Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2006

zóna UEFA (Evropa) - skupina 1
08.06.2005 17:00 CET
6 : 1
(2:1)

Reportáž

Česko - Makedonie 6:1

Další krůček na MS do Německa má úspěšně za sebou česká reprezentace. Proti Makedonii to dlouho vypadalo na nečekané trápení, ale skvělý závěr první a začátek druhé půle rozhodly o vysokém vítězství. Čtyřikrát se trefil Jan Koller, Tomáš Rosický se podílel na pěti brankách.

Na teplický stadión vyběhla trochu nečekaná sestava, opět velmi ofenzivně laděná, stejně jako proti Andoře. Jediná změna proběhla v tříčlenné obraně, zraněného Davida Rozehnala nahradil v Tomáš Hübschman.

Trenér Makedonců Slobodan Santrač vyslal na trávník poměrně ofenzivní sestavu, snažící se praktikovat systém 4-4-2. Naše útočná trojice ale podle očekávání vzala úvod do svých nohou. Už po sedmadvaceti vteřinách pálil nebezpečně Baroš, bohužel mu střela příliš nesedla a šla mimo. Češi se snažili vstřelit rychlou branku, jenže bez úspěchu. Galáskova přízemní rána skončila vedle a v ostatních případech zakročila makedonská obrana nebo český tým nezvládl finální fázi. Přesto mohl vedení zajistit už v 12. minutě Lokvenc. Barošovu přihrávku ale v malém vápně promáchl a následný centr Šmicera odvrátil Šumulikoski.

Makedonci se poprvé výrazněji osmělili ve 14. minutě. Lazarevski zakončil svůj průnik centrem do vápna. Míč se dostal k Popovovi, který přehodil Šmicera a přes Grygeru odcentroval na úplně volného Panděva. Největší hvězda hostí metr před Čechem nezaváhala a poslala svůj tým do senzačního vedení - 0:1. Radost Panděva byla převeliká, za svléknutý dres uviděl od španělského sudího Ibaněze žlutou kartu.

Překvapené Čechy se ještě snažili zaskočit Popov a po něm Petrov, střílející z hranice vápna, ale víc než jeden gól Makedoncům nebyl souzen. Snahu o vyrovnání zahájil Rosický, když z přímého kopu protáhl brankáře Madzovskiho. Stejný hráč vzápětí vyslal do sóla Lokvence, ale po neúspěšném zakončení navíc zazněla kvůli ofsajdu píšťalka rozhodčího. Vzápětí střílel z voleje Galásek a makedonský brankář se musel znovu hodně natahovat.

Po půlhodině hry se do hlavičkového souboje pustili Grygera s Popovem a oba vzápětí leželi na trávníku. Popov byl dokonce odnesen na nosítkách, oba borci však v zápase pokračovali. Vyrovnání bylo jen otázkou času. Teplické publikum neustále povzbuzovalo náš tým a na hráčích nebyla vidět nejmenší nervozita z aktuálního stavu. V 37. minutě Poborský nacentroval před branku, kde číhali Baroš i Koller, míč však před odkrytou bránou minuli.

Po odehrání zhruba čtyřiceti minut byl dvakrát v krátkém sledu faulován Koller. Poprvé dostal od Vasovského kolenem do břicha, po druhém ataku už se kopal přímý kop. Třicet metrů od brány načechral míč Tomáš Rosický a právě Jan Koller si na malém vápně našel ideální pozici k lehké teči hlavou - 1:1. Že přestávka už bude probíhat ve veselé náladě zajistila nastavená minuta v první půli. Tomáš Rosický chytře narazil Milanu Barošovi, který sice před gólmanem zavrávoral, ale dokázal vystřelit tak, že Madzovski míč jen nadzvedl - 2:1. Vše jistil Jan Koller, který míč do sítě dorazil. Chtěl sice gól nechat zapsat na Barošovo konto, ale v oficiálním zápise stojí jeho jméno.

Českému týmu hra na tři obránce příliš nesvědčila, Makedonie se totiž narozdíl od Andory snažila útočit. Proto do druhé půle nahradil Jan Polák Vratislava Lokvence a postavil se na místo Tomáše Galáska, který šel jistit situaci do nově čtyřčlenné obrany.

Jak první půle skončila, tak druhá začala - dvěma góly v rychlém sledu. Ve 49. minutě přišel asi nejkrásnější moment zápasu. Od Šmicera a Rosického doputoval míč k Barošovi, který předložil před prázdnou bránu Janu Kollerovi na zlatém podnosu další trefu - 3:1. O čtyři minuty později dokončil obr z Dortmundu hattrick. Osmý rohový kop v zápase rozehrál Rosický a míč přistál na hlavě Kollera, což mohlo znamenat jediné - 4:1. Tento gól nebyl významný jen pro Kollera, ale i pro celou reprezentaci, jelikož byl stým vstřeleným za kormidlování Karla Brücknera.

Naposledy zahrozili Makedonci Panděvem. Hráč Lazia Řím svým průnikem na Grygerovi vykoledoval faul a byl střídán. Následný přímý kop z ideální pozice namířil Krstev jen do zdi. Tým trenéra Brücknera je proslulý pilováním standardních situací, ukázkový signál předvedli Poborský s Barošem. Poborský přímý kop rozehrával a Makedonce přesvědčil, že chce míč předložit Rosickému. Jenže v tom se ze zdi odpoutal Baroš a Poborský přihrávku adresoval jemu, liverpoolský útočník však mířil těsně vedle.

Další velice povedená akce byla k vidění za pět minut. Po rychlém přechodu do útoku nahrával Poborský do vápna Polákovi, jehož srazil Krstev - jasná penalta. Stejně jako proti Andoře, i dnes si míč na značku pokutového kopu postavil Tomáš Rosický a opět nezaváhal. Madzovski sice správně zvolil stranu, ale Rosický mířil naprosto precizně - 5:1.

Pátá branka Makedonce úplně odrovnala. Rezignovali na jakékoli pokusy o zteč Čechovy branky a stáhli se v deseti lidech před vlastní pokutové území, navíc byl čím dál patrnější rozdíl ve fyzické kondici mezi oběma soupeři. Češi chtěli odměnit výborné fanoušky ještě alespoň jednou branku, proto se dál tlačili do útoku. Baroš hezky uvolnil Plašila, jemuž však nevyšla finální nahrávka.

V 78. minutě vystřídal Poborského Lukáš Zelenka, dočkal se tak reprezentační premiéry a na hřišti byl hodně vidět. Vzápětí odpustil Ibaněz hostům pokutový kop, protože Vasovksi Baroše zastavil jen díky zatažení za dres. Češi uzamkli svého soupeře na jeho polovině a fanouškům předváděli ťukes, odměnou jim byly časté mexické vlny obíhající celý stadión.

V závěru přišel kýžený bonbónek v podobě šesté branky. Zelenka našel u lajny volného Grygeru a obránce Ajaxu po zemi našel pohotově zakončujícího Baroše - 6:1. Naprosto stejná branková situace se málem zopakovala po minutě znovu, ale po Zelenkově pasu mířil Baroš vedle. Jako poslední zahrozil Plašil, když přízemním stříleným centrem hledal před bránou Kollera.

Makedonci sice družinu Karla Brücknera trochu zaskočili svým ofenzivním pojetím, ale kvalita na naší straně se nakonec naplno projevila. Český tým má z posledních dvou zápasů na kontě úctyhodných třináct vstřelených branek. Hlavní jsou však body a dvanáct bodů ze čtyř jarních zápasů znamená splnění dílčího cíle.

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (13)

Přidat komentář
HOST*Shevchenko

5:0 (Baroš,Koller,Rosicky,Polák,Plašil)

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*makaay

Tohle utkání možná nebude tak "jednoduché" jako proti Andoře, ale pokud se nám podaří dát rychle branku tak by to při troše štěstí 5:0 i skončit mohlo, ale moc pravděpodobné to není. Makedonci nejsou tak špatným soupeřem, přesto je vítězství povinností a my by jsme to měli dokázat

Reagovat
HOST*Shevchenko

poviná výhra je proti všem soupeřům )až na nizozemce) bude to stejné jako v Makedonii, ale ten gól musíme dát dřív. potom dáme další a poločas klidně skončit 3:0

Reagovat
HOST*Fanda

Vyhrajeme 4:0....

Reagovat
HOST*abdce

asi 2:1(0)

2.Panděv,44.Poborský,80.Polák

Reagovat
HOST*

Naši česi budou vyhrat alespon 60:0, jasné

Reagovat
HOST*

no tak to asi o fotbale nic nevis...makedonie je dooost dobrý tým...jak říkám-2:1 vyhrajeme..Panděv už mě vyšel

Reagovat
HOST*

no tak odešli fyzicky...no co každý se splete ...ale i tak s holandskem remíza...

Reagovat
HOST*Anonym

Kde teď probíhá hlavní diskuze?

Reagovat
smazaný uživatel

Super, jen škoda toho golu...

Reagovat
HOST*

koler hustí 4 goly

Reagovat
HOST*

zasranej goran pandev

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele