32. kolo
06.04.2024 16:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Dominic Calvert-Lewin (© AFP)

Everton se po hrubce Muriče vymanil z dlouhé série bez vítězství

Fotbalisté Evertonu zdolali ve 32. kole Premier League na vlastním stadionu Burnley 1:0, a ukončili tak dlouhou sérii 13 ligových duelů bez výhry. V samém závěru úvodního dějství předvedl fatální chybu hostující gólman Arijanet Murič, jenž zaváhal s rozehrávkou a napálil dotírajícího Dominica Calverta-Lewina, od něhož se míč odrazil do brány. Cestu za vyrovnáním zatarasil hostům v 67. minutě Dara O'Shea, který po faulu v roli posledního muže uviděl červenou kartu.

Před Karamelkami stála mimořádně důležitá zkouška, neboť na ligové vítězství čekaly od poloviny prosince a v případě porážky by se jim Burnley přiblížilo na rozdíl pouhých čtyř bodů. Zásluhu na zlepšení výkonů nováčka měl třeba dánský záložník Jacob Bruun Larsen, jenž se trefil dvakrát v posledních třech duelech a v součtu gólů už vyrovnal svou nejproduktivnější sezonu z německého Hoffenheimu, odkud přišel do Anglie na hostování.

První minuty nepřinesly fanouškům příliš vzrušení, úvod byl plný tvrdých zákroků a hrálo se zejména mezi vápny. Přímý kop z nadějné pozice rozehrával ve 34. minutě hostující Josh Cullen, balon však poslal vysoko nad břevno. Ovace z úspěšného zásahu si tak diváci užili až v nastaveném čase první půle, kdy předvedl fatální chybu gólman Murič, jehož pozdní rozehrávku vystihl Calvert-Lewin, od kterého se míč odrazil přímo do odkryté sítě.

Druhé setkání s kosovským brankářem skončilo pro forvarda Evertonu před hodinou hry neúspěšně, když Murič vykryl dobře mířenou ránu do levého dolního rohu. Chvíli nato mohl navýšit náskok Abdoulaye Doucouré, hlavičku z ostrého úhlu ovšem mezi tři tyče nevměstnal. Burnley se postupně dostalo pod tlak, v němž se k záchranné brzdě v roli posledního obránce uchýlil O'Shea, a uviděl tak červený kartonek. V 75. minutě udržel naděje svého celku Murič, když skvěle vytáhl ránu Calverta-Lewina k levé tyči. Závěrečné minuty se dohrávaly zejména na obranné polovině domácího celku, avšak další přesný zásah již nepřišel.

Everton ukončil dlouhé čekání na ligovou výhru a vzdálil se sestupovým vodám. Příště se Karamelky vydají 15. dubna na výlet do Londýna na stadion Chelsea, Burnley již od dva dny dříve hostí Brighton.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele