13. kolo
25.11.2023 18:30 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Mikel Arteta (© AFP)

Kritizovaný Havertz posunul Arsenal do čela ligy. Nejistému Ramsdalovi hlídali záda spoluhráči

Arsenal využil ve 13. kole Premier League možnost posunout se na první příčku tabulky, když na hřišti Brentfordu zvítězil 1:0. Hned několikrát přitom byli blízko k otevření skóre domácí. V prvním případě zachránil Kanonýry po hrubé chybě detailně sledovaného Aarona Ramsdala Declan Rice, jenž vykopl míč z brankové čáry. Po změně stran pak balon směřující do sítě famózně zastavil Oleksandr Zinčenko. Důležité defenzivní zákroky navíc v samém závěru doplnil vítězným gólem střídající Kai Havertz, jenž byl po příchodu z Chelsea terčem téměř permanentní kritiky.

Poslední venkovní londýnské derby, které Arsenal prohrál, se datovalo již do května 2022. Favoritem byli Kanonýři i tentokrát, situaci jim nicméně komplikoval fakt, že trojice brazilských opor ještě v noci z úterý na středu válčila v ostře sledovaném kvalifikačním souboji s Argentinou. Mezi ně patřil i Gabriel Jesus, který před reprezentační přestávkou laboroval se zraněním, avšak jeho zdravotní stav se výrazně zlepšil. Zápas s Brentfordem, jenž vyhrál tři ze čtyř posledních ligových duelů, dokonce načal v základní sestavě.

Mikel Arteta ve svém 200. duelu na lavičce Arsenalu nemusel řešit brankářské dilema. David Raya nemohl nastoupit, protože byl neustále kmenovým hráčem Brentfordu a mezi tři tyče se tedy postavil Ramsdale. Právě Angličan ovšem udělal absurdní chybu v rozehrávce a nebýt Rice, který na brankové čáře vyrazil střelu Bryana Mbeuma, tak by šly Včely do vedení. Na opačné straně vyskočil na centr Leandro Trossard, jehož zakončení hlavou však nemělo správné parametry. Mark Flekken krátce před přestávkou úspěšně vychytal bezprostřední hlavičku Gabriela Jesuse, na dorážku Trossarda ale neměl nárok. Domácí to nakonec nemuselo mrzet, trefa totiž po přezkoumání neplatila kvůli postavení mimo hru.

Po změně stran pokračoval Arsenal stejným tempem. Hosté se nikam nehnali a místy si dávali až příliš na čas. Často se snažili řešit ofenzivní situace centrovanými míči, přestože obrana Brentfordu měla jednoznačnou výškovou převahu. Flekken se pokusil o podobnou kličku jako Ramsdale v úvodním dějství, nizozemský brankář však úspěšně založil protiútok Bees. Jegor Jarmoljuk se díky tomu dostal ke střele z 25 metrů, která směřovala přímo do rukavic Flekkena a neměla ani dostatečnou razanci. V 77. minutě vykopl Zinčenko míč na brankové čáře a opět zachránil Gunners. Nakonec hostům vystřelil tři body a čelo ligové tabulky Havertz. Zakončení hlavou z ostrého úhlu si našlo cestu do sítě a německý univerzál se dočkal odměny za svou tvrdou práci od přestupu z londýnské Chelsea.

Arsenal tak uspěl i ve svém druhém sezonním představení na tomto stadionu. V příštím kole 2. prosince přivítá Wolves, na hřiště Brentfordu tentýž den zavítá Luton.

Autor: Livesport.cz / Adam Cologna

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele