1. BUNDESLIGA 2006/07 PREVIEW

13.08.2006, 00:10
Previews
V pátek začal čtyřiačtyřicátý ročník německé první Bundesligy. Titul obhajuje Bayern Mnichov, ale Brémy, Hamburk nebo Schalke disponují velmi silným kádrem, podaří se jim bavorský velkoklub předstihnout? Nabízíme vám pohled na výchozí pozice jednotlivých týmů v honbě za "stříbrným talířem".

FC BAYERN MNICHOV

Obhájce titulu je jasným favoritem prakticky pro všechny fanoušky i odborníky, jeho suverenitou však může otřást odchod Michaela Ballacka do Chelsea. Bayern rázem přišel o tvůrce hry a lídra kabiny, Magath na jeho pozici zkoušel celou řadu hráčů, například Schweinsteigera, Cruze, dos Santose nebo Podolskiho, ale žádný z nich ho zatím stoprocentně nepřesvědčil. Do obrany přišel výtečný van Buyten, fanoušci zase mají velkou radost z příchodu mladého Podolskiho. Bayern měl ještě zálusk na Van Nistelrooye, ale neuspěl. To může uklidnit stávající střelce Makaaye s Pizarrem a přispět k jejich dobrým výkonům.
Příchody: Daniel van Buyten (HSV/10 milionů euro), Christian Lell (Köln/návrat z hostování), Lukas Podolski (Köln/10 milionů), Stephan Fürstner (Bayern II)
Odchody: Michael Ballack (Chelsea/konec smlouvy), Jens Jeremies (konec kariéry), Ze Roberto (hledá si angažmá/konec smlouvy), Paolo Guerrero (HSV/3,5 milionu), Bixente Lizarazu (konec kariéry)
Prognóza: Bayern se s naprostou samozřejmostí bude pohybovat na úplné špici tabulky, k titulu však bude kousek chybět. Projeví se nedostatky v záloze a titul ukořistí Brémy.


SV WERDER BRÉMY

Thomas Schaaf trpělivě buduje velice silný tým, který může čím dál víc konkurovat Bayernu. Z Brém sice odešel tvůrce hry Micoud, jenže vzhledem k jeho věku to až taková ztráta není. Na jeho místo navíc přišel z Porta Diego, který se v přípravě jevil velmi dobře. Skvělým tahem se zdá příchod stopera Mertesackera. Mladý obránce může doplnit silnou osu týmu, kterou už tvoří záložníci Frings s Borowskim a obávané útočné duo Klasnič, Klose, čerstvý nejlepší hráč Německa.
Příchody: Mohamed Zidan (Mainz/návrat z hostování), Clemens Fritz (Leverkusen/konec smlouvy), Diego (FC Porto/6 milionů), Pierre Wome (Inter Milán/konec smlouvy), Hugo Almeida (FC Porto/1 milion), Per Mertesacker (Hannover/4,7 milionu)
Odchody: Jelle van Damme (FC Southampton/návrat z hostování), Pekka Lagerblom (Köln/konec smlouvy), Nelson Valdez (Dortmund/4,7 milionů), Francis Banecki (Eintracht Braunschweig/hostování), Johan Micoud (Girondins Bordeaux/3 miliony), Frank Fahrenhorst (Hannover/částečná výměna)
Prognóza: Kompaktní celek Werderu je téměř bez slabin, alfou a omegou budou výkony brankářů. Když se Wiese s Reinkem vyvarují závažných chyb, Brémy mohou pomýšlet na první příčku.


HAMBURGER SV

Hamburk je podobný případ jako Brémy. Klub patří k těm bohatším a u kormidla sedí mladý trenér, který pečlivě buduje svůj tým. Odešel sice van Buyten, jenže na jeho místo přišla plnohodnotná náhrada – mladý supertalent Kompany. HSV opustili starší hráči, na kterých hra v minulých letech stála, jejich odchody by neměly být nepřekonatelnou překážkou. Jediným slabším místem je útok, kam se Dollovi nepodařilo přivést plánované velké jméno. Na trojici Guerrero, Lauth, Sanogo, tak bude ležet velká odpovědnost, Hamburk navíc chce uspět i v pohárové Evropě.
Příchody: Besart Berisha (AC Horsens/návrat z hostování), Paolo Guerrero (Bayern/3,5 milionu), Vincent Kompany (Anderlecht/7,5 milionu), Boubacar Sanogo (Lautern/3,8 milionu)
Odchody: Ailton (Besiktas Istanbul/návrat z hostování), Stefan Beinlich (Hansa Rostock/konec smlouvy), Sergej Barbarez (Leverkusen/konec smlouvy), Daniel Ziebig (Cottbus/0,1 milionu), Naohiro Takahara (Frankfurt/0,9 milionu), Charles Takyi (St. Pauli/konec smlouvy), Mišo Brečko (Erzgebirge Aue/hostování), Daniel van Buyten (Bayern/10 milionů), Mustafa Kučukovič (GreutherFürth/hostování)
Prognóza: Pod taktovkou vynikajícího van der Vaarta bude Hamburk produkovat líbivý agresivní fotbal. Útočníci však nepatří k extratřídě a to rozhodně o bronzové pozici.


FC SCHALKE 04

Modrobílí si nemohli dovolit velké nákupy jako v minulosti, i zadarmo však do Veltins Arény přišli kvalitní hráči. Velké naděje vzbuzuje Dán Lövenkrands, trenér Slomka plánuje po příchodu H. Altintopa hrát na tři útočníky. Jedinou vážnou ztrátou je odchod Poulsena, kterému skončila smlouva, pro fanoušky pak konec kariéry jejich oblíbence a dalšího Dána Sanda. Kádr je pořád velmi silný, Kuranyi, Bordon i Lincoln zůstali.
Příchody: Peter Lövenkrands (Glasgow Rangers/konec smlouvy), Halil Altintop (Lautern/konec smlouvy), Mathias Abel (Mainz/konec smlouvy), Markus Heppke (Schalke II), Mario Klinger (Schalke II), Sebastian Boenisch, Timo Kunert, Dennis Lamczyk, Mesut Özil (všichni juniorka)
Odchody: Ebbe Sand (konec kariéry), Tomasz Waldoch (konec kariéry), Marco van Hoogdalem (konec kariéry), Christian Poulsen (FC Sevilla/konec smlouvy), Thomas Kläsener (Rot-Weiss Essen/konec smlouvy), Mimoun Azaouagh (Mainz/hostování/0,3 milionu), Christofer Heimeroth (Gladbach/0,7 milionu), Simon Cziommer (AZ Alkmaar/konec smlouvy), Michael Delura (Gladbach/hostování/0,1 milionu)
Prognóza: Schalke má velice silný tým a bude hrát na špici. Zajímavé bude, zda se trenéru Slomkovi osvědčí hra na tři útočníky. Na boj o titul to nejspíš nebude, ale na obhajobu čtvrtého místa ano.


TSV BAYER 04 LEVERKUSEN

Ani v Leverkusenu už nemohou nakupovat s takovou vervou jako dříve. Michael Skibbe se bude muset obejít bez kanonýra Berbatova, jehož odchod však naplnil klubovou kasu. Na jeho místo přichází mladý Kießling, který své možnosti naznačil už v Norimberku, druhou posilou do útoku je zkušený Barbarez. Fanoušci hodně spoléhají na mladíka Barnettu, díky němu by ztráta Krzynoweka neměla moc bolet. Odešel ještě v poslední době s klubem rozhádaný Nowotny a vybral si šokující nové působiště – Dinamo Záhřeb.
Příchody: Sergej Barbarez (HSV/konec smlouvy), Stefan Kießling (Norimberk/5,5 milionu), Karim Haggui (Racing Štrasburk/2,7 milionu), Alexander Meyer (MSV Duisburg/návrat z hostování), Pirmin Schwegler (Young Boys Bern/konec smlouvy), Pierre de Witt, Assimiou Toure, Benedikt Fernandez (všichni juniorka)
Odchody: Dimitar Berbatov (Tottenham Hotspur/15,7 milionu), Jacek Krzynowek (Wolfsburg/konec smlouvy), Clemens Fritz (Werder/konec smlouvy), Jens Nowotny (Dinamo Záhřeb/konec smlouvy), Timo Röttger (SC Paderborn/konec smlouvy)
Prognóza: Na úplnou špici to opět nebude, k nadprůměrným týmům by Bayer patřit měl. Zazářit může Kiessling, který dostane hodně příležitostí. Leverkusen bude mít problémy v obraně, přesto skončí na slušném sedmém místě.


HERTHA BSC BERLÍN

Vedení klubu se vůbec nemazlilo s Marcelinhem, největší hvězdou, který opakovaně přijel pozdě z dovolené. Kromě statisícové pokuty se ho zbavilo a poslalo do Manisasporu. Trenér Götz bude spoléhat na góly Panteliče a novice Gimeneze, ve Švýcarsku trojnásobného krále střelců. V sestavě se vedle zkušených objeví i mnoho mladých hráčů. Ztrátou je odchod šikovného a stále perspektivního Marxe, své by si odehrál i Kovač.
Příchody: Christian Gimenez (Olympique Marseille/hostování), Marko Pantelič (Crvena Zvezda Bělehrad/1,5 milionu), Chinedu Ede, Patrick Ebert, Amadeus Wallschläger, Robert Müller, Nico Pellatz (všichni Hertha II), Denis Cagara (Dynamo Drážďany/návrat z hostování), Srdjan Lakic (Kamen Ingrad/0,3 milionu)
Odchody: Marcelinho (Trabzonspor/2,5 milionu), Alexander Madlung (Wolfsburg/1,2 milionu), Niko Kovač (SV Salzburg/konec smlouvy), Alexander Ludwig (Dynamo Drážďany/konec smlouvy), Sejad Salihovicč (TSG Hoffenheim/0,25 milionu), Gerhard Tremmel (Energie Cottbus/konec smlouvy), Thorben Marx (Bielefeld/konec smlouvy), Oliver Schröder (Bochum/konec smlouvy), Pascal Bieler (Rot-Weiß Essen/hostování/0,05 milionu), Václav Svěrkoš (Gladbach/návrat z hostování)
Prognóza: Bez primadony Marcelinha Hertha dokáže hrát jako tým, bude bojovat a kvalitní hráči jako Bastürk, Friedrich a Gilberto ji udrží v horní polovině, kterou budou devátým místem uzavírat.


BV BORUSSIA DORTMUND

Pro Čechy se stal Dortmund přes léto průměrným německým klubem, jelikož Rosický i Koller už jsou pryč. Pro tamní fanoušky je hlavně ztráta Kollera velice bolestivá, peníze za Rosického se vedení hodily k nákupu posil, jimiž by Frei a Valdez měly být. Hodně se čeká i od Jihoafričana Pienaara. Trenér Van Marvijk chce klub po třech letech dostat do pohárové Evropy, k dispozici má sice mladý, ale velice talentovaný tým.
Příchody: Nelson Valdez (Werder/4,7 milionu), Martin Amedick (Eintracht Braunschweig/konec smlouvy), Steven Pienaar (Ajax Amsterdam/konec smlouvy), Tinga (Internacionale Porto Alegre/3 miliony), Alexander Frei (Stade Rennes/4,1 milionu), David Vrzogiz, Sebastian Tyrala, Nico Hillenbrand (všichni juniorka)
Odchody: Tomáš Rosický (Arsenal/9,25 milionu), Dennis Gentenaar (Ajax Amsterdam/konec smlouvy), Jan Koller (AS Monaco/konec smlouvy), Cedric van der Gun (hledá si angažmá/konec smlouvy), Salvatore Gambino (Köln/konec smlouvy)
Prognóza: Největší hvězdy sice z klubu odešly, Dortmundu to však může prospět. Pokud tým nepostihne větší počet zranění, může se BVB zařadit k příjemným překvapením ligy a obsadit páté místo.


1. FC NORIMBERK

Tento tým převzal od Dortmundu pozici českými fanoušky nejsledovanějšího týmu. K Polákovi se totiž připojil i zkušený Galásek a oba by měli spolupracovat ve středu hřiště. S posil potěšil fanoušky ještě univerzální Engelhardt, naopak odchod Kießlinga může klub hodně oslabit. Aby se tak nestalo, musí být v pořádku Mintál, trenér Mayer pak věří Vittekovi, dalšímu Slovákovi, který na jaře předváděl úžasná střelecká představení.
Příchody: Tomáš Galásek (Ajax Amsterdam/ konec smlouvy), Marco Engelhardt (Lautern/konec smlouvy), Joshua Kennedy (Dresden/konec smlouvy), Leon Benko (NK Varteks/konec smlouvy), Gerald Sibon (Eindhoven/ konec smlouvy), Dean Heffernan, Michael Beauchamp (oba Central Coast Mariners/ konec smlouvy), Alexander Stephan, Christoph Weber, Sebastian Huber (všichni juniorka)
Odchody: Stefan Kießling (Leverkusen/5,5 milionu), Markus Daun (Duisburg/konec smlouvy), Philipp Tschauner (1860 Mnichov/0,015 milionu), Benjamin Lense (Bochum/0,1 milionu), Sven Müller (Lautern/ konec smlouvy), Lars Müller (FC Augsburg/konec smlouvy), Mario Cantaluppi (FC Luzern/konec smlouvy), Adel Chedli (hledá si angažmá/konec smlouvy), Maik Wagefeld (Rostock/ konec smlouvy), Sezer Öztürk (Manisaspor/0,3 milionu)
Prognóza: Norimberk naváže na jarní výkony, zálohu potáhnou Češi a v útoku se budou činit Slováci. Tým bez velkých hvězd bude hrát bez výkyvů a obsadí osmé místo.


VFB STUTTGART

Hodně rušno bylo v létě na Gottlieb-Deimler Stadionu. Kromě toho, že koncert Rolling Stones zničil hrací plochu, prolétl kabinou pořádný průvan. Fanoušci nelibě nesou především ztrátu obránce Hinkela. Odchází i drahý Grönkjaer, který se neprosadil, Tiffert patřil většinou do základu a Soldo byl výborným vůdcem. Otázkou je, jak se chytnou posily, především dva Mexičané. Dobrým tahem se zdá angažování da Silvy, konkurenci zvýší i Farnerud a Hilbert.
Příchody: Serdar Tasci, Bernd Nehrig, Andreas Beck, Alexander Stolz, Michael Langer (všichni Stuttgart II), Marco Streller, Boris Živkovič (oba Köln/návrat z hostování), Antonio da Silva (Mainz/1,5 milionu), Roberto Hilbert (SpVgg Greuther Fürth/1,3 milionu), Alexander Farnerud (Racing Štrasburk/2 miliony), Emanuel Centurion (CA Velez Sarsfield,/návrat z hostování), Pavel Pardo (Club America Mexico City/1 milion), Ricardo Osorio (CD Cruz Azul/3,5 milionu).
Odchody: Zvonimir Soldo (hledá si angažmá/konec smlouvy), Christian Tiffert (Red Bull Salzburg/1,3 milionu), Andreas Hinkel (FC Sevilla/3,5 milionu), Jesper Grönkjaer (FC Kodaň/1,5 milionu), Elson (Belo Horizonte/hostování/0,15 milionu)
Prognóza: Velká obměna kádru týmu příliš nepřidá, v průběhu sezóny by se však měla čím dál víc projevovat kvalita. V útoku by se měl začít víc prosazovat hlavně Tomasson, Stuttgart dokráčí k šestému místu.


BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH

Od návrat úspěšného trenéra Juppa Heynckesse si v Gladbachu slibují uskutečnit po dlouhé době útok mezi nejlepší. Minulé roky Borussia poměrně výrazně nakupovala, letos zůstala trochu pozadu a jedinou drahou posilou je útočník Insua. Aktivita na přestupovém trhu a utracené peníze však úspěch nezaručují, proto fanoušci nemusí zoufat. Zkušení Neuville nebo Keller a mladí odchovanci jako Polanski a Jansen dohromady tvoří zajímavý mix, který může uspět.
Příchody: David Degen (FC Basilej/1 milion), Sebastian Swärd (Vitoria Guimaraes/0,25 milionu), Christofer Heimeroth (Schalke/0,7 milionu), Václav Svěrkoš (Hertha/návrat z hostování), Robert Fleßers (Gladbach II), Michael Delura (Schalke/hostování/0,1 milionu), Federico Insua (Boca Juniors Buenos Aires/4 miliony)
Odchody: Thomas Broich (Köln/0,5 milionu), Bekim Karstrati (Eintracht Braunschweig/konec smlouvy), Darius Kampa (hledá si angažmá/konec smlouvy), Jörg Böhme (Bielefeld/konec smlouvy), Christian Ziege (konec kariéry), Sead Ramovič, Nils Oude Kamphuis, Krisztian Lisztes (všichni si hledají angažmá/konec smlouvy)
Prognóza: Mönchengladbach se bude pohybovat v klidném středu tabulky, ale mezi nejlepší se neprobojuje. Pro klub bude nesmírně důležité výkony brankáře Kellera, který už není nejmladší. Na konci sezóny bude Gladbachu patřit desátá příčka.


1. FSV MAINZ 05

Ofenziva skromného klubu utrpěla v létě výrazné trhliny. Hlavně na da Silvovi a Thurkovi stály výkony Mohuče, Zidan a Auer hráli také hodně. Proto muselo vedení nakupovat. Hodně se čeká od Edua, Cha i Szabicse, ternem by však měl být návrat Azaouagha. Mladý dravec se i kvůli zranění neprosadil v Schalke, pod trenérem Kloppem by však mohl ožít a stát se opět postrachem soupeřů. Hráči se opět budou moci spolehnout na vynikající fanoušky.
Příchody: Edu (Bochum/1,2 milionu), Imre Szabics (Köln/0,2 milionu), Mimoun Azaouagh (Schalke/hostování/0,3 milionu), Daniel Ischdonat (Eintracht Trier/konec smlouvy), Ralph Gunesch (St. Pauli/konec smlouvy), Markus Feulner (Köln/konec smlouvy), Du-Ri Cha (Frankfurt/konec smlouvy), Chadli Amri (1. FC Saarbrücken/konec smlouvy), Bakary Diakite (SV Wehen/konec smlouvy), Mario Vrančič (juniorka), Claudius Weber (SV Wehen/návrat z hostování), Ranisav Jovanovic (LR Ahlen/návrat z hostování), Fatmir Pupalovič, Nassim Banouas, Damir Vrancic (všichni Mainz II)
Odchody: Michael Thurk (Frankfurt/1,5 milionu), Benjamin Auer (Bochum/konec smlouvy), Antonio da Silva (Stuttgart/1,5 milionu), Dennis Weiland (Eintracht Braunschweig/konec smlouvy), Tom Geißler (FC Erzgebirge Aue/hostování/0,025 milionu), Matthias Abel (Schalke/konec smlouvy), Mohamed Zidan (Werder/návrat z hostování), Tamas Bodog (konec kariéry), Niclas Weiland (hledá si angažmá/konec smlouvy), Claudius Weber (hledá si angažmá/konec smlouvy), Stefan Markolf (Mainz II)
Prognóza: Klubu vládne pohodová rodinná atmosféra, kterou by ani obavy ze sestupu neměly narušit. Kvalitní náhrady za odcházející hráče by měly dostat Mainz na dvanácté místo.


HANNOVER 96

Peter Neururer nevydržel na lavičce žádného klubu moc dlouho a v Hannoveru je nyní favoritem německých médií na rychlý vyhazov. Hannover příliš neposílil, jen Brugginga provází nějaké renomé. Zazářit může mladý slovenský střelec Jendrišek, pokud dostane šanci. Pro defenzivu může mít katastrofální dopad odchod Mertesackera, jehož by měl nahradit Fahrenhorst. Tým opustili i další stabilní hráči jako Dabrowski, Stendel nebo Delura.
Příchody: Frank Fahrenhorst (Werder/částečná výměna), Gunnar Heider Thorvaldsson (Halmstads BK/1 milion), Christoffer Andersson (Lilleström SK/0,3 milionu), Szabolcs Huszti (FC Méty/0,3 milionu), Timo Nagy (Wacker Burghausen/konec smlouvy), Erik Jendrišek (MFK Ružomerok/hostování), Jan Arnold Bruggink (SC Heerenveen/konec smlouvy)
Odchody: Per Mertesacker (Werder/4,7 milionu), Christoph Dabrowski (Bochum/konec smlouvy), Daniel Stendel (St. Pauli/konec smlouvy), Roman Wallner (Austria Vídeň/konec smlouvy), Thomas Christiansen (hledá si angažmá/konec smlouvy), Ricardo Sousa (Boavista Porto/hostování), Daniel Haas (TSG Hoffenheim/hostování), Michael Delura (Schalke/návrat z hostování), Mohammadou Idrissou (MSV Duisburg/konec smlouvy), Denis Wolf (Fortuna Düsseldorf/hostování)
Příchody: Týmu Jiřího Štajnera se příliš dařit nebude, chybět budou hlavně góly. Boj o holé přežití bude Hannover svádět do posledních kol, nakonec se však těsně zachrání a obsadí čtrnácté místo.


DSC ARMINIA BIELEFELD

Zajímavá jména přivítali v létě v Bielefeldu. Böhme dříve patřil k nejlepším hráčům bundesligy, jméno má také Marx a Ahanfouf loni svými góly držel na dohled záchraně Duisburg. V kolonce odchodů však najdeme hodně hráčů loňské první sestavy. Boakye, Pinto, Fink i Küntzel měli prakticky jisté místo v sestavě, plnohodnotně nahradit je bude těžké. Bielefeldu musí spoléhat na své tradiční zbraně – tvrdou práci, bojovnost a táhnutí za jeden provaz.
Příchody: Jörg Böhme (Gladbach/konec smlouvy), Marc Ziegler (1. FC Saarbrücken/hostování), Christian Eigler (SpVgg Greuther Fürth/1 milion), Marcel Ndjeng (SC Paderborn/0,5 milionu), Abdelaziz Ahanfouf (MSV Duisburg/konec smlouvy), Thorben Marx (Hertha/konec smlouvy), Markus Bollmann (SC Paderborn/konec smlouvy), Jonas Kamper (Bröndby Kodaň/0,35 milionu)
Odchody: Isaac Boakye (Wolfsburg/1,2 milionu), Christian Wieczorek (FC Vaduz/0,025 milionu), Diego Leon (Real Madrid II/návrat z hostování), Radomir Dalovič (NK Záhřeb/návrat z hostování), Dennis Eilhoff (TuS Koblenz/hostování), Marco Küntzel (Energie Cottbus/konec smlouvy), Roberto Pinto (Grasshoppers Curych/konec smlouvy), Michael Fink (Frankfurt/konec smlouvy)
Odchody: Od Bielefeldu se nikdy moc nečeká, letos však pozitivně nepřekvapí a bude pokračovat ve střídání účastí v první a druhé lize. Sice těsně, ale obsadí sestupovou šestnáctou příčku.


EINTRACHT FRANKFURT

Ve Frankfurtu si nemohou dovolit příliš velké nákupy, letos však museli být fanoušci příjemně překvapeni. Do klubu přišel ofenzivní tahoun Mainzu Thurk, který je odchovancem Eintrachtu, kvalitu přinesou i Streit, Kyrgiakos a Takahara. Trenér Funkel bude opět spoléhat na střelecké schopnosti Amanatidise. Mezi odchody nenajdeme žádný citelný, klub pouze neprodloužil smlouvy neperspektivním hráčům.
Příchody: Michael Thurk (Mainz/1,5 milionu), Naohiro Takahara (HSV/1 milion), Albert Streit (Köln/konec smlouvy), Michael Fink (Bielefeld/konec smlouvy), Sotirios Kyrgiakos (Glasgow Rangers/konec smlouvy), Alexander Huber (TSG Hoffenheim/návrat z hostování), Faton Toski (juniorka)
Odchody: Robert Cue (FSV Frankfurt/konec smlouvy), Du-Ri Cha (Mainz/konec smlouvy), Jurica Puljiz (hledá si angažmá/konec smlouvy), Stefan Lexa (Lautern/konec smlouvy), Alexander Schur (Sportfreunde Seligenstadt/konec smlouvy), Andree Wiedener (konec kariéry)
Prognóza: Frankfurt sice nepředvádí moc pohledný fotbal, zato stojí za trenérem Funkelem výsledky. Tým navíc v létě dobře posílil a Eintracht vybojuje konečnou jedenáctou pozici.


VFL WOLFSBURG

S novou sezónou ve Wolfsburgu opět střádají plány na atak předních pozic a odpovídají tomu i posily. Křídlo Krzynowek, střelec Boakye, nadějný Santana, bojovník Madlung. K nim stávající ofenzivní opory Klimowicz s Hankem a kvalitní brankář Jentzsch. Klub se naopak rozloučil s nespokojeným Alessandrem, kterého poslal na roční hostování. Odchází i kapitán Schnoor, Marlet či Franz, kteří na hřišti strávili loni hodně času.
Příchody: Michael Stegmayer (Bayern II/konec smlouvy), Jacek Krzynowek (Leverkusen/konec smlouvy), Isaac Boakye (Bielefeld/1,2 milionu), Uwe Möhrle (MSV Duisburg/konec smlouvy), Alexander Madlung (Hertha/1,2 milionu), Jonathan Santana (River Plate Buenos Aires/3,5 milionu), Emre Öztürk, Valdet Rama, Steve Müller, Sergej Ewljuskin (všichni juniorka)
Odchody: Andres D'Alessandro (Real Zaragoza/hostování/1 milion), Steve Marlet (hledá si angažmá), Stefan Schnoor (hledá si angažmá), Matthias Langkamp (Grasshoppers Curych/hostování), Maik Franz (Karlsruher SC/0,2 milionu), Lewan Tskitišvili (Panionios Atény), Bojan Neziri (Metalurg Doněck/návrat z hostování)
Prognóza: Wolfsburgu to i přes značné posílení opět příliš nepůjde. Hráčům schází větší podpora od fanoušků, i klubové vedení je hodně netrpělivé. Nebude se sice opakovat loňský strach ze sestupu, ale třinácté místo bude pro Lvy málo.


TSV ALEMANNIA AACHEN

Po dlouhých šestatřiceti letech se do ligy vrací Aachen. Tým ze stařičkého Tivoli Stadionu se bude spoléhat na bouřlivou podporu od fanoušků, hodit se také budou zkušenosti z Poháru UEFA, který Aachen před dvěma roky hrál. 1. Bundesligy se na hřišti po odchodu do fotbalového důchodu nedočká největší hvězda a miláček publika Erik Meijer, týmu skončil i jeho velký kamarád Landgraf. Mezi posilami žádné výrazné jméno nenajdeme, tým může profitovat z prakticky neměnného složení.
Příchody: Nico Herzig (Wacker Burghausen/konec smlouvy), Emmanuel Krontiris (1860 Mnichov/konec smlouvy), Jeffrey Leiwakabessy (NEC Nijmegen/konec smlouvy), Vedad Ibiševič (Dijon/konec smlouvy), Matthias Lehmann (1860 Mnichov/0,9 milionu), Yunus Balaban (juniorka)
Odchody: Willi Landgraf (Schalke II/konec smlouvy), Erik Meijer (konec kariéry), Thomas Hengen (konec kariéry v důsledku zranění), Florian Bruns (St. Pauli/konec smlouvy), Goran Sukalo (TuS Koblenz/konec smlouvy)
Prognóza: S podporou vynikajících fanoušků se Alemannii podaří malý zázrak a zachrání se. Body bude získávat hlavně v domácím prostředí a prvoligovou příslušnost těsně uhájí před Bielefeldem.


VFL BOCHUM

I přes hodně omezené možnosti se dokázala Bochum posílit. Auer patří k nadprůměrným útočníkům, a Dabrowski s Lensem mají v lize hodně odkopáno. Rok ve druhé lize navíc není mnoho, což by mohlo týmu pomoci. Švýcarský kouč Koller se bude muset vypořádat s odchodem útočníka Edua, po dlouhých letech věrných služeb končí v Bochumi také nizozemský brankář van Duijnhoven, který uzavřel svou kariéru.
Příchody: Benjamin Lense (Norimberk/0,1 milionu), Ivo Iličevič (Darmstadt 98/0,3 milionu), Benjamin Auer (Mainz/konec smlouvy), Christoph Dabrowski (Hannover/konec smlouvy), Oliver Schröder (Hertha/konec smlouvy), Alexander Bade (Köln/konec smlouvy)
Odchody: Edu (Mainz/1,2 milionu), Rein van Duijnhoven (konec kariéry), Sören Colding (konec kariéry), Momo Diabang (FC Augsburg/konec smlouvy), Claus Costa (Fortuna Düsseldorf/konec smlouvy), Moharram Navidkia (Sepahan Isfahan/konec smlouvy), China (Flamengo Rio de Janeiro/konec smlouvy)
Prognóza: Kvalitativně Bochum na první Bundesligu stačit nebude, jen bojovností se všechno uhrát nedá. Sedmnáctá příčka bude znamenat sestup i pro dva Čechy – Drska a Trojana.


FC ENERGIE COTTBUS

Skoro nikdo Cottbusu nevěří. Vedení týmu se však všemožně snaží zvýšit naděje na záchranu a přichází tak jeden hráč za druhým. Omezené finanční možnosti však nedovolí přivést trenéru Sanderovi kvalitní hráče. Naděje vzbuzují alespoň Shao z 1860 Mnichova a Küntzel, který patřil k oporám Bielefeldu. Na druhé straně se však Cottbusu nepodařilo udržet klíčové hráče – odešel šéf obrany Berhalter.
Příchody: Mariusz Kukielka (Dynamo Drážďany/konec smlouvy), Marco Küntzel (Bielefeld/konec smlouvy), Vlad Munteanu (Dinamo Bukurešť/0,25 milionu), Gerhard Tremmel (Hertha/konec smlouvy), Daniel Ziebig (HSV/návrat z hostování), Stiven Rivič (NK Pula/0,15 milionu), Christof Neumann (juniorka), Lukasz Kanik (Gornik Zabre/0,05 milionu), Jiayi Shao (1860 Mnichov/0,25 milionu)
Odchody: Gregg Berhalter (1860 Mnichov/konec smlouvy), Gunnar Berntsen (konec kariéry), Daniel Gomez (FC Metz/konec smlouvy), Martin Hyský (RW Essen/konec smlouvy), Kenan Sahin (TuS Koblenz/konec smlouvy), Youssef Mokhtari (Duisburg/0,1 milionu), Daniel Frahn (Hertha II/konec smlouvy)
Prognóza: Zdá se, že jen zázrak může udržet jediný klub z bývalého Východního Německa v první lize. Finanční podmínky nedosahují bundesligové úrovně, což přispěje k umístění na úplném dně tabulky.


Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Werder na prvním místě, to by hodně potěšilo..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ja to vidim zase na bayern...

Hoci Werder ma dobry tym ale proti roky zohratemu bayernu...asi nic..

Aj ked velku radost by mi spravil werder s majstrovkym titulom..

Reagovat
smazaný uživatel

bayern bez ballacka je tretinovy aj jeho vysledky v priprave hovoria za dost

Reagovat
smazaný uživatel

Přípravě bych nedával takovou váhu, Bayern měl hodně hráčů na MS a tak logicky v přípravě moc nezářil..Ovšem problém s nahrazením Ballacka by mohl být velký, což už ukázal i zápas s Dortmundem..

Reagovat
smazaný uživatel

Mám takovej pocit, že za rok jim ho Chelsea ještě ráda za pár euro vrátí...

Reagovat
smazaný uživatel

Pro Bayern ale byl hodně důležitý.. Jsem zvědavý už na dnešní zápas s Liverpoolem, jak se budou doplňovat Lampard s Ballackem..Moc tomu ale nevěřím..

Reagovat
smazaný uživatel

Chtel bych podekovat panu Šantrůčkovi, protoze tento clanek se mi opravdu moc libil, mam sice v nekterych bodech trochu jiny nazor, ale to nic nemeni na tom ze ten clanek je opravdu super... Moc by se mi neco podobneho libilo treba ze Spanelska apod...

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu krásnej článek. I když německou Bundesligu vlastně nemam moc v lásce, článek jsem přečet' slovo od slova. Moc se mi líbil a kdyby podobnou úroveň a rozsah měl i článek před zahájením Primera Division byl bych moc a moc rád.

Reagovat
HOST*derek

Tak se zdá že první místo Brém neni nereálný. ale je to pořád jen začátek dlouhé sezóny...

Reagovat
HOST*Kapřík

Taky děkuju za kvalitní článek. Tenhle se fakt povedl.

Reagovat
HOST*

Presne tak .... vyborny clanek .... taky by si jiste s radosti uvitalo to same z nejake dalsi pretizni ligy ........

Reagovat
HOST*ondroslav

Presne tak .... vyborny clanek .... taky by si jiste s radosti uvitalo to same z nejake dalsi prestizni ligy ........

Reagovat
HOST*

Neodsuzujte Cottbus....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele