25. kolo
19.02.2022 21:00 CET
3 : 1
(3:0)

Reportáž

Radost hráčů Nantes (© AFP)

Famózní Lafont vychytal Nantes senzační výhru nad PSG

Alban Lafont, stále teprve třiadvacetiletý brankář, předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů v kariéře. Psychicky doslova ničil favorizované PSG, které utrpělo v Ligue 1 teprve svou druhou porážku v sezóně. Stejně jako v Lize mistrů v klání s Realem Madrid žehralo na horší koncovku, opět například neproměnilo penaltu, a z půdy Nantes tedy odcházelo zklamané.

Uběhly jen zhruba čtyři minuty od úvodního hvizdu rozhodčího Lesageho a Nantes se ujalo vedení. Kolo Muani posunul míč k levé lajně na Simona, ten ho po pár vteřinách vrátil zpět svému spoluhráči, jehož nedůrazně hlídal stoper Marquinhos, a následná střela z blízkosti propadla mezi nohama brankáře Navase. Hned v 8. minutě mohl vyrovnat Messi, jenže proti němu vytasil jeden z prvních parádních a hlavně zdárných zákroků domácí gólman Lafont.

Naopak v 16. minutě na druhé straně Kanárci přidali na své konto svůj druhý přesný zásah. Bukari nakrátko přiťukl balón Merlinovi, který svou levačkou zamířil ukázkově do šibenice. Na opravdu umnou dělovku se snažilo PSG reagovat, v 19. minutě Mbappé nevyzrál z pozice, v jaké v podstatě skóroval nedávno v duelu s Realem Madrid, na Lafonta, ve 26. minutě se vůči němu neprosadil Gueye, jehož pobídl Messi, a ve 28. minutě ho nepřekonal v tutovce ani Neymar.

Závěr prvního dějství pak s sebou přinesl dva důležité okamžiky. Mbappé se chýlil upalovat směrem na bránu, zezadu ho těsně před vápnem fauloval stoper Appiah a Lesage mu ukázal červenou kartu. Nicméně do hry vstoupil VAR, hlavní arbitr po shlédnutí videa změnil názor a za zastavení slibně se rozvíjející akce, ne za zmaření zjevné brankové možnosti, jak rozhodl původně, udělil zřejmě správně žlutou kartu. Početní výhody se tak hosté prostě nedočkali.

Lesage měl v nastavení první půle plné ruce práce také pří situaci, kdy hlavičkující Castelletto v šestnáctce soupeře trefil ruku bránícího Wijnalduma. Jeho kolegové u videa byli pozorní, poradili mu, aby se jal záležitost kontrolovat, a nařídil pokutový kop, jenž bez obtíží proměnil Blas. Les Parisiens se ve druhém poločase snažili o zvrat v tomto utkání, ovšem marně. Došlo pouze ke snížení stavu, a to krátce po změně stran. Nantes zkrátka o pohotový náskok nepřišlo.

Ve 47. minutě se osvědčila spolupráce tria přezdívaného MNM, Mbappé oslovil Messiho, ten přesnou přihrávkou vyhledal Neymara, který poté z vápna zacílil na bližší tyč. A v 59. minutě měl znovu velkou možnost skórovat, Mbappého totiž v pokutovém území podrážel Appiah a Lesage nařizoval další penaltu, avšak z ní Brazilec neuspěl. Lafont se nenechal zviklat, až do poslední chvíle počkal, kam bude pokus směřovat, a definitivně zdeptal nejen Neymara, ale vlastně celý výběr PSG. Ten se už na nějaký nápor nezmohl a fakticky se smiřoval s prohrou.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, lequipe.fr

Komentáře (1)

Přidat komentář
Pharrell

0:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele