Bundesliga - preview 15. kola

02.12.2011, 08:45, aktualizováno 04.12.2011, 09:01
Previews
Schalke dnes hraje s posledním Augsburgem a hodlá se posunout na čtvrté místo před Brémy. Ve druhém nedělním utkání na sebe narazí Hamburk s Norimberkem, oba týmy potřebují bodovat.
Hamburger SV - 1. FC Norimberk  (neděle 15:30)
Hamburku se pod novým trenérem začalo dařit, pomalu uniká ze sestupového pásma a svou formu bude chtít potvrdit doma proti trápícímu se Norimberku.

Nástup Thorstena Finka na lavičku Hamburku přinesl rapidní zlepšení poměrů jak v klubu, tak i v týmu. HSV pod jeho vedením ze šesti zápasů ani jednou neprohrálo, navíc bude mít v ligovém závěru papírově lehký los - kromě nedělního utkání s Norimberkem na něj totiž ještě čekají Mainz s Augsburgem. "Nevidím důvod, proč by naše série měla být přerušena," vyjádřil se optimisticky před zápasem samotný Fink.

Skvělou formu severského celku potvrdilo i úterní přípravné utkání s glasgowskými Rangers, kteří z Německa odjeli s porážkou 1:2. "Jsem přesvědčen, že zápas nebude mít po kvalitativní stránce žádný vliv na ten nedělní. Provedl jsem několik změn a byl jsem velmi spokojený. Jsme dobře připravení," pochvaloval si dále Fink, jehož potěšil hlavně výkon Iva Iličeviće, na jehož první branku navázal v závěru utkání Son. "Jsem velmi rád, že takového hráče mám ve svém kádru. Avšak stejně jako u Mladena Petriće je na jeho start příliš brzo."

Ofenzivní část hry Hamburku ovšem není tím jediným, čím by se tým z přístavního města mohl chlubit. V úvodu sezóny často kritizovaný český brankář Jaroslav Drobný totiž chytl příchodem vítěze Ligy mistrů druhou mízu a od devátého kola si drží bilanci 83 % úspěšných zákroků proti střelám jdoucím na jeho branku. Český legionář by tak mohl být jedním ze základních stavebních kamenů na prodloužení příznivé bilance s Norimberkem (31 výher, 14 remíz, 13 proher). Lepší Hamburk nemá proti žádnému jinému bundesligovému mančaftu.

Norimberku se minule proti Kaiserslauternu povedlo utnout sérii osmi ligových zápasů bez výhry, předčasnému optimismu ale nikdo ve Frankách nepropadá. "Jedna vlaštovka podzim nedělá. Je třeba vítězství potvrdit," myslí si trenér Dieter Hecking, pro nějž by výhra byla také velkým svátkem - jako trenér totiž Rothosen ještě nikdy neporazil. "Samozřejmě, že jsem jej už porazil - jako hráč!" reagoval na jednu z otázek novinářů Hecking.

A složité to bude mít i tentokrát, hlavně kvůli hráčskému materiálu. "V týdnu nebylo vůbec lehké trénovat. Je strašně těžké chytit rytmus, když vám stále šest nebo sedm hráčů chybí a jejich seznam se pravidelně obměňuje," postěžoval si pro oficiální klubový web.

Překážkou Norimberku v utkání nebude jen personální otázka, ale také historické statistiky. HSV je totiž po Bayernu druhým nejméně oblíbeným soupeřem, navíc der Club do Hamburku jezdí pro výhru marně již od roku 1992! Navíc, když loni v rámci dvacátého kola doma nad modrými zvítězil, bylo to poprvé za pět let. "Musíme najít odvahu pokračovat tam, kde jsme skončili. Vítězství zahojilo rány, které nám daly poslední týdny, a tým v průběhu tohoto týdne působil na tréninku mnohem uvolněněji," pochvaloval si na druhou stranu Hecking.

Faktem ovšem zůstává, že FCN bude muset zapracovat na koncovce. Ta jej trápila i proti Lauternu, avšak týmu se podařilo potřetí v sezóně udržet čisté konto a ubránit tak nejtěsnější možný výsledek, který trefou na závěr první čtvrthodiny zajistil Timothy Chandler.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Diekmeier, Westermann, Bruma, Aogo - Kačar, Rincón - Töre, Tesche, Jansen - Guerrero
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Schäfer - Chandler, Maroh, Wollscheid, Plattenhardt - Simons, Hegeler - Eigler, Didavi, Esswein, Pekhart
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.50 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - FC Augsburg  (neděle 17:30)
Augsburg cestuje v nedělním podvečeru do Veltins Areny, skromný celek tak zažije, ostatně jako už v letošní sezóně mnohokrát, další premiéru - poprvé se v bundesligovém utkání postaví Schalke 04.

Hornický celek jde do utkání bezprostředně po vítězném duelu Evropské ligy se Steaou Bukurešť, ještě předtím však nezvládl prestižní ligové klání s úhlavním rivalem z Dortmundu, a tak nechce ani před relativně jednoznačným duelem nic podcenit. "V Bundeslize není snadného soupeře, každý může porazit každého," varuje kouč Huub Stevens. "Augsburg má dobrý, kompaktní tým," dodal.

Holandský stratég má velmi dobré vzpomínky na současného kouče FCA Jose Luhukaye, spolu totiž vedli v sezóně 2004/2005 Köln, se kterým se jim podařilo postoupit do Bundesligy. "Jos je velmi pracovitý trenér, který s Augsburgem dosáhl mnoha úspěchů," pochválil svého žáka Stevens. Po disciplinárních trestech Papadopoulose s Jonesem by mohl domácím hodně pomoct návrat kapitána Höwedese, který je i díky tomuto velmi pravděpodobný.

I v hostujícím táboře je potom jeden hráč, který má blízký kontakt na svého soupeře, konkrétně jde o Mohameda Amsifa. Bývalý mládežnický reprezentant přišel do Gelsenkirchenu jako dorostenec, v prvním týmu se však nikdy napevno neuchytil, a tak vzal před loňskou sezónou zavděk nabídkou Augsburgu. "Věřím, že to pro něj bude další motivací," uvedl Luhukay v návaznosti nato, že Jentzsch ještě nebude stoprocentně připraven.

Nováček jde do utkání po výhře nad Wolfsburgem, což byla pro bavorský celek premiérová výhra na domácím trávníku v rámci nejvyšší soutěže. "Potřebujeme na Schalke odehrát další kvalitní zápas, musíme se podívat sami na sebe, jak jsme se prezentovali v posledních zápasech. Samozřejmě, že se pokusíme bodovat," nezastírá hostující lodivod. Tomu chybí hned několik důležitých hráčů, další dva se naopak vracejí, jde o Oehrla a Haina.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Uchida, Höwedes, Metzelder, Fuchs - Matip, Holtby - Baumjohann, Raúl, Draxler - Huntelaar
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Amsif - Reinhardt, Callsen-Bracker, S. Langkamp, Verhaegh - Hosogai, Davids - Brinkmann, Baier, Werner - Mölders
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.60 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Mnichovský velkoklub ztratil během posledních dvou zápasů pečlivě vydobytý náskok, který by si teď rád vzal alespoň částečně zpátky - proti však stojí tradiční severský rival Werder Brémy. Ten má navíc v Bavorsku veskrze pozitivní bilanci, z posledních deseti utkání odsud odjížděl s prázdnou jen třikrát.

Bayern se chce po dvou po sobě jdoucích bundesligových porážkách znovu postavit na nohy, nebude to však mít vůbec jednoduché, Brémy se v letošní sezóně opět vzchopily a úspěšně atakují ty nejvyšší mety. Momentálně za svým konkurentem zaostávají o pouhé dva bodíky, což je samo o sobě motivací jako hrom. "Porážka v Mainzu nás srazila, proti Werderu však chceme prokázat odpovídající reakci," prohlásil trenér Jupp Heynckes.

Mnichované však musí pro úspěch navázat nejlépe na své výkony z úvodu sezóny, kdy byl z jejich strany k vidění naprosto vyvážený výkon jak v útočné, tak především potom v obranné činnosti. "Musíme obnovit spolupráci mezi obrannou a útočnou fází a co bude možná nejdůležitější, tak potřebujeme znovu najít potřebný impulz," nabádá velezkušený kouč. "Každý hráč musí dát do utkání naprosté maximum," doplnil Heynckes.

V domácím táboře však kromě aktuální formy hraje prim i marodka, na které se nachází především klíčový článek bavorské zálohy a motor celého týmu Bastian Schweinsteiger, jenž by měl se zlomenou klíční kostí chybět po celý zbytek podzimní části. Hrát nebude ani Breno a distancovaný Tymoščuk, nejistý je poté start Kroose, který se během týdne potýkal s virózou, přesto by ale měl být podle jeho slov na sobotu připraven.

To na druhé straně Werderu hraje před zápasem všechno do karet, nejenže má lepší formu, kromě toho však i díky souběžně hranému duelu v Borussia-Parku vidí perspektivu v dalším posunu vzhůru, ostatně od první příčky BVB ho dělí "jen" čtyři body. "Jsou na dohled," stroze konstatoval sportovní ředitel Klaus Allofs. "V současné době máme dobrý výhled, byla by velká škoda si to pokazit," dodal kormidelník Thomas Schaaf.

"Bayern hraje hru, která nese bez zaváhání přívlastek velmi dobrá. Je to tým plný mimořádně kvalitních jedinců, kteří si však dokáží vyhovět i jako tým," uklonil se soupeři hostující stratég. O kvalitách Mnichovského velkoklubu však není sebemenších pochyb, což dokazuje i ona nevděčná statistika. Byli to svěřenci Juppa Heynckese, kdo vsítil nejvíce branek (34) a i po stránce inkasování je to největší číslo z celé soutěže (8).

Dobrou zprávou je pro přístavní celek návrat Claudia Pizarra, který již stačil uzdravit poraněné koleno, i když ani tak nemá jistotu, zda se v Allianz Areně objeví v základní sestavě, sám totiž neví, kolik minut by dokázal odehrát. Po karetním trestu se vrací také Sokratis. I tak je ovšem marodka zelenobílých až doslova alarmující, nacházejí se na ni Ekici, Silvestre, Boenisch, Borowski a Avdić. Kvůli úmrtí blízkého rodinného příslušníka poté nebude k dispozici ani Wiese.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Boateng, van Buyten, Badstuber, Lahm - Luiz Gustavo, Kroos - Robben, T. Müller, Ribéry - Gómez
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - Sokratis, Wolf, Naldo, Ignjovski - Bargfrede - Fritz, Hunt - Marin - Arnautović, Pizarro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 5.75 - 8.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Freiburg - Hannover 96  (sobota 15:30)
Hannover čeká po postupu do vyřazovací fáze Evropské ligy další mimořádně těžký úkol - pokusit se napravit předchozí bundesligová zaváhání a porazit oblíbený Freiburg. S bádenským celkem mají hosté pozitivní bilanci, kterou by rádi ještě natáhli, bez šance ovšem není ani neustále se zlepšující SCF.

Freiburg se po zpackaném úvodu sezóny vzchopil a z posledních tří duelů vytěžil pěkných pět bodů, za hmatatelnější fakt poté můžeme označit to, že bádenský celek musel o body bojovat až do samého konce. Ve všech třech zmíněných zápasech dokázal bádenský celek srovnat krok, popřípadě srovnat mířidla až v těsném závěru. "Pokaždé jsme hodně riskovali, nakonec se nám to však vyplatilo. Po zásluze jsme byli odměněni,"pochvaloval si spokojený kouč Marcus Sorg.

Tentokrát ale na domácí čeká silný Hannover, kterému se sice v poslední době úplně tak nedaří, i z pohledu dlouhodobé bilance však na něj v Bádensku neumějí. "Čeká nás velmi nebezpečný protivník, jenž dokáže využít i tu nejmenší skulinku v defenzivě," dodal ambiciózní kormidelník. Na straně Freiburgu bude chybět hned několik důležitých článků mozaiky, mimo hru jsou Barth, Mujdža, Abdessadki, Bickel a Rosenthal.

Na straně Hannoveru poté nebyl ani čas o něčem podobném přemýšlet. Bezprostředně po nezdaru v Lutychu v rámci Evropské ligy, odkud si však 96ky kromě porážky odvezly také postup do vyřazovací fáze soutěže, následoval ihned letecký přesun do Freiburgu, kde v sobotu čeká na svěřence Mirka Slomky hned další bundesligový zápas. "Nashromáždili jsme ještě nějaké nové síly, musíme se dobře připravit," nabádá Slomka.

Hosté mají před vzájemným střetnutím naprosto odlišnou bilanci. Zatímco, výkony bádenského celku jdou zápas od zápasu konstantně nahoru, tak hannoverské výkony začínají povážlivě přešlapovat na místě. "Tým je na sebe velmi sebekritický, věřím tak, že se dokáže s porážkou vypořádat a z Freiburgu nebudeme odjíždět bez bodu," věří svým ovečkám hostující taktik. Tomu vyjma dlouhodobých marodů chybí jen Hauger.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Hinkel, Krmaš, Butscher, Bastians - Flum, Schuster - Schmid, Makiadi, Putsila - Cissé
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Pander - Schlaudraff, Abdellaoue
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FC Kaiserslautern - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Nynější postavení v tabulce není tím, čím by se mohli v Kaiserslauternu chlubit. Změnit směr letošní sezóny se FCK pokusí v sobotu na Betzenbergu v duelu dvou posledních vítězů 2. Bundesligy. Přijede Hertha, v jejíž zápasech padá v poslední době obdivuhodné množství branek.

Jakoby tomu osud chtěl. Pět a půl roku se oba soupeři nepotkali v jediném soutěžním utkání a teď tomu tak bude hned dvakrát - kromě sobotního ligového utkání na sebe oba celky narazí ještě v závěru podzimní části sezóny během DFB-Pokalu, kdy Hertha 20. prosince pro změnu přivítá zase Kaiserslautern.

Lautern však mnohem více než národní pohár v současné době zajímá spíše ligové postavení. Je již čtyři utkání bez výhry a od posledního Augsburgu jej vzdalují jen dva body. Další těžkou zkouškou pro kabinu se stala porážka z minulého kola v Norimberku, během níž Die Roten Teufel již po sedmé v sezóně nevstřelili ani branku. Ano, Kaiserslautern opravdu polovinu dosavadních bundesligových utkání odehrál bez toho, aniž by soupeřovo konto zatížil jediným míčem v jeho síti. "Utkání jsme samozřejmě analyzovali. Tým prokázal, že upřímně chce řešit chyby a to nejen při rozboru, ale také později na tréninkovém hřišti," ubezpečil fanoušky trenér Marco Kurz.

Hlavní mozek lavičky má velké problémy s hlavním mozkem na hřišti. Zatímco loni kapitán Christian Tiffert nasbíral hned sedmnáct asistencí, letos ještě žádnému ze svých spoluhráčů na gól nepřihrál. Právě tato věc by však mohla rozhodnout o bytí, či nebytí Lauternu v lize. Pro Kurze, který je známý svým kolektivním pojetím hry, ale zaměření se na jednoho hráče není tím hlavním, co by rád řešil. "Jestliže tým nezná slova jako ctnost, obětavost, nadšení a touha, pak zákonitě nemůže fungovat jakýkoliv herní systém," snažil se přesvědčit přítomné novináře na předzápasové tiskovce.

Jedním z mála pozitiv tak alespoň zůstává návrat vykartovaného beka Dicka a také prakticky kompletní kádr. Chybět budou jen Šimůnek, Micanski a Derstroff. Mnohem větší překážkou než personální materiál K’lauternu je však soupeř. "Hertha v minulé sezóně dokázala vyhrát druhou ligu díky hráčům, kteří měli zkušenosti na nejvyšší úrovni. A tito hráči tam zůstali. Je to pro ni obrovská výhoda, protože hráči jako Ramos či Raffael jsou ti, kteří hrají vždy tu nejdůležitější roli," upozorňoval Kurz.

A dobře věděl, co říká. Byť falckým městem od posledního střetnutí s Herthou projelo již hodně dam, ta stará berlínská jí projíždí ráda a ještě raději se zastavuje. Vždyť Rudí ďáblové jsou nejoblíbenějším soupeřem Herthy, neboť ta takovou bilanci, jako s ním (23 výher a 83 vstřelených branek), nemá se žádným jiným ligovým týmem.

Navíc Hertha je při chuti. Bohužel pro ni ovšem spíše v útoku, neboť defenzivní hra týmu tak trochu pokulhává. Die Alte Dame totiž ve dvou po sobě jdoucích zápasech vytěžila z dvoubrankového vedení pouze bod. Zato však potěšila oka náročného diváka - za poslední čtyři zápasy v nich mohl najít hned osmnáct branek.

Tato gólová produkce však nemusí být konečná. Trenér Markus Babbel před utkáním, na nějž by mělo dorazit i kolem půl druhé tisícovky berlínských fanoušků, volal po zdravé agresivitě a vydání se ze všech sil. Ze všech sil by týmu rád pomohl i útočník Adrián Ramos, toho ale bodnutí na stehně zřejmě opět do utkání nepustí. Nejistý je také start Romana Hubníka, jenž v týdnu kvůli nemoci netrénoval.
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Trapp - Dick, Amedick, Abel, Jessen - Kirch, De Wit - Sahan, Tiffert, Fortounis - Kouemaha
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lell, Hubník, Mijatović, Kobiashvilli - Ottl, Niemeyer - Ebert, Raffael, Ramos - Lasogga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.40 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfL Wolfsburg - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Mohuči se v minulém kole povedl husarský kousek, když před vlastními fanoušky dokázala srazit na kolena slavný Bayern Mnichov. Svou vzrůstající formu ale hodlá potvrdit i tento víkend, kdy zavítá na půdu Wolfsburgu.

Svěřencům trenéra Thomase Tuchela dlouhou dobu letošní sezóna vůbec nevycházela, v posledních dvou zápasech, nepočítáme-li odložený duel s Kölnem, ale udělali razantní krok směrem dopředu. Nejprve dokázali porazit poměrně nečekaně Stuttgart, v minulém kole si naopak připsali již zmíněnou výhru nad Bayernem.

V tabulce tak sice poskočila Mohuč už na třinácté místo, i přesto by ale ráda šla pochopitelně ještě nahoru. Z Wolfsburgu se tak pochopitelně nechce vracet za žádnou cenu bez bodu. "Ta dvě vítězství přijal tým velmi klidně a pokorně, nemusím své hráče varovat, aby neztratili koncentraci. Řada věcí se nám teď ale pochopitelně dělá mnohem snadněji, čehož chceme v sobotu využít," prohlašuje trenér Tuchel.

Na hostující straně se budou muset vypořádat především s absencí záložníka Eugena Polanskiho, který stále pyká za červenou kartu z utkání se Stuttgartem. Hrát ale nemohou ani Nikolče Noveski, Ádám Szalai a Marcel Risse.

Co se zraněných týče, jsou na tom ve Wolfsburgu více méně stejně. V utkání se určitě neobjeví Thomas Hitzlsperger a Thomas Kahlenberg. Nad starty Srdjana Lakiće a Ashkana Dejagaha pro změnu zatím visí otazníky. Pod disciplinárním trestem se pak nachází útočník Patrick Helmes, který byl však stejně přeřazen do rezervy. Podobný osud pak potkal také Jana Poláka a Sotiriose Kyrgiakose.

A právě poměrně časté zásahy do sestavy jsou možná jedním z důvodu, proč se Wolfsburgu stále nedaří tak, jak by si představoval. S aktuálním dvanáctým místem a šestnácti body na kontě asi ambiciózní vedení klubu nadvakrát spokojeno nebude.

Podobně to ale vidí i samotný trenér Felix Magath, který nyní myslí na vítězství. "Pokud navážeme na zápas s Hannoverem (výhra 4:1, pozn. red.), pak uspějeme také proti Mohuči," je přesvědčený domácí lodivod, který měl během týdne o čem přemýšlet. Jeho svěřenci totiž poslední ligový duel proti Augsburgu absolutně nezvládli a prohráli 0:2.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Träsch, Chris, Madlung, M. Schäfer - Hasebe, Josué, Salihamidžić - Dejagah, Mandžukić, Koo
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Pospěch, Bungert, Svensson, Fathi - N. Müller, Baumgartlinger, Soto, Caligiuri - Ivanschitz - Allagui
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.40 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Největším tahákem tohoto kola bude bezpochyby sobotní utkání v Borussia-Parku, kde dojde na střet dvou Borussií. Zápas vzbuzuje nebývalou pozornost, ovšem není se čemu divit, poprvé v bundesligové historii se totiž stává, že před vzájemným zápasem okupuje Dortmund první a Gladbach hned druhou příčku, přičemž oba celky předvádějí zároveň nejpohlednější fotbal v lize.

Hříbata předvádějí od příchodu Luciana Favreho stále lepší a lepší výkony, což vyústilo až v současné umístění na samém vrchu tabulky hned za už znovu vedoucím Dortmundem. Ani před tímto zápasem však nepropadají v domácím táboře zbytečné panice. "Není to pro nás nic speciálního, příprava na zápas probíhala normálně jako vždy," řekl Favre. "Jedná se o střet prvního s druhým celkem tabulky, jsem z tohoto utkání nadšený," přidal pozitivněji naladěný sportovní ředitel Max Eberl.

Mönchengladbach zůstává společně s Hannoverem jako poslední v domácím prostředí neporažený, až teď ovšem zažije Borussia-Park ten pravý křest ohněm. "Dortmund se velmi rychle vrací, téměř vždy má osm nebo devět lidí za míčem, je tak nesmírně těžké najít v jeho defenzivě mezery," vysvětlil švýcarský lodivod. "Zároveň si však musíme dávat sami velký pozor, neboť BVB dokáže využít téměř každou ofenzivní akci do zakončení," zároveň varuje.

Velkou nepříjemností je poté pro Gladbach zranění Marca Reuse, letošní bundesligová kometa si v posledním bundesligovém utkání na hřišti Kölnu zlomila malíček na levé noze a původně neměla být na zápas s lídrem tabulky vůbec připravena. Nakonec je však možné, že se odchovanec BVB na trávníku ukáže. "Marko se pokusí naplno absolvovat předzápasový trénink, až potom padne konečné rozhodnutí," uzavřel Favre. Po zranění se naopak vrací Stranzl.

Pro žlutočerné jde během dvou týdnů už o čtvrté velmi důležité utkání, po výhře v Alliaz Areně sice nedokázali svěřenci Jürgena Kloppa zvládnout utkání Champions League na Emirates Stadium, hned nato si ovšem dostatečně spravili chuť triumfem v prestižním vestfálském derby se Schalke. Nyní tak stojí před BVB další velká výzva. "Gladbach je pro nás, ostatně jako asi pro všechny překvapením sezóny," vysekl soupeři poklonu Klopp.

Mezi oběma kluby a především potom trenéry obou celků panují velmi přátelské, čí spíše kamarádské vztahy, ani tak si ale v sobotním duelu rozhodně nic nedarují. "Známe potenciál soupeře, stejně tak jako jsme si vědomi své vlastní kvality. Konečně chceme fanouškům v Mönchengladbachu přinést parádní zábavu," uvedl fanoušky do varu energetický kormidelník, čímž narážel na poslední duely v Borussia-Parku, které zrovna nenabídly tu nejatraktivnější podívanou.

Ani na druhé straně nemají před zápasem o starosti nouzi. Jestliže v domácím celku je nejistý start u Reuse, tak celé vestfálsko s napětím očekává, jak se vyvine zranění u Moritze Leitnera. Mladý záložník má od středečního tréninku problémy se zády a i v jeho případě platí, že se o jeho nasazení rozhodne až na poslední chvíli. "Je možné, že mu necháme čas až do soboty," doplnil Klopp, kterému už chybí další důležitý středopolař Bender. Mimo hru zůstávají i Subotić a Koch.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Nordtveit, Neustädter - Herrmann, Arango - Reus, Hanke
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Felipe Santana, Hummels, Schmelzer - Leitner, Kehl - Blaszczykowski, Lewandowski, M. Götze - Barrios
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.50 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfB Stuttgart - 1. FC Köln  (sobota 18:30)
Není tomu tak dávno, co se letošní ročník z pohledu Stuttgartu a Kölnu vyvíjel velmi příjemně. Na prahu závěru podzimní části sezóny se ovšem oba týmy trápí a adventní pohodu si budou chtít zpestřit vítězstvím ve vzájemném duelu.

Jestliže si někdo z notorických sázkařů chce u Ježíška objednat pěkný dárek pod stromeček, pak nemůže udělat nic lepšího, než zajít do nejbližší sázkové kanceláře a vsadit co největší jmění na prohru Kölnu. Porýnský celek sice v minulém kole vybouchl doma s Gladbachem, ovšem v sobotu by měla při něm stát někdy mírně podceňovaná statistika - v posledních třinácti vzájemných střetnutích Švábů s Kozly totiž nedošlo k vítězství domácího celku!

U Stuttgartu je nedůvěra v toto utkání zanícena nejen v jeho vlastní špatné formě, ale také ve skutečnosti, že Köln se doma marně pokouší porazit již více než patnáct let. Kouče sedmého celku tabulky Bruna Labbadiu však něco takového ani v nejmenším netrápilo. V týdnu měl největší starosti s obsazením týmu. "V týmu se nám mírně rozšířila chřipková infekce. Cacau díky tomu netrénoval dva dny, Martin Harnik jenom jeden. Oba se ale znovu připravovali, avšak u žádného hráče nemáme den před utkáním jistotu," řekl Labbadia, jemuž v případě vyléčení chřipky budou i přesto chybět Gentner, Hajnal, Celozzi, Ziegler, Delpierre, Schieber a Audel.

Personální otázka v jihoněmeckém týmu je vůbec hodně zajímavá. Zatímco většina bundesligových klubů se pyšní skvěle propracovanou a následně využívanou mládeží, ve Stuttgartu to vypadá, jakoby něco podobného viděli jen z rychlíku. Při posledním utkání v Brémách (0:2) se na trávníku objevili jen dva Němci - Sven Ulreich se Serdarem Tascim - stalo se tak poprvé po jedenácti letech!

Labbadia pro oficiální klubové stránky poznamenal, že mu u jeho svěřenců chybí hlavně pohyb bez míče. "Je velmi těžké cokoliv vymyslet. Köln je dobře organizovaný tým, proti němuž se mimořádně špatně hraje v době, kdy se dostane do vedení. Přijdou totiž na řadu individuality jako Podolski, Peszko nebo Jajalo. Budeme potřebovat trpělivost a útočníky ve slibných pozicích. Zároveň doufám, že vysoké míče jsme nechali v Brémách," přál si Labbadia v narážce na brémské utkání, kde se jak Pavel Pogrebňak, tak později i Cacau k míči dostali v podstatě jen po nejprimitivnějším překonání středového pole.

Podivovali jsme se nad národnostním složením stuttgartského kádru, bez zastávky nezůstane forma Kölnu. Po návratu z druhé ligy v roce 2008 nebyly dvě prohry v řadě ničím příliš výjimečným. V letošní sezóně se to však změnilo a obrátilo k lepšímu - Köln totiž dvě porážky v řadě zaznamenal poprvé od srpna až minulý pátek a to ještě na tom měla neoddiskutovatelnou vinu i 23 dní trvající přestávka vynucená odložením utkání s Mainzem. "V derby s Gladbachem bylo vidět, že jsme trochu vypadli z rytmu," přiznal trenér Stale Solbakken.

Vypadá to však, jako by si ve čtvrtém nejlidnatějším německém městě nikdo negativní myšlení nepřipouštěl. Vždyť i sám Solbakken tiskovou konferenci zahájil radostným oznámením o návratu Serena, Jemala a Laniga, jenž týmu podle mnohých tak moc chyběl. Pro něj osobně utkání bude okořeněno střetem s Williamem Kvistem - s defenzivním záložníkem VfB totiž pět a půl předchozích let působil v FC Kodaň, kde společně slavili několik mistrovských titulů. V sobotu se ale promění v nepřítele na krev. "Je to velmi důležitý zápas. Vedli jsme podle toho také přípravu. S každým hráčem jsem měl individuální promluvu, aby neklesal na mysli a věděl, že patří do týmu," pokračoval Solbakken.

A i když jeho tým dostal skoro dvakrát tolik branek (29) co Stuttgart (15), na zaběhlém systému toho příliš měnit nebude. "Začneme s obvyklým formátem, ale nevylučuji, že jej nebudu měnit během hry. Rozdíl je v tom, že i když chceme hrát stále stejný systém, připravovali jsme se na něj jinak," zakončil holohlavý Dán.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Boulahrouz, Tasci, Maza, Molinaro - Harnik, Kvist, Hajnal, Okazaki - Cacau, Pogrebňak
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, Geromel, Jemal, Sereno - Riether - Clemens, Lanig, Jajalo, Peszko - Podolski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 4.25 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bayer Leverkusen - TSG Hoffenheim  (pátek 20:30)
V pátek tomu bude na den přesně osm let, co se Hoffenheimu podařilo vyhrát nad Bayerem, vesnický celek tehdy ještě působící v Regionallize dokázal svého mnohem slavnějšího soupeře zaskočit v rámci osmifinále DFB-Pokalu. Od té doby byly všechny další pokusy koncernového celku marné, což by jistě Leverkusen rád udržel i nadále.

Bayeru hraje kromě jiného do karet především aktuální forma, která se u tradičně ambiciózního celku lepší zápas od zápasu. Werkself čekají do konce podzimní části ještě čtyři zápasy, ve kterých by chtěla navázat na zlepšené výkony a tím si tak ještě upevnit lepší pozici pro náročné jaro, kde na Leverkusen čeká bitva hned na dvou frontách. "Takovýto cíl si před sebe vytyčil sám tým," uvedl věci na pravou míru trenér Robin Dutt.

A tím výčet pozitivních zpráv nekončí, další hned následuje. V týdnu se Bayeru konečně podařilo po vleklých jednáních dosáhnout s VfB Stuttgart dohody ohledně přestupu Bernda Lena, kterého tak už můžeme považovat za hráče Werkself, kde podepsal smlouvu do roku 2017. Mladý brankář ovšem i tak cítí velký repsekt k Renému Adlerovi, jehož by právě mohl v Porýní nahradit. "K Renému mám velký respekt. Je to osobnost," ujistil.

Farmaceutický celek se bude muset obejít bez stabilního stopera Topraka, jež si na Olympiastadionu přivodil poranění zad a zdá se, že si na marodce nějakou dobu pobude. "Na bundesligový návrat ještě nepomýšlím, zatím určitě ne," vzkázal již reprezentant Turecka. Na jeho místě by se tak měl vedle Friedricha objevit jeden ze dvojice Reinartz - Schwaab. I nadále jsou poté mimo hru Adler, Balitsch, Augusto a Barnetta, kteří se shodně podrobují rehabilitaci.

To na druhé straně Hoffenheim si prochází naprosto opačným vývojem. Na začátku sezóny to byl skvěle vyladěný stroj, který klapal bez jediného zadrhnutí a dlouho se držel na čele, v posledních zápasech je však forma ta tam, v cestě zpátky potom potřebuje jediné - začít střílet branky. K tomu ovšem nepovede vůbec snadná cesta. "Bayer je v posledních týdnech stále lepší a lepší, my ale musíme začít sami od sebe," připomněl Stanislawski.

A aby toho nebylo i tak málo, po utkání s Freiburgem se na trénink dostavili pozdě Obasi s Firminem, za což oba hráči dostali od Stanislawskiho trest v podobě přeřazení do rezervy, kde by si měli nějakou dobu pobýt. Jejich návrat do prvního týmu je však pravděpodobný. "Tento týden trénují odděleně, v týmu nejsou," nastínil hostující kormidelník. Mimo zůstávají i Ibertsberger a Jaissle, nejistý je potom start Braafheida s Weisem. Naopak po trestu se vrací Beck.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Castro, Reinartz, M. Friedrich, Kadlec - L. Bender, Rolfes - Sam, Ballack, Schürrle - Derdiyok
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vorsah, Vestergaard, Compper - Rudy - Williams, Salihović - Musona, Babel - Ibišević
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.70 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund1492329:929
2.Borussia Mönchengladbach1492323:929
3.Bayern Mnichov1491434:828
4.Werder Brémy1482425:2126
5.Schalke 041481528:2025
6.Bayer Leverkusen1464420:1922
7.VfB Stuttgart1463520:1521
8.Hannover 961455418:2220
9.TSG Hoffenheim1453616:1618
10.Hertha BSC1446421:2218
11.1. FC Köln1351720:2916
12.VfL Wolfsburg1451819:2816
13.1. FSV Mainz 051343619:2515
14.1. FC Norimberk1443714:2415
15.Hamburger SV1435618:2614
16.1. FC Kaiserslautern1434710:1813
17.SC Freiburg1433819:3012
18.FC Augsburg1425712:2411
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Bayer Leverkusen - TSG Hoffenheim
sobota 15:30Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund
sobota 18:30VfB Stuttgart - 1. FC Köln
neděle 15:30Hamburger SV - 1. FC Norimberk
neděle 17:30Schalke 04 - FC Augsburg

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (75)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dobrá předehrávka Hoffenheim překvapí a vyhraje.

Reagovat
REPLIKATOR

Hoffenheim nepřekvapí a prohraje

Reagovat
Ronaldo.com

beztak překvapi oba a bude remiza

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Leno to vychytá

Reagovat
stas87

zacne dutt hrat niekedy na dva utocniky od zaciatku?

Reagovat
Arne

Ballack zpět ve formě a za ním jedna z top 3 dvojic DM plus křídla střižený akorát do tohohle systému a Kies bez formy... Takže v dohledné době nikdy.

Reagovat
stas87

mne je trosku luto stefana..ma fakt velku krizu,len ma to napadlo,treba v lm to dutt moze zmenit a nasadit stefana s erenom.

Reagovat
Arne

Tak v Bruggách by hrát mohl, tam asi Dutt nasadí náhradníky... Giefer - da Costa, Schwaab, Reinartz, Oczipka - záloha zhruba stená - Kies, Jörgensen.

On Stefan akce má dobrý, ale ne a ne mu to tam spadnout.

Reagovat
Arne

* v Genku

Reagovat
Arne

Robin mě trestá za to, že jsem na něj pískal...

Reagovat
smazaný uživatel

Nesnáším páteční zápasy Leverkusenu... Vždy po jeho prvním gólu usnu...

Reagovat
smazaný uživatel

Mj. na ES říkají strašné blbosti...

Reagovat
smazaný uživatel

jedná otázka: Nevíte. jestli ukazují zápasy Gladbach - Dortmund nebo Bayern - Werder??

Reagovat
smazaný uživatel

aha.. teď jsem to tam nahoře nešel! tak nic..

Reagovat
smazaný uživatel

Pruské derby

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Tak na dnešní zápase hodně těším to bude paráda tipuju plilchtu : 3:3

Reagovat
Arne

0:3... Subotić tolik tipoval a ten tipuje dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

snad 0:0 nebo vlastně jakákoli jiná remíza

Reagovat
smazaný uživatel

Upřímně moc nerozumím tomu, proč Bundesliga zvolila rozvrh zápasů, jaký zvolila - Bayern v Brémy a Gladbach v Dortmund by se asi nemělo hrát ve stejný čas.

Reagovat
Arne

I před týdnem s BVB - S04 od 15:30 to zrovna nevychytali, chytráci...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, ale to se to nekrylo se žádným stejně důležitým a atraktivním zápasem.

Reagovat
Arne

Krylo... Hertha - Leverkusen.

Ale ten večerní má mít punc šlágr kola, aspoň tak to je vždycky prezentováno...

Reagovat
smazaný uživatel

Ajo, tak o tom, že je to atraktivní zápas jsem zjistil až po něm. Já blbec místo toho sledoval Sunderland - Wigan .

Reagovat
Arne

Jou... Stoperská dvojice Hubník - Franz, tak jsem se dočkal.

Reagovat
JozkokozleJ

Uz bolo na case nieco zmenit. Podledne dva zapasy a sposob, akym prisla Hertha o body, to dokazalo nastavat.

Inak ak sa nemylim, dvojica Hubnik - Franz este spolocne nedostala sancu... ?

Reagovat
Arne

To jo, chtělo to... Mám dojem, že ne, aspoň v BL určitě ne.

Reagovat
smazaný uživatel

M'gladbach: ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Nordtveit, Neustädter - Herrmann, Arango - Hanke, Bobadilla

Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Santana, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Kehl - Götze, Kagawa, Großkreutz, Lewandowski

Reagovat
smazaný uživatel

Neuer – Lahm, Badstuber, van Buyten, Boateng – Alaba, Luiz Gustavo – Ribéry, Kroos, Müller – Gomez

Reagovat
smazaný uživatel

on chytá Mielitz tak to zas góla nedáme

Reagovat
slovaňáák

Vítězství o gól by nebylo špatné.

Reagovat
smazaný uživatel

Elf vom Niederrhein

Krásná hymna.

Reagovat
Arne

Hubník prej gól měsíce... Neviděl to někdo? Mně zrovna vypadl přenos.

Aspoň že máme toho Raffu... A naši dobrý pyro.

Reagovat
smazaný uživatel

zatím pro Čechy povedené kolo Hubník gól a Pospěch si připsal asistenci

Reagovat
smazaný uživatel

Vlastnák

Reagovat
Arne

Ty vole, Hubňa se do toho položil... Asi se mu zželelo Tifferta, že neměl letos ještě asistenci. Teď už má.

Reagovat
smazaný uživatel

Ribéry!!! už jsem chtěl začít nadávat že nepřihrál

Reagovat
smazaný uživatel

Mandzukic je prostě neuvěřitelně gólovej... doufám že u Vlků vydží.

Reagovat
REPLIKATOR

Hubník střelec

Reagovat
slovaňáák

Lewaaaa

Reagovat
jv

Skvěle Lewa, paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

den vlastňáků Hubňa, Bastians a Kirchhoff

Reagovat
JozkokozleJ

Ten Harnik je tak strasne priemerny hrac, ze nechapem ako moze Labbadia tvrdit, ze to je jeden z najdolezitejsich hracov VfB.

Reagovat
JozkokozleJ

Gentner pekne vyuziva spekulacii okolo Kuzmanovica

Reagovat
smazaný uživatel

No, díky Bohu za ty dary, protože kdyby tento zápas Köln vyhrál. Jeho pravá strana vůbec neexistuje, vzadu úplně hoří a hlavně vedl díky penaltě, která podle mého nebyla (opakovaný záznam jsem neviděl). Chudák Maza, podobnou kravinu mu odpískali již v Mainzu.

Jinak se mi hodně líbí hra Hajnala, to je opravdu skvělý hráč. Gentner dal sice dva góly, ale nebýt podprůměrné obrany Kölnu, která hraje zápas od zápasu hůř, tak to asi bylo pořád 0:1.

Byl bych rád, kdyby se trefil Cacau a Labbadia v zimě nebo v létě poslal Pogrebňaka domů či kamkoliv jinam.

Reagovat
JozkokozleJ

Pravda, Stuttgart nehra nic velkolepe, i tak dal dva goly, coz je ako pises vizitka strasnej obrany Kölnu.

Penalta sporna, ale piskat sa dala. Ale ake komedie robi ten Peszko pri akomkolvek minidotyku so superom, to je fakt smiesne.

A posledne zapasy sa mi fakt paci i Ulreich. Paradne vybieha, cim casto vitazi v subojoch 1 na 1.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, Peszko je hrozný komediant, vůbec ho nemám rád. Fotbal umí hrát jenom když kolem něj široko daleko nikdo není a navíc vypadá, že je i magor duševně.

Ulreich je skvělý brankář, s těmi výběhy máš jednoznačně pravdu, ale potřeboval by trochu potrénovat hru nohou. V tomto za takovým ter Stegen hodně zaostává.

Nakonec si Stuttgart pokazil sám. Trochu nechápu, proč šel ze hřiště Hajnal. Já bych spíše stáhl Gentnera, který, i když dal dvě branky, měl prakticky nulový přínos pro jeho hru. Harnik naprosto nevýrazný.

VfB podle mě chybí nějaký lepší útočník, protože Cacau rozhodně není tím, co by potřeboval a Pogrebňak je kapitola sama o sobě. Nebo by to taky chtělo změnu, aby systém nebyl tolik závislý na hře jednoho útočníka, i když Hajnal to dnes celkem pěkně kompenzoval. To množství přihrávek co rozdal a nechytatelných náběhů, co udělal.

Reagovat
smazaný uživatel

To je styl Peszka, maká, dře, rve se a sem tam spadne. Mám ho rád, už takhle řádil za Kolejorz

Reagovat
smazaný uživatel

Sem tam znamená po každém doteku protihráče?

Reagovat
smazaný uživatel

když je to nejvíc nutné, tzn. hlavně v okolí vápna a ve vápně

Reagovat
JozkokozleJ

Pada vela hracov, ale Peszko tomu dava tomu padu taku tu divadelnu nadstavbu.

Reagovat
smazaný uživatel

to je prostě Peszko. A plus k tomu přidej celou Barcelonu a de facto celý španělský fotbal

Reagovat
JozkokozleJ

Ja myslim, ze Peszko by brnkal na nervy i fanusikom v La Lige

Reagovat
smazaný uživatel

hele, technickej dotaz, jaký barvy trika zejtra a můžu hrát v turfech? Sem v tělocvičně nehrál ani nepamatuju

Reagovat
JozkokozleJ

Turfy by sa pouzivat nemali, zvlast ked zanechavaju cierne stopy. No nikto to tam kontrolovat nebude. Avsak, aby sis zbyotcne tie turfy neznicil. Farba tricka stanovena nie je... rozdeli sa to pootom podla podobnosti... asi.

Reagovat
smazaný uživatel

ok, díky, takže beru dres Baníku

Reagovat
JozkokozleJ

... to asi potom budes hrat sam

Vezmem teda nemecky dres, nech hrame spolu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Köln urobil jedinu dobru akciu za zapas, zato ozaj peknu. Podolski (nemam k nemu sympatie), to je skvely hrac, kde by bez neho bol Köln. I v prvom polcase tam sam vypracoval pre spoluhraca veliku sancu. Paradoxne jak som ospevoval Ulreicha a jeho schonost 1 na 1, tak z toho dostal gol

Pogrebnyak asi uz buducnost Sttutgarte nema. Posledne zapasy, co hral to bolo nemastne, a uz dnes tam dali uz zdraveho Schiebera. Ale chcelo by to asi nejakeho noveho utocnika do konkurencie.

Hajnal mi pride vyborny v rozohravke, ale vie sa i vytratit z ihriska. Dnes mu to slo, mohol ho tam Labbadia asi podrzat.

Reagovat
jv

Ten novic vepředu to bude právě Schieber.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná, ale i u něj to bude ještě hodně dlouho trvat, než začne hrát důstojnou roli. Přece jen dnes nastoupil vůbec poprvé v sezóně.

Reagovat
jv

Jj, ale snad po Vánocích by už mohl hrát základ, uvidíme... I když ani on to nebude mít zrovna lehký, konkurence a do toho se hrabat se zranění, no není to žádnej med.

Reagovat
smazaný uživatel

Toto kolo redakci vyšly všechny tipy až na Dortmund.

Tam se ale ta chyba dá pochopit.

Reagovat
jv

Škoda no, ale nebylo to daleko...

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska hraje Dynamo proti dalšímu týmu z Frankfurtu. Mohlo by zabodovat a posunout se ještě vejš z desátého místa

Reagovat
JozkokozleJ

Vyhra je dolezita pre vlastny klud Dynama, ale tiez aby sa to FSV nevzdialilo od zostupu a Hansa nemala nejaku velku stratu na nezostupove miesta.

Reagovat
JozkokozleJ

Tak Fortova tutovka zostane od Vaska palec dolu!

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

překvapení je teda pro mě přátelství BvB s Celticem a že St. Pauli je s Kolnem a Bayernem Na druhou stranu jim chybí družba Dynama Dresden s Horde Zla

Reagovat
jv

O Celticu už jsem slyšel, ale moc konkrétního o tom nevím... Každopádně těch překvapení je tam pro mě víc.

Reagovat
jv

Zajímavý...

Reagovat
Kepy_FCB

chybí tam Regensburg-Plzeň

Levski Skopje to existuje???

celkově nuda

Reagovat
smazaný uživatel

už někdo psal, že družba či přátelství Regensburg-Plzeň není, jde jen o jednotlivce, něco jako Mnichov 1860-Sparta

Reagovat
Kepy_FCB

Dneska musí Schalke!! Jde mi o prachy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele