Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

předkola - 2. předkolo - nemistrovská část - odvety
03.08.2023 20:00 CET
1 : 2
(0:0)
Stadión:
 

Reportáž

Plzeň se v Prištině popasovala s nehostinnými podmínkami, z penalty rozhodl Jirka

Viktoria Plzeň zvítězila v odvetě druhého předkola Konferenční ligy na půdě Drity 2:1 a z hlavního města Kosova si odvezla očekávaný postup do další fáze. Utkání se hrálo na zjevně nevyhovujícím povrchu a hned několikrát bylo poznamenáno výpadkem osvětlení. Domácí navíc nalezli odpověď na úvodní gól střídajícího Rafia Durosinmiho. Západočeši se však nakonec dokázali všem problémům vzepřít a v závěru vstřelili vítěznou branku, o kterou se až v neuvěřitelné 23. minutě nastaveného času postaral z penalty Erik Jirka.

Přestože viktoriáni soupeře v úvodním zápase jasně přehráli a vytvořili si vícero gólových šancí, na vytouženou vítěznou branku se jim dosáhnout nepodařilo. Mohli navíc být rádi, že dohráli v plném počtu, neboť zákrok Jindřicha Staňka si podle mnoha expertů žádal více než jen žlutou kartu. I přes všechna tato negativa ale zůstávali Západočeši jasným favoritem, který na kosovské půdě mohl a musel brát pouze postup.

Úvodním náporem se k němu snažili přiblížit. K výraznějšímu ohrožení brány to ovšem nevedlo. A tak se k první větší příležitosti propracovali domácí. Muharrem Jashari si navedl míč na střed hřiště, odkud vyslal přízemní projektil, který jen těsně minul tyč. Ve 35. minutě se dostal z rychlého protiútoku do šance Jan Kopic, jehož pokus po efektní patičce Tomáše Chorého na poslední chvíli zblokoval jeden z obránců. Ještě před koncem poločasu prověřil připravenost Staňka pokusem zhruba z 25 metrů Blend Baftiu.

Po změně stran museli fanoušci i hráči přetrpět dvě nevyžádané pauzy kvůli zhasnutí jednoho ze stožárů osvětlení. Po zahájení hry se hosté propracovali k vyložené brankové příležitosti. Na centr ze strany si nejvýše vyskočil Chorý, který však pouze orazítkoval břevno. V 76. minutě už se viktoriáni radovali. Lukáš Kalvach vyslal parádní střílený centr, který využil skvělou hlavičkou Durosinmi. Balkánci poté zvýšili obrátky, což vedlo k pokusu Alberta Dabiqaje, jenž se zmocnil volného balonu v šestnáctce a svým projektilem trefil boční síť.

V nastaveném času se ovšem domácí prosadili. Raddy Ovouka ustál tvrdý osobní souboj a vybídl svým pasem před branku ke skórování Blerima Krasniqiho, jenž se nemýlil. Střelec vyrovnávací branky byl ještě před ukončením základní hrací doby za druhou žlutou kartu vyloučen. Ve 23. minutě nastavení proměnil pokutový kop Jirka ranou do protipohybu gólmana, čímž zařídil Plzni pokračování v kvalifikaci.

Plzeň tedy napravila domácí zaváhání, vůbec poprvé si letos připsala soutěžní výhru a k tomu si navrch zajistila postup do třetího předkola. V něm se střetne s maltskou Gzirou.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Solař

Komentáře (834)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele