Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

předkola - 2. předkolo - nemistrovská část - odvety
28.07.2022 19:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Norské fiasko oživilo černé vzpomínky sparťanů, Viking udeřil v nastavení

Viking Stavanger v rámci odvetného utkání druhého předkola Evropské konferenční ligy porazil pražskou Spartu 2:1, čímž českému celku připravil další mezinárodní selhání. Letenští se přitom dostali trefou Jaroslava Zeleného do vedení, okamžitě ovšem inkasovali a po závěrečném obřím kiksu dalšího obránce Dávida Hancka duel ztratili. Chybu slovenského stopera potrestal postupovým gólem Mai Traoré.

Slovenská Žilina, švédský Häcken a srbská Subotica. Tři celky, které toho na první pohled nemají příliš společného, a přesto je sparťané řadí do stejné kategorie. Právě s těmito týmy totiž ambiciózní Pražané v posledních letech vypadli, ačkoliv očekávali snadný postup. Pakliže svěřenci Briana Priskeho nechtěli svou kolekci neúspěchů rozšířit i o norský Viking, museli v 70tisícovém Stavangeru předvést podstatně lepší produktivitu. Na Letné jim totiž ke vstřelení gólu nestačilo ani celkově 28 střel.

Sparta ani ve druhém utkání na nic nečekala a už od úvodního hvizdu se snažila tlačit na hluboký blok Vikingu. Netrvalo to ani pět minut a Letenští mohli jít do vedení. Jan Kuchta se po pěkné narážečce na pomezí velkého vápna dostal k přízemní střele, brankář Patrik Gunnarsson však dokázal jeho pokus k levé tyči vyrazit na roh. Ve 22. minutě zahrozila Sparta znovu, pokus Hancka ze střední vzdálenosti tentokrát zastavila spojnice. Tři minuty před koncem první půle to tam sparťanům konečně padlo. Ve svém premiérovém soutěžním utkání se hlavou po křižném centru na levé tyči prosadil Zelený. Radost však vzápětí hostům zkazil Viljar Vevatne poté, co zpoza velkého vápna prudkou ranou vyrovnal.

Spolu s druhou půlí změna hry nepřišla a Viking se i nadále prezentoval zataženou defenzivou a čekáním na nebezpečné protiútoky. V 62. minutě ohrozil nerozhodný stav Shayne Pattynama, který prudkým přízemním pokusem k levé tyči vyzkoušel pozornost Dominika Holce. Sparta se následně snažila zvrátit utkání na svou stranu, brzdily ji však nepřesnosti a k dalším pokusům se tak nedostávala. Ve druhé minutě nastaveného času navíc přišel osudový moment. Hostující obrana zazmatkovala, čehož chladnokrevně využil Traoré, který zařídil svému týmu vítězství.

Domácí překvapili favorita z Prahy i v odvetě a po vítězství mohou slavit postup do třetího předkola. V něm se utkají 4. srpna buď s Motherwellem, nebo Sligo Rovers. Sparta naopak své evropské putování do jarní části nedotáhla již pošesté v řadě.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Klusal

Komentáře (1160)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele