Bundesliga - preview 11. kola

30.10.2009, 08:09, aktualizováno 01.11.2009, 09:07
Previews
Velkou šanci dostane v neděli Hoffenheim, který cestuje do Freiburgu a v případě vítězství stáhne manko na vedoucí Leverkusen na pouhé tři body. Bochum je předposlední a nutně potřebuje bodovat, ve Frankfurtu to ovšem snadné mít rozhodně nebude...
Borussia Dortmund - Hertha BSC  (pátek 20:30)
Dortmund je po špatném vstupu do sezóny momentálně na vzestupu a v pátek večer navíc hraje doma proti poslednímu celku tabulky. Tím je letos zatím tápající Hertha BSC, která ale před týdnem ukradla bod mistrovi a je na nejlepší cestě vyhrabat se ze dna.

Berlíňané od poloviny srpna do půle října v lize jen a jen prohrávali a jejich černá série málem aspirovala na zápis mezi negativní bundesligové rekordy. Nakonec se šňůra porážek zastavila na čísle 9, v neděli totiž Hertha předvedla solidní výkon doma proti Wolfsburgu a vybojovala bezbrankovou remízu.

"Zápas proti Vlkům nám dal zpět sebevědomí. Musíme hrát proti BVB se stejným nasazením a něco si přivést domů," prohlásil manažer klubu Michael Preetz, jemuž jistě zvedl náladu návrat Jaroslava Drobného. Český brankář v minulém kole chytal i přes očividné bolesti a jeho přítomnost měla na berlínskou obranu velmi blahé účinky.

I Borussia neodstartovala do nového ročníku zrovna podle představ, na rozdíl od nejbližšího soupeře se ale začala zvedat o dvě kola dříve. Po neúspěchu v derby se Schalke se BVB zahojilo výhrami v Gladbachu a proti Bochumi, v předhrávce minulého kola si navíc přivezlo cenný bod za remízu 1:1 ze hřiště vedoucího Leverkusenu.

I přesto mají ale Kloppovi svěřenci co napravovat, v úterý vypadli z DFB-Pokalu po prohře 2:3 na půdě třetiligového Osnabrücku. "Po fotbalové stránce jsme tam udělali špatná rozhodnutí. Tři z nich v defenzivě a mnoho dalších v ofenzivě," hodnotil nepovedený zápas Jürgen Klopp.

Energický kouč Borussie zřejmě vsadí znovu na pozměněné taktické rozestavení, neboť mu stále chybějí pilíře záložní řady Kehl (který skóroval ve všech třech posledních vzájemných ligových zápasech) a Hajnal. Zraněný je i mladíček Le Tallec, nejistý je start Svena Bendera. "Vycházím z toho, že Hertha bude hrát hodně na defenzivu. Nám se asi naskytnou šance přes standardky," uvedl Klopp.

Jeho protějšek Friedhelm Funkel má mimo hru záložníky Cícera, Nika, Kringeho a náhradního brankáře Ochse, otazník visí nad startem dalšího středopolaře Kačara. "Intenzivně jsme trénovali a získal jsem nové pomocné poznatky. Mančaft pracuje příkladně, což je také nutné, abychom vylepšili naši situaci v tabulce," vyjádřil spokojenost s přípravou Funkel.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, Hummels, Dedé - S. Bender, N. Sahin - Blaszczykowski, Zidan, Valdéz - Barrios
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - M. Stein, A. Friedrich, von Bergen, Pejčinović - Ebert, Lustenberger, Dárdai, Raffael - Kačar - Ramos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.95 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FC Norimberk - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Již devět kol neporažený Werder se vyšplhal tabulkou už na třetí místo a další výhru by si rád odvezl ze hřiště 1. FC Norimberk. Domácí tým je totiž momentálně třetí od konce, o favoritovi zápasu tedy není pochyb.

"Der Club" své omezené možnosti prokazuje od prvních kol, zatím doma porazil konkurenty v boji o záchranu Gladbach a Herthu, dva bodíky si přivezl ze soupeřových hřišť. Zvlášť jasná výhra 3:0 nad berlínským týmem, která znamenala přerušení třízápasové série porážek, naplnila franský klub pozitivní náladou, další kolo a jasná prohra 0:3 v Hoffenheimu ale vrátila Norimberk zpět na zem.

Nyní navíc přijíždí protivník velkého kalibru, což si uvědomuje i Michael Oenning. "Werder je velmi stabilní a homogenní mančaft, jeho výsledky dělají dojem," uvedl norimberský kouč. "Ovšem skutečnost, že Brémy v poslední době měly hodně zápasů, je pro nás výchozím bodem. Chceme jim zprostředkovat pocit, že se proti nám hraje obtížně," dodal Oenning, jenž má mimo hru pouze Gündogana a Risseho, do sestavy se naopak vrací brémský odchovanec Diekmeier.

Zatím pouze Frankfurt v prvním kole dokázal získat skalp Brém, od té doby si na týmu od řeky Weser vylámalo zuby mnoho soupeřů. Momentálně má Werder rozjetou čtyřzápasovou sérii ligových výher, na níž posledně navázal korálek v Bochumi, kde sice velmi brzy inkasoval, ovšem nakonec skóre otočil a vyhrál přesvědčivě 4:1. Další výhru si Brémy připsaly v DFB-Pokalu, kdy doma přejely 3:0 nebezpečný Kaiserslautern.

Nyní tak přijíždějí do Norimberku v jasné pozici. "Nemáme žádný problém s tím přijmout roli favorita. Jasně to ukazuje tabulka, Norimberk hraje o záchranu. Proti Berlínu se ale dominantně prosazovali, my proto musíme být v obraně ještě jistější," prohlásil kouč Thomas Schaaf. 48letý trenér SVW má momentálně potíže v útoku, kde jsou zranění Almeida, Moreno, Oehrl a nakonec i vrchní kanonýr Pizarro. Mimo hru jsou ještě náhradníci Prödl s Jensenem.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Diekmeier, A. Wolf, Maroh, Pinola - Nordveit - Kluge, Frantz - Mintál - Eigler, Bunjaku
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, Boenisch - Frings - Bargfrede, Hunt - Özil - Rosenberg, Marin
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.95 - 3.45 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Köln - Hannover 96  (sobota 15:30)
Souboj týmů patřících spíše do do druhé poloviny tabulky uvidí RheinEnergieStadion, kde domácí 1. FC Köln bude chtít navázat na výkony z posledních kol proti Hannoveru, jenž by rád potvrdil dobré domácí výsledky i na hřištích soupeřů.

Köln měl začátek do soutěže přímo katastrofální a po pěti kolech byl s jedním bodem poslední, v dalších pěti zápasech ale dostal jen jedinou branku a je na tom momentálně mnohem lépe. Ten jediný inkasovaný gól padl doma v derby s Leverkusenem a znamenal porážku 0:1, zato Kozlové brali všechny body ve Stuttgartu a doma s Mainzem, z Mnichova a naposledy z dalšího derby konaného v Gladbachu si zase přivezli bodíky za bezbrankové plichty.

Další úspěch si 1. FC připsalo v DFB-Pokalu a po osmifinálové výhře 3:0 v Trieru. "Postup v poháru byl pro nás důležitý, zásluhou výhry jsme nyní stabilnější. Proti Hannoveru tak chceme udělat další krok," prohlásil trenér Zvonimir Soldo, jemuž sice schází zranění Schorch a Womé, ale po karetním trestu se vrací Maniche. "Je pro nás hodně důležitý, protože většinou hraje na jeden až dva doteky s míčem a naši hru tím zrychluje," uvedl Soldo.

To s Hannoverem je to v posledních týdnech jako na houpačce - porážku ze soupeřova hřiště střídá domácí tříbodový úspěch. Naposledy "Šestadevadesátky" doma porazili 1:0 trápící se Stuttgart, za což mohou vděčit hlavně výbornému výkonu brankáře Fromlowitze. Toho ale nyní čeká návrat na lavičku náhradníků, po dlouhém boji se střevní infekcí se totiž mezi tři tyče vrací německý reprezentant Robert Enke.

"Máme všichni radost, že bude znovu hrát. Robert je ve velmi dobrém stavu," vyjádřil spokojenost nad návratem své jedničky trenér Hannoveru Andreas Bergmann, který ale přesto má stále mnoho a mnoho zraněných. Mimo hru je stále trio útočníků Hanke, Schlaudraff a Forssel, dále Balogun, Vinicius, Andrease, Lala, Zizzo a nově také nizozemský špílmachr Bruggink.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Brečko, Geromel, Mohamad, Ehret - Freis, Petit, Maniche, Podolski - Ishiaku, Novaković
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - Cherundolo, Haggui, C. Schulz, Djakpa - Balitsch - Sofian Chahed, Rosenthal - Krzynówek - Štajner, Ya Konan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamburger SV - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Hamburger SV se stále drží v závěsu za vedoucím Leverkusenem a nyní bude mít další velkou šanci, jak ho přeskočit. Zatímco lídr tabulky hraje na půdě Schalke, HSV přivítá na domácí půdě Borussii Mönchengladbach, jejímž cílem letos zřejmě bude zase jenom záchrana.

První příčku v tabulce už mohl severoněmecký tým mít po minulém kole, kde v deseti lidech držel vedení na hřišti Schalke až do poslední minuty, v níž ale na konečných 3:3 vyrovnal Kuranyi. HSV tak nadále zůstává vinou nepatrně horšího skóre za již zmiňovaným Bayerem 04, se kterým před dvěma týdny doma taktéž remizoval, tentokrát bez branek.

Labbadiův tým trápí velká marodka, v útoku jsou zraněni snipeři Petrić a Guerrero, gólovou produkci tak v posledních zápasech musí na bedrech unést mladý Marcus Berg, střelec dvou branek z utkání v Gelsenkirchenu. Mimo hru jsou i obránci Silva, Benjamin, Reinhardt a Rozehnal pykající za červenou kartu, posledním zraněným je Castelen, naopak fit už je Boateng.

Gladbach zřejmě přijede k řece Labi hlavně bránit, domácí z toho ale vrásky nemají. "I Leverkusen jakožto lídr ligy hrál u nás hlavně defenzivně, měli jsme proti němu 60 % držení míče. Zalezlé týmy už známe z předešlých zápasů," prohlásil kouč Bruno Labbadia a dodal: "Na zápas se těšíme, očekávání fanoušků jsou obrovská."

Zcela jiné starosti než HSV mají v Borussii, která momentálně hnízdí na prvním nesestupovém místě. Na něj jí dostala bezbranková remíza v minulém kole, která navíc znamenala přerušení pětizápasové série porážek v řadě. Spokojenost s bodíkem ale v Mönchengladbachu rozhodně nevládla, neboť domácí tým měl dobré možnosti na vítězství a soupeřem byl nenáviděný rival Köln.

Nyní Gladbach čeká velmi těžká práce, pokud bude chtít rozšířit dosud velmi chudou "sbírku bodů" ze soupeřových hřišť. "Hamburg není na špici jen tak pro nic za nic. Nám jde ale vždy o tři body. Proti Kölnu jsme to měli hodně těžké, protože soupeř betonoval. Nyní naopak bude HSV jistě aktivnější, snad nám to tedy bude víc vyhovovat," řekl trenér Hříbat Michael Frontzek, jenž se musí obejít bez zraněných Daemse, Callsena-Brackera, Dordy a Albermana.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
F. Rost - Demel, J. Boateng, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Zé Roberto - Trochowski, Elia - Pitroipa, M. Berg
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Levels, Brouwers, Dante, Jaurés - Bradley, T. Marx - Reus, Arango - Colautti, Bobadilla
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
V sobotu zavítá do vyprodané Volkswagen Arény soused Wolfsburgu z ligové tabulky - 1.FSV Mainz 05. Zatímco Vlci po menším herním výpadku nacházejí ztracenou formu z minulé sezóny, tak Mainz předvádí výkony jako na houpačce. Jednou vyhraje, jednou prohraje. Přesto se jako nováček drží se 17 body na pěkném 8. místě, jen o příčku níže než právě loňský mistr z Wolfburgu.

Přestože výkony Wolfsburgu jsou letos zatím rozpačité a nedosahují kvalit z loňské mistrovské sezóny, tak fanoušci jej neopouští. Nedávno totiž počet členů klubu přesáhl hranici 15 000, což je o celých 6 tisíc více, než minulý rok. "Jsme velmi potěšeni, že máme tolik nových příznivců. Identifikace s našim klubem je následným krokem našeho vzestupu a našich sportovních úspěchů. Mnoho fanoušků chce tak ukázat, že je s klubem čímsi spojeno, a proto se stanou členy," řekl sportovní ředitel Wolfsburgu Jurgen Marbach.

Nicméně, hlavní kouč Armin Veh nesdílí stejný entusianismus, protože fanoušci jsou podle něj příliš namlsáni loňským titulem a kladou mu příliš vysoké cíle. "Samozřejmě bych rád získal všechny tři body, ale nejsme na tom tak špatně, abychom při každém neúspěchu museli hned věšet hlavy. Dříve, když byl klub na 7. příčce, tak se každý rozplýval, ale pro některé je to dnes přímo katastrofa. Někdy mívám pocit, že máme snad jen dva body," zmiňuje některá úskalí úspěšnosti Armin Veh, kterým musí neustále čelit.

Pokud Vlci zítra vyhrají, tak se mohou katapultovat až na pěkné páté místo, zaručující účast v Evropských pohárech i pro příští rok. "Jako domácí jsme favorité a musíme tento zápas vyhrát," dodal Veh. Mainz má rovněž 17 bodů, což nikdo před začátkem soutěže zřejmě nečekal. Vždyť tento nováček porazil na své půdě třeba Bayern Mnichov či TSG Hoffenheim. "Jestliže budeme mít špetku štěstí, tak můžeme i vyhrát a porazit tak silný tým jako je Wolfsburg," chová naděje kouč Mainzu Thomas Tuchel.

Scházet mu budou Trojan, Borja a Rose, což ale nejsou hráči základu. To na straně Wolfsburgu budou absence citelnější. Grafite je stále na nucené dovolené v Brazílii a Veh jej nemíní prozatím povolávat zpět. Krom Grafiteho bude Veh postrádat i dvojku letních posil - Kahlenberg, Ziani, byť prvně jmenovaný se již dává pomalu dohromady.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Riether, Ricardo Costa, Madlung, M. Schäfer - Josué, Gentner - Misimović -Dejagah, Džeko, Martins
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Hoogland, Bungert, Noveski, Löw - Karhan, Soto - F. Heller, Ivanschitz - Schürrle - Bancé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
VfB Stuttgart - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Hluboko pod očekáváním si zatím stojí oba účastníci jihoněmeckého derby - Stuttgart je čtvrtý od konce, Bayern dokonce na páté příčce. Pozice obou koučů je však jistá, jak Markus Babbel, tak Louis van Gaal se zatím mohou těšit důvěře vedení klubů - tak je však, jak víme, vrtkavá a pro oba celky jsou body z následujícího utkání nadmíru důležité.

Bayern se, zdá se, začíná konečně znovu zvedat. Po samému úvodu do sezony, který byl pro Bavory katastrofální, už tu podobný vzestup jednou byl - jenže pak přišla prohra v Hamburgu, bezbrankové remízy na domácím hřišti a nakonec i prohra v Bordeaux, tu od ostatních zaváhání oddělovalo jen až příliš upracovné vítězství ve Freiburgu, kde mnichovský velkoklub vyhrál vlastním gólem domácího obránce Cha 2:1.

Z Bayernu se tak pomalu ale jistě, díky trapnému tápání v minulé a teď i v té současné sezoně, začalo vytrácet ono pověstné Mia-san-Mia, "My jsme a nad nás není", soupeři se rázem přestali třást před mnichovským gigantem, respekt německého Rekordmeistera byl ten tam.

A to vše se projevovalo hlavně v hráčích, pověstné sebevědomí bylo pryč a výkony s výsledky byly tomu úměrné - tedy špatné. Stejně na tom byla i kabina, nálada vládla špatná, 30milionový Gómez trucoval k tomu se přidala i zranění nového, avšak lazarského dua Ribéry-Robben a vyšla z toho situace, jaká je.

V poslední době však přece lze sledovat mírný progres k lepšímu, Bayern se nadvakrát vypořádal s Eintrachtem Frankfurt - v lize to sice zdaleka nebylo ono, pohárový výkon v Commerzbank-Areně už však konečně byl hodný Bayernu Mnichov. Hosté na svého soupeře vlétli a po první půlhodině už vedli 3:0 a konečné skóre mohlo být pro Eintracht ještě daleko potupnější, než nakonec docela mírných 0:4.

Velkou zásluhu na tom měl Miroslav Klose, který se po dlouhé odmlce dvakrát trefil a mohlo být lépe. Reprezentační kanonýr mohl ve třicáté minutě hattrick dovršit, místo toho ale, jak je jeho nejlepším zvykem, radši poslal míč před prázdnou bránu Thomasi Müllerovi: "Takový holt Miro je a my všichni jsme za to velice rádi, moc takových hráčů jako on neznám," prohlásil právě mladý střelec, mnichovská hvězdička, která vyletěla na nebe raketovou rychlostí a v těžké, i když zatím zraněné konkurenci, se stala tahounem Bayernu. To mladý Müller potvrzuje den ode dne, naposledy v poháru si připsal gól spolu se dvěma asistencemi a zařídil tak tři ze čtyř gólů Bayernu ve Frankfurtu.

S navrácením Ribéryho, jehož zdravotní stav se nadále komplikuje, a již zdravého Robbena tak na van Gaala pravděpodobně dolehnou velice příjemné starosti o složení základní sestavy. Navzdory očekávání a k úžasu všech se totiž zatím snaží i Luca Toni a v posledním vystoupení dokonce skóroval. I přes výslovný odpor van Gaala množství absencí odradilo od rozestavení 4-3-3, přičemž v 4-4-2 se Bayernu zatím daří a s návratem zraněných tak bude situace v Mnichově ještě zajímavá.

Nyní se ale Mnichovší zaměřují na součastnost, protože to je to nejdůležitější v momentální situaci při čtyřbodové ztrátě na čelo: "Utkání ve Franfurtu a předvedený výkon bylo to zatím nejlepší, co jsem v Bayernu zažil, a přesně tak musíme pokračovat. Když vyhrajeme ještě dva zápasy, budeme první nebo druzí a to je momentálně náš cíl," prohlásil Van Gaal, který se posléze vyjádřil i k sobotnímu soupeři.

"Ve Stuttgartu to nebude nic jednoduchého, je to pro oba týmy klíčový zápas a postavení v tabulce je až druhořadé. Jim se nedaří, my se zvedáme a budeme to chtít potvrdit," dodal úspěšný nizozemský kouč, jemuž budou chybět stále ještě zranění Olić a Ribéry, nově bude postrádat i na hostování do Argentiny navrátivšího se Sosu. Důvěru pravděpodobně dostane základní jedenáctka z Frankfurtu a pouze na lavičce tak utkání začně čerstvě doléčený Robben.

Situaci Stuttgartu nejlépe vyjádříme, když řekneme, že je na dně. Švábové prohráli pět utkání v řadě, tři z toho doma a ve třech různých soutěžích. Poslední prohra v druholigovém Fürthu borce z Mercedes-Areny vyřadila z DFB-Pokalu, v lize jsou Švábové, i přes předsezónní posily z východu s osmi body z deseti zápasů čtrnáctí a dolů to tak mají pouze čtyři příčky. I přes to všechno však vedení švábského klubu stále věří Markusi Babbelovi a stále mu vyjadřuje důvěru - v první řadě už tím, že nedostal od ambiciózního klubu padáka.

Vedení totiž moc dobře ví, že kádr Stuttgart na boj v předních svérách bundesligové tabulky má, problém je v psychice hráčů a také ve ztrátě gólové jistoty dlouhé roky ve Švábsku ztělesňované Mariem Gómezem, nejdražším hráčem bundesligy. A právě on do Stuttgartu znovu zavítá - v dresu rivala domácích ale s největší pravděpodobností začně pouze na lavičce: "Návratu Maria se nevěnujeme, pro nás je důležitější vyhrát a odrazit se k lepším zítřkům. Bayern na tom momentálně také není ideálně a my budeme bojovat," prohlásil odhodlaně Markus Babbel, mimo jiné účastník poslední ligové domácí prohry Stuttgartu s Bayernem.

V květnu 2005 Mnichované góly Ballacka, Salihamidziće a Makaaye vyhráli 3:1, když v nastavení snižoval dnešní kanonýr Augsburgu, Maďar Imre Szabics. Švábové se ve vyhecovaném duelu budou muset obejít hned bez dvou opor - kapitán Khedira má problémy s chodidlem a Cacau se svalem. Chybět bude i Lanig a odchovanec Bayernu Georg Niedermeier.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Osorio, Tasci, Delpierre, Boka - Träsch - Kuzmanović, Hitzlsperger - Élson - Marica, Schieber
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Badstuber, Braafheid - van Bommel - Tymoščuk, Schweinsteiger, T. Müller - Klose, Toni
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.45 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Schalke 04 - Bayer Leverkusen  (sobota 18:30)
Jeden ze dvou šlágrů jedenáctého kola se odehraje ve Veltins-Areně, kde Schalke přivítá vedoucí Leverkusen. Domácí tým ztrácí na Bayer 04 dva bodíky, pokud jej tedy v sobotním podvečeru porazí, dostane se v našlapané špičce tabulky před něj.

Schalke čeká druhý zápas se soupeřem z těch nejsilnějších v řadě, před týdnem se doma střetlo s Hamburgem a především díky dvěma zásahům Kevina Kuranyiho z toho vzešla remíza 3:3. Königsblauen tak ukončili svoji vítěznou sérii, kdy vyhráli v Dortmundu, nad Frankfurtem i na hřišti Stuttgartu, další slastný pocit výhry si ovšem vychutnali v DFB-Pokalu, ve kterém po výhře 3:0 na hřišti Mnichova 1860 postoupili do čtvrtfinále.

Kouč S04 Felix Magath ovšem upozorňuje, že jeho tým ztratil ve středečním utkání mnoho sil. "Proti TSV 1860 jsme museli vynaložit mnoho úsilí, abychom dosáhli dalšího kola, zatímco Leverkusen odpočíval. Zato ale máme dobrý pocit z postupu a domácí prostředí ve Veltins-Areně, kde máme momentálně skvělou atmosféru," prohlásil 56letý stratég.

Z týmu Schalke jsou zranění Jones, Pander a trio mladíků Latza, Stevanović a Loheider, i bez nich to ale Königsblauen šlape. "Prokázali jsme, že můžeme i se špičkovými bundesligovými týmy držet krok," pochvaluje si Magath, který mezi ně jistě řadí i Bayer. "Leverkusen hraje momentálně asi nejlepší fotbal v lize. V létě chytře posílili a jejich mladí hráči se dobře vyvíjejí," uvedl na adresu soupeře.

Tým Bayeru prožil nepříliš standardní týden, ani jeden trénink totiž nemohl vést hlavní trenér Jupp Heynckes, kterého zklátila chřipka. "Trénovali jsme velmi dobře, což není vždy jednoduché, když chybí šéf. Ale naši starší hráči jako Manuel Friedrich a Sami Hyypiä nebo i Stefan Kießling, Tranquillo Barnetta a Gonzalo Castro šli ostatním příkladem," prohlásil ovšem Heynckesův asistent Peter Hermann, který přípravu vedl.

Na zápas v Gelsenkirchenu ale již bude 64letý velezkušený trenér připraven a se svými ovečkami má jistě za cíl prodloužit sérii bez porážky a po dvou remízách v řadě také zase vyhrát, neboť dva zápasy bez výhry za sebou zažil Bayer poprvé v sezóně. Na obranu je ale potřeba říci, že soupeři typu HSV a Dortmundu, se kterými se Leverkusen utkal, patří k horkým pohárovým aspirantům.

Bez zraněných opor Rolfese, Helmese, Kadlece a Augusta to ovšem nebude Werkself mít vůbec snadné ani tentokrát. "Je to obtížná, ale pěkná úloha hrát na Schalke 04. Minulou neděli jsem je proti Hamburgu sám viděl a bylo to skvělé utkání. Soupeř je silný v osobních soubojích a běhavý, jeho mužstvo je dobře složené a fanoušci za týmem plně stojí," vypozoroval Hermann.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Höwedes, Zambrano, Bordon, Westermann - Rafinha, Moritz, Schmitz - Holtby - Farfán, Kuranyi
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Schwaab, M. Friedrich, Hyypiä, Castro - Vidal, Reinartz - Barnetta, Kroos - Kießling, Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Freiburg - TSG Hoffenheim  (neděle 15:30)
V nedělní dohrávce 11. kola Bundesligy se spolu střetnou SC Freiburg s TSG 1899 Hoffenheim. Domácím se poslední dobou vůbec nedaří, prohráli tři ligové duely v řadě a nyní je čeká doma těžký soupeř z Hoffenheimu. Tomu se nepovedl vstup do soutěže, avšak pomalu ale jistě šilhá po vyšších patrech tabulky a Freiburg by mohl být dobrý odrazový můstek.

Napomáhat hostům by mohl fakt, že Freibrug doma zatím jen jednou vyhrál, jednou remizoval, zato stihl prohrát hned třikrát; naposledy s Bayernem Mnichov. Přestože Freiburg již letos hostil na Badenova-Stadion takové týmy jako Hamburk, Bayer či právě mnichovský Bayern, tak asistent trenéra domácího celku Damir Burić považuje svého nedělní soka za dosud největší výzvu pro své svěřence.

"Hoffenheim má nejsilnější kádr ze všech celků, které k nám prozatím zavítaly. Dobře posílili zadní řady a jejich útočná fáze patří k nejlepším v lize. Hrají velmi rychle a mají dostatečně kvalitní individuality, schopné rozhodnout zápas," vysekl svému soupeři Burić poklonu.

Burić proto ví, že jeho svěřenci musí být nanejvýš ostražití po celých 90 minut hry, jestliže si chtějí z bádenského derby odnést nějaké body. "Nesmíme inkasovat žádný gól a musíme využít všechny naše šance. A musímke hrát organizovaně," uvedl Burić, asistent hlavního kouče Freiburgu Robina Dutta, hlavní podmínky úspěchu.

Hoffenheimu vůbec nevyšel začátek sezóny, kdy ani jeden ze tří úvodních duelů nevyhrál. Pak přišla série 4 vítězství a hned nato dvě porážky. Minulé kolo opět vyhrál a nedělní zápas tedy hodně napoví, jak to s tímto celkem letos vůbec bude. "Pro tým s takovými ambicemi, jako ten náš, je nutnost vozit body z venkovních hřišť," řekl hlavní strůjce úspěchu a kouč TSG Ralf Ragnick. Ten jako kouč Hoffenhemu již do Freburgu dvakrát v minulosti zavítal a pokaždé se vracel s prázdnou, ať již to bylo v ligovém poháru či v druhé Bundeslize.

Domácí budou postrádat pouze mladého stopera Ömera Topraka, který na začátku sezóny utrpěl vážné popáleniny v důsledku havárie na motokáře. Jeho návrat je naplánován na jarní část sezóny. To marodka hostů je značně rozsáhlá, hlavně útočné řady jsou silně prořídlé. Chybět budou obránci Andreas Beck a Matthias Jaissle, záložník Tobias Weis a útočné trio Demba Ba, Chinedu Obasi a Prince Tagoe.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Pouplin - D.-R. Cha, Krmaš, Bastians, Butscher - Banović, J. Schuster - Abdessadki, Jäger - Bechmann, Idrissou
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Ibertsberger, Šimunić, Compper, Eichner - Zuculini, Luiz Gustavo, Salihović - Carlos Eduardo, Ibisević, Maicosuel
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.85 - 3.40 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Eintracht Frankfurt - VfL Bochum  (neděle 17:30)
Eintracht si zatím v lize nevede špatně, po výprasku od Bayernu si ale potřebuje vylepšit reputaci. Soupeřem je Bochum, které se zatím v sezóně 08/09 nedaří. VfL pochopitelně chce ze sestupových vod co nedříve uplavat, příležitost k tomu bude mít už v neděli v Commerzbank-Areně ve Frankfurtu.

Frankfurt má za sebou dvojutkání s Bayernem, i přes to, že oba dva Hesenci prohráli, jejich průběh byl diametrálně odlišný - zatímco v Mnichově sahali po ligových bodech, doma v rámci DFB-Pokalu se se zlou potázali - během první třicetiminutovky už prohrávali o tři góly a ke konečnému skóre 0:4 si mohli ještě pogratulovat.

"Oni hráli vážně skvěle a náš výkon tomu odpovídal, němeli jsme kvalitu, formu, nic, abychom s nimi mohli držet krok," prohlásil stoper Franz. Na Bochum ale mají ve Frankfurtu vyhlídky zcela jiné: "Hrajeme doma, chceme zvítězit," prohlásil cílevědomě kouč domácích Skibbe. Chybět mu budou Preuß a Pröll, zdravotními neduhami stále trpí i kanonýr Amanatidis.

Bochum ve Frankfurtu naposledy vyhrála před dvěma lety, o chtíč jistě nebude nouze ani tentokráte, karty jsou však rozdány jasně a narozdíl od Eintrachtu zatím VfL nijak neoslňuje - s pouhými osmi body je předposlední a má za sebou stejně jako soupeř výprask - domácí prohru 1:4 od Werderu Brémy.

"Víme jaké jsou naše šance a s tím do zápasu jdeme. Frankfurt je doma velice silný a každý bodový zisk budu považovat za úspěšnou premiéru," prohlásil střízlivě kouč nový kouč hostů Heiko Herrlich, jenž se bude snažit navázat na práci Franka Heinemanna, který coby dočasný kouč vedl porúrský celek ve čtyřech utkáních. K dispozici bude mít téměr kompletní kádr, mimo hru je pouze Bönig.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - P. Ochs, Franz, Russ, Spycher - Chris, Bajramović - Schwegler, A. Meier, Steinhöfer - Fenin
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Heerwagen - Concha, Maltritz, Yahia, C. Fuchs - Freier, Dabrowski, Ono, Azaouagh - Šesták, Klimowicz
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.40 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen1064019:622
2.Hamburger SV1064023:1122
3.Werder Brémy1063120:721
4.Schalke 041062216:920
5.Bayern Mnichov1053217:918
6.TSG Hoffenheim1052318:917
7.VfL Wolfsburg1052318:1617
8.1. FSV Mainz 051052315:1417
9.Eintracht Frankfurt1034311:1313
10.Borussia Dortmund1034310:1413
11.Hannover 961033413:1212
12.SC Freiburg1031614:2210
13.1. FC Köln102356:109
14.VfB Stuttgart1022610:158
15.Borussia Mönchengladbach1022610:188
16.1. FC Norimberk102267:158
17.VfL Bochum1022610:218
18.Hertha BSC101187:234

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (82)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Letos tipuju na vítězství Hamburg nebo Werder.Leverkusen se podle mě na špici dlouho neudrží a Bayern ten už je dávno odepsaný a navíc pořád jen slibuje a titul nikde...Pokud si vzpomínám tak poslední titul co získali byl o bod nebo o dva.Bayern určitě patří mezi Německou špičku ale na titul letos nemá a to dokazuje i jeho počínaní v Champions League.Jeho výkonu jdou dolů.A co se týče Wolfsburgu tak ty tipuju tak do třetího místa.Nevydrží ten nátlak médií a všech lidí okolo nich.Jen můj názor.

Reagovat
Arne

O deset bodů, o deset.

Já Leverkusenu docela letos věřím, nutí mě k tomu styl, jakým hrajou. Už to není to zdivočelé mladé mužstvo s velkou perspektivou, Hyppiä a hlavně Heynckes jim dodali zkušenosti, které jsou hodně vidět.

Pro mě se teda okruh kandidátů zúžil na čtyři. Pochopitelně Bayer i HSV (které ale podle mě možná do zimy trochu odpadne), Bayern nikdy neodepisovat a Werderu jsem věřil už od začátku.

Reagovat
smazaný uživatel

Leverkusen se dobře rozjel - ale to i v minulé sezoně - snad jim to vydrží a urvou aspoň poháry...

...jinak jsem potom zvědavej, jak do týmu trefí Helmes

Reagovat
Arne

To je pravda, ale letos je jejich projev mnohem vyzrálejší a dokážou uhrát i zápas, kde nejsou lepší, což loni ani zdaleka nebylo.

Na Helmese jsem taky zvědavej, ale při tom Derdiyokově trápení v zakončení bych řekl, že ho v pohodě vytlačí.

Reagovat
smazaný uživatel

nj, jenže vedle Erena září Kießling, který je vedle Helmese trošku utlačován...

Reagovat
Arne

To si nemyslim, Kießling s Helmesem si umí vyhovět jako málokdo.

Reagovat
smazaný uživatel

to ano, ale Kießling s Helmesem dává daleko méně gólů než Kießling s Derdiyokem...

Reagovat
Arne

Tj, ale podstatné pro ně je, kolik gólů dají jako celek. A nyní mají K+D gól na zápas v podařeném úvodu a K+H měli tentýž průměr za celou loňskou sezónu.

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund dnes vyhraje Můj tip 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Hamburg nemá dostatčně široký kádr na to,aby hrál celý rok v tak dobré formě jako ze začátku,tak proto si myslím, že nemá na to aby získal titul. Uvidíš,že na jaro to zase začnou srat jako vždy. Takže muj tip je Bayern nebo Werder

Reagovat
smazaný uživatel

Muj typ je jednoznačnej jak na straně kvalit a možnosti výběru v kádru tak na straně rezpektu ostatních soupeřů njen v Bundes. tkže Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern ten respekt v posledním roce nějak ztratil - letos si ho musí vybojovat zpět... ale u Frankfurtu už by být měl

Reagovat
Arne

Tak respekt je určitě příjemnej, ale zase soupeři si na tebe dávají neustále majzla, takže se to jako důvod, proč by měl Bayern vyhrát titul, brát nedá.

Reagovat
micae

Tipl bych to na remízu 1:1

Reagovat
miky10

hoši hlavně nezapomínejte, že Wolfsburg byl minulej rok po pozdimu taky sedmej, a nakonec ten titul vyhrál, já bych ho ještě rozhodně neodepisoval, zase budou hodně nahoře..........ale můj tip, že vyhraje Leverkusen, druhej Wolsburg, třetí Bayern, čtvrtej Hamburg a pátý Brémy

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
$dolar$

Nikdo nepocitate se Schalke? Ja bych je tam dal urcite. Pro me jasna volba HSV, ale bojim se bojim, ze to dopadne jako kazdy rok a to ze se dostanem na prvni misto a potom volnym padem na 4-5. misto

Na konci roku by se mi ale libilo - 1. HSV, 2. Leverkusen, 3. Schalke, 4. Werder 5. Wolfsburg ...

Reagovat
smazaný uživatel

A co Bavoři?

Reagovat
$dolar$

Nekde na chvostu

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Pokud HSV do zimy nedojede na to, že má momentálně pouze jednoho gólového útočníka, tak pak to s ním bude vypadat dobře. Kádr na boj o titul jednoznačně má.

Já se Schalke počítám nejdříve příští rok, spíš za dva až tři - bude hodně záležet na finanční situaci, zda se trochu uklidní. Letos ale na to nemaji kádr, budou se bít o poháry.

Reagovat
$dolar$

Tezko rict, ale ten kadr byl dobry i minulou sezonu a 1. misto bylo a najednou ....

Ale jak pises zraneni utocniku je asi nejvetsim problemem, ikdyz Marcus se ted neskutecne rozstrilel a mohlo by mu to strilet dal

Reagovat
Arne

Tak dobrý byl, ale ne dostatečně na titul... Letos je to něco jiného, vzadu Boateng s Aogem jsou silnější, ale hlavně příchody Zého a Elii dodaly HSV hodně kvality.

Berg se rozstřílel, jak říkáš, ale je problém, že když se na něj soupeř extra zaměří, tak co pak. Nikdo to za něj gólově neodtáhne.

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně myslím, že ta vedoucí trojka na konci ligy bude Bayern - HSV - Wolfsburg, jen nevím v jakým pořadí. Něco jinýho by bylo pro mě jen překvapením, protože si myslím, že zrovna ty tři kluby mají největší sílu a nejspíš se to ještě časem ukáže.

Reagovat
Arne

Bayern - Werder - Leverkusen/HSV

Reagovat
$dolar$

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám že ten palec neni taky na Werder.

Reagovat
Arne

Vzhledem k jeho příslušnosti HSV je to jasný, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Jó tak

Reagovat
Arne

Nj, postupem času budeš holt muset tento fakt přijmout..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tak Hertha měla určitě z toho úvodního tlaku vytěžit daleko víc, než zranění Dedého... Ten chudák vypadá špatně, je dezorientovaný a z pusy mu v jednom kuse teče krev...

Reagovat
Arne

No, a už jde ven... Je to tak asi lepší.

Jinak mě se to zatím do defenzivy hodně líbí, chce to ale něco vpředu.

Reagovat
smazaný uživatel

Do defenzivy je to dobré z obou stran, jsem zvědavý, co ukáže Schmelzer...

Reagovat
Arne

Tj, ale my jsme tam něco vepředu předvedli, BVB až do teď nic... Myslím ten centr Kuby a palice Barriose. Toho tam nesmíme takhle nechávat na pospas jednomu hráči.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Barriosovi to dalo spíš facku, asi ani nečekal, že to přes Friedricha projde...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak teď pěkně fotbalově na obou stranách, Kuba pěkný centr, vám teď chybělo opravdu málo, snad jen aby Subotić byl menší...

Reagovat
Arne

On si tyhle uličky umí pohlídat, tudy cesta nepovede.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jste zase měli štěstí, že to BVB překombinovalo a ta poslední přihrávka byla moc dlouhá, jinak jste tam byli spíše jako strašáci do zelí...

Reagovat
smazaný uživatel

No, zatím je to takové "každý chvilku, tahá pilku".

Reagovat
Arne

Tjn... Naši hru hrozně hyzději takový nevynucený chyby. Chce to hodit to tam Raffovi a ten něco vymyslí.

Reagovat
Arne

No, tak teď tahá pilku už jen BVB a já se modlim, ať to do poločasu ustojíme bez branky.

Reagovat
smazaný uživatel

chudák Dede... ten ty zranění magicky přitahuje (no a Owomoyela je obdobný případ)

...ty problémy s čelistí jsou u něj jak daleko nazpět?

Reagovat
Arne

Kurz na nás jde docela dost dolů, tak doufám, že bookmakeři vědí proč.

Reagovat
Arne

Uff, ještě že to Zidan měl na dlouhou nohu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

pěkně to zadrbal ..

Reagovat
Arne

Si dělá prdel, ne? Takovou blbost snad udělá někdo v žáčcích, ale ne kua profesionální hráč...

Reagovat
smazaný uživatel

GO Werder GO

Reagovat
Arne

Dneska se Stuttgart zvedne a Mia-san-Mia se zase o trochu vytratí.

Schalke s Bayerem, to bude parádní fotbal, už se těším.

Reagovat
smazaný uživatel

co nikde není se nemůže vytratit... (resp. je snad jen u van Bommela a Müllera)

Reagovat
Arne

Myslíš, že respekt už nemáte?

Reagovat
irik

Dávno ne takový, jaký býval. A je to strašně moc vidět .

Reagovat
Arne

Což to je fakt, ale rozhodně se nedá říci, že se vytratil úplně a v současné době už není... Podle mě je. Určitej respekt je samozřejmě ke každému soupeři, ale vůči Bayernu jistě větší a to ode všech.

Reagovat
irik

To je, ale je to respekt k síle kádru, k hráčům - ne k tomu, že je to Bayern Mnichov, není to respekt k vítězům.

Reagovat
Arne

Ale je tu stále i ten respekt k Bayernu jako klubu... I když, jak už bylo psáno, je menší, protože ať je to jak chce, tak v posledních letech už neděláte titulové šňůry. Za to jsem já rád strašně moc a to nejen kvůli tomu, že k FCB mám antipatie.

Reagovat
irik

Ale jo, pořád je, ale nesrovnatelně menší. Hodně na to měla vliv Klinsmannova éra, teď tyhle trapasy, neshody v kádru, hvězdy co hrají hovno ..., ani se tomu nedivím, není to je chybějícími tituly - vždyť jsme bez titulu rok, ale tou nesoudržností. Sílu v kádru máme jako dlouho ne, ten vnitřní duch ale pomalu mizí a nevím, nevím jeestli zrovna Gaal je schopný ho tam vrátit. Chce to začít vyhrávat, pak se to poddá a věřím, že Stuttgart spráskáme stejěn, jako BVB .

Reagovat
smazaný uživatel

ten správný respekt si musíme teprve získat zpátky... když jsme naposledy nakoupili za 70 mio € tak byl průběh obdobný zápasu s Frankfurtem - protivník se ani nedostal k tomu vystřelit na brankáře...

Reagovat
smazaný uživatel

...jinak to chce ten respekt navrátit do takové míry, aby Bayern nemusel pokaždý kupovat hráče za takové sumy...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dneska musí Bayern potopit ty švábenky do ještě větší krize. 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

jedinou změnou proti pohárovému utkání s Frankfurtem je nahrazení Toniho Gomézem... tak jsem zvědavej, jak se Mario chytí své šance

- Marica a Hitzelsperger nakonec hrají...

Reagovat
smazaný uživatel

no a zatim mi to příjde tak, že nám vyloučili jednoho hráče z útočné fáze... Stuttgart si zatim skvěle obsazuje hráče a Schweinsteiger opět nezvládá úlohu tvůrce - zatim je akorát posouvačem, který vrací balony zpět k obráncům...

Reagovat
smazaný uživatel

willi, ako to vyzerá v druhom polčase ?? pozeráš to v TV ?? lebo ja som mimo, tak nemôžem. áno schweinsteiger je už dlhodobo mimo úplne zbytočný. Ďalšia vec: Van Gaal úplne zbytočne postavil Gomeza namiesto dobre hrajúceho Toniho (možno chcel práve proti Švábom) radšej mal nahradiť Schweiniho a Tymoščuka Zase sme vútoku mizerní, alebo máme nejaké šance?

Reagovat
smazaný uživatel

Tymoščuk hraje dneska dobře... ale Schweinsteigera už jsem v druhém poločaqse nepostřehl vůbec...

...jinak ze hřiště zrovna odešel Klose a nahradil ho Toni... to dopadne posledně už musel Klose vypomáhat obraně no...

Reagovat
smazaný uživatel

...chtělo by to Altintopa místo Bastiana

Reagovat
smazaný uživatel

Ok díky willi na čom to pozeráš ?? No ked hraju spolu Toni a Gomez, gola nedáme ani do rána Akože ja som LUCA TONI Gomeza nemusím vobec Od začiatku Klose, Toni Robbena nestriedal ešte ??

Reagovat
irik

Toni teď gól dal.

Reagovat
smazaný uživatel

kedy teď ????

Reagovat
smazaný uživatel

Robben nebyl ani na střídačce...

...Toniho příště na AM místo Schweinsteigera, kterej si teď s balonem asi vůbec nerozumí...

Reagovat
smazaný uživatel

Toniho na AM ? To zas nie, bud na hrote alebo nikde ! Na AM by mohol byť Robben, Ribery, Muller a Sosa zbytočne ho dali preč ak v utorok nevyhráme - bude velmi zle vysielajú niekde Bayern Bordeaux ???

Reagovat
smazaný uživatel

to bylo myšleno tak, že Toni tam bude užitečnej aspoň jako "rozdavač" balonů, narozdíl od Schweinsteigera, kterej fungoval jako brzdič hry

Reagovat
smazaný uživatel

No tak Toni by vela toho nerozdal Skôr Klose ešte vysielajú niekde Bordeaux v utorok ???

Reagovat
smazaný uživatel

s LM to netušim...

...ale Toni je v poslední době přínosem taky tím, že obdržený balon zpracuje a pošle ho dál (obdobně jako Bastian dneska v prvním poločase, s tim rozdílem, že Bastian posílal pouze zpátky)

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne aby boli výsledky naštastie prehral Hamburg, Remiza Bremy, remiza Wolfs dúfam že schalke - lever bude X

Reagovat
Arne

Docela jsem zvědavej na Freiburg s Hoffe... Oba týmy mají herní kulturu na vysoké úrovni a hrají útočně, mohl by to být koukatelný zápas.

Reagovat
Bakary3

Freiburg je příjemný překvapení Akorát asi budou mít problémy s obranou, vzpomínám si třeba na jejich domácí zápas s Leverkusenem, kdy Leverkusem doslova mleli a dostali bůra.. To bylo neskutečný

Reagovat
Arne

Pro mě zas až tak moc ne... I když druhá liga je něco jiného, tak už loni byli takhle herně vyspělí, co jsem viděl, navíc snad jako jediný tým neměli velký výpadek.

Spíš je pro mě překvápko Mainz, že takhle hraje. Samozřejmě tomu vévodí Ivanschitz s Bancém a výborný Tuchel (o němž snad nikdo nevěděl, jen Rangnick ho chtěl přetáhnout do Sinsheimu), ale celý tým je tak nějak kompaktní. I když čekám, že půjdou trochu dolů, tak zachránit by se měli, což jsem před prvním kolem nepředpokládal.

Reagovat
smazaný uživatel

na střídačce ale kvalitu také mají: např. Trojan a Polanski... ikdyž by to chtělo někoho do útoku

Reagovat
Arne

Tj, pokud by se jim Bancé zranil, tak nevím, jak by to s nima vypadalo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele