Preview zápasů Ligy národů - sobota 17. 11.

17.11.2018, 08:20
Previews
Italové jsou už zachránění, ale v případě, že by porazili doma Portugalsko, mohou ještě oživit naděje na postup do finálové čtyřky Ligy národů. To Turci se Švédy už hrají pouze o záchranu v Lize B. Totéž platí pro Albánii a Skotsko v céčku. Naopak třaskavý duel Srbska s Černou Horou bude i bitvou o postup, do které budou chtít promluvit na dálku i Rumuni, kteří hrají s Litvou...
Liga A - skupina 3
Itálie - Portugalsko  (sobota 20:45)
Portugalsko je na první příčce skupiny a nyní má ideální šanci ukončit boj o postup. Pokud by totiž neprohrálo s Itálií, první příčka by mu zůstala, ať už by jeho poslední duel dopadl jakkoli. Italové se ale nehodlají s mířit s druhým místem.

Slavný stadion San Siro bude mát tu čest hostit velmi atraktivní duel dvou světově uznávaných soupeřů. Domácí Itálie usiluje do posledních chvil o postup, i když se nyní zdá, že všechno je proti ní. Fyzicky proti ní bude stát Portugalsko, které se usadilo na prvním místě a nebude ho chtít opustit. Navíc je to právě Portugalsko, které má k dobru jedno utkání navíc, neboť ho čeká ještě duel s posledním Polskem.

A také jeho výsledek by mohl hrát Itálii do karet. Pokud by se Italům totiž povedlo porazit Portugalce, museli by ještě doufat, že se Portugalcům nepovede porazit Poláky. Právě ti se stali posledním soupeřem týmu trenéra Roberta Manciniho a ačkoli to nebylo zrovna epické utkání, Itálii to stačilo. O jedinou branku zápasu se postaral obránce Cristiano Biraghi, který rozhodl těsný souboj brankou z nastavení.

Na to je podle mladého záložníka Lorenza Pellegriniho potřeba navázat. V rozhovoru pro oficiální twitterový kanál reprezentace sdělil: "Občas se mě lidé ptají na to, jestli mám nějaký vysněný gól, který bych v reprezentaci rád vstřelil. Pravdou je, že nemám. Jsem nadšený z každé branky, pokud pomůže týmu. Když bych se trefil proti Portugalcům, tak budu samozřejmě hrozně rád, protože by nám to mohlo pomoci v postupu. Musíme se soupeři postavit s odhodláním a chytrostí," dodává mladý hráč AS Řím.

Trenér Mancini má před sebou poměrně zajímavé rozhodování, protože mu nechybí prakticky žádný klíčový hráč. Jediným, kdo nenastoupí k duelu s Portugalci, je útočník Juventusu Turín Federico Bernardeschi. Portugalci jsou na tom trochu hůře, neboť postrádají zkušeného stopera Pepeho, jenž pyká za karty. Kromě něj nebude k utkání připraven ani záložník André Gómes, jenž se zranil.

Na zápas se hodně těší obránce Giorgio Chiellini, který má šanci nastoupit za reprezentaci ve stém utkání. Italové by moc rádi oplatili Portugalcům poslední utkání, které jedinou trefou rozhodl útočník André Silva. Kromě Italů si portugalští hráči poradili také s Polskem a jejich vzájemný duel uzavře celé dění ve skupině. Tu zatím Portugalci ovládají bez problémů i s tím, že nechali doma největší hvězdu, Cristiana Ronalda.

I bez něj to ale Portugalci umí a zatím dokazují, že národního hrdinu k úspěchu nijak nepotřebují. Do nominace se vrátil Danilo Pereira a na svou šanci čekají také Renato Sanches nebo Claudio Ramos. Proti Italům se Portugalsku dlouhodobě nedařilo a za posledních šedesát let si Portugalci připsali jen dvě pouhá vítězství. V současné době jsou ale mírnými favority, protože generační obměnu zvládají lépe a Italové aktuálně sestavují novou kostru týmu s novým trenérem.

Přesto budou Italové těžký oříšek a krajní útočník Bernardo Silva to dobře ví. "Itálie je stále pojem, i když se jí delší dobu nedařilo. Poslední dobou se ale dává dohromady a tvoří zajímavý mix zkušeností s mládím. Už v minulém utkání bylo hodně těžké vyzrát na tu pověstnou obranu. Jsme sice na prvním místě ve skupině, ale nehodláme brát nic na lehkou váhu. Chceme v Miláně zvítězit."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.30 - 3.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko22004:26
2.Itálie31112:24
3.Polsko30123:51
Liga B - skupina 2
Turecko - Švédsko  (sobota 18:00)
Také druhá skupina v lize B jde do svého finiše. Horší postavení má v tuto chvíli hostující Švédsko, které okupuje poslední příčku. Na rozdíl od svého soka má ale jeden zápas k dobru. Turci už nemohou za žádných okolností postoupit.

Domácí Turecko má před sebou poslední duel skupiny v rámci Ligy národů a hodlá ho maximálně zužitkovat. Jeho situace je následující: Turci jsou na druhém místě zápas před koncem, ale postoupit již nemohou, protože na první Rusko ztrácejí už čtyři body. O jeho šancích na postup rozhodlo především minulé kolo, ve kterém Turci selhali.

Proti Rusku totiž vůbec nestíhali a nechávali Rusům dostatek šancí. V první půli se trefil Roman Neustädter, k němuž se ke konci utkání přidal ještě střídající útočník Denis Čeryšev, takže Turci se domů vraceli bez bodů. Dobrou zprávou pro domácí celek je alespoň fakt, že proti Švédům se jim vždycky dařilo. Od roku 1995 odehrály tyto dvě země devět zápasů a Turci nestačili na Švédy jen v jednom případě.

Jednou z opor turecké reprezentace je mladý záložník Okay Yokuşlu, který před duelem zmínil: "Chceme proti Švédům ukázat, že jsme dobrý tým a že si zasloužíme tři body. Tato soutěž se zatím nevyvíjí podle našich představ, ale musíme se dívat dopředu. Věřím, že máme dostatek kvality i hladu po úspěchu na to, abychom vyhráli. Švédům nesmíme nechat moc prostoru, protože právě to zvládají velmi dobře díky rychlým brejkům."

Je to trochu paradoxní situace, ale poslední Švédsko by za jistých okolností stále ještě mohlo postoupit, i když má na kontě jen jeden bod. Ten Švédsko získalo v boji s Ruskem za bezbrankovou remízu z poloviny minulého měsíce. Kromě toho Švédové jednou prohráli a mají záporné skóre. Pokud by ale dokázali obě utkání, která jim ještě zbývají, vyhrát, pak by postoupili na základě lepších vzájemných zápasů s Rusy.

Švédsko se prezentuje poměrně solidním výkonem v novém formátu Ligy národů a trenér Jan Andersson odvádí velmi dobrou práci. Pokud by ale Švédsko nyní prohrálo, nebo nevyhrálo ani jeden z posledních dvou duelů, pak by jeho sen o postupu do vyšších pater vzal za své. A to si zkušený záložník Oscar Hiljemark dobře uvědomuje.

"Nechceme dopředu dělat žádné kalkulace. Na tom teď vůbec nezáleží. Jediné, co potřebujeme, je vyhrát oba zbývající zápasy. Oba budou enormně náročné, takže se musíme co nejlépe připravit. Jsem si ale jist, že to v obou případech můžeme zvládnout, protože naši sílu a vůli po vítězství jsme už v minulosti mnohokrát prokázali," dodává zkušený záložník Švédska.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.25 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rusko32104:17
2.Turecko31024:63
3.Švédsko20112:31
Liga C - skupina 1
Albánie - Skotsko  (sobota 20:45)
Albánie doma hostí Skoty a musí zabojovat o další body. Pokud by Skoty neporazila, zůstala by na třetím místě, třebaže ani to by nemuselo znamenat její pád do nižší ligy. Před návštěvníky z Británie leží náročná zkouška, protože musí oba zbývající duely vyhrát.

Situace Skotska je z hlediska postupu mnohem jasnější. Aby Skotsko postoupilo, musí vyhrát oba duely. Doposud Skotsko zvládlo utkání s Albánií, čímž odstartovalo svou část Ligy národů. V prvním utkání si vlastní branku vstřelil Albánec Berat Djimsiti a další gól přidal ještě Steven Naismith, takže Skotsko mělo tři body. V následujícím klání ale Skotsko nestačilo na Izrael, který dal o jednu branku víc.

Teď Skotsku zbývají dva duely a oba musí vyhrát, aby mohlo postoupit. Skotský trenér Alex McLeish se musí obejít bez několika opor, protože mu z nejrůznějších důvodů chybí dokonce osm hráčů! Mezi nimi jsou Craig Gordon, Charlie Mulgrew, Kevin McDonald, Stephen O'Donnell nebo John McGinn. McLeish přesto věří, že spolu se svými spolupracovníky dokáže vymyslet způsob, jak i s omezenými počty porazit dva další soupeře.

"Je to celkem jasné. Povolali jsme nové hráče a ti mají šanci se ukázat. Samozřejmě pracujeme na vícero plánech a možnostech, ale ty si nechám pro sebe. Je možné, že přesuneme někoho ze zálohy do obrany, kde máme nejvíce potíží. Jsem si ale jistý, že každý z hráčů udělá maximum pro to, abychom si uchovali naději na postup. Nejsme v zase tak náročné pozici, matematika je celkem jasná," míní McLeish.

U Albánie už to tak snadné není. Ve hře je totiž souhra více okolností. Pokud by Albánie nedokázala Skoty porazit, zůstala by na třetím místě ve skupině. Ani to by ale neznamenalo její automatický sestup. Ten ji nemine pouze v případě, že by měla horší skóre než všechny ostatní týmy na třetím místě v lize C proti týmům na místě čtvrtém. Jak se to Albánii povede rozmotat? Naposledy Albánie prohrála o dvě branky s Izraelem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.09 - 2.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Izrael32014:26
2.Skotsko21013:23
3.Albánie31021:43
Liga C - skupina 4
Srbsko - Černá Hora  (sobota 15:00)
Ještě před dvanácti lety byly obě historicky velmi spjaté země součástí jednoho státu. Od té doby se nikdy v soutěžním měření sil na fotbalové úrovni nepotkaly, až Liga národů Srbsko a Černou Horu spojila do jedné skupiny. A teď to bude hodně třaskavý souboj. Hra o trůn, tedy lépe řečeno o první místo ve skupině, je totiž pořádně otevřená.

Na oba soupeře se ještě zezadu tlačí třetí Rumunsko, které ve večerním duelu přivítá doma Litvu, a pro něj by bylo určitě nejvýhodnější, kdyby Srbové s Černohorci remizovali. Všechny tři celky dělí v tabulce pouhé dva body, nejlépe je na tom v tuto chvíli Srbsko. To přitom může už po následujícím kole definitivně stvrdit své vítězství ve skupině. Muselo by ale vyhrát a doufat v zaváhání Rumunska.

"Černá Hora bude hrát jen natolik dobře, nakolik jí to dovolíme. Atmosféru v kabině máme dobrou," ujišťoval na tiskové konferenci domácí trenér Mladen Krstajič, jenž ovšem bude muset řešit problémy se zraněními. A že jich není málo.

Určitě totiž nebude v sestavě Sergej Milinkovič-Savič, zdravotní potíže trápí též Ljubomira Fejsu a brankáře Marka Dmitroviče, Filip Kostič má pro změnu bolavý zub. K dispozici nebude ani Nenad Krstičič. "Stále čekáme na zprávy od našeho lékaře. Výmluvy ovšem nejsou na místě. Musíme získat dobrý výsledek," burcoval Krstajič.

Ve vyrovnané skupině získali Srbové zatím dvě vítězství a dvě remízy. Mají navíc tu výhodu, že i poslední zápas s Litvou budou hrát před vlastními fanoušky. "Naposledy jsme odehráli dobrá utkání v Podgorici i Bukurešti. V Rumunsku jsme bohužel neskórovali," dodával kapitán Aleksandar Kolarov. "Cíl jsme splnili. Pořád totiž máme vše ve svých rukou."

Černá Hora doposud v Lize národů prohrála jenom jednou, a to právě v říjnu doma se Srbskem. Pokud chce pomýšlet na první pozici, nesmí zisk podobného rezultátu opakovat. "Problémem nebyla porážka, ale způsob, jak k ní došlo," hodnotil hostující kouč Ljubiša Tumbakovič. "Srbsko je silný, kompaktní tým, je pospolu už dva kvalifikační cykly."

Ani hosté nebudou kompletní, chybět jim bude až pět hráčů. Především pak absence Stefana Saviče a Stevana Jovetiče jsou značně bolestivé, do toho jsou zranění i Nikola Vukčevič, Filip Stojkovič a Žarko Tomaševič. "Tohle neovlivníme. Budu věřit všem hráčům, které pošlu na hřiště. Uděláme vše, co je v našich silách," dodával Tumbakovič.
Srbsko - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Rukavina, Milenkovič, Vukovič, Kolarov - Tadič, Milivojevič, Ljajič, Matič - Jovič, Mitrovič
Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Petkovič - Marušič, Kopitovič, Simič, Radunovič - Kosovič, Ščekič - Jankovič, Ivanič, Jovovič - Mugoša
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 4.86 - 9.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rumunsko - Litva  (sobota 20:45)
Litva je stále na posledním místě ve skupině C a dosud si nedokázala připsat ani jeden bod. Aby měla alespoň nějakou šanci na to, že ji mine sestup, musí vyhrát oba zbývající zápasy a doufat, že Rumunsko padne také příště.

Celá situace Litvy je dost nešťastná, minimálně z pohledu jejích fanoušků. Vytrvale jezdí za týmem a podporují svou zem návštěvou zápasů domácích i venkovních, ale dosud se jim nepoštěstilo slavit s týmem alespoň jeden bod. Litva je stále na nule a změnit to nebude vůbec jednoduché. Pokud se ale chce vyhnout sestupu, musí jednak vyhrát oba další duely a ještě doufat, že se Rumunsku nepovede příští v Černé Hoře uhrát ani bod.

Litva už dávno nemá naději na postup, ale chce se vyhnout alespoň sestupu. Ani proti Rumunsku ale nemá moc velké šance, což dokazuje krátký pohled do historie. Od roku 1996 si Rumuni poradili s litevským oponentem sedmkrát z osmi pokusů a jsou velkými favority také nyní. Problém by ale mohl spočívat v tom, že se Rumuni nemohou spoléhat na podporu vlastních příznivců na stadionu Stadionul Ilie Oană v Ploieşti. Disciplinární komise UEFA totiž zavřela stadion kvůli rasistickému chování fanoušků při nedávné bezbrankové remíze se Srbskem.

Zkušený záložník Adrian Stoian však věří, že i přesto si Rumunsko poradí. "Je jasné, že to pro nás bude velká ztráta a mrzí mě, že musíme pykat za chování některých jedinců. Vždycky na to doplatí většina, i když třeba nic nedělá. Tohle by ke sportu patřit rozhodně nemělo. Teď s tím ale nic neuděláme, naším úkolem je odehrát utkání s Litvou na maximum a získat z něj tři body," uzavírá Stoian.

Kvůli karetním trestům se do utkání nezapojí domácí hráči Răzvan Marin či Gabriel Tamaş, což jsou citelné ztráty. Litevský soupeř je naopak v plné síle a menší zdravotní potíže má pouze záložník Simonas Paulius, který by se ale měl včas dát do pořádku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.59 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Srbsko42205:28
2.Černá Hora42116:37
3.Rumunsko41304:36
4.Litva40042:90
Liga D - skupina 3
Malta - Kosovo  (sobota 18:00)
Malta ve skupině 3 čtvrté výkonnostní kategorie má jen teoretickou šanci na vedoucí příčku zaručující postup do závěrečné baráže o evropský šampionát v roce 2020, nyní se navíc představí proti Kosovu. V dosavadních čtyřech zápasech ani jednou nezvítězila a má na kontě dva body. Jeho protivník si při případném vítězství může zajistit první místo a to v případě, že v souběžně hraném duelu neporazí Ázerbájdžán konkurenční Faerské ostrovy.

Hosté doposud vybojovali osm bodů a drží dvoubodový náskok právě před Ázerbájdžánem. Hned v prvním utkání nedokázali na jeho půdě skórovat, i tak si domů odvezli cenný bod za bezbrankovou remízu. Následně přehráli Faerské ostrovy 2:0 a poté nedali šanci ani Maltě, kterou zdolali 3:1. Naposledy si jeli pro všechny tři body do Tórshavnu, jenomže nadějné vedení 1:0 neudrželi a museli se spokojit s nerozhodným výsledkem 1:1.

Švýcarský trenér kosovského výběru Bernard Challandes bude opět nejvíce spoléhat na výbornou formu hráče hájícího barvy klubu FC Curych Benjamina Kololliho, kterého by v ofenzívě měli nejvíce podporovat Aber Zeneli z nizozemského Heerenveenu, Milot Rashica z německých Brém či Edon Zhegrova z belgického Gentu. Domácí výběr měl nejblíže k tříbodovému zisku ve dvojzápase s Ázerbájdžánem.

V obou případech šel brzy do vedení, ale náskok neudržel a získal bod po shodném poměru 1:1. Jednalo se o překvapivé výsledky, neboť kromě již zmiňované prohry s Kosovem nestačil ani na Faerské ostrovy (1:3). Malta dlouhodobě spoléhá na hráče z domácí soutěže, kteří se začínají přibližovat konkurenci. Legendou týmu je sedmatřicetiletý Michael Mifsud z Birkirkary, jenž v Lize národů vsítil jednu branku z celkových čtyř.

"Je to pro nás hodně důležitý zápas. Situaci prozatím máme ve svých rukách a před úterním zápasem roku s Ázerbájdžánem chceme být v lepší výchozí pozici. Navíc můžeme rozhodnout už teď a tuto šanci nehodláme propásnout. Malta rozhodně není žádný outsider, dokáže zaskočit kohokoliv. Ukázal nám to již první vzájemný duel, ve kterém jsme se o výhru strachovali," vyjádřil se opatrně na tiskové konferenci sedmašedesátiletý Challandes.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.88 - 4.46 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Ázerbájdžán - Faerské ostrovy  (sobota 18:00)
Ázerbájdžán určitě chtěl být před dvěma zbývajícímu duely Ligy národů v mnohem lepší výchozí pozici, avšak v dosavadním průběhu hned třikrát remizoval a teď tak musí doufat v zaváhání svého úhlavního rivala z Kosova. Na něj momentálně ztrácí dva body a k udržení reálné šance na vedoucí pozici tak potřebuje v sobotním klání porazit Faerské ostrovy. Jeho protivník je v tabulce skupiny 3 třetí se čtyřmi body.

Výběr z dalekého východu Evropy zvítězil jen jednou a to právě zhruba před měsícem v Tórshavnu, kdy se radoval po jasném výsledku 3:0. Jinak ale bezbrankově remizoval s Kosovem a mrzet ho hlavně musí zbytečné ztráty s Maltou. Papírově největšího outsidera totiž ani jednou neporazil. V obou případech prohrával a musel dotahovat náskok protivníka, jenomže jako přes kopírák pouze srovnal a proto z toho byly nelichotivé remízy 1:1.

Hosté také ještě mohou myslet na postup, nicméně jejich naděje se pohybuje pouze v oblasti teorie. Se čtyřmi body jsou třetí o dva body před Maltou. Tu hned na úvod LN přehráli 3:1, pak ovšem nezvládli vstup do druhého poločasu s Kosovem a podlehli mu 0:2. V domácím prostředí mu přeci jen byli vyrovnanějším soupeřem a získali cenný bod po nerozhodném výsledku 1:1. Jediný opravdový kolaps prožili právě proti Ázerbájdžánu.

Tomuto soupeři mají co vracet, avšak za favority rozhodně považováni nejsou. Navíc se budou muset vypořádat s nesmírně dalekou cestou, která přesahuje astronomických 4500 kilometrů. "Na tento fakt nemyslíme, to prostě k tomu patří. Chceme odvést co možná nejlepší výkon a věřím, že můžeme vyhrát. Náš protivník určitě bude chtít tvořit hru, rádi bychom využili jeho případných chyb," uvedl trenér s dánskými kořeny Lars Olsen.

Jeho protějšek Gurban Gurbanov si uvědomuje, že tým potřebuje vítězství. "Maltu jsme měli alespoň jednou porazit, i když před jejími výkony musím smeknout. V některých chvílích nás dokonce tlačila do kouta a působila zkušeným dojmem. Faerské ostrovy taktéž umějí skvěle zahrát, v žádném případě je nepodceníme. Bereme jen tři body, jinak budeme zklamaní," řekl šestačtyřicetiletý domácí lodivod.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 3.91 - 6.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Kosovo42206:28
2.Ázerbájdžán41305:26
3.Faerské ostrovy41124:74
4.Malta40224:82

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Itálie zvítězí, ale nepostoupí.

Reagovat
celeb

nepostupi, lebo ani nezvitazi.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fabec1222

Bolat na Čecha

Reagovat
stas87

Svedsko. Pekne turkom vratili ten prvy zapas. V prvom polcase boli horsi tim a podrzal ich Olsen, ale hned od nastupu do druheho polcasu prevzali iniciativu a vytvarali si sance. Penalta jasna, tam nebolo o com. Skvele zohrali svedi nadstaveny cas, nebola tam ten strach z toho, ci udrzi vyhru ale naopak sa viac hralo na polke turkov. Takze ani postup nie je strateny. Ked ukopu vyhru s Ruskom, tak pojdu vyssie.

Reagovat
smazaný uživatel

Me se italie hodne libi, Mancini sklada ty sestavy o proti Venturovi vyborne.Zatim se to nejak neprojevuje golove.Ale na tu hru se krasne diva.Vsechno technicky vyborni hraci.Verratti,Jorginho,Barella,Insigne,Chiesa.Ten tym ma velkou silu a potencial.Verim ze na dalsim velkem turnaji chybet nebudou a prekvapi.

Reagovat
Benfica

Reagovat
KingMaster13

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele