8. kolo
21.11.2020 20:30 CET
2 : 5
(1:0)

Reportáž

Erling Håland (© AFP)

Hålandovo galapředstavení v Berlíně, norský střelec čtyřmi góly zdemoloval Herthu

Hráči Herthy BSC se náporu favoritů z Dortmundu vydrželi bránit jen pětačtyřicet minut. Po mdlé první půli na domácím stadionu překvapivě vedli, potom se však spustila severská lavina jménem Erling Håland, který čtyřmi góly dovedl Borussii k vítězství 5:2.

První poločas se nesl ve znamení poctivé obrany domácích, přes kterou útočná letka Borussie nedokázala najít cestu k vážnému ohrožení branky. Jediná větší šance žlutočerných se tak zrodila v 17. minutě, kdy se po zblokované střele Hålanda k dorážce dostal Marco Reus a tvrdou ranou z voleje protáhl brankáře Schwolowa.

K dalšímu zakončení se ale hosté ne a ne dostat a tak přišel blesk z čistého nebe na druhé straně. Po ubráněné standardce domácí vyrazili kupředu, Lukebakio za půlkou vyhrál souboj o míč a předložil jej Matheusi Cunhovi, jehož tvrdá rána z velké dálky zaplavala přesně k Bürkiho levé tyči.

Do druhé půle tak Hertha šla s plánem ubránit jednogólový náskok. Stačilo však pár minut a tento plán se zhroutil jako pomyslný domek z karet. Sotva rozhodčí zahájil druhý poločas, probudil se totiž norský uragán jménem Erling Håland, který hattrickem během čtvrt hodiny veškeré naděje domácích na bodový zisk utnul.

Čerstvý vítěz ocenění Golden Boy Award za nejlepšího hráče do 21 let v evropských soutěžích se poprvé trefil už po dvou minutách, kdy mu po rychle sehrané akci z pravé strany Emre Can naservíroval míč před prázdnou bránu.

Trvalo to jen další dvě minuty a Borussia už vedla. Håland se tentokrát odpoutal od domácí obrany, počkal si na nezištnou přihrávku Juliana Brandta a tvrdou střelou ke vzdálené tyči propálil Schwolowa.

Obrana Herthy byla jako opařená horkou vodou, což se Hålandovi náramně hodilo do krámu. Svůj druhý bundesligový hattrick norský supertalent zkompletoval v 62. minutě, kdy po nejisté rozehrávce domácích získal míč a přes padajícího Schwolowa s ním protančil až k zakončení do odkryté brány.

Další rána přišla o osm minut později. Meunierův centr před bránu sice srazil Pekarík, k pohotové dorážce se ve skluzu ale dostal portugalský křídelník Raphaël Guerreiro a bylo to už 1:4.

Malá naděje pro domácí přišla v 79. minutě, kdy se po souboji s Akanjim ve vápně skácel k zemi domácí záložník Guendouzi a sudí odpískal penaltu. S tou si Cunha poradil, náznakem střely poslal Bürkiho na stranu, načež bezpečně snížil na 2:4.

Tento stav však trval pouze čtyřiačtyřicet sekund. Střídající mladík Jude Bellingham ve skluzu propasíroval míč na nabíhajícího Hålanda a ten už počtvrté nekompromisně propálil brankáře Schwolowa.

Gólman Herthy si alespoň trochu spravil chuť o tři minuty později, kdy skvělým zákrokem zlikvidoval střelu z pravé strany, kterou vyslal další teenager v dresu Dortmundu, Američan Giovanni Reyna.

K velkolepému Hålandovu představení pak Borussia přidala ještě jeden historický okamžik. V 85. minutě norského útočníka na hřišti vystřídal Youssoufa Moukoko, který se den po svých šestnáctých narozeninách stal nejmladším hráčem v bundesligové historii.

Společně se svými spoluhráči tak mohl oslavit vysoké vítězství 5:2, díky kterému se Dortmund vrátil na druhé místo a vedoucímu Bayernu se přiblížil na rozdíl jediného bodu. Hertha je po páté porážce v sezóně až třináctá.

Autor: Vojtěch Gargulák

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele