17. kolo
16.12.2023 18:30 CET
0 : 2
(0:2)
Stadión:
Turf Moor, Burnley

Reportáž

Amadou Onana střílí první branku utkání na půdě Burnley (© AFP)

Everton pokračuje v únikové hře ze dna tabulky. Osudový klub trenéra srazila nečekaná jména

Hráči Evertonu porazili v 17. kole Premier League domácí Burnley 2:0. O pohodlném vítězství rozhodl kvalitní první poločas, ve kterém se nejdříve prosadil premiérově v sezoně Amadou Onana a následně přidal gólovou pojistku Michael Keane. Toho Sean Dyche, který trénoval The Clarets mezi lety 2012 a 2022, jmenoval do základní sestavy ligového klání poprvé od 20. srpna.

Karamelky tak zvítězily počtvrté za sebou a navzdory 10bodovému odpočtu, jenž je srazil až na nejnižší příčky tabulky, poskočily na 16. pozici s pohodlným náskokem na sestupové pásmo.

Mužstvo z Liverpoolu se po 10bodovém odpočtu rozehrálo k nevídaným výkonům a momentálně tahalo šňůru tří výher bez inkasovaného gólu, což naposledy odnesla i londýnská Chelsea. Pokud by si trenér Karamelek Dyche mohl vybrat, kde tuto sérii prodlouží, zcela jistě by zvolil právě sobě dobře známý Turf Moor. Pragmatický fotbal, který zde dlouhá léta praktikoval, vystřídal progresivní přístup Vincenta Kompanyho, ten s ním ovšem v nejvyšší soutěži zatím mnoho úspěchů neslavil.

Lepší vstup do utkání prožívali hráči Evertonu. V 10. minutě posadil vysoký centr na hlavu Dwighta McNeila Jack Harrison, 24letý záložník ale z hranice malého vápna branku netrefil. Značně nebezpečnější byla hlavička Dominica Calverta-Lewina z obdobné pozice, reflexivním zákrokem ovšem zasáhl James Trafford. Napotřetí už se však hosté nemýlili. Po následujícím rohu se totiž vyšplhal nejvýše do vzduchu Onana, a ten už umístil míč za záda vybíhajícího gólmana. Netrvalo to ani šest minut a hosté se radovali z druhé branky. Trafford totiž při zákroku poslal míč na nohy obránce Dara O'Shea, od nějž se odrazil k dobíhajícímu Keaneovi, který jednoduchou dorážkou zvýšil vedení Evertonu, a otevřel tak svoji střeleckou listinu v sezoně. V nastaveném čase první půle nebyli domácí daleko od snížení, přihrávku Vitinha skrz malé vápno na nehlídaného Zekiho Amdouniho ale srazil na poslední chvíli Ben Godfrey.

Po změně stran rozehrával přímý kop z ostrého úhlu McNeil, míč zakroutil nepříjemně na zadní tyč, avšak Trafford ho pohotově vytěsnil na roh. Už od druhé vstřelené branky se ale hráči Evertonu více zatáhli a nechali kombinovat The Clarets, avšak poctivou obranou nepřipouštěli nebezpečí. Naopak stále více hrozili ze svých občasných výpadů. V 63. minutě po rohu dvakrát nastřelili z bezprostřední blízkosti tyč. Záhy si konečně navedl míč na střelu zpoza vápna domácí Amdouni, dobře mířený pokus ale vyrazil Jordan Pickford. V 80. minutě musela hostujícímu gólmanovi pomoci horní tyč, když z hranice vápna vypálil Sander Berge. Závěrečné minuty pak nabídly známý obrázek, kdy si Everton dvougólový náskok bez větších problémů pohlídal.

Dyche tedy dovedl Karamelky na hřišti svého někdejšího zaměstnavatele k vítězství a opět je o něco vzdálil sestupovým příčkám. Oba týmy se v příštím kole představí v Londýně. Burnley 23. prosince vyzve Fulham a Everton ve stejný den zavítá na hřiště Tottenhamu.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele