Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina E, 5. kolo
05.09.2021 20:45 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Romelu Lukaku při jubilejním startu oslavil gól (© AFP)

Pohotoví Belgičané zprovodili Čechy ze hřiště třemi góly

Česká reprezentace se v Bruselu nepochlapila a Belgičané jí udělili velkou lekci z efektivity. Všechny tři branky přišly po rychlých protiútocích, kdy se česká obrana nestačila otáčet, zatímco útočníci Šilhavého výběru si ve svých solidních šancích lámali zuby na brankáři.

Češi přitom začali pozitivně. Hned zkraje předvedl nadějný výpad po pravé straně Jakub Pešek, aby ho záhy napodobil Adam Hložek, když se uvolnil od opačné lajny a jeho střelu mezi tři tyče zablokoval Jason Denayer.

Bohužel pro vpředu čilé hosty však zároveň vzadu neprožíval povedený debut Filip Kaša, který okamžitě po výkopu zavařil malou domů Tomáši Vaclíkovi (a navlekl ho tak do střetu s Romeluem Lukakuem, kvůli němuž za pár minut střídal) a potom si nechal utéct do brejku Lukakua, který v 9. minutě suverénním finišem otevřel skóre. Na druhou stranu, taková ztráta a kolmice se nikdy nemají stát v první řadě.

V české hře se toho ovšem v první půli nemělo stát vícero. Za stavu 1:0 několikrát strašil aktivní Yannick Carrasco, přičemž Eden Hazard měl stabilně příliš času a prostoru probíhat středem hřiště. V první dobré šanci na zvýšení naštěstí Lukakua vychytal náhradní brankář Jindřich Staněk, který se dříve rozchytal proti Yourim Tielemansovi, jehož do vyložené šance fakticky nepustil (mylně) zvednutý praporek asistenta rozhodčího.

Druhý gól byl každopádně na spadnutí a přeci jen se dostavil ve 41. minutě. Osvobozující hlavička Tomáše Součka našla pouze Tielemanse, ten rychle předal Hansi Vanakenovi a jeho pohotová patička už vedla k Hazardově šikovnému dloubnutí míče vstříč zadní tyči - 2:0.

Češi se ne a ne vzpamatovat, a do přestávky se o slovo přihlásil už jen Souček, kterému Hložkův centr doslova spadl do klína. Záložník však zvnitřku vápna pálil po zemi přímo do Thibauta Courtoise.

Také do druhé půle Češi vstoupili zajímavě, a to především díky Peškovi. Ten brzy po změně stran vystihl rozehru soupeře, včas vysunul do samostatného nájezdu Matěje Vydru, ale ten už nedokázal zvednout míč přes položenou levou nohu Courtoise. Aktivní Pešek o něco později i sám střílel, a jeho ztečovaný pokus nakonec nezahučel příliš daleko od brány. Do třetice byl pak Pešek také u velké šance svého spoluhráče ze Sparty Hložka, který si v 63. minutě šikovně převzal míč ve vápně, otočil se, pohotově levačkou vypálil, ale Courtois potvrdil svou třídu.

Tím se Češi víceméně na celý zbytek zápasu vyčerpali, ačkoliv po několikerém vystřídání měl ještě zhruba dva nadějné momenty žolík Stanislav Tecl. To Belgičané mezitím místy jako by hráli exhibici. V jednu chvíli Lukaku zakvedlal nohama, vymíchal tak Tomáše Kalase, avšak pravačkou si na dobře postaveného Staňka nepřišel. V druhé chvíli už Lukaku promptní patičkou, která navazovala na jinou spoluhráčovu, vybídl ke skórování střídajícího Alexise Saelemaekers - 3:0, hotovo. Zbylé nájezdy už Kaša, Staněk a spol. zvládali typicky na poslední chvíli likvidovat.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (741)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele