21. kolo
21.01.2024 15:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Szymon Zurkowski (© AFP)

Kouč „záchranář“ začal svou misi v Empoli výhrou, hattrickem zazářil vypůjčený záložník

Empoli porazilo ve 21. kole Serie A Monzu 3:0 a oslavilo první tříbodový zisk od poloviny listopadu. Výhru domácím zařídil hattrickem host ze Spezie Szymon Žurkowski, jenž tak skvěle navázal na týden starou gólovou premiéru v dresu Azzurri. Sedminásobný polský reprezentant se tedy už po dvou zápasech stal nejlepším střelcem týmu, čímž jistě potěšil i nového trenéra Davideho Nicolu. Ten v minulosti ze zdánlivě bezvýchodné situace uchránil od sestupu už čtyři italské týmy. Nejpůsobivější comebacky předvedl 50letý kouč v roce 2016 s Crotone a před necelými dvěma lety se Salernitanou.

Fotbalisté Empoli se po osmi ligových zápasech bez vítězství v řadě propadli na předposlední příčku pouhý jeden bod od úplného dna. Velkou herní krizi odnesl 70letý trenér Aurelio Andreazzoli, jehož po poslední prohře s Veronou nahradil Nicola. Úkol nového lodivoda byl jasný, udržet Azzurri mezi italskou elitou. První překážkou na této cestě byla Monza, která také neprožívala ideální období, stále se však držela na klidné 11. příčce.

Domácí do utkání vstoupili ofenzivněji než soupeř. Už po 10 minutách hry je mohl poslat do vedení Emmanuel Gyasi, jenž běžel sám na Alessandra Sorrentina, ten však jeho ránu na zadní tyč vyrazil. Záhy už ale mladý brankář vytahoval míč ze své sítě. Skvělým volejem zpoza vápna se totiž prezentoval Žurkowski, jenž usměrnil balon nechytatelně do levého dolního rohu. Monza byla po inkasované brance mírně aktivnější. Do náznaků šancí se propracovali Lorenzo Colombo a Andrea Colpani, gólman Azzurri ale zůstával klidný. Skóre se tak znovu měnilo na druhé straně. Žurkowski se dostal po rychlém brejku nejdříve k odraženému míči a hlavičkou přesně pod břevno znovu rozveselil domácí ochozy.

Se třemi novými hráči usilovala Mozna po změně stran o snížení, důrazní beci Empoli jí však nedávali potřebný klid pro zakončení. Ojedinělou příležitost si hosté vypracovali v 55. minutě, kdy nebezpečně hlavičkoval Dany Mota, před brankovou čarou ale zasáhl gólman Elia Caprile. Životní zápas tak korunoval třetím zásahem Žurkowski. Ten vystihl v 73. minutě špatnou rozehrávku hostů, založil rychlý protiútok a se štěstím se chvíli nato dostal ke gólové dorážce.

Empoli tak premiéru pod novým trenérem zvládlo a doma získalo tři body. V následujícím kole se 27. ledna střetne s Juventusem, Monza změří o den později síly se Sassuolem.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele