Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina E, 9. kolo
16.11.2019 20:45 CET
3 : 1
(0:1)

Reportáž

Chorvatsko skolilo Slovensko a postoupilo na šampionát

Chorvatsko nemělo klíčový souboj se Slovenskem rozehraný dobře, dokázalo však otočit po přestávce nepříznivý stav, uzmulo vítězství a zajistilo si s definitivou účast na hlavním turnaji. Hosté stále mohou na EURO 2020 postoupit přímo, situaci ale nemají ve svých rukou. Musejí bezpodmínečně porazit Ázerbájdžán a doufat, že Wales remizuje s Maďarskem.

Domácím, kterým k uzmutí první příčky stačilo uhrát i bod, se museli obejít bez několika hráčů. Ivan Rakitič si přivodil zranění achilovky, disciplinární tresty postihly také zkušené obránce Domagoje Vidu a Dejana Lovrena, mimo hru byli i Matej Mitrovič, Andrej Kramarič nebo Marko Pjaca. I v okleštěné sestavě však nakonec duel se Slováky zvládli.

Svěřenci trenéra Pavla Hapala odehráli slušně první půli. Ujali se zásluhou Róberta Boženíka vedení, které udrželi až do konce, jenže ve druhém dějství jeho soupeř přitlačil na pilu. Nikola Vlašič vyrovnal, o chvilku později skóroval Bruno Petkovič, pak následovala červená karta pro slovenského záložníka Róberta Maka, jehož vyloučení ještě potrestal Ivan Perišič.

Ačkoli v úvodních pasážích zápasu byli o něco aktivnější Chorvaté, své odměny se, na rozdíl od svého protivníka, nedočkali. Nejprve se snažil o změnu bezbrankového skóre Modrič, jenže se svým zakončením neuspěl, poté pálil Petkovič, avšak ani on neuspěl. K hlavičce se pak propracoval Čaleta-Car, nicméně hostujícího gólmana Dúbravku nepřekonal.

Slovensko se začalo poprvé výrazněji osmělovat až po půlhodině hry. Ve 30. minutě se mu ještě nepodařilo prosadit se po úniku z pravého křídla zásluhou Pekaríka, nicméně o dvě minuty později se již radovalo ze vstřeleného gólu. Lobotka svou přihrávkou našel ve slušné pozici Boženíka, který lehkou tečí dopravil míč za domácího brankáře Livakoviče.

Mužstvo kouče Zlatka Daliče na špatnou situaci parádně zareagovalo. V 56. minutě Perič vybojoval balón ve skluzu pro Vlašiče, ten si seběhl až těsně za pokutové území a odtud zamířil na bližší tyčku. V 60. minutě se do sítě trefil taktéž důrazný Petkovič, který svou hlavičku po centru z rohového čtvrtkruhu od Modriče usměrnil rovněž přesně.

Možná že definitivní zlom v utkání nastal o šest minut později, to když Mak zbytečně zatahal za dres pronikajícího Brekala, uviděl za svůj přestupek žlutou kartu, a protože už jednou napomínán byl, musel se předčasně poroučet ze hřiště. Vítězství pak Chorvatům ještě pojistil Perišič po akci Barišiče, který nasměroval svou dělovku nechytatelně za Dúbravku.

Autor: Patrik Sandev / sport.aktuality.sk

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nech sa pozerám na našu nomináciu sprava či zľava a skúšam rôzne variácie zostavy, nevidím tam možnosť, ako by sme v tejto fáze kvalifikácie Chorvátov pri ich súčasnej forme u nich doma porazili... nepôjde to, prehráme

Reagovat
oli9

ale chorvatům chybí půlka kádru

Reagovat
smazaný uživatel

Ak to chceme mať vo svojich rukách musíme vyhrať , ale ktorí hráči by mali v Chorvátsku vyhrať?

Polovica z našich vo svojich kluboch nehrá (Pekarík,Vavro,Hancko,Mak,Rusnák už mesiac bez futbalu). Za mňa zostava:

Dúbravka - Pekarík,Škriniar,Valjent,Šatka-Haraslín,Lobotka,Hamšík,Kucka,Bero-Boženík

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Šatka na LB je riešenie?

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu , ale niekoho iného tam treba dať Hancko je slabý

Reagovat
smazaný uživatel

Ešte pred pár mesiacmi by som to nebol povedal, ale Šatka je momentálne na RB asi najlepšia voľba. Pekarík býval na tomto poste spoľahlivý a jasná voľba číslo jeden, no zranenia a herné výpadky z ostatných dvoch sezón sa na jeho výkonnosti podpísali viac než som si myslel + chalanisko nemladne. Začína robiť dosť chýb a stratil aj svoju najväčšiu hernú devízu a síce rýchlosť a behavosť. Experiment s Valjentom ako RB sa nám vypomstil pri domácej prehre 0:4 s Chorvátskom, kde tento stopér na pravej strany obrany v konfrontácii s chorvátskymi hráčmi vyhorel ako kus hajzlového papiera. Takže momentálne ja na pravej strane obrany asi najspoľahlivejšou voľbou spomínaný Šatka, čo vzhľadom k tomu, že je to primárne tiež stopér vôbec nie je výhra.

Reagovat
Elmas

3:2

Reagovat
oli9

3:1

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Hapal

Reagovat
RKBoy

Vavro výkon z okresnej ligy , už 3 golovky Chorvátov išli cez neho.

Reagovat
eden_h

Vavro je totalne v lese, netusim preco tam nepostavi Valjenta ktory pravidelne mastupuje v LA Lige

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RKBoy

prečo sa vlastne Bénes nedostáva ani na lavičku? čo proti nemu Hapal má? či je zranený? niesme v pozícii aby sme si mohli dovolit ignorovat takto mladého a talentovaného hráča , pravidelne hrajúceho v Nemecku v poprednom klube ktorý momentálne okupuje v lige 1. miesto.

Reagovat
eden_h

Benes je zraneny

Reagovat
smazaný uživatel

Vavro je Skrtel po obrne. Za koho hraje? Jinak fandim, jeste jednoho z brejku a jsou v prdeli..

Reagovat
naheCZ

Hamšík skvěle koplá standartka

Reagovat
smazaný uživatel

No ten Vavro to je prisernost dnes...

Reagovat
Greny

ten Mák je dement ? to neni poprve co to udelal ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Taky ho mam zafixovanyho jako curaka co domrdal zapas pul hodiny pred koncem redkou.. ale ten zapas konkretne si nevybavuju

Reagovat
Greny

ve Skotsku dostal redku ve 30. a pak si dal Skrtel vlastnaka :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eden_h

Ok Robko vybavil

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Nazdar Pavle.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Hapal je jinak ale celkem curak no.. nechapu proc na Makovi celou kvalifikaci stavel jako jednim z nejdulezitejsich hracu.. Stridani velky spatny. Vavro hruza. To jak mc to Mak dojebal dneska i ve Skotsku se podcenuje, remiza se uhrat jeste dala, takhle bylo uz 35minut zbytecnych

Reagovat
ignor24

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež nechápem prečo celú kvaldu preferoval Maka, ktorý tento rok vôbec nemá formu. Alternatívou na LW v repre sú Haraslín prípadne Stoch. Keď sa Makovi nedarilo, bolo treba urobiť nejaké obmeny a napríklad sa inšpirovať prípravným zápasom s Paraguajom. Bénes sa teraz síce zranil, no v repre už mal byť dávnejšie v základe namiesto nevýrazného Hamšíka a viac priestoru sa pýtalo dať aj Berovi. Práve títo dvaja hráči po príchode na ihrisko otočili spomínaný prípravný zápas s Paraguajom a pozitívne zmenili obraz našej hry.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak se mi teda nelibi ani Rusnak, videl jsem jen tri zapasy, ale prijde mi ze to hraje jakoby mu bylo petatricet a mel dva zlaty mice.. vypada to efektne, ale vubec neni efektivni a prinosnej dopredu.. a do obrany uz ani nemluvim..

Reagovat
smazaný uživatel

Moja reč. Hoci sa mi Rusnák herne páči, v tejto kvalifikácii okrem prvého domáceho zápasu s Maďarskom na pravom krídle prakticky nič nevymyslel. V kvalde nám nefungovali obe krídla a prakticky neviditeľný Hamšík ich zo zálohy tiež moc nepodporil. Po skončení tohto kvalifikačného cyklu bude potrebné nutne urobiť určité hráčske obmeny. Vidím to tak na tri - štyri zmeny...

Reagovat
smazaný uživatel

Písal som to už pred zápasom a presne sa ukázalo kde sú naše najväčšie slabiny. V predošlej kvalifikácii sme aspoň výborne bránili , ale ukázalo sa že hráči ako Škrtel a Ďurica sa nedajú len tak ľahko nahradiť. Kritici čo im vyčítali vlastné góly sa môžu teraz kochať úbohou hrou Vavra.

Ďalej ospevovaný Hancko nie je schopný prihrať na 5 metrov a o konci asi bude musieť porozmýšľať Pekarík. V zálohe už dávno neťahajú Mak a Rusnák. Pozitívom sú stále lepšie výkony Boženíka, výborný Dúbravka a aj stred zálohy hral vcelku dobre až na tú chybu pred prvým gólom , ale tú mohol napraviť slabučký Vavro. Hapal stavia stále dookola tých istých a popri tom na lavičke má šikovných futbalistov.

Reagovat
smazaný uživatel

Zostava: Dúbravka- Pekarík(kvôli útočeniu) , Valjent, Škriniar, Hancko(nikto iný na ľavú stranu tam nie je) - Haraslín, Lobotka, Hamšík, Kucka, Bero, Boženík

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele