Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

play off o Euro - skupina B - semifinále
08.10.2020 20:45 CET
0 : 0
4:2 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Slováci slaví postup přes Iry (© AFP)

Slováci zvládli penaltový rozstřel s Irskem a mohou stále pomýšlet na EURO 2020

Od roku 2007 na sebe obě reprezentace narazily v pěti případech. A v posledních čtyřech se vždy urodil nerozhodný výsledek, přičemž ani pátý zápas nebyl v tomto ohledu žádnou výjimkou. Protože však musel vzejít z nynějšího duelu vítěz, rozhodovalo se až v penaltovém rozstřelu. A ten lépe zvládlo Slovensko, které na úkor Irska postoupilo do finále baráže.

Domácí dělali všechno proto, aby do sestavy mohli zařadit Stanislava Lobotku, který se nedávno dostal do karantény, a ačkoli údajně nebyl pozitivně testovaný na onemocnění COVID-19, z Neapole, kde jako hráč působí, do Bratislavy nakonec neodcestoval. A v den utkání byl nakažený koronavirem taktéž Milan Škriniar, jenž do hry též nemohl zasáhnout.

Hosté se účastnili posledních dvou evropských šampionátů, na třetí v pořadí měli možnost probojovat se přes play-off, jenže hned v úvodním kole jejich pouť skončila. Podobně jako jejich soupeř za celých devadesát minut ani jednou neskórovali, v prodloužení rovněž žádnou branku nezaznamenali a loterie jménem pokutové kopy potom dopadly v jejich neprospěch.

První poločas nenabídl mnoho gólových příležitostí. V podstatě až nějakým výraznějším způsobem zahrozilo Irsko ve 37. minutě, to když ze slušné pozice vypálil McClean po dlouhém pasu od Dohertyho, trefil ovšem jen stojícího stopera Valjenta. Na druhé straně v nastavení první půle vypálil Duda, nicméně ho vychytal jednoruč gólman Randolph.

Dudovi se podařilo zacílit ještě jednou těsně přes přestávkou, nicméně v krkolomné pozici minul kýžený a chtěný prostor mezi třemi tyčemi. Naopak v 51. minutě mohlo být pro Slováky zle, nešťastného vlastence si na své konto mohl připsat kapitán Hamšík, každopádně balón nasměroval přece do zámezí a ne do prostoru brány, kterou hájil brankář Rodák.

V 70. minutě chtěli zasadit rozhodující úder Irové, Stevens umně uvolnil střídajícího Browneho, jenže ten sám před Rodákem nezazářil v koncovce a nechal vyniknout jen slovenského muže v rukavicích. V 75. minutě hodlali zaúřadovat Slováci, Haraslín mohl být tím, kdo překoná Randolpha, avšak míč v cestě za brankovou čáru zastavil bránící Duffy.

V prodloužení se Haraslín ozval opětovně, neseřídil ovšem svoje mířidla správně, ve 105. minutě byl zase blízko vstřelené brance Browne, orazítkoval ale jenom tyčku. Musely tedy rozhodnout až penalty, a zatímco Slovensko mělo celkem čtyři úspěšné střelce, Irsku se neprosadili na závěr Browne a Doherty, přičemž druhý jmenovaný vystřelil do břevna.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Boha jeho škoda. Pri súčasnej sile nášho tímu by sme tých Írčanov vyprevadili domov s nádielkou 3:1 a ešte by boli aj radi... No čo už, keď je situácia taká aká je

Reagovat
smazaný uživatel

Pravidelne sledujem výkonnosť slovenských reprezentantov v ligách a dovolím si tu preto niečo poznamenať na margo nominácie na tento barážový zápas + zápasy LN.

To, že z nominácie vypadol Lobotka, ktorý je formy a nahradil ho z tureckej ligy pekne rozbehnutý Sabo vôbec nevadí, skôr naopak. Sabo síce nemá takú vycibrenú techniku ako Lobotka, keď je pravda vo forme, je to však bojovník a pracant a na rozdiel od Lobotku má aktuálne zápasovú prax. Lobotka bol v posledných repre zápasoch na ihrisku v podstate neviditeľný, to videl asi každý. Úplne nechápem nomináciu Vavra, ktorý ešte stále nie je 100 % zdravotne fit a je v len v procese rekonvalescencie. Načo je dobré nominovať hráča, ktorý nie je zdravotne v poriadku? Namiesto neho tam mal byť napríklad Niňaj z Eredivisie. Ďalej na RB ako alternatíva za Pekaríka Pauschek? Tento hráč má až takú výkonnosť, že by mal byť reprezentantom? Nevšimol som si... Boris Sekulič, ktorý hrá tiež pravého beka a nastupuje za Chicago Fire pravidelne v MLS nie je ani medzi náhradníkmi. Prečo? Ďalej Ďuriš. Nedáva góly už ani na Cypre, namiesto neho tam mohol byť napríklad Šafranko, ktorý sa v rumunskej lige momentálne javí byť v lepšej forme než Ďuriš a je aj podstatne mladší ako on. No a nakoniec ten Kuciak ako brankárska trojka... Už v repre 5-6 rokov nefiguroval, načo ho tam Hapal teraz v 35 rokoch znova povoláva? Pre reprezentáciu už je neperspektívny. Máme tam 23 ročného perspektívneho Jakubecha, ktorý v Kortrijku pravidelne chytáva v belgickej lige a v repre odchytal len polčas za nepodarený ligový výber v zápase s Ugandou. Nemohol Hapal Jakubecha postaviť do bránky napríklad v rámci LN proti Izraelu? Však Liga národov sú v podstate priateľské zápasy pod záštitou súťaže a presne takéto zápasy sú na to, aby sme si v repre otestovali mladých nádejných hráčov ako je práve Jakubech a nie hráčov na sklonku kariéry ako sú Ďuriš či Kuciak...

Reagovat
Vincent Vegan

At postoupi kdokoli, budu spokojeny

Reagovat
kolotoc_nefunguje

Tak Skriniar nenastupi, sance idu dole. Aj ked aj bez toho neboli velmi vysoke. Za mna optimistickych 35% na postup Slovenska

Reagovat
penepi

Ani Dúbravka, ani Lobotka, ani Hancko.

Reagovat
Modroočko

My ideme ako hrať bez útočníka?

Reagovat
smazaný uživatel

No, ten klasický hroťák nám zatiaľ chýba. Tento zatiaľ vyrovnaný match môže byť o jednom rozhodujúcom góle. Okolo 60. minúty očakávam nasadenie Boženíka a snáď nastúpia aj Mak či Haraslin.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele