Souhrn středečních zápasů kvalifikace o postup na MS 2010

01.04.2009, 19:41, aktualizováno 01.04.2009, 22:59
Komentáře a souhrny
Ve středu favorité až na výjimky nezaváhali, i když měli mnohdy problémy. Španělé otočili zápas v Turecku, Anglie bojovala s Ukrajinou stejně jako Rusko v Lichtenštejnsku. Itálie doma jen remizovala s Irskem, Češi dokonce podlehli Slovensku. Nejlépe si zastříleli Poláci, trefili se desetkrát.
Skupina 1

Maďarsko - Malta 3:0

01.04.2009 19:00

Góly: 7. Tamás Hajnal, 81. Zoltán Gera, 90+3. Roland Juhász

Otevřené utkání se odehrálo na domácí půdě Maďarů, kteří ve svém utkání přivítali trpaslíka z Malty. Maďarsko potvrdilo roli favorita a na stadionu Ference Puskáse dokázalo zvítězit rozdílem třídy 3:0.

Začátek utkání patřil jednoznačně domácím hráčům, což v 8. minutě potvrdil Tomas Hajnal, který svou nekompromisní ranou překonal Justina Habera v brance hostů. Maďaři šli tedy do vedení a iniciativa hry byla jasně na jejich straně. O další dobrou šanci se postarali znovu domácí. Tentokrát se dobrou střelou prezentoval Laszlo Bodnar, avšak hostující brankář nekapituloval. Poté se o slovo přihlásili i hosté, když si to na domácí branku bez respektu namířil Andrew Cohen. Ten však svou nabídnutou šanci nedokázal využít a stav utkání zůstal nezměněn.

Poté přišel druhý poločas a domácí jednoznačně dominovali hře na vlastním hřišti. Nejdříve přišli s dobrou akcí, o kterou se postaral Balázs Dzsudzsak. Ten poslal výborný míč až na volného Sandora Torghelleho. Ten si pohrál s míčem a křižně jej poslal nazpět Dzsudusakovi, který obešel bránícího Alexe Muscata a tvrdou ranou prověřil hostujícího brankáře.

Poté přišla závěrečná desetiminutovka a silný nátlak domácích. Malťané se zmohli pouze na odkopy od vlastní branky. Toho využil v 80. minutě domácí Zoltan Gera, který si naskočil na dobrý centr ze strany a hlavou poslal Maďarsko již do dvoubrankového vedení. To však nebylo vše. V nastaveném čase výsledek ještě upravil Roland Juhasz na konečných 3:0.

Více informací k zápasu

Dánsko - Albánie 3:0

01.04.2009 20:15

Góly: 31. Leon Andreasen, 37. Søren Larsen, 80. Christian Poulsen

Další krůček vstříc účasti na mistrovství světa udělali Dánové, kteří si doma bez potíží poradili s Albánií 3:0 a na čele první skupiny mají po dnešku náskok na třetí Portugalsko luxusních sedm bodů.

Utkání hrané v Kodani mělo od počátku jasný průběh, domácí třímali taktovku pevně v rukou, Albánci se bránili. Ovšem dlouho se hrálo bez výraznýchch šancí, ta první se naskytla po dvaceti minutách seveřanům, za něž mířil vedle Jakobsen. V 31. minutě ale již domácí vedli, když se do míče z třiceti metrů pěkně opřel Andreasen. Sedm minut nato Dánové své vedení zdvojnásobili, když hvězda posledních dnů Soren Larsen zužitkoval povedený centr Rommedahla.

Pokud v prvním poločase bylo šancí jako šafránu, po změně stran jakoby se s nimi roztrhl pytel. V rychlém sledu mohli přidat třetí branku Bendtner a Poulsen, pár minut nato pro změnu Rommedahl, mužstvo z Balkánu si ale ještě naději udrželo. Jinak tomu ale bylo přesně deset minut před vypršením základní hrací doby, když se Poulsen vřítil do chumlu bránících hráčů, zde se zorientoval nejlépe a svou střelou uzavřel na konečných 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dánsko541012:213
2.Maďarsko64118:213
3.Portugalsko51316:36
4.Švédsko41302:16
5.Albánie71333:66
6.Malta70160:171
Skupina 2

Lotyšsko - Lucembursko 2:0

01.04.2009 17:30

Góly: 43. Jurijs Žigajevs, 75. Māris Verpakovskis

Domácí Lotyšsko v sobotu rozstřílelo Lucembursko na jejich hřišti vysoko 4:0, tentokráte se stejným soupeřem změřilo síly na domácí půdě a v relaxačním tempu uhrálo jednoduché vítězství 2:0 a stále zůstává ve své skupině v boji o postup.

Favorit byl jasný, avšak hosté začali zostra. O první dvě velké šance se totiž postaral hostující Rene Peters. Ten nejprve utekl všem svým pronásledovatelům, ale v souboji proti domácímu brankáři vyhořel. I podruhé, kdy zkoušel překvapit slabší střelou zpoza vápna, neuspěl. Brankář Lotyšska Andris Vanins si tedy mohl připsat důležité dva zákroky na začátku utkání.

Domácí však nechtěli připustit žádné překvapení a po necelé půlhodině hry převzali herní převahu na své kopačky. Hra se tedy začala vyvíjet podle papírových předpokladů, ale brankové příležitosti ze strany Lotyšů nepřicházely. Až teprve v běžící 44. minutě se do dobré příležitosti dostal domácí Jurijs Zigajevs a velice lehce poslal Lotyšsko do vedení.

Do druhé půle šli hosté s odhodláním alespoň vyrovnat. To jim však hned v samém úvodu poločasu zmařili domácí hráči, kteří okamžitě vzali iniciativu hry do svých rukou. Zejména aktivní Aleksandrs Cauna dělal hostujícím hráčům velké problémy. A byl to právě Cauna, který v 75. minutě naservíroval perfektní přihrávku na volného Marise Verpakovskise. Ten se nijak nerozmýšlel a okamžitě pokořil hostujícího brankáře Jonathana Jouberta.

Hosté po druhé obdržené brance ztratili motivaci a zbytek utkání se zmohli pouze na lehkovážné bránění. Zápas tedy skončil vítězstvím domácích 2:0 a Lotyšsko stále žije v boji o postup na mistrovství světa.

Více informací k zápasu

Řecko - Izrael 2:1

01.04.2009 20:30

Góly: 32. Dimitris Salpingidis, 66. Georgios Samaras (pen.) - 58. Elyaniv Barda

Řecko na domácí půdě přemohlo Izrael 2:1 a nadále společně se Švýcarskem vévodí ve druhé skupině. Hosté sice dokázali po přestávce zásluhou Golana odpovědět na vedoucí branku Salpindigise, konečnou podobu výsledku ale poté dal Samaras.

Každopádně to byli hosté, kdo na Pankritio Stadium začal lépe. Izralci byli běhavější a fotbalovější, domácí obrana z nich byla na větvi. Jenže to vydrželo zhruba deset minut, poté se ozvali Řekové a hned je mohl poslat do vedení Kyrgiakos, který však přestřelil. Stejně si vedl i v 27. minutě Gekas, který poslal nad hlavičku po centru Karagounise. Pět minut poté ale již domácí vedli, když po rohu Kartagounise hlavičkoval Ben-Haim, načež se k míči dostal Salpindigis a uklidil ho k levé tyči.

Hosté za celý poločas nevystřelili ani jednou na branku, po změně stran to ovšem již bylo jiné. Nejprve zahrozil střídající Benayoun a v 61. minutě bylo vyrovnáno. Domácí defenziva nedokázala odvrátit míč po přímém kopu, načež se kulatý nesmysl dostal až na kopačky Golana a ten neměl problém. Řekové odpověděli mohutným náporem, což se vyplatilo hned v 67. minutě. To byl faulován v pokutovém území Torosidis a následnou penaltu proměnil Samaras. Poté domácí tým vsadil vše na obranu, což mu obvykle jde velmi dobře a dnes tomu nebylo jinak - výsledek 2:1 už udržel.

Více informací k zápasu

Švýcarsko - Moldavsko 2:0

01.04.2009 20:30

Góly: 20. Blaise N'Kufo, 52. Alexander Frei

Švýcaři dál drží krok s Řeckem, oba týmy mají po třinácti bodech. Svěřenci trenéra Hitzfelda si v Ženevě pohlídali výhru nad Moldavskem. Nepředvedli sice žádnou útočnou smršť, jejich výkon ale na tři body bezpečně stačil.

Domácí zopakovali středeční výhru z Kišiněva. V jejich kádru nebylá žádná zranění ani karetní tresty, na trávník tak vyběhla identická jedenáctka.

Švýcarsko začalo náporem, z dobrých pozic hned pálili Nkufo, Barnetta a Frei. Ve dvacáté minutě už šli domácí do vedení. Lichtsteiner poslal centr do vápna, kde se nejlépe zorientoval Nkufo a hlavou zaznamenal už svůj pátý kvalifikační gól.

Hosté si za celý zápas nevypracovali větší šanci. Švýcaři byli o poznání lepší, i když soupeře nijak nedrtili. Zaslouženého druhého gólu se dvacet tisíc diváků dočkalo krátce po přestávce. Huggel uvolnil Freie a ten potvrdil výhru favorita.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Řecko641112:413
2.Švýcarsko641111:613
3.Lotyšsko631210:610
4.Izrael623110:89
5.Lucembursko61143:134
6.Moldavsko60152:111
Skupina 3

Polsko - San Marino 10:0

01.04.2009 20:30

Góly: 1. Rafał Boguski, 18. Ebi Smolarek, 27. Rafał Boguski, 43. Robert Lewandowski, 51. Ireneusz Jeleń, 60. Ebi Smolarek, 63. Mariusz Lewandowski, 72. Ebi Smolarek, 81. Ebi Smolarek, 88. Marek Saganowski

Polsko splnilo proti San Marinu roli favorita do puntíku, když outsiderovi nasázelo neuvěřitelných deset branek, přičemž polské defenzivě se povedlo udržet čisté konto. Velký zápas odehrál Ebi Smolarek, kterému se povedlo vstřelit čtyři branky.

Základ největšímu vítězství v polské historii položil už po šestadvaceti vteřinách hry Rafal Boguski, který překonal sanmarinského brankáře Federica Valentiniho po dobré práci Mariusze Lewandowskiho.

Běžela sedmnáctá minuta, když Poláci díky Ebi Smolarekovi zvyšovali na 2:0. Útočník anglického Boltonu rozvlnil síť po centru Jaceka Krzynoweka. Za dalších deset minut vstřelil svůj druhý gól Boguski, jenž mířil do černého po pěkné souhře mezi Mariuszem a Robertem Lewandowskim. Do konce prvního poločasu stihli domácí zvýšit svůj náskok na 4:0, když hostujícího gólmana propálil Robert Lewandowski.

Ve druhém dějství rozjel polský národní tým ještě větší kolotoč než v první pětačtyřicetiminutovce. Svěřenci Lea Beenhakkera San Marino nešetřili a nasázeli jim dalších šest gólů.

Šest minut po přestávce se trefil Ireneusz Jelen. O osm minut později zvyšoval už na 6:0 druhou brankou v zápase Smolarek. Tento stav vydržel pouhé tři minuty, když síť sanmarinské svatyně rozvlnil Mariusz Lewandowski.

V 72. minutě dovršil hattrick Ebi Smolarek. Bývalému útočníku Borussie Dortmund ale tři góly nestačily a osm minut před koncem zvyšoval už na 9:0. Tečku za velký polským večerem udělal Marek Saganowski, který uzavřel stav utkání na 10:0.

Polsko se tímto vítězství přiblížilo postupovým příčkám, na druhé Slovensko ztrácí pouhé dva body. San Marino zůstává bez bodu na poslední příčce skupiny 3.

Více informací k zápasu

Česko - Slovensko 1:2

01.04.2009 20:30

Góly: 30. Marek Jankulovski - 22. Stanislav Šesták, 83. Erik Jendrišek

Slováci ještě prohloubili krizi, zmítající českým národním výběrem, když po dvanácti letech konečně potopili své sousedy. Zároveň tak možná podepsali ortel nad Petrem Radou, vždyť jediný bod z nepříliš složitého dvojzápasu rozhodně nelze považovat za úspěch.

Ostře sledované federální derby mohlo začít hned dvěma slepenými pohromami pro Slováky. Nejprve totiž ze hřiště v bolestech odkráčel Hamšík, aby se posléze k nadýchanému centru Jankulovského málem prodral Baroš. Naštěstí pro hosty se jejich tvůrce hry zanedlouho vrátil na hrací plochu, a to tedy za bezbrankového stavu.

Naopak co nevidět mohli jít do vedení bílí, když se zleva prodral k polovysoké střele Hološko. Čech zasáhl, ovšem na dlouhou dobu naposledy. Totiž tempo, v jakém se poté aktéři utkání proháněli po letenském pažitu, nebylo bůhvíjaké a rozehrávka zejména českého výběru nepůsobila navenek nikterak organizovaně.

A skřípalo to i v obraně. Hned ve 23. minutě Rozehnal prohrál osobní souboj s Hološkem, který pak přes Kováče přihrál Šestákovi, a bylo zle. Zprvu to sice vypadalo, že slovenský forvard prováhal správný okamžik pro přihrávku či zakončení, avšak nakonec to přeci jen vyřešil mazácky - střelou do protipohybu Petra Čecha.

Následný pískot přihlížejících byl celkem nasnadě, domácí totiž logicky nejevili pražádné známky povzbuzení. Přesto se prakticky ihned dočkali vyrovnání. Přesně po půl hodiny hry Jankulovski ztečoval Plašilův centr z rohového kopu směrem na soupeřovu bránu, kde se náhle zjevil Škrťel a trajektorii balonu narušil tak nešťastně, že Mucha nedokázal včas zareagovat. Jenže ani vyrovnávací branka Čechy neprobrala z nedbalek. Kostrbaté kombinace, chcete-li bezduché nákopy stoperů směrem vpřed, neměly naději na úspěch, a tak se při nedostatečné invenci rovněž hostujících ofenzivních hráčů šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Začátek druhého dějství zastihl českou reprezentaci v nevídaném laufu. Slováci se zkraje vlastně jen bránili, avšak zároveň jedinou alespoň poloviční šanci domácích registrujeme až v 54. minutě. Tehdy pálil Baroš ve slušné pozici hodně nepřesně. Když už se zdálo, že zápas znovu upadá do nezáživného stereotypu, opřel se v 68. minutě na hranici šestnáctky do balonu Jarolím, aby orazítkoval pravou tyč Muchovy svatyně. Na tuto téměř dokonalou ránu hamburského středopolaře navázal ihned vzápětí Necid, když z otočky zacílil těsně vedle.

Hosté se v těchto chvílích nacházeli ve svízelné situaci. Ne že by Čechům nějakým závratným způsobem rostla křídla, ale i přesto se Slováci prakticky celý druhý poločas jen bránili. Už dvacet minut před koncem tedy začali hrát na údržbu a španělský sudí je musel nejednou napomínat, aby uspíšili rozehrávku té, či oné standardní situace.

Pobídky nepobídky, bílí si hráli svoje a nakonec byli oni těmi šťastnějšími. V 83. minutě totiž dostal krásný míč za obranu Jendrišek, skrze skluzujícího Rozehnala pořádně protáhl Petra Čecha a vinou nedbalosti českých stoperů mu bylo umožněno rovněž dorážet, tentokráte úspěšně. V závěru přišel Slovákům dříve našetřený čas k duhu. Červeným byla po celý zápas pozemní kombinace cizí, a tak závěrem na nějaký soustavný tlak ani nemohlo být pomyšlení.

Více informací k zápasu

Severní Irsko - Slovinsko 1:0

01.04.2009 20:45

Góly: 73. Warren Feeney

Slováci sice vyhráli derby v Praze, ovšem z první příčky se radovat nemohou. Důvod je prostý, udrželi se před nimi totiž Severní Irové, kteří doma porazili Feeneyho brankou 1:0 Slovince a zůstávají s 13 body překvapivě v čele třetí skupiny.

Hosté, kteří chtěli navázat na poměrně slušný výkon z utkání proti české reprezentaci, byli o něco lepším týmem a měli i více šancí, všechny body ale zůstaly doma v Belfastu, kde se důležité střetnutí hrálo.

Slovinci dělali domácímý týmu problémy od prvních minut, byli rychlejší, aktivnější, bojovnější, fotbalovější. Severním Irům se navíc již po čtvrt hodině zranil bek McAuley, což byla pro domácí defenzivu poměrně velká rána. Jenže právě střídající Baird byl tím hráčem, který po půlhodině zabránil brance, když tečoval mimo tři tyče přímý kop v podání Novakoviće.

O přestávce přišli domácí o dalšího hráče, v šatnách musel zůstat zraněný McCartney. Ovšem Severní Irové si začali vytvářet šance. Tu první měl Johnson, který hlavičkoval po Grantově rohovém kopu nad. Na druhé straně vypálil z přímého kopu Koren a trefil břevno, v 72. minutě však již branka padla. Clingan svým centrem našel Feeneyho a jeho hlavička dostala přídavek "vítězná”. Ve zbytku utkání se již nic neudálo, domácí zvítězili 1:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Severní Irsko741212:613
2.Slovensko540110:612
3.Polsko631218:710
4.Česko62226:48
5.Slovinsko62225:48
6.San Marino60061:250
Skupina 4

Lichtenštejnsko - Rusko 0:1

01.04.2009 19:30

Góly: 38. Konstantin Zyrjanov

Ruský tým v čele s koučem Guusem Hiddinkem dokázal za hubenou výhru 1:0 nad Lichtenštejnskem získat tři body, když jediný a tedy i vítězný gól zápasu vstřelil v 38. minutě Zyrjanov.

Rusko bylo v zápase jasným favoritem, ovšem na první příležitost muselo čekat až do 26. minuty, když záložník Torbinskij prověřil gólmana Jehleho. O čtyři minuty později vstřelil Pavljučenko gól, který ale nebyl rozhodčím z důvodu ofsajdu uznán. Ruští fanoušci si tak oddechli až sedm minut před koncem první půle. Aršavin měl na gólu velkou zásluhu, když z levé strany hřiště poslal míč svému bývalému spoluhráči ze Zenitu Petrohrad Zyrjanovovi, jenž se zblízka nemýlil - 1:0.

Lichtenštejnsko ale dokázalo také zahrozit a nebezpečná byla zejména dalekonosná rána aktivního záložníka Polverina. Na začátku druhého poločasu si střelecké pokusy připsali Pavljučenko a Aršavin, Jehle ale svůj tým držel. Šanci poslat Rusko do dvougólového vedení měl Žirkov, jeho centr ovšem minul bránu.

O chvíli později při jednom ze soubojů upadl v pokutovém území Anjukov, ale rozhodčí faul neodpískal. Rusku se nepodařilo vsítit druhý gól, naopak na druhé straně nebezpečně střílel Beck. Lichtenštejnsko na konci zápasu zabralo. Beck se sice v dobré příležitosti netrefil, D'Elia ale protáhl gólmana Ruska Akinfejeva, který pro svůj tým zachránil tři body.

Více informací k zápasu

Wales - Německo 0:2

01.04.2009 20:45

Góly: 11. Michael Ballack, 48. Ashley Williams (vl.)

Svěřenci trenéra Löwa si ve Walesu počínali velmi zkušeně a zodpovědně a zaslouženě si tak odvážejí plný počet bodů za vítězství 2:0, ke kterému jim pomohl i Williams vlastní brankou.

Hosté začali velmi aktivně. Už ve třetí minutě se do palebné pozice dostal Mario Gomez, ale domácí svatyni přestřelil. V 11. minutě se už ale nemýlil kapitán Němců Michael Ballack, který střelou ze třiceti metrů překonal domácího brankáře Hennesseyho.

Wales se snažil rychlými kontry odpovědět, ale jeho kombinace většinou zanikala vinou chybných přihrávek a častých ztrát míče. Němečtí fotbalisté si výborně počínali v napadání. Většina akcí domácích šla hlavně přes Daviese a Balea, kteří se snažili útočníky zásobovat přesnými míči.

Po půlhodině by se hra dala hodnotit jako hodně vyrovnaná, ale přeci jen bylo vidět, že Němci svou vyzrálostí a svými zkušenostmi vědí, co dělají. Nikam se zbytečně nehnali a snažili se co nejvíce držet míč na svých kopačkách. Ke konci první půle však tlak domácích trochu vzrostl a hned se obránci hostujícího výběru zapotili. První část ale nakonec zvládli a do kabin se tak šlo za stavu 0:1.

Hodně nešťastným momentem pro domácí odstartovala druhá půle. Z ní byly odehrány jen tři minuty, když si vlastní gól dal Ashley Williams a dodal protivníkovi z Německa potřebnou jistotu. Zápas ztratil na tempu a druhá půle rozhodně nepřinesla tolik nasazení jako ta první. Hosté už hráli opravdu jen na jistotu a hlavně bezchybně a domácí si s přechodem do ofenzívy nevěděli rady.

Velmi aktivní Davies se ještě společně s Ramseym snažil něco vymyslet ve středu hřiště, ale Němci si vše pohlídali, a tak zápas dospěl do konce za stavu 0:2 z pohledu domácích.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo651018:416
2.Rusko54019:312
3.Finsko42116:67
4.Wales62044:76
5.Ázerbájdžán40130:41
6.Lichtenštejnsko50140:131
Skupina 5

Estonsko - Arménie 1:0

01.04.2009 17:00

Góly: 83. Sander Puri

První zápas těchto dvou "fotbalových trpaslíků" skončil remízou na půdě Arménie v poměru 2:2. Tentokrát však hráli doma Estonci a díky brance Sandera Puriho v závěru utkání dokázali těsně zvítězit nad svým soupeřem 1:0.

Oba celky nemají šanci postoupit na šampionát, a tak se utkání odehrávalo v přátelském rytmu. Ovšem ani jeden z týmů nechtěl být tím poraženým, přesto byla na stadionu A. Le Coq k vidění pouze fotbalová nuda. Během prvního poločasu byla k vidění pouze hrstka šancí, které by stály za zmínění.

Brankové příležitosti ani na jedné straně nepřicházely. Jedinou opravdovou šancí se dá nazvat střelecký pokus Roberta Arzumanyana, který však skončil těsně nad brankou domácího brankáře.

Druhé dějství šlo ve stejných šlápějích jako to první. Tedy nuda a zase nuda. Souboje uprostřed hřiště opravdu nezaujaly ani nejvěrnější fanoušky, kterých se v Tallinnu sešlo necelých šest tisíc. Nudný zápas nakonec přinesl radostné rozuzlení, když se v 82. minutě uvolnil Sander Puri a dokázal překonat hostujícího brankáře Gevorga Kasparova. Domácí tedy vedli 1:0 a tento stav dokázali udržet i do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Turecko - Španělsko 1:2

01.04.2009 20:00

Góly: 26. Semih Şentürk - 63. Xabi Alonso (pen.), 90+2. Albert Riera

Španělé hrdě nesou prapor mistra Evropy a ve své skupině zůstávají bez ztráty kytičky i po zápase na horké půdě Turecka. Ve druhém poločase nejprve penaltou srovnali s domácími krok, aby v nastaveném čase Riera rozhodl. Bosna tak má obrovskou příležitost odpoutat se právě od Turků.

Turecko začalo odvážně, ale ztroskotávalo na příliš nepřesné kombinaci na půli soupeře. To hosté se snažili přecházet do útoku rychleji a po čtrnácti minutách se to málem vyplatilo. Pas sice Villa nedokázal zpracovat, k míči se ovšem dostal Riera, který po odskoku míče střílel zpoza vápna těsně pod břevno a Demirel s velkými obtížemi vytěsnil na roh.

V další šanci se po rohu ocitl jiný hráč Liverpoolu. Kanonýr Torres svou pověst nepotvrdil a z vyložené pozice v hloubi vápna střílel jen do míst, kde stál připravený brankář. A tak přišla gólová facka od Turků, kteří poprvé vystřelili na branku. Na Turanův centr si přesně na hranici ofsajdu počkal Tuncay, proti kterému vyběhl Casillas, jenže Premier League protřelý útočník stihl za sebe přihrát Senturkovi, před kterým zívala naprosto celá prázdná branka ze čtyř metrů. To dle očekávání zahalilo hřiště do dýmu.

Španělská marnost v útoku a turecké nesmyslně dlouhé polehávání na trávníku obrazu hry nijak neprospívaly. Další oku lahodící akce tak přišla až tři minuty před koncem první půle, kdy Tuncay skvěle sklepl pas na hranici vápna pro Nihata, jenž z první mířil jen nad branku Casillase. Do šatny tak odcházeli domácí s brankovým náskokem.

Po změně stran se samozřejmě snažili hosté o brzký vyrovnávací gól. Místo toho ale mohl po skvělé zpětné přihrávce Snturka skórovat Nihat, ale zbrkle pálil hodně mimo. Když to Španělům nešlo ze hry, dostali možnost penalty. Když totiž Demirel promáchl při rohovém kopu, zastavil hlavičku soupeře Uzulmez rukou. K pokutovému kopu se postavil Xabi Alonso a střelou po zemi doprostřed branky pohodlně vyrovnal.

Domácí v žádném případě nebyli horším týmem, přesto mohli jen děkovat Demirelovi, že po rychlé akci Silvy vychytal dělovku pod břevno od Torrese. Deset minut před koncem se k zakončení konečně dostali i Turci. Po chybě španělské obrany totiž hodně nebezpečně pálil Tuncay, nicméně trefil jen připraveného Casillase, navíc se sám nepříjemně poranil.

Když v 89. minutě nedokázal Tuncay na malém vápně usměrnit míč mezi tři tyče, zdálo se, že se body budou dělit. Jenže zlatá ruka del Bosqueho zasáhla. Čerstvý Guiza totiž vyhrál souboj za odkopnutým míčem, přihrál do vápna na absolutně volného Rieru, který střelou do protipohybu prostřelil padajícího brankáře a zahalil tak Turecko do smutku.

Více informací k zápasu

Bosna a Hercegovina - Belgie 2:1

01.04.2009 20:45

Góly: 12. Edin Džeko, 15. Edin Džeko - 88. Gill Swerts

Edin Džeko se stal hrdinou kvalifikačního duelu mezi Bosnou a Hercegovinou a Belgií, když dvěma brzkými góly zajistil domácímu výběru vítězství. Belgie totiž odpověděla jen jednou brankou. Bosna se tak udržela na druhém místě skupiny.

Pro Belgičany, kterým se v kvalifikaci příliš nedaří a pod trenérem Vandereyckenem se již začíná houpat židle, utkání začalo vskutku katastrofálně. Nejprve v 11. minutě otevřel skóre Edin Džeko, když ho nechal neobsazeného Stijn Stijnen. Bosně to však nestačilo, respektive Džekovi. Útočník Wolfsburgu totiž zvýšil náskok už o tři minuty později po přesném centru Ibričiče. Belgičané se snažili odpovědět, ale k ohrožení brankáře Supiče víceméně nedošlo.

Naděje na vstřelení kontaktní branky nebo dokonce vyrovnání navíc dostaly velkou trhlinu po hodině hry, kdy byl za ošklivý zákrok vyloučen Witsel. Belgie se nakonec přeci jenom dočkala, jenomže branka dvě minuty před koncem již nic nevyřešila a Bosna tak zvítězila 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko660013:218
2.Bosna a Hercegovina640218:712
3.Turecko62226:58
4.Belgie621310:117
5.Estonsko61235:155
6.Arménie60153:151
Skupina 6

Kazachstán - Bělorusko 1:5

01.04.2009 16:30

Góly: 10. Renat Abdulin - 47. Aljaksandr Hleb, 53. Cimafej Kalačow, 57. Ihar Stasevič, 63. Cimafej Kalačow, 88. Vital Radzivonaw

Takový debakl se rozhodně nečekal. Kazachstán byl sice v souboji bývalých sovětských republik mírným outsiderem, nicméně aby inkasoval hned pětkrát, to se předpovídat nedalo. Kazachstán se dostal brzo do vedení a byl na koni, ale po poločase zrežíroval obrat Alexandr Hleb a Kazachstán se naprosto složil.

Bělorusko vybojovalo druhou výhru ve skupině a stále si proto drží reálnou naději alespoň na baráž, šance jsou však stejně velmi malé. Kazachstán zůstává pátý, jediný úspěch zatím zaznamenal proti Andoře. Už v 9. minutě rozvlnil síť Renat Abdulin, který si nejvýše naskočil na přímý volný kop Ruslana Baltieva.

Domácí následně mohli vést už dokonce 2:0. Po rohovém kopu vystřelil Thanati Nuserbaeva, avšak na brankové čáře na poslední chvíli zachraňoval brankář Yuri Zhevnov. Nicméně v druhé půlce se už po třech minutách zaskvěl barcelonský Aliaksandr Hleb, v tváří tvář brankáře Davida Lorii se trefil přesně k tyči.

O šest minut později navíc po jeho přihrávce obracel Timofei Kalachev, hosty definitivně poslal do kolen za další dvě minuty výstavní brankou Igor Stasevich zase po práci hvězdy utkání Hleba. V dalším průběhu přidal svou druhou branku Timofei Kalachev a dvě minuty před závěrečným hvizdem uzavřel černý sen kazachstánců Vitali Rodionov.

Více informací k zápasu

Andorra - Chorvatsko 0:2

01.04.2009 20:30

Góly: 15. Nikola Kalinić, 36. Eduardo

Naprosto podle předpokladů skončilo utkání mezi Andorou a Chorvatskem vítězstvím hostujícího týmu. Celek se šachovnicí ve znaku rozhodl utkání zásluhou Klasniće a Eduarda již v prvním poločase a byť v tom druhém neskóroval, pohodová výhra 2:0 přinesla kýžené tři body.

Chorvaté bojují o především s Anglií a Ukrajinou a vzhledem k tomu, že tito oba soupeři na sebe dnes narazili, očekávalo se, že si celek od Jadranu bodově pomůže. Na takřka vesnickém hřišti v Andoře začal favorit úřadoval hned od úvodu. V sedmé minutě se v šanci ocitl Klasnić, ale ten si svojí chvilku schovával na později. Ono "později” nastalo v patnácté minutě, kdy ho parádním pasem oslovil Rakitić, útočník Nantes se vřítil do pokutového území a přesnou střelou uklidil míč k tyči.

Druhou branku přidali hosté po půlhodině a opět v ní měl prsty Klasnić. Ten tentokrát nacentroval z levé strany pokutového území a na zadní tyči našel osamoceného Eduarda, jenž zblízka dvougólové vedení nemohl odmítnout. Ve zbytku první půle, stejně jako celého zápasu, byli Chorvaté lepší, ale možná se již trochu podvědomě šetřili. Ne, že by neměli nějaké šance, z kategorie vyložených ovšem nebyla snad žádná a skóre již zůstalo beze změny až do konce.

Více informací k zápasu

Anglie - Ukrajina 2:1

01.04.2009 21:00

Góly: 29. Peter Crouch, 85. John Terry - 74. Andrij Ševčenko

Anglie zvítězila v pátém utkání v řadě, když zásluhou branky Johna Terryho pět minut před koncem získala v souboji s Ukrajinou tři body za vítězství 2:1.

Domácí mužstvo poslal do vedení dlouhán Peter Crouch, vyrovnat se povedlo Andriy Shevchenkovi. Vítězný gól pak vstřelil již zmíněný kapitán londýnské Chelsea.

Do útoku domácího celku se postavil po vedle Waynea Rooneyho Peter Crouch. Na pravé straně zálohy dostal znovu před Davidem Beckhamem přednost Aaron Lennon. A v obraně nahradil Matthewa Upsona Rio Ferdinand.

Jako první ohrozili bránu soupeře v sedmé minutě ostrované, když po kombinaci se Stevenem Gerrardem mířil nad Wayne Rooney. O osm minut později se mohla Anglie dostat do vedení, když přímý volný kop rozehrát Frank Lampard na Gerrarda a ten jen o několik centimetrů minul ukrajinskou bránu.

Skóre se poprvé měnilo v 29. minutě, když nejprve po centru Lennona zablokovala defenziva hostí ránu Roonyho, poté se k míči dostal Lampard, jenž znovu odcentroval do pokutového území, ve kterém se míč dostal přes Terryho až k Peteru Crouchovi, který propálil brankáře Andriyho Pyatova.

Chvíli před přestávkou otestoval ukrajinského gólmana dalekonosnou střelou Gerrard, liverpoolský středopolař ale poslal projektil z dvaceti metrů přímo do rukavic Pyatova.

Na začátku druhého dějství se také na hřiště dostal David Beckham, který se v 62. minutě postavil ke slibnému přímému kopu, ze kterého se mu ale skórovat nepodařilo.

Když Angličané v poklidu kontrolovali své jednobrankové vedení, přišla, jako blesk z čistého nebe, ukrajinská vyrovnávací branka. Když centr z pravé strany směřující do vápna domácího celku odvrátil Glen Johnson, pak se ale jako první dostal k míči Andriy Shevchenko, který poslal balon za záda Davida Jamese.

Nyní to vypadalo, že si východoevropané odvezou z Wembley cenný bod, s tím se ale nechtěl smířit obránce John Terry, který se pět minut před konečným hvizdem propracoval, po centru Beckhama a hlavičce Gerrarda, k míči a z bezprostřední blízkosti zařídil svěřencům Fabia Capella tři body.

Anglie si upevnila vedení ve třetí kvalifikační skupině a její náskok na druhé Chorvaty činí už pět bodů. Ukrajina je třetí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie550016:415
2.Chorvatsko531110:410
3.Ukrajina42115:37
4.Bělorusko42029:66
5.Kazachstán51046:163
6.Andorra50051:140
Skupina 7

Rakousko - Rumunsko 2:1

01.04.2009 20:30

Góly: 26. Erwin Hoffer, 44. Erwin Hoffer - 24. Cristian Tănase

Rakousko sice v Klagenfurtu prohrávalo s Rumunskem, ale Erwin Hoffer se postaral o to, že si nakonec domácí výběr odnáší všechny tři body za výhru 2:1.

Nový kouč rakouské reprezentace Dietmar Constantini udělal v sestavě oproti posledním zápasům několik změn. Vynechal kapitána Andrease Ivanschitze a nasadil dva nováčky, Daniela Beichlera a Yasina Pehlivana.

Utkání nezačalo v nijak zvlášť závratném tempu. Až ve 24. minutě dostal zápas potřebnou jiskru. Tanase totiž nejprve přehodil brankáře Gspurninga a poslal Rumuny do vedení. Na to však bleskově reagoval Hoffer a po chybách Rata a Tamase vyrovnal.

Rakušané pokračovali v tlaku a minutu před přestávkou se dokonce ujali vedení. Hlavní postavou celé akce byl opět Hoffer, jenž proběhl soupeřovou obranou a překonal brankáře Lobonta. V 54. minutě mu povedený večer překazilo poraněné koleno, kvůli němuž musel vystřídat. Rumunsko ale ani tak nenašlo recept na další přemožení domácí obrany a prohrálo 2:1.

Více informací k zápasu

Francie - Litva 1:0

01.04.2009 21:00

Góly: 75. Franck Ribéry

Po velmi tuhém boji se nakonec z velmi cenných tří bodů radují domácí. Jedinou branku utkání vstřelil stejně jako o víkendu záložník Bayernu Mnichov Franck Ribery, který opět dokázal, že pro reprezentaci má cenu zlata.

Litevci rozhodně nechtěli být od začátku štvanou zvěří a také proto začali velmi aktivně, první střelecké pokusy si hned na úvod připsali Kalonac a Karcemarskas. Na domácí straně byl nejaktivnějším hráčem Gourcouff, který se hodně nabízel a bylo vidět, že hraje ve velké pohodě.

Domácí si asi představovali začátek utkání trochu jinak, jelikož prvních pětadvacet minut jim byla Litva velmi vyrovnaným soupeřem a dalo se říct, že je ve zbytku utkání čekalo ještě dost práce. Hrál se hodně vyrovnaný fotbal bez větších šancí. Obě mužstva se soustředila hlavně na to, aby se vyvarovala zbytečných chyb, a tudíž se moc nepouštěla do rizika.

Když už Francouzi zaútočili, tak to bylo po pravé straně, kde se výborně doplňovali Sagna s Gourcuffem, ale k vyložené šanci nebo brance to zatím nevedlo. Prakticky neviditelný byl doposud Franck Ribery, na kterého domácí hodně spoléhali. První poločas skončil 0:0.

I do druhé půle vstoupili Litevci velice odvážně a nechtěli jen bránit, bylo to však hlavně na domácích, jak bude druhá půle vypadat. Od nich se očekával tlak a nějaké šance. Ti byli velice aktivní, nedala se odepřít snaha ani úsilí, ale hostující výběr opravdu důsledně bránil a nedopouštěl se žádných zbytečných chyb.

Domácí však hráli trpělivě a dočkali se odměny v podobě gólu, který vstřelila aktuálně hlavní postava Domenechova výběru - Franck Ribéry. Henry se ve vápně neunáhlil, našel vzrůstem malého záložníka a ten nechal poprvé v tomto utkání fanoušky jásat - 1:0.

Dal se očekávat vzrůstající tlak hostí, kteří s tímto výsledkem určitě spokojeni nebyli. Jenže domácím fotbalistům ze země galského kohouta se velmi dobře dařilo narušovat rozehrávku svého soupeře a sami se pouštěli do ofenzivních výletů. Ke konci zápasu ještě dvakrát proti střelám hostů vynikl Steve Mandanda, který potvrdil svou aktuální pozici.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko540112:512
2.Francie53117:610
3.Litva63036:59
4.Rakousko52127:87
5.Rumunsko51136:104
6.Faerské ostrovy40131:51
Skupina 8

Bulharsko - Kypr 2:0

01.04.2009 17:00

Góly: 8. Ivelin Popov, 90+4. Dimitar Makriev

Bulharsko i bez své největší hvězdy Dimitara Bernátova dokázalo na domácí půdě zdolat v důležitém utkání hosty z Kypru v poměru 2:0.

Domácí byli ve svém zápase jednoznačnými favority a touhu po vítězství začali Bulhaři naplňovat již od samého začátku. Běžela 8. minuta utkání, když se uvolnil domácí Ivelin Popov a svou nekompromisní ranou nedal hostujícímu brankáři Antonisu Georgallidesovi žádnou šanci.

Kypřané se ztěžka dostávali do utkání a znovu mohli inkasovat ve 24. minutě. Tentokrát byl však Georgallides na správném místě. Hosté se své první vážnější šance dočkali až po půlhodině hry, když si na dobrý pas Michalisa Konstantinova naběhl volný Chrysostomos Michael. Ten však těsně přes střelou zavrávoral a Dimitar Ivanov Ivankov v brance domácích měl snadnou práci. Tím skončil první poločas a na řadě bylo dějství druhé.

Do toho hostující Kypr vstoupil stejně jako do toho prvního. Bulhaři si s hostujícímu hráči lehce pohrávali a snadno si vytvářeli herní převahu. Kypr se dostal ze začátku druhého dějství ke dvěma slibným šancím. Obě zásluhou domácího brankáře však skončily pro hosty nešťastně. Blížil se konec druhé půle a tedy i celého utkání, když přišla největší šance hostů. O tu se postaral Paraskevas Christou, který si pohrál s bulharskou obranou, ale na brankáře Ivankova nevyzrál.

Utkání se tedy zdálo rozhodnuté a domácí s uchýlili jen k obranné činnosti. Bulhaři však nezapomínali na pravidlo "nejlepší obrana je útok", a tak se v nastaveném čase vydal do útoku osamocený Dimitar Makriev, který stanovil konečné skóre 2:0 pro domácí.

Více informací k zápasu

Gruzie - Černá Hora 0:0

01.04.2009 19:00

Góly: -

V dalším utkáním kvalifikace na mistrovství světa se v osmé skupině střetli celky domácí Gruzie a hostující Černé Hory. Po nemastném a neslaném výkonu se po devadesáti minutách oba týmu rozešli smírně 0:0.

Toto utkání fotbalovému fanouškovi mohlo nabídnout dravost ve stylu balkánského fotbalu. Opak byl ovšem pravdou. Již od samého začátku se oba celky spíše přetahovali o to, kdo dokopne balon nejdále. Nakopávaná hra a souboje uprostřed hřiště nebylo opravdu to, pro co si přišli fanoušci obou celků. Přesto však utkání nabídlo alespoň pár šancí, které stojí za zmínění.

O první větší akci se postaral hostující hráč Stevan Jovetic, který se díky dobré přihrávce objevil sám před domácím brankářem Giorgim Lomaiaou, avšak nedokázal z této pozice nic vytěžit. O největší šanci domácích se poté postaral Aleksander Jašvili. Ten však po dobrém centru ze strany nedokázal přesně zamířit a z dobré pozice netrefil prázdnou branku. Ve druhém poločase stojí za zmínku akorát střela aktivního Jovetice, který z dobrých dvaceti metrů vylekal celou Gruzii. Utkání i po této šanci skončilo nerozhodně 0:0.

Více informací k zápasu

Itálie - Irsko 1:1

01.04.2009 20:50

Góly: 10. Vincenzo Iaquinta - 89. Robbie Keane

Irsko si odváží z horké italské půdy bod za remízu 1:1, kterou v posledních minutách zápasu vystřelil Robbie Keane. Italové, kteří hráli téměř celé utkání bez vyloučeného Pazziniho, však i přes ztrátu bodů zůstávají na čele kvalifikační skupiny.

Duel začal velice ostře a první vteřiny přinesly několik tvrdých zákroků. Nikdo však rozhodně neočekával, že už po čtyřech minutách bude muset do hry zásadně vkročit rozhodčí. Ten však neměl na výběr, když loktem do obličeje udeřil irského obránce O'Shea domácí Giampaolo Pazzini a musel předčasně pod sprchy. Italové tak museli dohrávat takřka celé utkání v oslabení.

Jako by ale oslabení nezanechalo na svěřencích trenéra Lippiho žádný šrám a po jedenácti minutách se Azzurri ujali vedení. Celá akce začala u Pirla, dále šel míč přes Grossa, jenž ho naservíroval před branku na Iaquintu a ten nedal brankáři Givenovi žádnou šanci. Další výraznější událostí prvního dějství bylo střídání hostů ve 22. minutě. Kouč Trapattoni stáhl Keogha a nasadil útočníka Folana. Ten se tak postavil po bok Doyla s Keanem a Irové začali hrát na tři útočníky. Přestože měla irská reprezentace převahu v držení míče, první ohrožení Buffonovy branky přišlo až ve 24. minutě, Keanova střela ale brankáře Juventusu nevylekala.

Po více než půlhodině hry měli Italové obrovskou šanci na zvýšení náskoku, ale na Grossův centr na zadní tyči nedosáhl Pepe. Pět minut před koncem úvodního poločasu si ojedinělou šanci hostů vypracoval Hunt, jenž byl do těch chvil nejlepším hráčem svého výběru. Jeho dělovou levačku ale skvěle vytěsnil Buffon.

Do druhého poločasu vyběhla Squadra Azzurra s jednou změnou, a to celkem překvapivou. Trenér Lippi stáhl Pirla a místo něj nasadil pracovitého dělníka Palomba. Hra byla vyrovnaná a po pár minutách přišla na řadu další střídání. Trapattoni vyměnil Andrewse za Gibsona a Lippi Pepeho za Dossenu. Oba celky v úvodu druhého dějství pracovaly na plné obrátky, ale lehce navrch, především v držení míče, měli Irové. V 55. minutě se hosté dožadovali odpískání pokutového kopu poté, co se Buffonovi ve skluzu nepodařilo trefit míč, když chtěl zneškodnit rozběhnutého Hunta. Německý sudí však volání nevyslyšel.

Hra poté lehce ubrala na tempu. Irové se ale rozhodně nevzdávali a tvrdou prací přes pevnou defenzívu soupeře se snažili vyrovnat. První velká šance nakonec přišla v závěrečné desetiminutovce, kdy však Kilbane v rozhodující chvíli zklamal. Ani poté ale hosté nepolevili a kýžená branka přišla v 87. minutě. Z bezprostřední blízkosti nedal Buffonovi šanci Robbie Keane. V nastaveném čase již žádný tým nic zásadního nevymyslel a utkání nakonec skončilo 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie64209:314
2.Irsko63307:412
3.Bulharsko51405:37
4.Kypr51134:74
5.Černá Hora50323:63
6.Gruzie70344:93
Skupina 9

Nizozemsko - Makedonie 4:0

01.04.2009 20:45

Góly: 16. Dirk Kuijt, 25. Klaas-Jan Huntelaar, 41. Dirk Kuijt, 88. Rafael van der Vaart

Papírové předpoklady se přenesly i na hřiště a domácí Oranjes nedopustili v zápase s Makedonií žádné překvapení, vyhráli 4:0 a připisují si povinné tři body.

Od začátku tohoto zápasu bylo jasné, kdo bude v roli kočky a kdo v roli myši, a tak se také stalo. Už od první minuty to bylo hlavně dobývání makedonské branky. Z první vážnější šance se také Holanďanům povedlo skórovat. V pokutovém území se k míči po přihrávce Robbena dostal Kuyt a umístěnou střelou poslal Oranjes do vedení - 1:0.

I na druhé brance měl podíl záložník Realu Robben, když našel svého klubového kolegu Huntelaara, který si i přes ne úplně ideální pozici věděl rady. Dá se říct, že po tomto momentu měli hosté po nadějích na jakýkoliv úspěch. Domácí brankář Stekelenburg se rozhodl aspoň zahrávat všechny přímé kopy z hlouby vlastní poloviny, jinak by také mohl v brance chytit chřipku.

Krátce před koncem prvního poločasu se domácím podařilo skórovat potřetí a opět po rychlé kombinaci. Sneijder našel střelce první branky Dirka Kuyta, a ten střelou z osmnácti metrů znovu překonal Tome Pacovskiho. O poločase tak na světelné tabuli svítil výsledek 3:0. V kabině zůstal Robben, kterého nahradil Ryan Babbel.

Oranjes poté už hráli jen takové poklidné báčko a Makedonci posloužili velice dobře jako tréninkové kužely. Jinak by se snad ani začátek druhého poločasu nedal popsat. Hostům tento obrázek hry příliš nevadil, jelikož nebyli schopni dostat domácí ani pod chvilkový tlak.

Jediným aktivním hráčem hostí byl Goran Panděv, ale sám proti přesile moc nezvládl a tak mu postupem času docházel i elán na nějaké útočné výlety. Nizozemci už nebyli tak aktivní a produktivní jako na začátku druhé části, přesto se jim podařilo vsítit čtvrtou branku.

Tentokráte se po přesné přihrávce van Bronckhorsta trefil opět hráč Realu, ale byl jím van der Vaart, který tak stanovil konečně skóre 4:0. Nutno podotknout, že tento výsledek je naprosto zasloužený.

Více informací k zápasu

Skotsko - Island 2:1

01.04.2009 21:00

Góly: 39. Ross McCormack, 65. Steven Fletcher - 54. Indridi Sigurdsson

Skotové se osamostatnili na druhé příčce své kvalifikační skupiny, daleko vpředu je jen suverénní Nizozemsko. Zápas proti Islandu byl vyrovnaný a tvrdý, domácí byli nakonec o jednu branku lepší.

Právě s Nizozemskem Skotsko v sobotu jasně prohrálo. Trenér Burley nic takového nechtěl opakovat a v sestavě udělal hned pět změn.

Domácí se snažili na svého soupeře vletět, ale nedokázali se dostat do souvislého tlaku. Island zvolil vyčkávací taktiku a pozorně bránil. Jen jedinkrát hostující obrana v první půli zaváhala, a hned z toho byl gól. V 39. minutě Hutton odcentroval přes stínícího Eirikssona a McCormack usměrnil míč do sítě.

Skóre mohli Skotové zvýšit krátce po přestávce, když pohlednou akci předvedli Hutton s Darrenem Fletcherem, úspěšně zakončit ale nedokázali. Naopak se urodilo na druhé straně. Palmason ještě trefil pumelicí z dvaceti metrů brankovou konstrukci, ale Sigurdsson jeho snahu dovedl do gólového konce.

Remíza by Skotům výrazně narušila plány na postup na světový šampionát, proto museli zabrat. A svou snahu sokázali gólově vyjádřit. McManus vrátil v 65. minutě míč hlavou do pokutového území, kde byl nejsilnější Steven Fletcher, a taktéž hlavou rozhodl třech bodech pro svůj tým.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko550012:115
2.Skotsko52124:67
3.Island51135:84
4.Makedonie41032:73
5.Norsko30212:32

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (148)

Přidat komentář
Sosi

Hm, výborný... komentátoři pěkní žaludi, poslouchat se to nedá. Hra taky stojí za hov.... Pořád a pořád budou ty balóny nakopávat. A ten gól teda Rozehnalův nebyl, to ať si sáhne do svědomí Plašil nebo Jankul, nevim, kdi z nich tam byl...

Reagovat
Slejdy

byl to rozhenala mg traged nema hrat vbc v repre...a ten slovensky komentator na nove ach jo si tam zrovna muzu dat Stv1...trapas nova nejvetsi

Reagovat
Tomanatura

Heinze, Demichelis Maradona

Reagovat
smazaný uživatel

on postavil Heinzeho a Demichelise?

Reagovat
Tomanatura

Samozřejmě. K tomu další dva DM a Bolívie mele Argentinu jako prase. Teď střelila břevno, další tutovku měla... A ten gól? Obrana Argentiny byla víc k smíchu, než záloha Česka...

Reagovat
smazaný uživatel

takže to znamená že Demichelis je na stoperu a k tomu tam jsou ještě 2 DM? Mascherano a? Gago nebo kdo?

Reagovat
Tomanatura

Carizzo - Zanetti, Demichelis, Heinze, Papa - Maxi, Gago, Masch, Di Maria - Tevez, Messi... Bez hrota, bez tvořivého záložníka, bez stoperů...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně jak říkáš Ale tak ten útok mě tak nepřekvapuje, oni moc hrotů nemají, většinou hraje Messi s Carlosem nebo s Kunem, ale ten zbytek

Reagovat
Tomanatura

Tak soráč, hraje Lucho. Akorát nevím, jestli tam teďka nastoupil místo Marii, každopádně dal pěkný gól. Tak to nechápu...

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba jich hraje 12

Reagovat
Tomanatura

Už to chápu. Di MAriu jsem viděl jen při rozehrávání. Každopdně Bolívie kope penaltu.

Reagovat
smazaný uživatel

takže Lucho hraje levou zálohu?

Reagovat
Tomanatura

Motá se napravo, i když je pravda, že moc ho nerozeznávám...

Reagovat
smazaný uživatel

stejně ti závidím že sis vybral tento zápas

Reagovat
Shevchenko

Carrizo

Reagovat
Tomanatura

To máš fuk, důležité je, že není jistý.

Reagovat
Shevchenko

A jak to vypadá? Bolívie je fakt o tolik lepší?

Reagovat
Tomanatura

Argentina je bez tvůrce, bez obrany, bez brankáře, bez útoku, bez křídel, bez trenéra, bez fanoušků... Co víc chceš?

Reagovat
Lorcan

de prostě o to že se to hraje v strašně řídkým vzduchu, z toho zápasu se nedaj vyvozovat žádný objektivní následky

Reagovat
vodka

Takovou sestavu by nenamíchal ani největší naivka.......

Reagovat
smazaný uživatel

Asi si Argentina mislela ze to má v kapse i z (B) nebo co to postavil za sestavu a vono prt!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Co sakra prováděl Pazzini, že si nechá dát červenou ve 4. minutě?!

Reagovat
Slejdy

to bych taky rad vedel

Reagovat
smazaný uživatel

jestli jsem to dobře pochopil, tak dostal 2 žluté během 2 minut..., což bych, jak ho "znám", tipnul na kecy.

Reagovat
smazaný uživatel

To je škoda... debut mu vyšel dobře - prvn zápas a hned gól. Pak druhej zápas a pakuje se po čtyřech minutách ach jo, ach jo...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Radovy taktické pokyny: Necko dobrý? tak hrajééém

Reagovat
smazaný uživatel

španělé --- já z nich nemůžu

Reagovat
smazaný uživatel

Turecko-Liverpool 1:2

Reagovat
Slejdy

Reagovat
Slejdy

totalni trapas nova,na ceske televizi se raduje slovak ze vstreli gol na 2-1,a cesi se na to divou byc ho v ten moment nejradsi dokopali

Reagovat
smazaný uživatel

Zelam vam to chlapci !

Reagovat
smazaný uživatel

repre

Reagovat
sansiro

jak nám může komentovat fotbal slovák, to jsem ještě neviděl (neslyšel)... aaaaaaaaa

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, neslyšel, protože na Galaxii ses v životě nedíval

Reagovat
sansiro

Na nakopávanou se skutečně nedívám, preferuji Sport 1.

Reagovat
smazaný uživatel

takže příště preferuješ jako komentátora Slepičku jo?

Reagovat
Shevchenko

Preferuje lepší fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejde o Galaxii PL at si komentuje jak hce ale tu repre ... fakt hnus to byl

Reagovat
smazaný uživatel

tak to ses asi nedíval minule, kdy to taky bylo česko-slovenský duo

Reagovat
smazaný uživatel

Polaci

Reagovat
smazaný uživatel

pristi tyden svatba Rozehnal - Rada

Reagovat
smazaný uživatel

slováci, přeju vám všem postup, čeští rádoby fotbalisti si nezaslouží hrát ani tu kvalifikaci, všechna čest, budu vám v africe držet palce

Reagovat
smazaný uživatel

Slováci tam pohří jako papír, hráli hovno..my ještě větší..

Reagovat
Slejdy

trapas nic vic k tomu nejde dodat

Reagovat
smazaný uživatel

Slovákům bych to i přál, nicméně už jenom proto že měli potenciál hrál lepší fotbal než mi a místo toho se stáhli na vlastní půlku a kosili co se dalo mě ten výsledek velmi mrzí.....Děkujte Rozehnalovi a zvlášť těm, kteří stojí za jeho nasazováním do základu....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

RADA ven..a teďka budu milovat ty co budou psát jak to slovákům přejí a tak..buďme trochu hrdí sakra

Reagovat
smazaný uživatel

na co, kurňa, mám být hrdej, to mi prosimtě řekni...

Reagovat
smazaný uživatel

Na to že si Čech?? A navíc napsat přeju vám to...ok kdyby hráli dobře..ale vždyť taky hráli nakopávanou sem tam hamšík se o něco pokusil ale taky nepředvedli žádnou super hru

Reagovat
smazaný uživatel

přát to našim, tak jsem proti fotbalu ... a komu jinýmu to přát než slovákům? furt jsem se narodil v československu stejně jako všichni hráči v obou týmech ...odpověď, kdo je v této kvalifikaci lepší, je jasná a já jim to přát budu ... u nás chci, aby odvolali radu, pak podle další volby se uvidí, jestli si zasloužíme postoupit na další turnaj...

Reagovat
irik

Výborně Rakousko !!! Hofer, paráda .

Reagovat
honziss

Reagovat
honziss

Gratulace na Slovensko. Teď už jen doufám v odvolání pana Rady. Tohle prostě není trenér pro repre. Špatná nominace, špatná sestava, špatná taktika, žádné pořádné vyhecování, žádné dobré střídání.. Nic.

Jediný kdo dneska aspoň obstál byl Čech a jakž takž Jarolím. Jinak jedna velká tragédie, stoperská dvojka radši nekomentovat, každopádně Rozehnala vyškrtnout navždy z reprezentace, kraje obrany taky žádný zázrak. Záloha, až na toho Jarolíma mizerná, oni nejen že nevytvoří šanci, oni se i sobě pletou pod nohy, to je opravdu děs. Sionka jsem si poprvé všiml až když střídal. Útok hodnotit nebudu, jelikož neměl žádnou šanci vstřelit gól. Byl úplně odříznutý od zbytku mužstva. Ne, na MS si jet nezasloužíme.

Reagovat
Shevchenko

Teď ho určitě odvolávat nebudou, skončí až nepostoupíme.

Reagovat
smazaný uživatel

no, tak vidíš, to by ho mohli odvolat ještě dneska...

Reagovat
smazaný uživatel

nečte se to zrovna nejlíp, kdybys aspoň mlel blbosti jako vážený pan rada po zápase

Reagovat
smazaný uživatel

Sionko běhal..ale tam kde nebyl balón to je velký přínos :-D-- prostě je to o tom že rozhnal tam nehraje vůbec a tím že spadl a začal řvát že je to faul mě i pobavil..spadne mu míc na hlavu a on tam mává rukama

Reagovat
Kily

v hospodě jsem si v hlavě dlouho dával dohromady to, co k tomu zápasu napsat, teď to klidně můžu zapomenout, jelikož se s radostí podepíšu pod tvůj příspěvek . Slovákům taky gratuluju (nejsem z těch fanoušků, kteří začnou nenávidět tým, který porazil moji reprezentaci, samozřejmě nejsem nadšený, jelikož jsme prohráli a ta rivalita je tam prostě cítit), měli dvě šance a dali dva góly, což na naší repre v tuhle chvíli bohatě stačí (naši za celý zápas vystřelili dvakrát na bránu a čtyřikrát mimo, to je tragédie). Chce to změnu a ta musí přijít co nejdřív. ZRada měl za úkol dostat do reprezentace nové hráče a to nesplnil. Vlastně se tam dostal jenom Necid a to je málo. A volit zkušenost na úkor kvality? Hloupost, Rozehnal v klubu nehraje a je to vidět, prostě je tam přebytečný. Stejně jako Sionko, který poslední kvalitní zápas odehrál na ME proti Portugalsku. Zastával jsem se Baroše, jelikož v klubu dává góly, ale teď už ho v repre (aspoň v základu) taky moc nechci. Jeho nejlepší akce z celýho zápasu byla, když oběhl obránce a nakonec nevybojoval ani roh, jelikož míč do zámezí šel od něho. Naprosto mě pak odrovnal Radostinský, když do mikrofonu v cca 75. minutě poslal hlášku "teď pozor na Baroše"

Reagovat
smazaný uživatel

važžení přátele tragedie a vrhol vseho slovenskej komentátor na repre čř - svk ještě věčítrapas než když nova přerušila vysílání pvp hradec d.moskva a dala zprávy NOVA KURVY FOTBAL

Reagovat
smazaný uživatel

Bolívie dobře mele argentinu...

Reagovat
Tomanatura

JUAN ROMÁN RIQUELME!!! MARADONA VEN!!!

Reagovat
Tomanatura

Tak co, Kyslíku, ještě si myslíš, že ten feťák dělá všechno výborně?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jinak Michael Carrick dnes zase ani minutu

Reagovat
Tomanatura

Toto je už zbytečné řešit, pan Capello prostě vidí svoje Lampardi a Barry...

Reagovat
smazaný uživatel

jinak celej zápas Rooney, Fletch, Evans, O´Shea, Rio 88 minut

Reagovat
Tomanatura

Zrovna z Ria mám tu nejmenší radost. Byl zraněný ještě včera a dneska už odehraje skoro celý zápas. Snad bude fit.

Reagovat
smazaný uživatel

Já sem myslel že už je OK, tak to se omlouvám.

Reagovat
smazaný uživatel

A proč bych si měl myslet, že dělá všechno správně? To já jsem si nemyslel nikdy. Stále si nicméně myslím ,že je pro Argentinu nejlepším možným řešením.

Reagovat
Tomanatura

Jen jsem chtěl podotknout k minulé diskuzi. Jestli se k němu nedá nějaký odborník, který umí udělat sestavu i taktiku, tak Argentina nemá naději.

Reagovat
smazaný uživatel

Naději prý měla posledních 20 let a nic.

Reagovat
Tomanatura

Tentokrát má nejlepší kádr, Messiho v ultraformě. Maradona na to prostě nemá, ale povíme si až později.

Reagovat
smazaný uživatel

Messi ve skvělé formě už byl na MS 2006, prostor nedostal kvůli trenérovi. Spoustu skvělých hráčů bylo i dříve, rozdíl je ten, že Maradona je dokáže správně využívat. Například zrovna u MEssiho je to evidentní.

Reagovat
Tomanatura

Messi neukázal ani polovinu toho, co ukazuje v Barceloně. Za celou Maradonovu dobu.

Reagovat
smazaný uživatel

To právě vůbec není pravda. Ostatně nedávno o tom i sám Messi mluvil, že ted hraje tam, kde se mu hraje nejlíp.

Reagovat
Tomanatura

Mně nepřijde lepší v repre ani náhodou. Snad proti Venezueli, ale ani tam to nebyl Messi z Barcy.

Jinak, toto už Diego nerozdýchá, fans Bocy mu dají jinak zabrat.

Reagovat
smazaný uživatel

Diego to rozdýchá naprosto v pohodě.

Reagovat
Tomanatura

Nemyslím v jeho funkci, ale v Boce. To zas budou transparenty

Reagovat
smazaný uživatel

U Riquelmeho to není poprvé, co dělá problémy. Správné rozhodnutí a transparenty na tom nesmí nic změnit.

Reagovat
Tomanatura

Jojo, třeba dneska a nebo proti Francii bylo jasně vidět, jak je správné nestavět ani Riqueho, ani Verona, nebo Cambiassa (když už chce DM) No nic, vypínám ten debakl a už se těším, jak si ráno přečtu zdrcující kritiku Maradony

Reagovat
smazaný uživatel

Já mluvil pouze o Riquelmem.

Reagovat
Tomanatura

V tom případě je to ale jen věc názoru, jestli to je správné, či nikoliv.

Reagovat
smazaný uživatel

V tom příapdě je všechno věc názoru a já nikdy neřekl opak.

Reagovat
smazaný uživatel

Riquelmeho s Veronem bych ještě pochopil..., to jsou takoví až moc "plážoví" fotbalisti, i když kouzelníci a leckterému trenérovi to nemusí vyhovovat, navíc ta Riquelmeho "problémová" povaha..., ale aby nebyl v repre Cambiasso, tomu fakt nerozumím.

Reagovat
Tomanatura

Cuchu prostě nehraje za Real ani v Anglii. Ale tím to asi nebude, rpotože Maradona se oblíká do bundy Interu

Reagovat
Tomanatura

Mimochodem, Román neudělal nic, jen prostě řekl, že nemíní hrát druhé housle, tak to raději zabalil. Maradona by jej tam chtěl. Ale za to si může sám.

Reagovat
smazaný uživatel

ZA to si může sám Riquelme. Stejně jako si mohl zato, že neuspěl v BArceloně a vyhodili ho z Villarrealu.

Reagovat
Tomanatura

Jestli ho Maradona opravdu do týmu chtěl (a teď jen nedělá ze sebe beránka), tak mu to měl jednoduše říct a všechno by vypadalo jinak. A ne teď dělat neviňátko.

Ale samozřejmě že se můžu totálně mýlit, přece jenom tu z Evropy do toho moc nevidíme...

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska dostali pěkný nářez, ale po jednom zápase je moc brzo hodnotit, mě se jeho projekt zatím líbí.

Reagovat
Tomanatura

Tak uvidíme dál.

Reagovat
smazaný uživatel

Já nechápu toho gaga.. ani v realu nepochopím proč ho stavěj.

Reagovat
smazaný uživatel

Northern Ireland

Reagovat
smazaný uživatel

Keano gól a Irsko 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zyrjanov v Zenitu letos pali jednu sanci za druhou a v zaloze je marnej... a v repre dal druhej gol za dva zapasy

Reagovat
smazaný uživatel

Ostrované mě dneska velice potěšili .....Hlavně doufám v Severní Iry, protože klidně všechno jenom Polsko ne....vylkým Irům stačí porazit Bulhary, Wales očekávaně ze hry, Skotové by měli, Anglie je už snad jasná.... nakonec by to přece jen mohlo být dobré (pro mě) Euro

Reagovat
smazaný uživatel

Polsko, Rusko, Srbsko, Bosna.... to by se mi taky zatim libilo na euru

Reagovat
smazaný uživatel

Na Poláky už jsem názor řekl ( ), Rusko mi nevadí, Bosna by byla moc zajímavá, Srbové dejme tomu....no kažopádně by se to mohlo zas oživit novými týmy....

Reagovat
Shevchenko

No to mě pojebej, zase Terry.

Reagovat
Shevchenko

Ale jinak Sheeevaaa!

Reagovat
M11

Reagovat
M11

Argentina.. 5 uz je moc

Reagovat
smazaný uživatel

nádherně to ted trefil.. sem zvědavej jak se z toho argentina vzpamatuje.

Reagovat
smazaný uživatel

neco si slahnu s diegom a uz si na to ani nespomenu

Reagovat
smazaný uživatel

jinak komentátor řikal, pokud sem dobře slyšel, že argentina takovej výprask nedostala od 50. let, naposled od československa

Reagovat
smazaný uživatel

hej hej hovoril o tom

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tos bud blbě slyšel nebo komentátor špatně říkal.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

heh bolivia 5:1 vyhravala a domaci divaci na nich piskali za pasivitu tak drbli siesty a na chvilku hraci ukludnilo publikum,to je futbal :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Skoda ze som nemohol kukat tu Argentinu.. Ako hral Heinze?

Reagovat
honziss

100. pro Rakousko.

Reagovat
Tomekcz

Argentina neee, posledni zapas na tiketu a oni dostanou takovou latu!!, zrovna kdyz na ne vsadim, co tam ty obranci predvadeli

Reagovat
Lorcan

pro ty co stále nechápou utkání Bolívie - Argentina : HRAJE SE TO VE VÝŠCE 3500n.m. (píšu capslockem protože to někteří jedinci tady stále nemůžou pochopit a blemcaj tady něco o tom jak je Argentina tragická, bych chtěl vidět vás jak byste v tom řídkým vzduchu běhali

Reagovat
Tomanatura

Jojo a proto když hrála naposledy doma, tak ji Salvador(!!!) porazil 2:0.

Reagovat
Lorcan

hmm, Salvador.....to je ve Střední Americe, takže to byl přátelák

Reagovat
Tomanatura

A nehrál se snad ve výšce 3500 m.n.m?

Reagovat
Shevchenko

Argentina tam nehrála poprvé a navíc pochybuju, že by na tom Bolívie byla o tolik líp.

Reagovat
smazaný uživatel

sestava Italů solidní, Brighiho místo Palomba tam vidím raději (dokud nebudou zdraví ostatní). jen nevím, co Marcello tak vidí na Pepem. pro jeho 4-3-3 sice ideální, ale ty kvality mi na repre teda nepříjdou..., to už bych dal radši v základu konečně šanci Rossimu. škoda té červené a vyrovnání těsně před koncem..., ale tahle skupina už je v podstatě hotová.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Rusko dneska tragédie, hubená výhra s Lichtenštejnskem a to ještě musel zachraňovat Akinfejev.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky v Rusku dostavaj dobrou sodu

Reagovat
honziss

Jinak Constantini bude u rakouské repre asi dobrá volba. S tou sestavou mě překvapil, Gspurning v bráně, Pehlivan, Arnautović v základu, útočná dvojka Hoffer - Maierhofer. Jde vidět, že se nebojí stavět i tyhle mladé kluky, a to je to, co Rakušané potřebují. Nakonec to odvolání Brücknera možná nebude tak špatná volba.

Reagovat
smazaný uživatel

cuscus ty .... .... ... . Chlapci pozrite sa na to co ten vas narodak hral.

Ani nebolo treba neake snazenie.:-).

S vami by dnes vyhrali aj amateri.

A cuscus narodna hrdost mi kaze ze mam vzdy fandit proti Cechom?

Preco???

Ja som im v niektorych zapasoch fandil.

Nemam proti Cechom nic a stavim ze ani tebe Slovaci neako velmi neublizili.

Reagovat
smazaný uživatel

No a teraz musia Spanieli vyhrat MS.

Ak budu takto pokracovat tak si to zasluzia.

Hraju pekne a maju vysledky.

Ale to je este daleko a vela veci sa moze zmenit.

Inak zakladna zostava je skoro cela z Primera division.

A BARCA nech vyhra treble ak sa bude dat. VISCA EL BARCA a Que viva Espana.

Reagovat
smazaný uživatel

skur.. Taliani , posr... mi tiket

Reagovat
smazaný uživatel

napodobne

Reagovat
GEGE

Bosna

Reagovat
smazaný uživatel

Reprezentační pauza skončila a teď už hurá na Serii A.

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

už se mi začínalo stýskat...

Reagovat
smazaný uživatel

Jn, já ty repre pauzy moc nemusím, ještě se tam akorát zraní hráči...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Holland

Reagovat
smazaný uživatel

Ty hrajou parádně.

Reagovat
smazaný uživatel

PL,PD,Bundes,SerieA!

Reagovat
smazaný uživatel

konecne ta traparna skoncila.,..konecne se muzu dockat Serii A

Reagovat
smazaný uživatel

Za 1.Komentátoři Radotínský a Jurko byli solidni

2.Spis komentátoři na primě mi přijdou trošku víc slabší

3.Česko na víc v současné době prostě nemá a to si musíme uvědomit i kdyby nás trénoval Fergusson,tak by to nepomohlo

Reagovat
papanegra

ale ver ze by to pomohlo hrace mame dobry

Reagovat
smazaný uživatel

Lichtnštejnko prohrálo jen o gól s Ruskem BOJOVNÍCI! A kdyby ještě Mario Frick dal na 1:1, oooh, to by bylo moc

Reagovat
smazaný uživatel

Este ze som nakoniec nedal to taliansko na tiket inak nedal som ani spanielov mal som zly pocit v kazdom pripade slovaci mi vyhrali slusne eura

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Podolski za facku Ballackovi

Reagovat
smazaný uživatel

skor .. a preco mu ju dal?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele