Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2010

zóna UEFA (Evropa) - skupina 3
10.10.2009 20:30 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Šampionát se vzdaluje, přestože Češi porazili Poláky 2:0

Na pohled se po dnešku Afrika českým fotbalistům přiblížila, avšak ve skutečnosti je stále stejně vzdálena. Protože totiž Slováci podlehli Slovincům, prakticky jsou již pro nás dveře na světový šampionát zavřené. Slovinsko čeká outsider ze San Marina, takže se nedá předpokládat, že by Češi zvládli v posledním okamžiku stáhnout ono dvoubodové manko.

Všem aktérům utkání až nezdravě moc komplikoval život zmáčený terén na Letné. Kontrolovat míč jim dělalo mimořádné potíže, stejně tak i přihrávky a centry častokrát postrádaly pořádné umístění. Jako rajská hudba tak mohla divákům znít jen taktak nedotažená souhra Pudila s Plašilem, kdy druhému jmenovanému scházel jediný krok, aby dosáhl na pěkný centr svého spoluhráče. Na opačném konci hřiště zase navlhlý trávník vůbec neusnadnil pozici Blaszczykowskému, který se tak ve vyložené šanci nepříjemně ukopl. Obecně zatím platilo, že čeští reprezentanti měli míč na kopačkách spíš než soupeř, ten byl však co do gólových příležitostí plodnější. Vždyť proti Jeleňově střele se musel Čech vytasit s jedním z těch těžších zákroků. A když proti Barošovu gólu z 37. minuty pro změnu čárový tasil svůj praporek, zamířili hráči po velmi rozpačitém výkonu do kabin.

Co hlavně čeští fotbalisté potřebovali, bylo pokropení živou vodou. A to na hřiště přišlo s Tomášem Necidem, který vystřídal nevýrazného Papadopoulose. On se totiž oproti němu neváhal ihned výrazně zapsat do zápisu o utkání. V 51. minutě převzal v pokutovém území kolmou přihrávku, ustál výpady dotěrného obránce soupeře a podél pravé tyče se štěstím propašoval balon do sítě. Bílí však ještě rozhodně neměli vyhráno. Jeleň totiž okamžitě svou hlavičkou otestoval Čechovy reflexy, které naštěstí pro domácí nepotřebují nápravu. Nicméně i Češi se nadále drželi ve hře a po Rosického standardní situaci nebezpečně hlavičkoval Sivok. Ještě snáz mohl v 67. minutě navýšit české vedení Baroš, jenže také on Rosického výzvou pohrdl, když svůj sólový únik zakončil přímo do Kowalewského.

Domácí nemuseli příliš dlouho smutnit. Na vrata polské defenzivy v těchto chvílích bušili s nečekanou vervou a brzo se dočkali sladké odměny. V 73. minutě posadil Pospěch míč na hlavu Plašila a ten zacílil přesně na přední tyč, kam Kowalewski nezvládl včas doskočit. Bílí se tak uklidnili a závěr dohrávali pod minimálním tlakem. V tuhle chvíli je ani nemuselo tolik mrzet, že Baroš z hranice šestnáctky přestřelil. Oni svou úlohu splnili, osud ve svých rukou ovšem nemají.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1025)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele