16. kolo
10.12.2023 17:30 CET
4 : 1
(2:0)

Reportáž

Son Heung-min (© AFP)

Spurs v bitvě lazaretů přetrhli šňůru ztrát. Newcastle rozpáral chirurgicky přesný Son

Tottenham porazil v 16. kole Premier League Newcastle 4:1, a utnul tak pětizápasové čekání na tříbodový zisk. Lví podíl na úspěchu Kohoutů měl Heung-Min Son, po jehož průnicích na levé straně dvakrát uklízeli spoluhráči míč do poloodkryté brány. V ní se objevil při zranění gólmanské jedničky Martin Dúbravka, který ve druhém poločase pomohl Jihokorejci penaltovým faulem i k přesnému zásahu. S mnoha absencemi se museli před duelem potýkat také Londýňané, jejichž mezery v ofenzivě výborně zacelil dvougólový Richarlison. Brazilec se v dresu Spurs prosadil vůbec poprvé jinou částí těla než hlavou a pomohl Magpies k premiérové prohře v Londýně od dubna roku 2022.

Skvělá úvodní jízda Tottenhamu se změnila v noční můru. Spurs se totiž stali vůbec prvním týmem v historii nejvyšší anglické soutěže, který nedokázal vyhrát pět klání v řadě, v nichž vstřelil úvodní branku. Jeho trápení přijel prohloubit Newcastle, jenž musel při momentálně těžkém losu skousnout prohru s Evertonem, čímž potvrdil nepříznivou bilanci na hřištích soupeřů, kde od startu ročníku zvítězil pouze jednou.

Kohouti v úvodu hýřili aktivitou. Dvakrát se do zakončení dostal Richarlison, obrana hostů však jeho pokusy zablokovala. V sedmé minutě zahrozil i Newcastle, když rána Bruna Guimaraese jen těsně přeletěla břevno. Chvíli nato se propracovaly Straky do přečíslení a pouze kvůli obrannému skluzu Bena Daviese nezakončil Alexander Isak do odkryté sítě. Po útočných výpadech soupeře se hra opět přesunula před Dúbravku, který ve 26. minutě inkasoval. Skvělou práci odvedl na levém kraji Son. Ten poslal přesný pas na Destinyho Udogieho, jenž míč doklepl do brány. Stejný recept zafungoval před pauzou ještě jednou. Son znovu obešel strážícího Kierana Trippiera a nabil balon připravenému spoluhráči. Tentokrát do poloprázdné brány skóroval Richarlison.

Na začátku druhé půle se hlavní dění odehrávalo na útočné polovině Strak, jejichž ofenzivnímu počínání ale scházelo kvalitní zakončení. Těsně před odehranou hodinou se tak z tříbrankového vedení radovali domácí. Pedro Porro našel dlouhým pasem za obranou nabíhajícího Richarlisona, který si opět se zakončením nedělal těžkou hlavu a poslal míč kolem Dúbravky do sítě. Čtvrtý gól mohl přijít záhy, jenže po ráně Brennana Johnsona zazvonila tyč. Spurs přesto zvedli diváky ze sedaček ještě jednou. Po nedovoleném zákroku Dúbravky kopal penaltu faulovaný Son, jenž střelou k tyči slovenského reprezentanta překonal. Šlo o jeho 10. zásah v ročníku, přičemž na tuto magickou hranici dosáhl v osmé sezoně v řadě. Čestný zásah hostů pak zaznamenal v nastavení Joelinton, zpívající fanoušky Londýňanů ale neumlčel.

Tottenham tak prolomil své trápení a získal všechny body. V příštím kole se 15. prosince střetne s Nottinghamem, Newcastle změří o den později síly s Fulhamem.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele