Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 2, 3. kolo
09.06.2022 20:45 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Bernardo Silva a Joao Cancelo (© AFP)

První česká prohra přišla v Lisabonu. Portugalci úspěšně oslavili Santosovo jubileum

Čeští fotbalisté si ve třetím zápase skupiny A2 Ligy národů připsali první porážku, když s Portugalskem v Lisabonu prohráli 0:2. O výsledku střetnutí rozhodl již první poločas, kdy domácí po přihrávkách Bernarda Silvy vstřelili oba góly. Svěřenci Fernanda Santose tak úspěšně oslavili 100. utkání svého trenéra na portugalské lavičce.

Premiéra v nejvyšší skupině Ligy národů vycházela české reprezentaci díky dvěma překvapivým výsledkům s papírovými favority na výbornou. Na stadionu Sportingu ovšem na národní tým v čele s Janem Kuchtou čekala zkouška z nejtěžších, neboť v dresu domácích nechyběl proti Švýcarsku dvougólový Cristiano Ronaldo. Právě hvězda z Madeiry sestřelila Čechy již na mistrovství Evropy v roce 2008 a stejně učinila i při dosud posledním vzájemném střetnutí na Euru o čtyři roky později.

Domácí byli od úvodu aktivnější, první příležitost zápasu si však v 17. minutě připsal Michal Sadílek, jehož střela z voleje skončila vysoko nad břevnem. Zhruba po půlhodině hry vysunul Ondřej Lingr do nadějné pozice svého bývalého spoluhráče Kuchtu, gólman Diogo Costa ovšem jeho pohotový pokus za svá záda nepustil. Skóre se měnilo až ve 33. minutě, kdy tvrdou ranou z úhlu překvapil Jindřicha Staňka portugalský obránce Joao Cancelo. O pět minut později se domácí prezentovali povedenou kombinační akcí, na jejímž konci stál Goncalo Guedes, který zakončoval k levé tyči a dostal míč za Staňkova záda.

Po hodině hry se čeští fotbalisté dostali do protiútoku, jenže akce skončila dělovkou Václava Jurečky vedle pravé brankové konstrukce. Portugalský národní tým měl v tu chvíli zápas plně ve své režii a svěřence Jaroslava Šilhavého do žádných dalších vážnějších příležitostí nepouštěl. Těsně před koncem mohl snížit debutant v národním týmu Adam Vlkanova, avšak ojedinělé příležitosti nevyužil a napálil míč těsně vedle levé tyčky.

Národnímu týmu se první ze dvou utkání na Pyrenejském poloostrově nepovedlo, tři body tak zůstaly v Lisabonu. Další zápas čeká na českou reprezentaci v neděli ve Španělsku. Portugalci se ve stejný den představí ve Švýcarsku.

Autor: Livesport.cz / Adam Weikert

Komentáře (925)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele