Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina F, 5. kolo
05.09.2019 20:45 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Španělé se v Rumunsku zapotili, výhry se ale nakonec dočkali

Také po pátém zápase v kvalifikaci zůstávají Španělé neporaženi a neohroženě směřují za postupem na Euro, byť v Bukurešti měli namále. Zatímco první hodina hry patřila jednoznačně hostům a domácí Rumuni mohli i přes nepříznivý výsledek několikrát děkovat svému brankáři Tătăruşanovi, ve druhé půli Tricolorii přiložili pod kotel a nebyli daleko od bodu. Nakonec však favoritovi podlehli a zůstávají ve skupině F na čtvrtém místě.

Skóre utkání se mohlo měnit již ve druhé minutě. Hrubku domácí obrany ale po kolmici od Jesúse Navase nepotrestal Paco Alcácer, jehož vychytal brankář Tătăruşanu. Další tutovku měl Alcácer o čtyři minuty později, opět si však nepřišel na vynikajícího Tătăruşana. Rumuni se poprvé v útoku ukázali až v desáté minutě. Z dálky to zkusil stoper a kapitán v jedné osobě, Vlad Chiricheş. ovšem mířil pouze vysoko nad břevno.

Tricolorii nadále držel výborný Tătăruşanu. Gólman francouzského Olympique Lyon se znovu zaskvěl ve dvanácté minutě, kdy po rohovém kopu Ruize vytěsnil hlavičku Ramose. O dvě minuty později vedl útočnou akci Španělů Navas, po jehož centru pálil Jordi Alba z voleje a také on našel připraveného Tătăruşana. V sedmnácté minutě na sebe na druhé straně chtěl upozornit záložník pražské Slavie Nicolae Stanciu, jenže z přímého kopu přestřelil.

Rumunsku se na chvíli povedlo otupit tlak La Roji a ve dvacáté minutě se k zakončení hlavou dostal Puşcaş, ani jemu se však nepovedlo nalézt prostor mezi třemi tyčemi. Ve 27. minutě ale přišla pro domácí tvrdá rána. Deac ve vlastním pokutovém území fauloval Ceballose a rozhodčí Aytekin nařídil pokutový kop pro hosty. Zahrání penalty se chopil Ramos, jenž poslal Tătăruşana na opačnou stranu a suverénně poslal Španěly do zaslouženého vedení.

La Roja se ještě do přestávky snažila zvýšit náskok. Po akci Saúla a Alcácera střílel ve 35. minutě z voleje Rodrigo, jenže famózní Tătăruşanu se opět vyznamenal. Za další dvě minuty se opakoval souboj Tătăruşana s Alcácerem a znovu byl úspěšnější domácí gólman. Rumunsku se tak do odchodu do kabin povedlo udržet jednobrankovou ztrátu.

Z druhé půle však neuběhly ani dvě minuty a Španělé již vedli o dva góly. Přesného zásahu se konečně dočkal Alcácer, který zužitkoval přesné přihrávky od Alby a zakončil v podstatě do odkryté brány. Další zajímavou střelu v podání hostů vyslal v 53. minutě Jesús Navas, Tătăruşana ale tentokrát nezaměstnal. Podobně si jen o minutu později počínal Fabián Ruiz.

V 59. minutě se ale domácím povedlo zničehonic snížit. Centr Benzara vrátil před bránu Puşcaş, kde brankáře Kepu překonal střídající Andone. Rumuni najednou vycítili šanci a začali se tlačit dopředu. V 66. minutě se k hlavičce po rohovém kopu dostal Puşcaş, avšak netrefil Kepovu svatyni. Za další tři minuty si na balón po delší době sáhl Tătăruşanu, jenž lapil technický pokus Busquetse.

Ráz utkání se po přestávce dost změnil a v 79. minutě zadělali aktéři zápasu na pořádně dramatickou koncovku. Unikajícího Puşcaşe zastavil nedovoleně Diego Llorente, a jelikož překazil gólovou šanci uviděl od Aytekina rovnou červenou kartu. La Roja tak dohrávala duel pouze v deseti. Ve druhé minutě nastaveného času měl obrovskou šanci na vyrovnání Puşcaş, jeho hlavičku ale bravurně vyrazil Kepa a následná dorážka Grigoreho skončila nad břevnem. Tři body tak přece jen udrželi hosté.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pharrell

0:2

Reagovat
John Obi Mikel

1:4

Reagovat
smazaný uživatel

2:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele