcan
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ako vidíte dnes Herthu? Chcem na ňu dať slušný balík...

Reagovat
Arne

Podle může to může skončit jakkoliv... Gladbach má silné standardky, Brouwers s Dantem jsou ve vzduchu hodně silní, naopak my moc ne. Proto doufám, že nastoupí Hubník, aby to tam trochu ohlídal.

Reagovat
smazaný uživatel

podle tebe je Everton vs Birmingham istejší zápas než tenhle?

Reagovat
Arne

To netuším... Je to pohár a ten je od ligy vždycky trochu specifický. Nevím, kdo z těchto dvou se třeba chce více soustředit na ligu, a další věci.

Rozhodni se sám, jsou to tvé peníze... Já ti můžu znovu napsat jen jedno - Hertha vs. Gladbach nevidím favorita, skončil to může jakkoliv.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám že bayern vyhraje !!! ted hraje sympaticky !!!

Reagovat
Tsigi

Werder je v obraně absolutně marnej, Bayern by jim tak 4 mohl dát

Reagovat
herbage

Tak Schaaf jako bývalý výborný obránce kupodivu nikdy přehnaně nedbal na defenzivu a razí spíš heslo: kdo dá víc gólů vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

ale k čemu nám to je, když ta obrana natolik nestíhá, že asistent mává ofsajd - už aspoň 2x nám zatrhl akci...

...jinak aspoň Rensing potvrzuje své kvality náhradníka...

Reagovat
smazaný uživatel

...tak naštěstí ten pomezní n a druhé straně o moc lepší nebyl...

Reagovat
herbage

Bayern, to jsou paliči

Reagovat
Arne

Ty voe, tenhle zápas asi nepřežiju...

Reagovat
-PeCa_08-

Hertha? Dal sem na vás..

Reagovat
smazaný uživatel

dpc, Butt má střevní chřipku a teď chytá Rensing

Reagovat
irik

Goméz dolů, na todle se snad Miro ani nemůže dívat .

Reagovat
herbage

Gómez Ale jinak máš pravdu, dnes je vrchní tragéd

Reagovat
smazaný uživatel

dá sa povedať v roku 2010 je zatial tragéd

Reagovat
Tsigi

Pěkná branka Almeidy

Reagovat
Tsigi

Robben ještě lepší

přeju vítězství Bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

gól byl pěknej, ale jinak s nim dneska až tak spokojenej nejsem...

Reagovat
smazaný uživatel

miluju Bayern jsme neporazitelní

Reagovat
smazaný uživatel

doufám že leverkusen prohraje

Reagovat
herbage

Tyvole, Bayern místo aby jim nasázel 5-6 fíků, tak se nakonec strachoval až do konce zápasu. Brémy tragické, ale Bayern jim pak zdatně sekundoval. Přesto velmi pěkný zápas plnýc šancí na obou stranách, hlavně první půli

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím Hoffenheim dnes neprohra !!! Jednak pre dobro Bayernu a hlavne mám vsadené - neprehra Hoppenheimu posledný zápas na tikete - ak výjde 70€ doma takže Hoppenheim snažte sa dnes - i ked vás nemám rád

Reagovat
smazaný uživatel

1:2 bohužel.... díval sem se do koule.

Reagovat
Arne

Bayer dneska neprohraje... Já jsem akorát zvědavej, kdy začne Don Jupp nasazovat Rolfese a Helmese (tedy myšleno do základu).

Reagovat
Godwinson

tipoval bych teda větší počet gólů a spíš bych tipoval plichtu nebo výhru Hoffenheimu ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele