16. kolo
16.01.2021 15:30 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Thomas Meunier (© AFP)

Mohuč trápila dalšího favorita, v Dortmundu ubojovala remízu 1:1

Fotbalisté Mohuče získali v novém kalendářním roce první bod. Vezou ho z Dortmundu, kde favorizovaná Borussia doplatila na spálené šance v úvodu i neproměněnou penaltu kapitána Reuse.

Domácí přitom do utkání vletěli ve vysokém tempu a gólman Mohuče Zentner lovil míč ze sítě už po dvou minutách. Předcházela tomu akce Meuniera, který z pravé strany poslal míč do vápna Reusovi, ten jej sklepl do střelecké pozice Erlingu Hålandovi a ten umístěnou střelou trefil levý dolní roh brány. Jenže radost mu dlouho nevydržela, VAR odhalil těsný Meunierův ofsajd a gól tak uznán nebyl.

Mohuč se stejně jako před dvěma týdny na půdě Bayernu favorita nezalekla a vytvářela si šance. Jednu z nich měl v 19. minutě kapitán Latza, který přízemní střelou vyzkoušel pozornost brankáře Bürkiho. Odvážná hra hostů však leckdy končila chybami v rozehrávce a protiútoky Borussie. Z toho vyústila i příležitost Brandta, který si ve 23. minutě ve vápně vyměnil míč s Hålandem a nebezpečně vypálil, Mohuč však zachránil skvělý zákrok Zentnera.

A nebyl zdaleka jediný. Už o tři minuty později musel šestadvacetiletý gólman hasit další tutovku domácích. Obrana Mohuče nezachytila kolmici Cana na Reuse a kapitán Borussie se ocitl tváří v tvář Zentnerovi, ten ale pohotovým vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a Reusovu střelu zneškodnil.

V 31. minutě už byl ale i Zentner bezmocný. Další centr Meuniera posunul Håland na pravou stranu k Bellinghamovi a sedmnáctiletého Angličana dělily centimetry od premiérové bundesligové branky, když jeho rána skončila na tyči.

Černožlutí pokračovali v tlaku, ani další pokusy mladých pušek Hålanda a Bellighama ale úspěchem neskončily. V závěru první půle se naopak mohli z ničeho nic ujmout vedení hosté. Nakopávaný míč odrazila obrana Dortmundu jen k Robinu Quaisonovi, který do něj zpoza vápna praštil takovým způsobem, že Bürki jen tak tak stihl zareagovat a ránu vyrazit.

Zatímco první poločas byl přehlídkou šancí domácích, po přestávce ofenziva Borussie zjalověla a tempo hry výrazně pokleslo. A tak v 57. minutě udeřil blesk z čistého nebe. Jmenoval se Levin Öztunali, záložník, který dosud v této sezóně neskóroval si připravil míč na střelu levačkou a z velké dálky parádně vymetl pravou šibenici.

Dortmundští byli jako polití studenou sprchou, ze které se nějakou dobu nedokázali otřepat. V 64. minutě tak nechybělo moc a mohli prohrávat už o dva góly, Latzův centr ze standardky trefil ve vápně Hacka a ten od země odrazil míč do břevna.

Vyrovnání Borussie ale nakonec přece jen přišlo. Velkou zásluhu na něm měl šestnáctiletý útočník Moukoko, který v 73. minutě odvážným náběhem způsobil ve vápně Mohuče zmatek, po němž se míč odrazil do perfektní pozice Meunierovi a ten tvrdou ranou propálil Zentnera.

O minutu později mohl belgický obránce zařídit svému týmu i další gól. Po náběhu do vápna jej totiž skluzem sestřelil Hack a sudí nemohl jinak než odpískat jasnou penaltu. Zahrávat ji šel Marco Reus, kapitán Dortmundu však selhal, když poslal Zentnera na opačnou stranu, načež ale sám nedokázal trefit bránu.

Místo balvanu padajícího z dortmundských srdcí mohla přijít další branka hostů. V 78. minutě Bürkiho po střele Latzy opět zachránila tyč a následně i jeden z obránců, který vykopával míč z brankové čáry.

Dortmund tak opět ukázal, že domácí zápasy proti jasným outsiderům jsou pro něj poslední dobou velkými strašáky. V rámci 16. kola nedokázal využít zaváhání konkurentů a po remíze 1:1 zůstává v tabulce čtvrtý. Mohuč naopak získala první letošní body a minimálně do neděle se posunula před Schalke na předposlední pozici.

Autor: Vojtěch Gargulák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele