finále
22.05.2019 19:15 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Slavia obhájila vítězství v poháru a získala double

Fotbalisté pražské Slavie potvrdili roli favorita a v olomouckém finále MOL Cupu porazili Baník 2:0. Základy triumfu položil v první půli z pokutového kopu Tomáš Souček, v koncovce úspěšně zakončil protiútok Lukáš Masopust. Ostravští tak budou svádět tuhý boj o evropské poháry v lize.

Baník nastoupil do utkání netradičně s Budinským v bráně a Kuzmanovićem osamoceným na hrotu. Za sešívané po dlouhé době nastoupil od začátku Jaromír Zmrhal, překvapením v sestavě byl i pravý bek Frydrych.

Slávisté se od začátku chopili iniciativy a už ve druhé minutě se musel protáhnout Viktor Budinský. Po kombinaci Hušbauera se Škodou se do zakončení dostal Zmrhal, avšak na gólmana Slezanů si nepřišel. V následujících minutách se musel Budinský dvakrát činit proti hlavičkám. Nejprve s jistotou pokryl Součkův pokus o zem, aby následně s velkými problémy zneškodnil i Škodovu střelu.

V dosud největší příležitosti se zhruba po čtvrtině zápasu ocitl Bořil. Po dlouhém nákopu do vápna si fantasticky zpracoval balón a navedl míč do středu, odkud vypálil a nadělal brankáři veliké starosti. O deset minut později zahrozil i Baník. Po závaru na malém vápně se od jednoho z dobíhajících hráčů odrazil míč tak, že měl Kolář plné rukavice práce s jeho zpacifikováním.

Možná klíčový okamžik utkání přišel v pětatřicáté minutě. Procházka ve vápně stáhl skákajícího Ngadeua, načež sudí ukázal na značku pokutového kopu. Videorozhodčí mu tento verdikt nevyvrátil, a tak se exekuce ujal Tomáš Souček. Počkal si na pohyb Budinského a s přehledem proměnil. Druhá pohroma přišla pro Ostravu záhy, neboť za své výroky obdržel červenou kartu na lavičce sedící Milan Baroš.

Slezané mohli rychle vyrovnat, po další skrumáži před Kolářovou bránou se dostal míč k dobíhajícímu Hrubému, který neváhal a z první vypálil těsně nad. Konec první půle byl nabitý akcemi a za slávisty zahrozil Frydrych, který se levačkou z voleje opřel do skákajícího balónu a přinutil Budinského jít na zem.

Po návratu z kabin se hra relativně uklidnila a na výraznější vzrušení se čekalo dlouho. Až v sedmašedesáté minutě proskákal těsně vedle levé tyče Kolářovy svatyně Holzerův tečovaný pokus. Když se řítil za obranu za balónem Škoda, sebral mu jej zase dobře vyběhnuvší brankář.

Slavia se však přece jen dočkala a navýšila své vedení. Střídající Král poslal výborný pas za ostravskou defenzivu, sprintoval za ním Lukáš Masopust. Ten se poté zjevil tváří v tvář Budínskému, čehož bez problémů využil a levačkou na zadní tyč poslal Pražany do dvoubrankového vedení.

V závěru se Baník ještě pokoušel o poslední nápor a vybojoval si dva přímáky v nadějných pozicích. První však Robert Hrubý poslal nad břevno, druhý do zdi. Na opačné polovině hřiště skvěle zatlačil na rozehrávku Olayinka, následně se svého obránce zbavil a předložil míč Součkovi. Jemu však střela nesedla a letěla mimo prostor tří tyčí.

Ani to však nemohlo zkazit radost Trpišovského svěřencům, neboť poprvé po sedmasedmdesáti letech dokázali pro Slavii vybojovat domácí double, po stejně dlouhé době se jim povedlo obhájit pohárové vítězství.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (1196)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele