18. kolo
29.01.2023 17:30 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Karim Adeyemi (© AFP)

Dortmund završil skvělý leden třetí výhrou, Leverkusen po delší době prohrál

Spolu s Lipskem, Unionem a Freiburgem využila zaváhání Bayernu také Borussia Dortmund. Svěřenci kouče Edina Terziće zvládli i třetí bundesligové utkání v lednu a zastavili vítěznou šňůru Leverkusenu. Bayer vyšel proti Schwarzgelben stejně jako v srpnu gólově naprázdno, naopak hosté z Porúří se prosadili dvakrát.

Do atraktivní dohrávky 18. kola nezasáhl od úvodní minuty český reprezentant Hložek, jenž tentokrát přepustil místo konečně uzdravenému Wirtzovi. K změnám v sestavě došlo také na straně Borussie. Ryerson na levé straně obrany nahradil Guerreira, napravo se naopak objevil Wolf. Po karetním trestu znovu řídil hru Bellingham, dál naopak scházel z nemoci se zotavující Reus. Na hrotu tentokrát chyběl Moukoko na úkor Hallera.

V úvodních minutách zápasu to na vcelku pohodlnou výhru Dortmundu moc nevypadalo. Střelecky totiž hrozil Leverkusen. Už ve druhé minutě zkusil štěstí Palacios, jehož projektil ale snadno ukryl do rukavic gólman BVB Kobel. Za další tři minuty získali domácí míč po autovém vhazování Wolfa, načež se do meruny opřel Amiri. Kobel se natahoval marně, zasahovat ovšem nemusel, neboť rána Amiriho se nevměstnala mezi tři tyče.

Po půlhodině hry se Wolf Amirimu nemilosrdně pomstil. Bek hostů získal balón právě po nepřesné rozehrávce záložníka Bayeru. Tím rozjel postup Borussie vpřed, jenž pokračoval kombinací Brandta s Bellinghamem. Brandt poté přihrával do pokutového území, v němž Haller šikovně pustil nahrávku za sebe na zcela volného Adeyemiho. Mladý křídelník propálil brankáře Werkself Hrádeckého a poslal Dortmund do vedení.

Osm minut po změně stran se Schwarzgelben zase dýchalo lépe. Bellingham přesně přenesl hru na pravou stranu, z níž Wolf poslal prudký střílený centr, jenž si do vlastní brány srazil Tapsoba - 0:2. V 70. minutě si stoper Leverkusenu znovu málem vstřelil vlastní gól. Tentokrát Tapsoba nešťastně zasáhl do pasu Brandta, jeho spoluhráči však stihli uhasit nebezpečí.

Zcela uklidnit mohl hosty Bellingham. Angličan si v 75. minutě naskočil na centr Wolfa, nicméně hlavičkoval těsně vedle tyče Hrádeckého svatyně. Minutu nato zahrozili také domácí. Andrich získal na polovině hřiště míč, Bakker poté vyslal kolmici na Diabyho, jenže jeho střelu z úhlu vyrazil Kobel. A když Azmoun zakončil v 81. minutě hlavou nad břevno, mohli v Dortmundu pomalu začít slavit. Naplno pak oslavy propukly po závěrečném hvizdu.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (2)

Přidat komentář
DidusIneptus

4:3!

Reagovat
Naseroslosos23

2:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele