27. kolo
03.03.2024 16:30 CET
3 : 1
(0:1)

Reportáž

Phil Foden (© AFP)

Rudí ďáblové nápor Citizens neustáli, obrat v derby o Manchester obstaral Foden

Fotbalisté Manchesteru United zaznamenali ve 27. kole Premier League porážku 1:3 s Manchesterem City. Domácí Citizens měli v utkání jasně navrch, nicméně prvním úspěšným střelcem se stal již v osmé minutě Marcus Rashford, jenž se prezentoval krásnou ranou z dálky. Podobně pohledný gól ovšem zaznamenal po změně stran také Phil Foden. Anglický reprezentant navíc 10 minut před koncem základní hrací doby skóroval podruhé a opětovně přiblížil úřadujícího mistra na rozdíl jednoho bodu za Liverpool.

Do manchesterského derby šel již tradičně jako favorit celek s bleděmodrými dresy. V obou táborech však s posledními výkony mohla panovat spokojenost. Rudí ďáblové totiž v novém roce prohráli pouze s Fulhamem a naposledy navíc postoupili do čtvrtfinále FA Cupu. Stejný počin se povedl i Citizens, kteří s nemalým příspěvkem Erlinga Haalanda a Kevina De Bruyneho smetli Luton.

Šlágr kola rozehráli lépe hostující United, kteří šli již po osmi minutách do vedení. Dlouhá rozehrávka Andrého Onany doletěla až na nabíhajícího Bruna Fernandese, jenž ji skvěle převzal a následně předložil míč do střelecké pozice pro Rashforda. Ten vypálil ze střední vzdálenosti okamžitě z první a nechytatelný projektil se po cestě do sítě ještě otřel o břevno. Tempo hry však udávali především Citizens, z čehož vyplynuly dvě obrovské příležitosti Fodena. Ve 33. minutě pálil z voleje Rodri a hostující tým zachránil od pohromy Onanův tygří skok k pravé tyči. V závěru úvodního dějství trestuhodně zahodil stoprocentní šanci Haaland, který volej z malého vápna poslal jen nad břevno odkryté brány. Rudí ďáblové byli prakticky celý poločas pod permanentním tlakem, přesto odcházeli do kabin s jednogólovým náskokem.

Úvod druhého poločasu nabídl stejnou podívanou jako ten první. Pět minut po změně stran se mohl mezi střelce zapsat Jérémy Doku, jeho ztečovaný pokus však Onana vyškrábl. Manchester City se dočkal zaslouženého vyrovnání v 56. minutě, kdy si Foden navedl míč do středu hřiště a prudkou ranou do horní části brány nedal Onanovi žádnou šanci. Po gólu anglického reprezentanta pokračovalo vytrvalé obléhání branky Red Devils, žádné velké příležitosti však dlouho nepřicházely. Až v 80. minutě si právě Foden krásně narazil s Julianem Álvarézem a střelou na zadní tyč překlopil zápas na stranu hráčů v modrých dresech. V závěru utkání ještě zpečetil dominantní výkon domácích třetím gólem Haaland po obrovské chybě v rozehrávce United.

Citizens tak zvládli i derby a příští ligové kolo je čeká 10. března, kdy svedou pikantní souboj s Liverpoolem. Rudí ďáblové o den dříve přivítají Everton.

Autor: Livesport.cz / Šimon Juračka

Komentáře (2)

Přidat komentář
MCFC_8

3:1, Erling 2, KDB

Reagovat
Rezan

a to 1?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele