Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2010

zóna UEFA (Evropa) - skupina 3
15.10.2008 17:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Češi díky Sionkovi porazili Slovince

Česká reprezentace svým výkonem určitě opět nepřesvědčila. Hlavní je ovšem výsledek a ten dnes konečně Čechům vyšel, Slovince porazili díky brance Libora Sionka 1:0. Přitom Slovinci byli především v prvním poločase aktivnější a několikrát měli blízko k brance, ale skvělý zákrok vždy předvedl zaskakující brankář Zítka.

První minuty utkání byly v duchu opatrné rozehrávky a aktivního pressingu Slovinců, jejichž první slibnou příležitost po kolmé přihrávce zastavil zdvižený praporek pomezního sudího. První zákrok si po více než sedmi minutách připsal český brankář Zítka, ale centrovaný míč mu nedělal žádný problém. O dvě minuty později si na levé hranici šestnáctky narazil Plašil s Barošem a první jmenovaný nakonec vybojoval rohový kop. Ten sám nakrátko rozehrál, ale následná Sionkova střela nemohla brankáře Handanoviče překvapit.

Po deseti minutách hry zajel tvrdě do Plašila Branko Ilič a uviděl první žlutou kartu utkání. Češi si opět příliš neporadili se standardní situaci a výsledný Sionkův centr zastihl hned několik českých hráčů v ofsajdovém postavení.

V 19. minutě přišla první vážnější šance a ocitl se v ní domácí Jan Ranjnoch, jenže byl ve velice složité situaci a v pokutovém území již pouze lehce tečoval míč, takže ho brankář Handanovič lehce kryl. První rohový kop Slovinců vyrazil gólman Zítka ale pouze k soupeři stojícímu na kruhu pokutového území. Než ale stihl vystřelil, přiřítil se k němu Baroš a v obranné pozici mu míč ukopl.

Ve 27. minutě vyrobil velkou hrubku obránce Pospěch, když před polovinou hřiště přišel o míč a musel se rychle vracet. Finální přihrávka na Novakoviče ovšem naštěstí Slovincům nevyšla. Slovinci ale nenechali domácí dlouho čekat a o pár desítek sekund později se řítil sám na brankáře Zítku Dedič, ale gólman belgického Anderlechtu Brusel skvěle zakročil. Slovinští reprezentanti ale v tlaku nepolevovali a povedenými rychlými kombinacemi si snažili vypracovat dobrou střeleckou pozici.

Slovinci si svojí aktivitou vybojovali po půlhodině hry slibnou standardní situaci, z níž vznikl před českou brankou pořádný chaos, ale vše nakonec vyřešil svým zákrokem brankář Zítka. Na druhé straně se po delší době ukázali také čeští fotbalisté, ale Sionko z levé strany pokutového území svým centrem našel pouze slovinské obránce. Následně obdržel žlutou kartu faulující David Jarolím.

O první střelu z větší vzdálenosti se pokusil slovinský Radosavijevič, ale Zítka opět skvěle zakročil a udržel míč v rukavicích. Zítka byl zatím v dosavadním průběhu snad jediným světlým článek Radovy jedenáctky, která toho po čtyřiceti minutách opravdu příliš nepředvedla. Češi a především česká obrana si ale nedala říct a další chybou poslal Slovince do další obrovské šance, na jejímž konci opět stál brankář Zítka, jenž již po několikáté podržel své spoluhráče a znemožnil Dedičovi otevřít skóre. Absentující brankářskou jedničku Petra Čecha tedy Zítka doposud nahradil více než dobře.

V závěrečných minutách pálil ze standardní situace poté, co byl necelých třicet metrů před brankou faulován Baroš, Jankulovski, ale jeho dělovku Handanovič vyrazil. O chvilku později přišla ještě nadějnější standardní situace, kterou z rohu velkého vápna rozehrával Jaroslav Plašil. Jeho centr ovšem netrefil ani jeden z českých hráčů a velká šance zůstala nevyužita. Po první pětačtyřicetiminutovce tak odcházely oba týmy do kabin s nulou na svém kontě. O poznání aktivnější ale byli v prvním poločase určitě slovinští reprezentanti.

V úvodu druhého dějství se povedl komický kousek brankáři Slovinců Samiru Handanovičovi, jenž svým výkopem trefil pár metrů před ním kráčejícího Baroše. Míč se k němu ale naštěstí vrátil a nebezpečí bylo zažehnáno.

Slovinci do druhého poločasu vstoupili stejně jako ukončili ten první. V útočné fázi hýřili aktivitou a v prvních pěti minutách zahrávali hned tři rohové kopy! Naštěstí pro český výběr z nich ale větší nebezpečí nevyplynulo. Poté se konečně dokázali ze sevření dostat i čeští fotbalisté a ihned z toho byla dosavadní největší šance našeho výběru. Baroš sice nejprve při otočce o míč přišel, ale ten se dostal k Plašilovi, jenž prověřil svou střelou hostujícího brankáře. Handanovič ovšem bezpečně kryl.

Hra se několik minut přelévala z jedné strany na druhou, ale ani jedna strana nedokázala svá útočná tažení do zdárného konce. To se nakonec podařilo až v 62. minutě českému výběru. Z levé strany centroval Jankulovski a snášející se míč hlavičkou usměrnil do prázdné branky Libor Sionko, brankář Handanovič byl bez šance. Češi se tak z pohledu Slovinců možná trochu nezaslouženě ujali vedení. O pár desítek sekund později mohl zvýšit na 2:0 Baroš, ale tentokrát byl opět připraven výborný Handanovič.

Oba trenéři následně provedli svá první střídání, slovinský lodivod stáhl Šišiče a vyslal místo něj Birsu. Petr Rada stáhl nevýrazného Davida Šírla a na hrací plochu naskočil hráč Zenitu Petrohrad Radek Šírl.

V 69. minutě se probíjel pokutovým územím Martin Fenin, ale z velkého úhlu branku netrefil. Čtvrt hodiny před koncem hry byl před vápnem faulován Milan Baroš a Šuler za tvrdý zákrok inkasoval žlutou kartu. Jankulovského střela z trestného kopu ale skončila nad brankou. Češi se o další minutu později domáhali u hlavního sudího pokutového kopu, ale ten v souboji Baroše s Šulerem nedovolený zákrok neviděl.

Na závěrečných deset minut do hry trenér Rada nasadil útočníka Václava Svěrkoše, jenž nahradil kolegu z útoku Martina Fenina. Pár minut předtím vystřídali i hosté, Dediče nahradil Jokič. V 86. mnutě proběhlo další a zároveň poslední střídání Slovinců. Hřiště opustil Brečko a nahradil ho Mejač.

Slovinci se sice snaží něco vepředu vymyslet, ale kombinace jim příliš nevychází. Na poslední minuty nastaveného času ještě do hry naskočil Jiří Kladrubský, který nahradil Milana Baroše. Slovinský výběr již v posledních minutách nedokázal nic vymyslet, spíše naopak. Češi si tak přes další ušmudlaný výkon tentokrát připsali tolik potřebné tři body.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (330)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele