Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina G, 10. kolo
19.11.2019 20:45 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Poláci těsně porazili Slovince a uchovali si první místo

Polsko sehrálo se Slovinskem parádní zápas, který si svou dramatičnost uchoval až do samého konce. Poláci doma ve Varšavě velmi brzy vedli zásluhou Szymańského, ale ještě deset minut před koncem se hrálo nerozhodně 2:2. Závěr vyšel lépe Polákům hrajícím v přesilovce a Goralského trefa jim zajistila tři body.

Ve Varšavě se především slavilo a vzpomínalo, protože dnes se s reprezentačním dresem loučila velká osobnost polské kopané, zkušený bek Łukasz Piszczek. Veterán samozřejmě nemohl v základní sestavě chybět, třebaže odehrál pouze spíše symbolický první poločas. Slovinci na utkání s Polskem vzpomínali velmi dobře, protože naposledy je v Lublani porazili a uchovali si čisté konto. Dnes se však hrálo zcela podle polských not.

Už ve třetí minutě Jan Oblak vyboxoval centr z rohového kopu pouze před sebe a Sebastian Szymański z voleje napálil míč zpátky tam, kde ho Poláci viděli moc rádi. Přesto se už v sedmé minutě jejich radost trochu vytratila. Musel totiž střídat stoper Kamil Glik, který se v souboji s Janem Oblakem zranil. A jeho absence Poláky hodně mrzela, neboť už ve 14. minutě Slovinci srovnali. Josip Iličić si elegantně zpracoval centr do vápna, obhodil protihráče a nahrál Timu Matavžovi - 1:1.

Delší dobu se nic nedělo, až deset minut před koncem první půle se po centru od rohu opřel do míče vyskakující Robert Lewandowski a prakticky sám před Oblakem mířil jen do slovinské opory! V nastaveném čase pak naposledy střídal Piszczek, který dnes ukončil reprezentační kariéru. Tleskali mu i protihráči.

Z druhého poločasu bylo ukrojeno devět minut, když si po akci Tomasze Kędziory zpracoval míč Robert Lewandowski, který se protáhl kolem dvou protihráčů a sebejistě pokračoval do vápna. Kolem stínujících obránců došel až k bráně a přízemní střelou na zadní tyč překvapil brankáře Oblaka. Poláci mohli v krátkém časovém rozmezí přidat další dvě branky, obě z dílny záložníka Piotra Zielińského, jenže poprvé jej zastavil Oblak a podruhé tyč.

A jen minutu poté se radovalo Slovinsko. Situaci u první branky zrežíroval v obráceném gardu Tim Matavž, který našel Josipa Iličiće. Ten v Atalantě zraje jako víno a nekompromisní bombou z levé strany šestnáctky napálil míč pod břevno - 2:2.

To byla pro Poláky náročná situace, z níž se chtěli dostat. Po delším tlaku se jim to povedlo v 81. minutě, když se po hlavičce Kamila Grosickiho prosadil hlavou pozorný a dostatečně důrazný Jacek Goralski! Slovinci se na odpor už nezmohli a z velké části to bylo i proto, že se v 86. minutě hloupě nechal vyloučit Jasmin Kurtić. Ten dostal velmi brzy první žlutou kartu a v závěru zápasu až sadisticky šlápl na střelce rozhodující branky.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele