26. kolo
04.03.2023 21:00 CET
4 : 2
(2:2)

Reportáž

Kylian Mbappé (© AFP)

Mbappé nejlepším střelcem v historii PSG! Jeho trefa pojistila výhru nad Nantes

Že PSG po vítězném střetnutí s Nantes navýšilo svůj náskok na čele tabulky Ligue 1 už na jedenáct bodů, je bezpochyby chvályhodným počinem. Daleko více se ovšem po něm bude mluvit o přesném zásahu Kyliana Mbappého. Ten totiž přisoudil francouzskému mistrovi a vicemistrovi světa ocenění nejlepšího kanonýra v klubové historii. Zapsal už 201 branek.

Domácí neměli tohle utkání vyloženě pod svou kontrolou. V jeho prvních dvou třetinách byl stav nerozhodný, až do nastavení druhé půle byl rozdíl mezi oběma týmy jen nejtěsnější. Jenomže pak utnul definitivně všechny spekulace Mbappé, který nadobro zlomil odpor soupeře. Do vápna mu zprava naservíroval přihrávku Pembélé, tam se Mbappé zbavil bránícího Castelletta, otočil se kolem něj čelem k brankáři Lafontovi, jehož z blízkosti hravě překonal.

Takových gólů dal Mbappé ve své kariéře pochopitelně nespočet. Jenže tenhle byl jeden z těch nejvýznamnějších vůbec. Když mezi lety 2013 až 2020 válel za Les Parisiens uruguayský forvard Edinson Cavani, stihl zaznamenat rovných 200 branek.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Paříže ho každopádně během zhruba pěti a půl let od doby, co do Paříže přestoupil z Monaca, již překonal. 137 gólů vsítil v Ligue 1, 27 v Coupe de France, 2 v Coupe de la Ligue, 34 v evropských pohárech, 1 pak v Trophée des Champions. Možná by ovšem úctyhodný počin vyměnil za pár dnů v odvetě Ligy mistrů proti Bayernu. Dvojzápas osmifinále nemá PSG rozehraný dobře, Mbappého produktivita by byla jistě třeba k úspěchu.

PSG vstoupilo do zápasu moc dobře a už po sedmnácti minutách hry se ujalo hned dvoubrankového vedení. Nejprve Nuno Mendes z levé strany procedil přihrávku přes bránícího Centonzeho, od něhož se míč odrazil do vzduchu, na Messiho, který pak u bližší tyčky zacílil za Lafonta. O pár chvil později sice už Lafont lapil střelu Nuna Mendese, jenže míč pouze vyrazil, a zmatkující obránce Hadjam ve snaze zastavit dorážejícího Mukieleho zamířil do vlastní sítě.

Domácí se nicméně jako by nechali uchlácholit pohotovým náskokem a Kanárci možného podcenění situace ze strany soupeře využili. A začali úřadovat natolik, až vyrovnali. Ve 31. minutě Blas nachytal na švestkách gólmana Donnarummu, který neměl pohlídanou bližší tyč, a z úhlu ho chytře propálil.

A ve 38. minutě Nantes využilo rohový kop, který zahrával Mollet, pas od první tyčky prodloužil k té druhé Ganago, a dorážející Castelletto s Palloisem dotlačili balón do brány. Nakonec se ale ukázalo, že právě Ganagova hlavička byla už tou, která pomohla dostat merunu za brankovou čáru, a tak byl za autora trefy označen právě on.

Nakonec však PSG přece urvalo ve druhé půli tři body ve svůj prospěch. Před historickým gólem Mbappého zařídil rozhodující gól domácích Danilo Pereira, který hlavou zamířil do potřebných míst poté, co ho v 60. minutě oslovil právě Mbappé.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, skysports.com, lequipe.fr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele