5. kolo
16.09.2023 16:00 CET
1 : 3
(1:0)

Reportáž

Bernardo Silva střílí rozhodující branku utkání (© AFP)

West Ham v souboji s mistrem doplatil na hrubku v obraně. Coufal při porážce asistoval

Manchester City v pátém kole Premier League navázal na vítěznou vlnu a porazil West Ham 3:1, čímž si v přímém souboji o špici tabulky upevnil první příčku. Hosté po úvodním tlaku působili vlažně, což potrestal od startu ročníku skvěle hrající James Ward-Prowse po přesném centru Vladimíra Coufala. Ihned po změně stran ovšem zaúřadovala letní posila Jérémy Doku a k dokonání obratu pak hostům v 76. minutě pomohla velká chyba domácí obrany. Coufal s Tomášem Součkem opustili trávník těsně před závěrečným hvizdem.

Citizens byli jediným týmem, který měl v anglické nejvyšší soutěži po čtyřech odehraných kolech plný počet bodů. Stoprocentní bilanci si chtěli udržet i proti West Hamu, jenž ovšem zůstával stále neporažen a v případě výhry by dokonce tým z Manchesteru přeskočil. Hosté ale byli obrovským favoritem, a navíc se opět mohli spolehnout na Erlinga Haalanda. Ten s šesti góly vládl tabulce střelců a například loni při svém debutu na London Stadium zapsal hned dva přesné zářezy.

Hned v šesté minutě nikým nehlídaný Rodri hlavičkoval po rohovém kopu jen do Alphonse Areoly. Španěl se okamžitě dostal hned ke dvěma dorážkám, z nichž první byla zblokována klubkem hráčů ve vápně, zatímco druhou vytěsnil ramenem z brankové čáry Souček. Po čtvrthodině hry měl stoprocentní šanci Haaland, na kterého na zadní tyči zívala prázdná brána. Norská megastar však trestuhodně minula. Kladiváři překvapivě šli do vedení ve 36. minutě, kdy po pravé straně prchnul Coufal a nacentroval do vápna. Tam už čekal nový miláček fanoušků Ward-Prowse a rybičkou se nemýlil. West Ham měl namále před pauzou, ale Haalandův míč z brankové čáry odehrál Nayef Aguerd.

Vedení domácích ale mělo ve druhé půli jen jepičí život. Doku oklamal Coufala a obstřelem na zadní tyč vrátil po 43 vteřinách City zpět do hry. The Sky Blues nadále tlačili a po tyčce Juliána Alváreze z přímého kopu a akrobatickém zakončení Haalanda už gól skutečně visel ve vzduchu. Překvapivě ho mohl dát Michail Antonio, který utekl obraně hostů, avšak míč si příliš předkopl a Ederson jeho únik zlikvidoval. Z dalšího protiútoku pak zahrozil i Emerson a zaplněný stadion bouřil. Kurt Zouma měl vzápětí na hlavě gól, ale jeho hlavičku tygřím skokem vyškrábl Ederson. Nakonec se ale stejně radovali Citizens, když Aguerd v 76. minutě podskočil míč a daroval gól Bernardu Silvovi. Jakékoliv naděje na body sebral Kladivářům o 10 minut později Haaland.

West Ham tak na body proti lídrovi nedosáhl. V dalším kole jej čeká 24. září zápas s Liverpoolem, Citizens se o den dříve utkají s Nottinghamem.

Autor: Livesport.cz / Jan-Filip Novotný

Komentáře (2)

Přidat komentář
MCFC_8

0:2

Reagovat
OnlyWHU

Naděje z první půli zhasla příliš brzy po poločasu, bohužel po našich individuálních chybách v obraně. Ale upřímně - jinak góly většinou nepadají. Dnes byly hrušky příliš vysoko. MC mám za top světový tým a tipuju, že jim to letos v PL Arsenál nevezme. Alespoň hezký gól Ward-Prowse po super centu Coufala. Ten to měl proti Docuovi asi nejtěžší. Škoda našich tutovek, ale soupeř je měl taky. A teď hurá na Liverpool.... To bude taky fuška. COYI!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele