Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina B, 9. kolo
14.11.2019 20:45 CET
6 : 0
(2:0)

Reportáž

Portugalsko s přispěním Ronalda rozdrtilo Litvu šesti góly

Portugalci neměli s Litvou žádné slitování a na vlastní půdě ji rozstříleli. Velkým dílem se pod šesti gólovou nadílku podepsal legendární šutér Cristiano Ronaldo, kterému se povedl hattrick.

Portugalci byli na domácí půdě jasným favoritem a Litva mohla jenom překvapit. Přesto domácí nehodlali podcenit situaci a nasadili do hry esa jako Bruno Fernandes, Rubén Días, Bernardo Silva nebo samozřejmě nebezpečí číslo jedna pro hostující obranu, Cristiano Ronaldo. Brankář Šetkus asi tušil, že právě od něj bude nejčastěji testován.

A měl pravdu, Portugalci se neohroženě pouštěli do rychlých kombinací, čímž dělali celé litevské obraně velké potíže. Bernardo Silva z křídla hrozil centrem, na který však Cristiano Ronaldo nakonec nedosáhl. Čekání na první branku však přesto nebylo moc dlouhé. Už v 7. minutě byl Cristiano Ronaldo jasně a nešetrně faulován ve vápně, za což sudí pískal penaltu.

K ní se postavila právě hvězda turínského Juventusu a přesně mířenou ranou propálila brankáře Šetkuse, který neměl nárok zasáhnout. A s hosty bylo velmi brzy ještě mnohem hůř.

Obrana Litvy nestíhala kreativní a rychlé hráče Portugalců pokrývat tak, jak by měla, za což byla brzy potrestána. Rui si všiml nabíhajícího spoluhráče a načechral vynikající centr přesně na hlavu Paciêncii, jehož hlavičkový pokus dokázal hostující brankář Šetkus reflexivně vyrazit.

Jeho obránci se ale moc nevytáhli. Jakékoli snahy brankáře Šetkuse pokazila špatná nahrávka, kterou ukořistil Gonçalo Paciência. Ten ihned posunul míč na nabíhajícího Cristiana Ronalda, kterého nikdo neobsadil. Portugalská ikona pak technickým pokusem uklidila míč k tyči a Portugalci vedli o dvě branky. A po třiceti minutách mohlo být ještě hůř. Ronaldovi se povedlo hrudníkem sklepnout na velice dobře postaveného Paciênciu, který se do míče opřel pravou nohou. Mířil ale jen nad bránu.

Portugalci si byli dobře vědomi své kvalitativní převahy a velmi brzy ji projevilo na výsledkové tabuli. Záložník Bruno Fernandes našel perfektně v tandemu nabíhajícího Pizziho, jehož přesná rána navýšila skóre na 3:0.

Čtvrtý zásah na sebe nenechal dlouho čekat a v 56. minutě už to s Litvou vypadalo na debakl. Velký kus práce odvedl Bernardo Silva, který si na kraji pohrál s míčem i soupeřem a naservíroval míč před bránu. Šetkus smolně vyrazil jen před sebe, takže dobíhající hrot Gonçalo Paciência už měl snadnou pozici.

V těchto chvílích už obránci Litvy jasně rezignovali na svou práci a příval gólů neustával. Pátou měl na svědomí Bernardo Silva, kterého perfektně našel Pereira. Křídelník Manchesteru City jen o minutu později nesobecky předložil míč Cristianovi Ronaldovi, jehož tvrdá rána zapadla k tyči a na světě byl hattrick portugalského krále. V samém závěru se do tutové šance dostal Bruma, který pálil pouze doprostřed branky.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
veikko

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

3-0

Reagovat
Elmas

4:0

Reagovat
valloire

portugalský Král

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele