Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina I, 5. kolo
06.09.2019 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Skotové sice vedli, ale výhru 2:1 slaví Rusko

Přestože je kvalifikace mistrovství Evropy teprve v polovině, situace ve skupině I se již jeví takřka rozhodnutá. Ke zdramatizování boje o postup totiž národní tým Skotska nutně potřeboval zvítězit na domácí půdě proti Rusku, a přestože se zásluhou McGinna ujal brzkého vedení, soupeřův následný tlak byl neúprosný. Ještě do přestávky srovnal Dzjuba a v druhé půli strhnul vedení na stranu Rusů vlastenec O’Donnella, čímž stanovil konečné skóre 1:2.

Místo srovnání bodového zisku obou zúčastněných je tak mezi nimi rázem šestibodová propast a Rusové tak spolu se suverénními Belgičany kráčejí za brzkým postupem. Nyní navíc Skoty čeká právě zápas s Belgií a poté výjezd do Ruska, což představuje ještě těžší podmínky než páteční duel v Hampden Parku. Druhou alternativou postupu na evropský šampionát pak ještě zbývá vyřazovací fáze Ligy národů.

Úvod zápasu přitom nasvědčoval zcela jinému průběhu utkání. Domácí s mohutnou podporou zaplněných tribun vlétli na soupeře po hlavě a již v desáté minutě se dočkali průlomu skóre. Zaváhání brankáře Gulhermeho, jemuž vypadl míč po Fraserově nebezpečném centru, beze zbytku využil John McGinn a vsítil svůj vůbec první gól v reprezentačním dresu.

Inkasovaný gól však hosty ani náznakem nerozhodil, ba naopak. Skotsko se čím dál více muselo pod neustálým nátlakem uchýlit ke hře bez míče před vlastní brankou a čelilo jedné šanci za druhou. Nejprve se zaskvěl brankář Marshall proti hlavičce Dzjuby a poté ze slibné pozice nepřesně vypálil Golovin, ale do třetice se již ruské útočné duo dokázalo prosadit. Golovinův náběh za obranu vyústil v nešťastnou teč kapitána Roberstona, kvůli níž se míč odrazil přímo k volnému Arťomovi Dzjubovi v pokutovém území a urostlý ruský forvard chladnokrevně srovnal na poločasových 1:1.

Ani po změně stran se na vývoji zápasu nic nezměnilo a Rusové byli nadále daleko agresivnějším a dominantnějším celkem. V 59. minutě se hostům povedla obzvláště hezká kombinace, když nejprve Ionov obral o míč Frasera na polovině hřiště, perfektní přihrávkou našel Golovina, a nabíhající Jurij Žirkov na zadní tyči vyvinul dostatečný tlak na bránícího O’Donnella, že si skotský bek srazil míč do vlastní sítě.

Rozdíl ve skóre mohl být dokonce ještě vyšší nebýt několika kvalitních zákroků Marshalla a také dobře postavené brankové konstrukce. Tu totiž s Marshallovým přispěním trefil jak Mario Fernandes, tak po teči McTominaye střídající Ozdojev. Rusko tak na skotské půdě potvrdilo roli favorita a odváží si cennou výhru 2:1, díky níž míří za postupem s pětibodovým náskokem před třetím Kazachstánem, zatímco Skotsko prožívá další neúspěšnou kvalifikaci a po finálním hvizdu si vyslechlo i hlasitou nepříznivou reakci diváků.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
Pharrell

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele