Souhrn zápasů Ligy národů - sobota 17.11.

17.11.2018, 16:56, aktualizováno 17.11.2018, 22:40
Komentáře a souhrny
Bezbrankovou remízou skončil sobotní šlágr mezi Itálií a Portugalskem, které si tak zajistilo prvenství ve skupině. Srbsko si před vlastními fanoušky poradilo s Černou Horou a přiblížilo se k postupu do druhé ligy. Švédsko si veze body z Turecka, Kosovo nastřílelo Maltě pět branek...
Liga A - skupina 3

Itálie - Portugalsko 0:0

17.11.2018 20:45

Góly: -

Liga národů zná prvního jistého účastníka závěrečné vyřazovací fáze. Bez větších fanfár si v premiérovém ročníku této soutěže zahraje o trofej národní tým Portugalska, který v Itálii uhájil bezbrankovou remízu a před závěrečným duelem s Polskem již má jistotu postupového prvního místa. Italové již mají všechny zápasy odehrány a končí druzí.

Tým kouče Santose si na San Siru poradil i bez hvězdného Cristiana Ronalda a odměnou za udržení čela tabulky mu budiž pořádání finálového miniturnaje, neboť organizace UEFA rozhodla, že právě postupující ze skupiny A3 bude hostitelem duelů s ostatními vítězi skupin z ligy A, což by mělo oficiálně stvrdit prosincové zasedání v Dublinu.

Italové do utkání vstupovali s vědomím, že k udržení naděje na první místo musí úřadující mistry Evropy stůj co stůj porazit. Tým Roberta Manciniho byl po valnou většinu zápasu skutečně aktivnějším mužstvem, jenže ani místy drtivá převaha na míči nakonec na průlom skóre nestačila. Na vině bylo na jednu stranu nepřesné zakončení, neboť z patnácti pokusů mířily mezi tři tyče pouhé tři, na druhou právě dvě přesné rány měly gólové parametry a bylo zapotřebí výtečných zákroků Ruie Patrícia, aby hostům dopomohl k uhájení čistého konta.

Jako první si na brankáři Wolverhamptonu vylámal zuby Lorenzo Insigne, jehož následoval po excelentním pasu Verrattiho Ciro Immobile. První půli pak uzavřela hlavička Leonarda Bonucciho, která ke smůle domácího týmu zapadla těsně vedle.

Ani po změně stran se na předváděné hře obou týmů takřka nic nezměnilo a Chiesův tečovaný pokus po zpětné přihrávce Biraghiho skončil opět jen kousek mimo branku. Přesto se čtvrthodinu před koncem mohlo Portugalcům podařit vytěžit z naprostého minima maximum, když se do odraženého míče na hraně šestnáctky opřel William Carvalho, avšak brankář Donnarumma jeho tvrdou přízemní ránu dokázal s vypětím všech sil vytěsnit mimo tři tyče. Diváci se tak v Miláně branky nedočkali, přičemž výsledek 0:0 hraje do not Portugalsku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko32104:27
2.Itálie41212:25
3.Polsko30123:51
Liga B - skupina 2

Turecko - Švédsko 0:1

17.11.2018 18:00

Góly: 71. Andreas Granqvist (pen.)

Švédové poprvé po sedmnácti letech porazili Turky a udrželi si šanci na postup do Ligy A, o který se utkají v úterý v přímém souboji s Ruskem. Pro jejich dnešního soupeře naopak porážka 0:1 znamená jistý sestup.

Domácí přitom nezačali zle. Už po 35 sekundách hry zpoza vápna vypálil Ünder, překvapený brankář Olsen však stihl zakročit. To ale bylo na dlouhou dobu, co se šancí týče vše, jako další švédskou bránu ohrozil až obránce Granqvist, který Tosunův centr odrazil jen těsně vedle levé tyče.

První větší příležitost pro Švédy nedobrovolně připravil ve 23. minutě gólman Bolat, kterému vypadl míč po centru Olssona, útočník Berg se však k dorážce do prázdné brány nedostal. O pár minut později poslal na druhé straně Ünder dobrou přihrávkou do šance Malliho, tomu ale zakončení nevyšlo a poslal merunu o několik metrů vedle.

Ve druhé půli Švédové zabrali. Už po pěti minutách mohl po Olssonově centru otevřít skóre Larsson, ani on však hlavou nemířil přesně. Ten samý hráč pak vypálil i z dálky, ovšem se stejným výsledkem.

Zápas tak nakonec rozhodla situace ze 70. minuty, kdy Yokuslu ve švédském vápně poslal k zemi Berga. Následnou penaltu i s trochou štěstí proměnil kapitán Granqvist a svým devátým reprezentačním gólem zajistil svému týmu minimálně udržení v Lize B.

Ve zbytku utkání totiž diváci viděli už jen střelu Helandera, kterou lapil Bolat, následovanou podobnou situaci na druhé straně, kdy Olsen vychytal Ündera. Švédové tak vezou z Turecka výhru 1:0 a stále živí naději na postup do elitní skupiny.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rusko32104:17
2.Švédsko31113:34
3.Turecko41034:73
Liga C - skupina 1

Albánie - Skotsko 0:4

17.11.2018 20:45

Góly: 14. Ryan Fraser, 45. Steven Fletcher (pen.), 55. James Forrest, 67. James Forrest

Šance skotského národního týmu na posun v Lize národů o patro výše zůstávají naživu. Tým Alexe McLeishe totiž zaznamenal nebývale vysoké vítězství v Albánii, a pokud na tuto výhru 4:0 naváže i v posledním duelu s Izraelem, poskočí v soutěži do Ligy B. Albánci naopak již najisto sestupují do nejnižší Ligy D.

Na obdobně jednoznačný triumf si musel tým ze severu Británie počkat pořádně dlouho, neboť naposledy Skotové nastříleli v soutěžním utkání na půdě soupeře čtyři góly v roce 1979. Debakl odstartovala brzká trefa Frasera, kterou po vyloučení Mavraje podpořili dalšími zásahy Fletcher a Forrest, jenž se prosadil hned dvakrát.

Lepší vstup do zápasu přitom měli domácí, kteří si vypracovali první větší příležitost k průlomu skóre, jenže Uzuniho hlavička se ani po lákavé Binakuově nabídce z přímého kopu neujala. Místo toho ve čtrnácté minutě udeřili hosté. Ryan Fraser potvrdil excelentní klubovou formu z Bournemouthu i v dresu národního týmu, když převzal pobídku Christieho, zasekl si míč do středu pole a přesnou ranou pravačkou z hranice šestnáctky poslal Skoty do vedení. Šlo o jeho vůbec první reprezentační zásah.

Od té chvíle to již s Albánci vypadalo čím dál bleději, neboť nedlouho po inkasované brance neudržel nervy na uzdě kapitán Mavraj, jenž za "hlavičku" na Christieho uviděl od sudího Bezborodova nekompromisní červenou kartu. Skotové následnou přesilovku hodlali zužitkovat ještě do přestávky, což se jim po řadě neproměněných šancí nakonec na poslední chvíli skutečně podařilo. Přísné odpískání nastřelené ruky Manaje vyústilo ve výhodu pokutového kopu, kterým Steven Fletcher nepohrdl a stanovil poločasové skóre 2:0.

Pouhých deset minut po změně stran navíc hosté skórovali potřetí a hned v zárodku tak zadusili jakékoli zbytky albánských nadějí na nečekaný zvrat. Po dalším dobrém pasu Christieho se v samostatném úniku ocitl James Forrest a stejně jako Fraser potvrdil skvělou klubovou formu svým premiérovým gólem v reprezentaci. Tahoun Celticu pak navíc přidal ještě jednu trefu, když chladnokrevně skóroval po Fraserově zpětném pasu a stanovil tak konečné skóre 4:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Skotsko32017:26
2.Izrael32014:26
3.Albánie41031:83
Liga C - skupina 4

Rumunsko - Litva 3:0

17.11.2018 20:45

Góly: 7. George Puşcaş, 47. Claudiu Keșerü, 65. Nicolae Stanciu

Rumunsko si sice dle předpokladů s Litvou poradilo, avšak nadále zůstává na druhém místě za vedoucím Srbskem. Domácí celek neměl na stadionu v Ploiesti s Litvou žádný problém a nakonec zvítězil jasně 3:0. Osud Litvy byl tímto zpečetěn, pobaltský tým sestupuje.

Litva měla jedinou možnost, jak odvrátit bezprostřední hrozbu sestupu a sice v Ploiesti zvítězit. Hosté začali v úvodních minutách aktivně, jenomže v 7. minutě si nepohlídali pas na Chipciua, jenž pak přihrávkou připravil jasný gól pro Georgeho Puscase. Národní stadion mohl slavit a Rumunům první branka velmi pomohla. O chvíli později měl na kopačce druhý gól Akexandru Marin, jenže ke své smůle orazítkoval jen tyčku. V 16. minutě zase brankář Šetkus výborně zasáhl proti hlavičce Puscase.

Rumunsko svého soupeře zcela evidentně přehrávalo a bylo jen otázkou času, kdy se mu podaří vstřelit druhý gól. Po půlhodině hry to ještě nepřišlo, protože přízemní ránu Keserüa zneškodnil Šetkus a těsně před koncem prvního poločasu Alexandru Maxim znovu orazítkoval jen brankovou konstrukci. Při Litvě stáli všichni svatí, jenže ne nadlouho.

Hned po změně stran to už Rumunům vyšlo. Ve 47. minutě vypálil sparťanský záložník Stanciu, přičemž Šetkus vyrážel jen před dorážejícího Claudia Keserü - 2:0 pro Rumunsko. To už s Litvou vypadalo hodně špatně, nehledě na to, že hosté nebyli směrem dopředu vůbec nebezpeční, brankář Tatarusanu nemusel řešit jediný vážnější moment před svojí brankou.

V 65. minutě byl osud utkání definitivně zpečetěn. Nicolae Stanciu předvedl výbornou kopací techniku a nádhernou střelou překonal Šetkuse potřetí. Jedinou šanci v celém zápase si Litva vypracovala až za rozhodnutého stavu v 76. minutě, kdy Tatarusanu vyrážel nepříjemný balón na břevno. Dvě minuty před koncem ještě uviděl červenou kartu Arvydas Novikovas, ale na samotný průběh utkání to už žádný vliv nemělo.

Více informací k zápasu

Srbsko - Černá Hora 2:1

17.11.2018 15:00

Góly: 30. Adem Ljajić, 32. Aleksandar Mitrović - 70. Stefan Mugoša

Černá Hora i napodruhé podlehla ve velkém balkánském derby Srbsku a již nemůže usilovat o prvenství v tabulce. Domácí naopak získali možná klíčovou výhru, a pokud ve večerním duelu Rumunsko neporazí Litvu, o první místo je nikdo nepřipraví. Hosté zpackali hlavně první poločas, po přestávce se aspoň na vyrovnání prostě nezmohli.

Hosté se mohli ujmout vedení v 19. minutě. Mugoša si naběhl za obranu, vnikl do šestnáctky, na její hranici si narovnal balón na pravačku, jeho pokus ovšem dokázal vyrazit do bezpečí dobře reagující brankář Rajkovič. Pak už začali postupně otěže zápasu přebírat Srbové. A především poslední patnáctiminutovka prvního dějství patřila jednoznačně jim.

Po půlhodině hry se gólově prosadili poprvé. Tadič svou parádní dlouhou přihrávkou z levé strany uvolnil rozeběhnutého Ljajiče, ten se středem hřiště v podstatě řítil sám na brankáře Petkoviče a usměrnil balón po zemi přesně ke vzdálenější tyči. A jen o dvě minuty později se prosadil taktéž na bližší tyči Mitrovič, jemnou tečí zužitkoval centr Kolarova.

Ve 37. minutě sudí Alberto Undiano nařídil hodně kontroverzní pokutový kop ve prospěch Srbska. Vyhodnotil situaci asi špatně, neboť Matič ve vápně během střelby sám zakopl o trávník a upadl na zem. Mitrovič ale penaltou pohrdl, mohl se dostat se se šesti trefami do čela střelců Ligy národů, jenže balón obloučkem usměrnil jen nad břevno.

Do přestávky ještě domácí mohli ze dvou příležitostí svůj náskok navýšit, nicméně Maksimovič ve 44. minutě na zadní tyči orazítkoval pouze brankovou konstrukci a v nastavení vychytal Mitrovičovu hlavičku jednoruč Petkovič. Ve druhém poločase se Černohorci snažili o odpověď, ale stačili zaznamenat jen jeden gól.

V 59. minutě rozvlnil síť Mugoša, jenže jeho přesný zásah neplatil kvůli ofsajdu, a nutno podotknout, že i tenhle moment vyhodnocený ze strany rozhodčích byl hodně sporný. V 70. minutě se již Mugoša přece jenom dočkal, snadno využil přihrávky Kosoviče střelou do protipohybu Rajkoviče, ke kýženému úspěchu však tahle branka nevedla.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Srbsko53207:311
2.Rumunsko52307:39
3.Černá Hora52127:57
4.Litva50052:120
Liga D - skupina 3

Malta - Kosovo 0:5

17.11.2018 18:00

Góly: 15. Vedat Muriqi, 70. Benjamin Kololli, 78. Donis Avdijaj, 80. Donis Avdijaj, 86. Milot Rashica

Kosovo předvedlo možná jeden ze svých nejlepších výkonů ve své krátké historii, až nečekaně snadno si venku poradilo s Maltou, a udrželo tak vedení ve skupině. V posledním plánovaném klání s Ázerbájdžánem, který v souběžně hraném klání skolil Faerské ostrovy, mu stačí uhrát aspoň bod, aby se podíval do závěrečné fáze Ligy národů.

Domácí, kteří na závěr přivítají doma Faerské ostrovy a poperou se o to, aby neskončili v tabulce poslední, dosud ze čtyř utkání ani jednou neudrželi čisté konto. Že by však od soupeře mohli inkasovat dokonce pověstného búra, s tím se opravdu příliš nepočítalo. Hosté si však pro výhru šli od začátku až do konce. A nakonec zaslouženě vydolovali tři body.

Už v prvním dějství bylo Kosovo lepším a aktivnějším týmem. Ve 3. minutě mohl zacílit Muriqi, leč hlavičku usměrnil jen mimo bránu, o pár minut později vypálil nebezpečně svou levačkou Shala, trefil však pouze boční síť. Po čtvrthodině hry již Kosovo gólově přece jenom udeřilo, Muriqi sám před gólmanem Hoggem v koncovce nezaváhal.

Maltský brankář měl i nadále plné ruce práce. Ve 22. minutě se do jeho blízkosti propracoval Zeneli a musel svého protivníka vytěsnit do těžkého úhlu tak, aby ten nakonec střílel nepřesně. Deset minut před obrátkou se smutně ze hlavu chytal Berisha, z vyložené pozice mu stačilo jen zamířit mezi tři tyče, jenže jeho pokus letěl pouze nad Hoggovu branku.

Ve 40. minutě se činil Hogg proti Berishovi, balón po jeho střele zastavoval na brankové čáře, avšak ani jeho slušný výkon nepomohl vyburcovat jeho spoluhráče k lepšímu výkonu. Totální kolaps ze strany Malty poté přišel na řadu v poslední dvacetiminutovce, v níž obdržela další čtyři branky. Nejprve Kololli krásným obloučkem v 70. minutě přehodil Hogga.

O osm minut později na pravé straně pláchl dopředu Muriqi, svým centrem na zadní tyči nesobecky našel střídajícího Avdijaje, jenž se před poloprázdnou bránou snadno prosadil. Avdijaj za chvilku skóroval i podruhé, tentokráte zužitkoval přihrávku Rashicy, a v 86. minutě skončila Rashicova pumelice přesně u vzdálenější tyčky.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Faerské ostrovy 2:0

17.11.2018 18:00

Góly: 18. Dimitrij Nazarov, 28. Mahir Madatov

Ázerbájdžánská reprezentace na Olympijském stadionu v Baku rozhodla o vítězství nad Faerskými ostrovy už v první půli a po jednoznačném průběhu vyhrála 2:0. Hosté nedokázali navázat na říjnovou remízu s Kosovem, v Baku dokonce ani nevystřelili na bránu.

První gól diváci viděli po osmnácti minutách. Střelu z voleje Dimitrije Nazarova se snažil zblokovat obránce Nattestad, balón však místo toho nešťastně odrazil do brány mimo dosah brankáře Nielsena a domácí se mohli poprvé radovat.

Další zásah přišel o deset minut později. A stál za to. Jednadvacetiletý útočník Mahir Madatov z dobrých třiceti metrů napálil míč na bránu a v cestě za svým cílem jej nezastavily ani rukavice gólmana Nielsena o něž lehce škrtl.

Tím měli domácí splněno a projevilo se to i na hře, kterou zcela kontrolovali, přestože se nehnali do žádné přehnané ofenzívy. Hosté byli bezzubí, Azerové přes poločas dokonce prostřídali gólmany Agayevovy. Kamran i Salahat však byli prakticky bez práce, za celý zápas nemuseli řešit ani jednu přesnou střelu soupeře.

V poklidném tempu se zápas dohrál a Ázerbajdžánský národní tým porazil Faerské ostrovy 2:0, čímž si udržel naději na postup do vyšší ligy. O ten se v přímém souboji utká v úterý v Prištině s Kosovem. Hosté zůstávají třetí a čeká je souboj s poslední Maltou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Kosovo532011:211
2.Ázerbájdžán52307:29
3.Faerské ostrovy51134:94
4.Malta50234:132

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mitro Snad ho starej vlk nastartuje zase i v PL.

Reagovat
Coutinho10
Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole

Reagovat
Pablos

tzv. chladnokrevně nedal

Reagovat
smazaný uživatel

to je technika panečku

Reagovat
Bandita_Harry

nebolo to do tej istej brany ako panenka ?

Reagovat
smazaný uživatel

Srbsko

Reagovat
lampas

Už se těším na baráž Kosovo - Makedonie o poslední místo na EURU.

Reagovat
Pablos

nikoho snad ani nemůže napadnout nic jiného, než že postupujícím na EURO bude Kosovo, však kvůli nim je to celé dělané a FIFA je tam prostě potřebuje. Né snad né, ale nedivil bych se i tomu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eleven11

Vak macedonsko je ešte umelejší štát,ako kosovo!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele