12. kolo
23.11.2013 13:45 CET
3 : 3
(1:2)

Reportáž

Liverpoolské kluby se netradičně utrhly ze řetězů. A byl to koncert!

Tak tohle Merseyside Derby vejde bezesporu do dějin! První šestigólové vzájemné střetnutí Liverpoolu a Evertonu v rámci první ligy od roku 1935 (!), tuna neproměněných šancí hlavně z dílny Lukakua a v neposlední řadě i několik sporných okamžiků, které kupodivu nikdy nevedly k vyloučení Mirallase...inu, vyberte si sami.

Hodně zběsilému vstupu do 221. liverpoolského derby přihlíželi diváci na Goodison Parku. Vše načal už v páté minutě ideálně kopnutý roh od Gerrarda, prodloužený Suárezem a na zadní tyči zametený trestuhodně ignorovaným Coutinhem. McCarthy za čarou přirozeně postával zbytečně.

Naštěstí pro Everton, dneska se evidentně tyčky nestrážily na obou stranách. A tak se po osmi minutách takříkajíc začínalo odznova - Gerrard zaspal a Mirallas za nešťastné asistence Škrtela hravě srovnal. Na počátku všeho stál typicky skvělý přímý kop Bainese.

O další změnu skóre se mohl velmi brzy postarat Lukaku, kdyby proti němu výtečně nevystartoval Mignolet. A tudíž takové privilegium připadlo Suárezovi, který v 18. minutě "gerrardovsky" při zemi obstřelil zeď, již se až velmi pozdě snažil zezadu doplnit Pienaar. Právě on byl tím chybějícím kouskem, Suárezovi stačila jen malinká mezera a Howard byl bez šance.

Nezvykle otevřené Merseyside Derby pokračovalo v nastaveném rytmu i nadále. Mignoleta brzy málem dočista zaskočil Barkleyho prudký centr a nevinně zprvu vypadala rovněž nebezpečná Mirallasova rána. Liverpool nebránil ani zdaleka přesvědčivě a další vyrovnání skoro vypadalo být otázkou času.

Reds dnes překvapivě nastoupili bez Dannyho Sturridge a během prvního poločasu to hned dvakrát vypadalo, že se ho fanoušci na place dočkají až nezdravě brzy. Mirallas totiž zahájil intenzivní hon na Suáreze a zvláště při svém druhém zákroku, po kterém Uruguayec kulhal na koleno, mohl jedině děkovat sudímu Dowdovi, že se vytasil akorát se žlutým kartonkem.

Právě tyhle incidenty pak ale - trochu paradoxně - napomohly spíše Liverpoolu. Everton ztratil nit a až do přestávky nenavázal žádnou efektivní ofenzivní snahou. A hned po změně stran utrpěl těžkou ránu. Nakonec to totiž nebyl Suárez, kdo se po přestávce poroučel se zraněním, nýbrž domácí Baines, střídaný poprvé od září 2008. Everton takto přišel o jednu z nejdůležitějších součástek fungujícího mužstva...

...přesto byl ale připraven na hosty dál tlačit. Na 2:2 měl hnedka upravovat Deulofeu, který pomalu už od půlky běžel sám na Mignoleta, ten mu ovšem zase perfektním výběhem zmenšil úhel a nenechal se prostřelit mezi nohama. Liverpool mohl trestat ihned záhy, avšak Joe Allen v tisíciprocentní šanci selhal. Díky lenosti Barryho měl moře času i prostoru, přesto tváří v tvář Howardovi ani netrefil vymezený prostor.

Vzápětí mohl/měl být už potřetí vyloučený Mirallas, tentokrát mu byl prominutý ošklivý loket na Hendersona, a netrvalo dlouho, než si koledoval ještě jednou, tentokrát když vztekle dokončil souboj s Lucasem. Z čistě fotbalových událostí v této pasáži vynikalo uvolnění Lukakua a krásný semafor Mignoleta, na něhož bylo dnes doopravdy absolutní spolehnutí.

Mignolet versus Lukaku byl přitom učiněný seriál na pokračování; souboj dvou kolegů z reprezentace vyhrál liverpoolský brankář také po necelých 70 minutách. Jenže v 72. minutě už byla jeho snaha málo. Nejprve sice Lukakua vychytal z přímého kopu, jakmile se ale po pár sekundách míč k belgickému forvardovi vrátil, dosavadní nezdary byly zapomenuty. Lukaku zhruba z puntíku ideálně navázal na skvělou spoluhráčovu práci na levé straně.

Tohle Merseyside Derby bylo doposud unikátní reklamou na ofenzivní kopanou a šance se přitom valit nepřestávaly. Následně spálil další příležitost Lukaku, aby Howardova senzační poziční hra odmítla na druhé straně Suáreze. Když Deulofeu v 82. minutě neskóroval dokonce dvakrát těsně po sobě a jednou po akci 4 na 2, mnul si průměrný fotbalový fanoušek nevěřícně oči.

Nicméně nedbalá obranná hra se přeci jen Liverpoolu vymstila. A jaksi ironicky se opět prosadil Lukaku, který se dnes dostal asi tak do šesti-sedmi tutovek. Tentokrát dominantně hlavičkoval po rohu a Goodison Park mohl zhruba osm minut před koncem dočista explodovat. V euforii však moc dlouho nevydržel; pomíjivost byla ostatně pro toto derby tolik typická. V 88. minutě to potvrdilo Sturridgeovo šikovné protečování Gerrardova centru ze standardky - a mohlo být ještě hůř, kdyby si záhy ve vzduchu stejně jistě počínal i Moses.

Ve zbytku zápasu mohly padnout ještě asi tak tři góly, ale to už by holt zřejmě bylo příliš, že?

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:2 Ale hlavně neprohrát, bral bych i remízu.

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
M1ck0

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

x

Reagovat
smazaný uživatel

0:1 Suarez

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

hodně těžký zápas jestli nebude moct nastoupit Sturridge tak tam bude snad nemožné vyhrát a i sním by jsme mohli být rádi za remízu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
LokoLFC

remízu bych před zápasem asi bral, ale uvidíme, co zápas nabídne

Reagovat
smazaný uživatel

remizu? okmazite si smaz to LFC z nicku Neverton

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
LokoLFC

Reagovat
Mikesh

2:1 kucíí

Reagovat
smazaný uživatel

0:2 YNWA

Reagovat
smazaný uživatel

postačí 0:1 bohato

Reagovat
monty25

1:2

Mám vsazeno na neprohru Liverpoolu, ale samozřejmě doufám ve vítězství...

Reagovat
k0udy

Remku budu brat ale tise doufam v nejakou vyhru, Sakho do zakladu, na LB Agger nebo Johnson.

Reagovat
Ranoth

Tip 1 ? doufam ze se seredne pletes protoze tomu neverim, ze liverpool tohle prohraje

Reagovat
smazaný uživatel

taky nevěřím, LFC

Reagovat
smazaný uživatel

0:2 Gerrard,Suarez....Y.N.W.A

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
eden_h

faul na suareza mala byt jasna cervena

Reagovat
smazaný uživatel

bez debat...šlapák na koleno,jasnej úmysl..hlavně,že maj vysílačky...

Reagovat
smazaný uživatel

reklama na fotbal..... Y.N.W.A

Reagovat
zeeb

super fotbal...Liverpool dnes spatny v obrane, ale bodik je dobrej...Mirallas min 2x cervena....ynwa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele