Anglická Premier League - souhrn 2. kola

18.08.2009, 22:44, aktualizováno 19.08.2009, 22:58
Komentáře a souhrny
Manchester United poprvé zaváhal, skalp mistra si připsalo Burnley. Tottenham si zastřílel na hřišti Hullu, Liverpool neměl problémy se Stoke. Chelsea ani ve druhém kole nezaváhala, když třemi góly otočila zápas v Sunderlandu. Překvapivého vítězství se dočkal Wolverhampton, Birmingham doma zdolal Portsmouth...

Sunderland AFC - Chelsea FC 1:3

18.08.2009 20:45

Góly: 18. Darren Bent - 52. Michael Ballack, 61. Frank Lampard (pen.), 70. Deco

Druhý ligový zápas Chelsea byl prakticky kopií toho první, alespoň co se vývinu skóre týče. Sunderland se totiž ujal překvapivého vedení, avšak ve druhém poločase se Chelsea probrala a zápas třemi brankami otočila.

Manažer Chelsea Carlo Ancelotti vyslal na trávník Stadium of Light hodně zajímavou sestavu, když se vedle sebe objevili Essien, Ballack, Lampard i Deco. Ve stoperské dvojici se pak vedle kapitána Terryho postavil Ivanovič.

A právě i tito dva v 19. minutě nečinně přihlíželi, jak Darren Bent šťastně otevírá skóre. Vše začalo u Richardsona a jeho centru směřujícím do vápna, který se v sevření obránců snažil zpracovat Jones a následně i vystřelil. Přes obránce se sice míč až k Čechovi nedostal, jenže nešťastná teč Johna Terryho míč odrazila do místa, kde nestál žádný hráč Chelsea, a proto se iniciativy ujal Darren Bent a poslal míč za Čechova záda. Bent se trefil již podruhé ve dvou zápasech a trenérovi Brucovi se tedy jako nová posila vyplácí.

Sunderland hosty brankou hodně zaskočil, podobně jako v prvním kole Hull a chvíli to trvalo, než se Blues vrátili zpět do zápasu. Šest minut před poločasem byl v dobré pozici Ballack, ale jeho pokus zablokoval Bardsley. Vzápětí po pravé straně prošel Bosingwa, ale jeho tvrdou střelu vyrazil Fulop. Po prvním poločase tak Černé Kočky překvapivě vedly 1:0.

Druhou pětačtyřicetiminutovku začala Chelsea ve velkém stylu. Po pěti minutách se po rohovém kopu v obrovské šanci ocitl Drogba, ale hlavičkou těsně minul. Uběhlo jen několik sekund a Lampard vymyslel výtečný pas na Ashleyho Colea, který už na zadní tyči jen doklepával do branky, ale skvělý reflex prokázal gólman Fulop a nohou míč vyrazil. Nic už ale nezmohl o další minutu později. Na světelné tabuli svítila 52. minuta a Lampardův rohový kop prodloužil na zadní tyč Ivanovič, kde byl připravený Ballack a snadno vyrovnal. Tentokrát již Fulop neměl šanci.

Další úder Chelsea svému soupeři zasadila v 59. minutě. Pro upřesnění se ale musíme přenést ještě o pár desítek sekund zpět, kdy výborně zapracoval Didier Drogba. Autor dvou branek z prvního zápasu se vřítil kolem Cany do pokutového území, kde mu cestu zkřížil McCartney, avšak nedovoleně, a proto musel sudí Bennet nařídit penaltu. K její exekuci se postavil tradičně Frank Lampard, který se nemýlil a poslal Chelsea do vedení. V 66. minutě po levé straně pronikl aktivní Ashley Cole a poslal míč na Drogbu, jehož hlavička se však odrazila o zem a nad branku. Uklidnění pro Blues přišlo o tři minuty později, kdy Essien předal míč Drogbovi, ten ho rychle posunul na Deca a svým náběhem do šestnáctky, čímž udělal Decovi prostor, který toho bezezbytku využil a zpoza vápna přesnou ranou zvýšil na 1:3 z domácího pohledu. Po zbytek času si již hosté vedení pohlídali a opět si připsali tři body.

Více informací k zápasu

Wigan Athletic - Wolverhampton Wanderers 0:1

18.08.2009 20:45

Góly: 6. Andrew Keogh

Wigan v prvním kole odehrál skvělý zápas ve Villa Parku a připsal si překvapivé tři body. Do souboje s nováčkem Wolverhamptonem tedy vstupoval jako velký favorit, avšak prognózy se nepotvrdily. Latics totiž nedokázali odpovědět na rychlý gól soupeře a prohráli 0:1.

První varování vyslali Wolves směrem k domácím ve 4. minutě. To Andy Keogh vypálil a míč zastavilo až břevno. Po dvou minutách už ale Keogha v cestě za gólem nic nezastavilo. 23letý útočník si naběhl na centrovaný míč a hlavičkou ho uklidil za záda bezmocného Kirklanda. Divácky to nebyl příliš atraktivní zápas, protože první branka domácí hodně zmrazila a dalších šancí se nedostávalo.

Vzrušení přišlo až ve druhém poločase, v 58. minutě, kdy byla k vidění hodně kontroverzní situace. Keogh padl v pokutovém území po souboji s Bramblem a Wolves se dožadovali penalty, zatímco Bramble obhajoval svou nevinu. Píšťalka sudího Jonese však zůstala němá, ačkoliv podle opakovaného záběru to spíše vypadalo jako faul. Největší šance Wiganu přišla až dvě minuty před koncem, kdy se v dobré pozici ocitl střídající Sinclair, ale hlavičkou branku netrefil. Na více se již Latics nezmohli a na WB Stadium překvapivě padli.

Více informací k zápasu

Birmingham City - Portsmouth FC 1:0

19.08.2009 20:45

Góly: 90. James McFadden (pen.)

Fanoušci na St. Andrews Stadium byli svědky velkého dramatu. Vše už nasvědčovalo tomu, že zápas mezi domácím Birminghamem a Portsmouthem vítěze nepozná, když v závěrečných okamžicích utkání daroval rozhodčí Blues penaltu. Tu následně proměnil James McFadden a rozpoutal velkou vlnu radosti.

Již ve druhé minutě se zastřeloval Cameron Jerome, jeho střela byla slabá. Portsmouthu se start do zápasu příliš nepovedl, balón měl na svých kopačkách jen výjimečně a před bránou Harta byl téměř bezmocný. První skutečná šance přišla po více než čtvrt hodině hry. Blízko gólu se objevil záložník Sebastian Larsson, jeho hlavička po centru Vignala ovšem nebyla přesná, a proto pochopitelně gólmana Jamese nemohla ohrozit.

V 21. minutě to zkoušel na druhé straně pro změnu Bouba Diop. Jenže nemířil z hranice pokutového území vůbec přesně. V prvním poločase ani jeden celek nepůsobil příliš nebezpečně, a proto bylo k vidění nadějných příležitostí skutečně po skrovnu. O nebezpečnou střelu se pokoušel Niko Kranjčar, gólman Joe Hart si však s ní bez problémů poradil. Stejně tak i s pokusem Piquionneho z 42. minuty.

Ani po změně stran se předváděná hra nezměnila. Bezbrankové skóre mohl konečně změnit v 58. minutě Portsmouth. Do zajímavé šance se dostal středopolař Hayden Mullins, který měl skutečně gól na kopačkách. Ovšem míč nakonec poslal vedle brány. Za dalších pět minut se ocitl v obdobné situaci také zkušený Kevin Phillips, jenže nevedl si o nic lépe.

Birmingham se mohl ujmout konečně vedení v 77. minutě. Po rychle zahraném přímém kopu O’Connora se snažil překonat Davida Jamese Kevin Phillips, ale zase bezúspěšně. Blues ovšem nechtěli v prvním zápase před svými fanoušky pouze remizovat, a proto i v závěru dělali vše pro to, aby překonali dobře hrající defenzívu Portsmouthu. A nakonec se jim to i povedlo. Z penalty zařídil tři body pro domácí hráče James McFadden.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Manchester United 1:0

19.08.2009 20:45

Góly: 19. Robbie Blake

Překvapení kola se zrodilo v Burnley. Po třiatřiceti letech oslavil Turf Moor svůj návrat mezi stadiony anglické elity fantastickým vítězstvím nad velkým favoritem a obhájcem tří titulů. Nádhernou brankou o tom rozhodl Blake. Poté i brankář Jensen, který se vychytanou penaltou vyburcoval k dalším povedeným zákrokům po přestávce.

Manchester hned od prvních minut nechtěl nechat nic náhodě a svého soupeře jasně přehrával. Po čtyřech minutách dokonce Owen rozvlnil síť, bohužel pro něj z ofsajdového postavení. Za domácí zahrozil Fletcher, ale svůj volej neumístil přesně. Na druhé straně vybídl Giggs k úniku Carricka, ten ale střelou z vápna branku netrefil.

Burnley se probouzelo a již brzy měl pro favorita přijít velký šok. V devatenácté minutě se dostal za obranu Paterson, toho ale ještě skvěle vykryl Foster. Míč se ale i nadále pohyboval v přímé blízkosti vápna, po jednom z centrů se míč dostal k Blakeovi, jenž z voleje mířil dokonale přesně k bližší tyči.

Značně otřesený Manchester se dlouho nemohl dostat do žádné gólovější akce. Až osm minut před koncem poločasu si na parádní pas Browna nabíhal Owen, který míč ale nedokázal dobře zasáhnout a domácí branku neohrozil.

Tři minuty před koncem přišla mnohem větší příležitost pro hosty. Ve vápně fauloval střelec Blake Evru a rozhodčí pískl pokutový kop. Jenže Jensen vystihl směr a rukou zabránil střele Carricka v pokračování za brankovou čáru. Do šaten se tak šlo za překvapivého vedení domácích.

Ještě překvapivěji si první šanci ve druhé půli vybojovali hráči Burnley. Z přímého kopu sice Blake Fostera zaskočil, ale střela nakonec vzdálenější tyč o kousek minula. Až po hodině zápasu začala hra Manchesteru nabírat otáčky, Burnley se najednou muselo strachovat prakticky každou minutu.

Budoucí tlak předznamenala nepovedená hlavička nově příchozího Valencii z malého vápna. Poté se musel Jensen vytáhnout proti přízemní střele Parka, kdy domácí brankář se štěstím vyrazil míč jednou rukou. Právě rukou zahrál ihned poté Bikey při centru Valencii, rozhodčí však tentokrát nechal pokračovat.

Za dvě minuty se po nádherné kombinační akci na jeden dotek dostal za obranu Giggs, nicméně Jensen skvěle přečetl hru, včas vyběhl a zkušený záložník Rudých ďáblů nemohl udělat nic jiného, než ho trefit. V další šanci se do vápna probíjel Evra, se značnými problémy s rovnováhou pak vystřelil nepřesně.

Těžko říci, jestli v posledních patnácti minutách vedl tlak Manchesteru nebo atmosféra na stadionu Turf Moor, každopádně si už obhájce titulu nevytvořil byť jen jednu gólovou příležitost. Nadšení fanoušci Burnley v nastaveném čase dávali hlasitě najevo svou přízeň, přesným opakem pak nejspíše budou slova sira Fergusona v kabině jeho týmu.

Více informací k zápasu

Hull City - Tottenham Hotspur 1:5

19.08.2009 20:45

Góly: 25. Stephen Hunt - 10. Jermain Defoe, 14. Wilson Palacios, 45. Jermain Defoe, 78. Robbie Keane, 90. Jermain Defoe

Fanoušci Hullu opět odcházejí ze zápasu svého celku zklamáni. Může za to vysoká porážka od Tottenhamu, který Tigers nijak nešetřil a doma jim nadělil debakl 1:5. Minimálně do víkendu se tak posunul do čela tabulky.

Nebezpečné útočné duo Tottenhamu Defoe - Keane dalo poprvé o sobě vědět již v šesté minutě. Prvně jmenovaný kanonýr to zkoušel z dálky, jenže jeho pokus se s úspěchem nesetkal. O několik momentů později to už však Spurs vyšlo. Huddlestone našel Jermaine Defoea a ten tentokrát nedal gólmanu Boazu Myhillovi šanci. Na jeho střelu do pravého dolního rohu brány byl již krátký, a proto se svěřenci kouče Harryho Redknappa dostali velmi rychle do vedení.

Ovšem Kohouti byli aktivní i nadále a ve 13. minutě podruhé rozšířili své střelecké konto. Keane přihrál míč Palaciosovi, který následně přízemní střelou k bližší tyči rozvlnil síť. Ale pro Hull mohlo být ještě hůře. Zhruba ze 22 metrů vyzkoušel pozornost Myhilla nebezpečnou střelou Luka Modrič, tentokrát se však střelecky neprosadil. Tigers své fanoušky nenechali příliš dlouho čekat a ve 24. minutě jim nadělili také gól. Úspěšným střelcem se stal opět záložník Stephen Hunt.

Do přestávky se oba celky snažily přidat na své konto další přesně zásahy a výsledkem byla řada zajímavých momentů. Velmi blízko ke změně skóre byl v 42. minutě opět Jermaine Defoe, po centru Lennona z penaltového puntíku však zakončoval mimo prostor tří tyčí. V závěrečných okamžicích se anglický reprezentant ale přeci jen prosadil a zvýšil vedení svého celku na 3:1.

Po změně stran se mohl dostat Tottenham již do tříbrankového vedení. Kapitán domácího celku George Boateng si málem vstřelil vlastní gól, svého gólmana ale nakonec nepřekonal. Zanedlouho bylo hodně horko před bránou Carla Cudiciniho, který již v první půli nahradil Gomese. Po faulu na Geovanniho se dožadoval Hull penalty, jenže nebyl vyslyšen. V 63. minutě to zkoušel opět Luka Modrič, ale míč poslal nad břevno.

Blízko snížení byl Hull v 70. minutě. Nebezpečně hlavičkoval Geovanni, skvěle však zasáhl Carlo Cudicini, který míč vyrazil nad břevno. Jermaine Defoe sahal za dalších pět minut dokonce po hattricku, jenže recept na překonání gólmana Myhilla nenašel. Robbiemu Keanovi se to ovšem povedlo. V 78. minutě hlavou zvýšil vedení Tottenhamu na 4:1. Když už vše nasvědčovalo tomu, že se v utkání nic zajímavého již nepřihodí, udeřil opět aktivní Defoe a na konci nastaveného času popáté v utkání rozvášnil příznivce Kohoutů.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Stoke City 4:0

19.08.2009 21:00

Góly: 4. Fernando Torres, 45. Glen Johnson, 78. Dirk Kuijt, 90. David N'Gog

Obranná hráz Stoke v minulém roce nepustila Liverpool k jediné brance. Teď se však zbořila hned po čtyřech minutách, následný gól do šatny na psychice také nepřidal. Liverpool si po očekávaném výkonu připsal první výhru, Stoke první prohru.

Reds začali na domácím hřišti fantasticky, když proti Stoke už ve čtvrté minutě otevřeli skóre. Gerrard našel ve vápně Torrese, který lehce překonal překvapného Sorensena. Hostům se tak zmařily plány na naprostou defenzívu, se kterou zde loni uspěli. Po dvaceti minutách nebyli domácí daleko pojištění vedení z brejku.

Nacvičená rozehrávka přímého kopu skončila nepovedenou patičkou a Torres zavelel k rychlému protiútoku, jeho centr do vápna propadl na zcela volného Insuu, který z první branku těsně minul. I když se zdálo, že brzký gól může zápasu pomoci, do konce poločasu se urodila už pouze jediná šance a opět ji měli na svědomí hráči Liverpoolu.

Po odraženém centru se k míči ve vápně dostal novic Johson a šajtlí z prvního doteku minul bližší tyč zhruba o metr. Snažení hostů často přicházelo vniveč zbytečným spěchem, Reina si do šatny prakticky nezachytal. Za absolutní nemohoucnost v útoku přišel ve 45. minutě trest. Po rohu do hlavičky naběhl Kuyt, jeho prudkou střelu ale Sorensen se štěstím vyrazil míč z brankové čáry. Bohužel pro něj tak nešťastně, že se do efektních a především efektivních nůžek mohl opřít ofenzivně laděný bek Johson.

Po přestávce se přeci jen zlepšil výkon hostů, což velmi brzo mohl zužitkovat Delap. Jeho parádní střelu ale ještě lepším zákrokem vychytal Pepe Reina. Brzy poté nebezpečně centroval Whelan, gólem zavánějící příhru odvracel těsně před Reinou Johnson.

Na druhé straně potěšil oko diváka ranou ze střední vzdálenosti Gerrard, jehož dalekonosný pokus Sorensen dokázal vyrazit. Liverpool nedával slabšímu soupeři moc přičichnout k zajímavým šancím, přesto ani on sám neoplýval ofenzivními výpady. Po úvodní desetiminutovce, která naplnila diváky očekáváním nadprůměrného druhého poločasu, přišel velký pád dolů, kdy jedinou vyloženou šanci domácí dokázali proměnit.

Jak blesk z čistého nebe dokázal z nenápadné šance Gerrard vytěžit maximum. Poté, co anglický rodák předvedl své umění, našel u malého vápna Kuyta, který se zblízka mýlit ani nemohl. Zbývající čtvrthodinka už byla pro domácí jen milou povinností, kterou si ještě zpříjemnili v nastaveném čase. Velmi dobře hrající Johnson našel svým centrem ve vápně střídajícího Ngoga, který hlavičkou zblízka rozhodl o debaklu Stoke.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Tottenham Hotspur22007:26
2.Chelsea FC22005:26
3.Arsenal FC11006:13
4.Liverpool FC21015:23
5.West Ham United11002:03
Manchester City11002:03
7.Wigan Athletic21012:13
8.Fulham FC11001:03
9.Birmingham City21011:13
Manchester United21011:13
11.Sunderland AFC21012:33
12.Burnley FC21011:23
Wolverhampton Wanderers21011:23
14.Stoke City21012:43
15.Bolton Wanderers10010:10
16.Blackburn Rovers10010:20
Aston Villa10010:20
Portsmouth FC20020:20
19.Hull City20022:70
20.Everton FC10011:60
Zbývající zápasy
18.08. 20:45Arsenal FC - Bolton Wanderers
18.08. 20:45West Ham United - Aston Villa
18.08. 21:00Fulham FC - Blackburn Rovers
19.08. 20:45Manchester City - Everton FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (437)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele