Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna CONMEBOL (Jižní Amerika) - základní část, 15. kolo
27.01.2022 22:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Ekvádor - Brazílie 1:1

Svěřenci Gustava Alfara opět potvrdili velmi dobrou formu a dokázali remizovat se silnou Brazílií, čímž se opět o kousek přiblížili postupu na MS. Zápas se neobešel bez tvrdých zákroků, z nichž dva skončily červenou kartou. Zejména Brazilec Cunha bude ještě pár dní ozdoben kolíky kopaček gólmana Domíngueze.

Utkání začalo zostra a hned ve 2. minutě měl na hlavě gól Enner Valencia, branku však těsně minul. V 6. minutě šla tedy do vedení Brazílie, když se po závaru ve vápně dostal k dorážce z bezprostřední blízkosti sváteční střelec Casemiro, který otevřel skóre. Mladý ekvádorský tým evidentně znejistěl a začal kupit chyby ve středu pole. V 15. minutě se mezi oběma ekvádorskými stopery snažil k míči prodrat Matheus Cunha, který se připletl pod kopačku nejistě odkopávajícího brankáře Domíngueze. Ten ozdobil krk soupeře pořádným šrámem a po zásahu VAR se odebral zaslouženě do sprch. Nutno říct, že kolumbijský sudí Roldán měl situaci vyhodnotit rovnou jako červenou kartu a nespoléhat se na VAR.

Prakticky ihned ale bylo na počet mužů na hřišti srovnáno. Po dlouhém nákopu dopředu si Emerson Royal nepohlídal postavení svého soupeře a nakopl nechtěně Michaela Estradu do stehna. I on se tak po druhé žluté kartě správně pakoval ze hřiště. Ekvádorci hráli na hraně sebeobětování a když Enner Valencia naběhl hlavou do nohy odkopávajícího brazilského gólmana Alissona, zdálo se, že Brazílie bude dohrávat pouze v 9 hráčích. Díky zásahu VAR ale Alisson nakonec viděl pouze kartonek žluté barvy, jelikož s pohybem své dolní končetiny ve chvíli zásahu Valenciovy hlavy už nemohl nic dělat a zásah evidentně nebyl úmyslný. Po těchto incidentech se okolo 31. minuty opět začal hrát fotbal. Blízko ke gólu byl ve 41. minutě Raphinha, jehož střela jen těsně minula tyč Galíndezovy brány.

Po změně stran dokázal míc do brány napálit Estrada, bohužel pro Ekvádor ale gólu předcházel těsný aut. Sympatie Ekvádorců si pak sudí Roldán určitě nezískal v 57. minutě, kdy neodpískal penaltu na Pervise Estupiñána. Situace byla skutečně sporná a ke kontaktu došlo, sudí ji ale vyhodnotil jako čistou, což hráčům nezbylo než respektovat. Šance svého týmu na vyrovnání pak udržel Hernán Galíndez skvělým vyběhnutím proti Jesusovi. V 72. minutě pak bombu Sandra opět zlikvidoval Galíndez.

Velká bojovnost Ekvádoru byla odměněna v 75. minutě. Po rohovém kopu Platy se k hlavičce dostal stoper Félix Torres a rozjásal domácí tribuny. Druhým hrdinou Ekvádoru byl rozhodně Hernán Galíndez, který musel do brány v rozehraném zápase a svůj tým podržel i proti střele Barbosy z 86. minuty. V závěru to naopak byli Brazilci, kteří trnuli. Proti míči ve vápně vystartoval agresivně Ayrton Preciado a gólman Alisson jej zasáhl do hlavy. V tomto momentě rozhodovaly doslova centimetry, jelikož těsně před zásahem Preciadovy hlavy zahrál Alisson rukou míč, čímž uchránil sebe od vyloučení a svůj tým od pohromy. Vyhrocený zápas plný zvratů tak skončil remízou 1:1, se kterou nejspíš budou oba týmy nakonec spokojené.

Autor: Jaroslav Novotný / youtube.com, espn.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Pharrell

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele