Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

play off o Euro - skupina A - semifinále
08.10.2020 20:45 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Islandská radost (© AFP)

Islanďany do finále posunul navrátilec Sigurdsson

Kdepak, v září to nebylo ono, ale to taky Erik Hamrén neměl po ruce islandský talisman Gylfiho Sigurdssona. To včera to již byla jinačí písnička; záložník Evertonu se prosadil dvakrát do 35. minuty a Rumuni již po zbytek utkání našli pouze jednu odpověď. Islanďané tak činí důležitý krok ke třetímu mezinárodnímu turnaji v řadě. V cestě jim stojí už jen Maďarsko...

V Reykjavíku odstartovali lépe hosté, kteří si hned z prvního svého útoku vytvořili více palebných pozic. Jako první se však mezi střelce zapsal Islanďan - a kdo jiný než kouzelník Gylfi Sigurdsson, jenž sice přebíral míč od Gudmundssona - další hvězdy, která pro respekt z koronaviru vynechala zářijovou repre pauzu - zády k bráně, ale jenom malá škvírka mu stačila k pohotovému manévru a přízemnímu zakončení k tyči. 16. minuta - 1:0.

Sigurdsson byl zkraje klíčového duelu očividně při chuti a brzy zkoušel štěstí i svou levačkou, kterou vyprodukoval nepříjemně skákavou ránu. Na Tatarusanua si však opět přišel až o něco později, jen pár minut poté, co byl jeho skórující spoluhráč Finnbogason usvědčen VAR z postavení mimo hru. Byl to právě Finnbogason, kdo se v 35. minutě změnil v nahrávače a po krásném zpracování Sigurdssona hrudníkem přihlížel jeho utěšené ráně ke vzdálenější tyči.

To byla Sigurdssonova 24. reprezentační branka, která ho staví na druhé místo těsně za vedoucí duo Kolbeinn Sigthórsson - Eidur Gudjohnsen (26).

Islanďané v tu ránu ještě samozřejmě neměli vyhráno. Rumunský trenér Radoi o poločase reagoval vysvlečením třech svěžích borců, kteří měli pomoci hostům využít známé islandské slabiny - polevené koncentrace v druhém dějství. Z posledních 28 gólů, které ostrované inkasovali, rovnou dvaadvacet pocházelo z druhých poločasů.

Teď už 23 z posledních 29. A 10 z posledních 12 vstřelených rumunských gólů nyní taky přišlo až po změně stran. Byť zde se tedy jednalo o penaltu, zaviněnou Ragnarem Sigurdssonem a potvrzenou VAR, kterou chladnokrevně proměnila pro změnu rumunská desítka, Alexandru Maxim. Ten je talismanem své země - nikdy předtím nezavěsil v zápase, které nakonec Rumunsko prohrálo.

Rumunům však toto snížení tentokrát nebylo příliš platné. Další šance spíše nepřicházely a příchod Keserua - autora šesti gólů v kvalifikaci na Euro - se nejspíš uskutečnil až příliš pozdě, 10 minut před koncem. Poté to už akorát jednou nepřesně pálil Manea, jinak ani ťuk. Rumuni šanci poměřit síly s exkluzivní společností Portugalska, Francie a Německa v létě nedostanou.

Autor: Tomáš Daníček / uefa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele