Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina J, 8. kolo
15.10.2019 18:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Finsko se oklepalo z debaklu a po výhře nad Arménii sahá po postupu

Finsko nejlepším možným způsobem odpovědělo na debakl z Bosny a Hercegoviny a po výhře 3:0 nad Arménii je zase o něco blíž senzačnímu postupu na Euro. Ve skupině J si "Výři" upevnili druhé místo a na Bosnu i úterního soupeře ze Zakavkazska mají náskok pěti bodů. Bosňané však mají oproti seveřanům ještě jeden zápas k dobru. Postupové sny Arménie zase pravděpodobně vzali definitivně za své.

Na bosenskou facku zareagoval trenér Suomi Kanerva hned čtyřmi změnami v sestavě. Väisänen na postu stopera nahradil Arajuuriho, v záloze se místo Sparva, Tuominena a Soiriho objevili Lappalainen, Kauko a Jensen. Na druhé straně barikády se základní jedenáctka změnila na jednom jediném postu v záloze, když namísto Pizzelliho dostal prostor ukázat své umění Grigorjan.

Hosté domácí málem nemile zaskočili hned po dvou minutách, Ghazarjanova standardní situace totiž nebezpečně proletěla pokutovým územím Finů. Krátce poté to Ghazarjan zkusil přímo, avšak svatyni soupeře netrefil. V osmé minutě poprvé zahrozili také "Výři". Uronen táhl přečíslení po levé straně, odkud hledal před bránou Pukkiho. Hlavní hvězda Suomi ale na šikovnou pobídku těsně nedosáhla. Tři minuty poté zase hlavičkoval Kauko po rohovém kopu nepřesně.

Finové postupně převzali iniciativu, ovšem ve 21. minutě zapomněli na zadní vrátka, což se jim málem krutě vymstilo. Karapeťanovi se však přihrávka na spoluhráče nevyvedla podle představ. Za další tři minuty už musel brankář domácích Hrádecký zasahovat proti dobře mířené ráně Hovsepjana. Po půlhodině se už Finsko probralo a otevřelo střelecký účet. Gólman Arménie Ajrapeťan vyboxoval rohový kop jen před sebe, kde míč do poloodkryté brány uklidil Jensen.

Finové se po vstřelené brance chytli. Ve 33. minutě protáhl Ajrapeťana Lod a po následném rohovém kopu se strážce hostující svatyně musel vyznamenat proti hlavičce Väisänena. Ve 41. minutě to zkoušel Pukki, ale cíl netrefil.

Po vlažnějším úvodu druhé půle přidali Finové druhý gól po hodině hry. Střídající Pohjanpalo vyslal do úniku Pukkiho, jenž přehodil Ajraéťana a radoval se z druhé branky v síti Arménie. Znovu bylo před bránou hostí živo v 69. minutě, kdy Lod ze strany hledal spoluhráče v šestnáctce, scházela však větší přesnost. Ojedinělý pokus na Hrádeckého vyslal v 74. minutě Adamjan, ale brankář německého Leverkusenu byl pozorný.

Domácí nadále usilovali o třetí gól. V 77. minutě z přímého kopu zkoušel chytře Toivio, ovšem Ajrapeťan byl tentokrát pozorný. O tři minuty později se nepřesným střeleckým pokusem na druhé straně hřiště prezentoval Özbiliz. V 88. minutě Finové definitivně rozhodli o osudu utkání. Za obranu hostů se opět dostal Pukki, kterého tentokrát oslovil Schüller. Kanonýr Norwiche zvolil téměř identické zakončení jako při svém prvním úspěšném zásahu a uzavřel stav na končených 3:0 pro spokojené Finy.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele