Souhrn sobotních zápasů kvalifikace o postup na MS 2010

28.03.2009, 19:45, aktualizováno 28.03.2009, 23:55
Komentáře a souhrny
Češi remizovali 0:0 ve Slovinsku a jsou třetí, skupinu vede díky výhře nad Polskem Severní Irsko. Role favoritů doma zvládly týmy Ruska, Německa, Nizozemí a Španělska Naopak venku dokázaly zvítězit Itálie, Srbsko či Bosna. Remíza se zrodila v duelu Portugalska se Švédskem.
Skupina 1

Malta - Dánsko 0:3

28.03.2009 20:00

Góly: 12. Søren Larsen, 23. Søren Larsen, 89. Morten Nordstrand

Dánové zvítězili jasně 3:0 na Maltě a zásluhou čtyřbodového náskoku na třetí a čtvrtý tým své skupiny mají slušné vyhlídky na postup. Základním stavebním kamenem výhry Dánů byli Soren Larsen, autor dvou branek.

Hosté již od počátku jasně dávali najevo, že si přijeli pro tři body. Bendtner střílel do boční sítě, s pokusem Jensena si poradil domácí brankář Haber, ve 12. minutě ale již šli Seveřané do vedení. Jensen skvěle vysunul uličkou Rommedahla, jenž předložil Larsenovi a ten již měl snadnou pozici.

Další zářivá chvíle útočníka Toulouse přišla ve 23. minutě, kdy ho našel dlouhým míčem kapitán dánského výběru Jorgensen a Larsen střelou pozemi zkušeně překonal Habera i napodruhé. Hostující trenér Morten Olsen tak mohl být navýsost spokojen, přesto to z jeho zuřivých gest často tak nevypadalo.

I po přestávce Dánové jasně dominovali, krátce po změně stran vypálil zpoza vápna velice tvrdě Rommedahl, Haber ale nadvakrát jeho střelu zneškodnil. Malťané se směrem dopředu zmohli snad jen na parádní ránu Cohena, kterou ale vyrazil Sorensen. V 90. minutě naopak ještě předvedli Dánové rychlý protiútok, na jehož konci stál střídající Nordstrand, který zakončil přesně do růžku branky a pečetil tak na konečných 0:3 z pohledu posledního celku první skupiny, Malty.

Více informací k zápasu

Albánie - Maďarsko 0:1

28.03.2009 20:30

Góly: 38. Sándor Torghelle

Maďarsko v Albánii nezaváhalo a stále se drží v kontaktu s prvním Dánskem, vůči kterému má ztrátu pouze v horším počtu vstřelených branek.

Mírným favoritem byli v zápase i přes horší postavení v tabulce domácí Albánci. To také potvrdili hned v samotném začátku utkání, když se do slibné šance probojoval domácí Hamdi Salihi. Ten se dostal až do těsné blízkosti branky a svou ranou vylekal maďarského brankáře Gabora Babose, který ji však polapil. Poté se ozvali o slovo i hostující Maďaři a to zásluhou Szabolcse Husztiho. Ten se sice sympaticky probojoval do blízkosti pokutového území Albánie, ale svým pokusem spíše jen prověřil pozornost Isliho Hidiho v brance domácích. Následující minuty pak patřili maďarskému celku, který svou honbu za vítězstvím dával hodně znát. O další hostující akci se postaral Tamas Hajnal, avšak ani on nedokázal překonat brankáře domácích. Přišla tedy 33. minuta a drzý průnik Sandora Torghelleho, který si dobře pohrál s obranou a svou ranou poslal hosty do vedení.

Tím prakticky skončil nudný první poločas a na řadě bylo druhé dějství, ve kterém měli hru pod kontrolou především hostující Maďaři. Ti se bránili a jen zřídka zaútočili. Za zmínku stojí dravý průnik Torghellea, avšak ten byl zastaven dřív než stačil zakončit. Domácí se akorát zmohli na útočný výpad střídajícího Elise Bakaje, ten se však vrhnul do plné obrany a vytěžil z toho pouze rohový kop, ze kterého nakonec nic nebylo. Nudným druhým poločasem tedy skončilo utkání po devadesáti minutách těsným vítězstvím hostujícího Maďarska, které si tak drží šance na přímý postup.

Více informací k zápasu

Portugalsko - Švédsko 0:0

28.03.2009 21:45

Góly: -

Portugalsko doma jen remizovalo 0:0 s Švédskem a v první kvalifikační skupině má momentálně velmi zkomplikovanou situaci. Po výhrách Dánska a Maďarska totiž ztrácí na postupové příčky již čtyři body, stejnou ztrátu mají i Švédové, ale ti mají alespoň zápas k dobru.

Portugalci v předešlých dvou utkáních nedokázali vstřelit branku, jedním z oněch dvou střenutí bylo i to ve Švédsku 0:0, žádný útočný koncert se tedy čekat nedal. Debutant v domácí brance Eduardo mohl spíše chytat lelky, než vykonávat brankářské řemeslo, hosté totiž byli o ofenzivě naprosto sterilní. Ani domácí toho moc nepředvedli, diváky na Estádio do Dragão v první půli rozehřál snad jen Duda, jenž trefil brankovou konstrukci, zato Pepe, Cristiano Ronaldo, Bruno Alves i Simao mířili mimo.

Po změně stran zahrozili opět domácí prostřednictvím Dannyho, na druhé straně poprvé zaměstnal Eduarda Elmander. Po hodině hry přišel na hřiště Deco, jenž kvůli potížím se stehnem nehrál od začátku, a hned svým pokusem vyzkoušel Isakssona. Ani on ovšem nedokázal prolomit střeleckou nemohoucnost "evropských Brazilců”, a když i Ronaldova hlavička z 85. minuty mířila vedle, rozešly se oba týmy s jedním bodem v kapse.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dánsko43109:210
2.Maďarsko53115:210
3.Portugalsko51316:36
4.Švédsko41302:16
5.Albánie61323:36
6.Malta60150:141
Skupina 2

Lucembursko - Lotyšsko 0:4

28.03.2009 17:00

Góly: 24. Ģirts Karlsons, 48. Aleksandrs Cauņa, 72. Aleksejs Višņakovs, 86. Andrejs Perepļotkins

Lotyšsko hladce vyhrálo na půdě trpaslíka z Lucemburska a zaznamenalo tak druhé vítězství v kvalifikaci. Nicméně tabulkově to východnímu národnímu výběru nepomohlo. Lotyšsko zůstává v tabulce čtvrté, Lucembursko je páté, avšak svůj cíl se čtyřmi získanými body pro tuto kvalifikaci již dávno splnilo.

Hosté se uklidnili vedoucí brankou zhruba v polovině prvního poločasu, další zásahy přidalo až po pauze a nakonec se síť třepetala celkem čtyřikrát. Hosté byli po celý duel lepší a nepustili soupeře téměř na svou polovinu, tvořili hru a hrozili hlavně ze vzduchu. Lucembursko dokonce nevystřelilo přímo na gólmana Andrise Vaninsa ani jednou, naopak konkurent Joubert byl v plné permanenci.

První branku vsítil v 25. minutě Girts Karlsons, jenž přesnou hlavičkou pohodlně uklidil přímý volný kop Jurije Zigajeva. Tři minuty po pauze přišlo definitivní rozuzlení díky Alexandrsovi Caunovi, který z velké dálky přesně trefil k tyči. O dalších dvacet minut později Vladimira Kolesnicenko poslal do úniku Visnakovse Aleksejsa a Joubert byl opět bezmocný - 0:3.

Poslední trefu přidal v samém závěru střídající Andrei Pereplotkins zase po překrásném pasu Vladimira Kolesnicenka. Lotyšsko ve středečním duelu narazí na Lucembursku znovu, akorát bude hrát před vlastními fanoušky. V předchozím vzájemném utkání vyhráli Lotyši taktéž 4:0, tento výsledek je zřejmě oběma sokům souzený.

Více informací k zápasu

Moldavsko - Švýcarsko 0:2

28.03.2009 17:45

Góly: 32. Alexander Frei, 90+2. Gelson Fernandes

Švýcarsko potřetí vyhrálo a bodově se dotáhlo na lídry skupiny 2 z Řecka. Naopak Moldávie má na svém kontě stále pouze jeden bod a je beznadějně poslední.

Získané tři body znamenají pro Švýcary velkou naději na přímý postup. S deseti body jsou na stejné úrovni jako Řekové, kteří pouze remizovali s Izraelem 1:1. Skóre otevřel po půlhodině hry Alexander Frei, v nastaveném čase pečetil výsledek Gelson Fernandes.

Švýcarsko bylo od úvodních minut lepším týmem a již v desáté minutě přišla pro hosty dobrá příležitost, Blaise N'kufo ale po přihrávce Padalina z nadějné pozice přestřelil. O pár okamžiků později zahrával přímý kop Barnetta, našel Huggela, ten ale brankáře Namasca také nepřekonal. Následnou dorážku poslal Senderos vedle. První gól tak přišel až ve 32. minutě. Blaise N'kufo skvělou přihrávkou našel Alexandra Freie, který ranou z první nedal Namascovi šanci. Hosté se ujali vedení 1:0.

Moldávie se do žádných šancí nedostávala, nadějný záblesk ale pro domácí fandy znamenal začátek druhé půle. Denis Calincov byl zfaulován před pokutovým územím, k přímému kopu se postavil Bugaev. Míč ale skončil hned na hradbě hráčů před ním. S dorážkou si poté poradil gólman Benaglio.

Akce se brzy přesunula opět na druhou polovinu hřiště. Namasco ale skvělým zákrokem nedovolil Nkufovi navýšit vedení. V 72. minutě mohl přidat svůj druhý gól zápasu Frei, ztratil ale balon a do protiútoku se vrhli Moldavané. Nadějně se vyvíjející útok ale nakonec zastavil gólman Švýcarů Benaglio.

O pět minut později se v nadějné pozici objevil domácí Bugaev. Z palebné pozice se ale netrefil mezi tři tyče a skóre tak zůstávalo nepříznivé pro hostitele. Ke konci zápasu začínali Moldavci své protivníky tlačit a vynutili si dva rohové kopy. Z těch ale naopak zaútočili hosté, domácí zachránil gólman Namasco. V nastaveném čase se Švýcaři konečně dočkali pojišťovacího gólu. Alexander Frei nacentroval na Gelsona Fernandese, který hlavou překonal jinak jistého gólmana Moldávie - zápas tak skončil 2:0 pro hosty.

Více informací k zápasu

Izrael - Řecko 1:1

28.03.2009 19:00

Góly: 55. Omer Golan - 41. Theofanis Gekas

Mistrům Evropy z roku 2004 z Řecka se nepodařilo dostat do čela skupiny, ve kterém je nyní Švýcarsko díky lepšímu vzájemnému zápasu, jelikož jen remizovali na půdě Izraele. Po většinu utkání byli lepší oni, ale díky neproměňování šancí odjíždějí domů jen s bodem. Izrael tak na druhé Řeky ztrácí ze třetí pozice i nadále bod.

Hned na začátku střetnutí zabrnkal na nervy domácích Dellas, který po centru Papadopoulose hlavičkoval do míst, kde nestál gólman Aouate. Ale na brankové čáře ho ke smůle řeckého stopera zastoupil Ben Haim, jenž odvrátil míč do bezpečných vod, takže síť se nerozvlnila. Izrael vzhlížel ke svému kapitánovi, členu aktuálně rozjetého Liverpoolu Yossimu Benayounovi, jenže ten se proti propracované defenzívě v první půli moc neprosadil. Zastoupilo ho ale dravé mládí Ben Sahar, který několikrát Řeky na pravé straně hodně pozlobil.

Byli to přesto hosté, kdo si vytvářeli gólovější šance. Basinas hezky zakombinoval se Seitaridisem, ovšem jeho střela letěla nakonec jen vedle. Tři minuty před koncem utkání se již trefil Gekas. Odrážený míč po standardce doplachtil do vápna přímo na něj, kde nikým nehlídán prostrčil míč pod Aouateho.

Izrael vstoupil do druhé půle živěji. Ale trochu zapomínal na zadní vrátka a jen štěstí, že Karagounis střílel pouze nad. Domácí i přes horší herní projev v 55. minutě vyrovnali. Ben Sahar znovu ukázal, že je skvělým hráčem a právě od jeho sóla na pravé straně se odvíjela gólová akce. Pak dodal na Benayouna a ten pak zprava nacentroval do vápna na přesně skórujícího Golana.

Řecko samozřejmě chtělo strhnout vítězství na svou stranu a soupeř se mu horko těžko bránil. Gekas se ovšem ze složité pozice neprosadil a druhou trefu tudíž nepřidal. O deset minut později pustil stoper Dellas do velké příležitosti střídajícího Itzhakiho, ale gólman Chalkias jeho střelu vyrazil na rohový kop. Když se však zranil v 77. minutě Benayoun, ztratili domácí poslední kapku útočné kreativnosti. Do konce zápasu to bylo jen Řecko, kdo mohl ještě uhrát tři body. Jenže v několika dalších příležitostech hosté selhali, takže se nakonec konala dělba bodů.

Protože Lotyšsko nezaváhalo v Lucembursku, ve druhé skupině mohou stále pomýšlet na vstupenku do Afriky čtyři celky. Všechny mají za sebou přesně polovinu kvalifikace a je mezi nimi pouhý tříbodový rozdíl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Řecko531110:310
2.Švýcarsko53119:610
3.Izrael52309:69
4.Lotyšsko52128:67
5.Lucembursko51133:114
6.Moldavsko50142:91
Skupina 3

Severní Irsko - Polsko 3:2

28.03.2009 18:15

Góly: 10. Warren Feeney, 47. Jonny Evans, 62. Michał Żewłakow (vl.) - 27. Ireneusz Jeleń, 90. Marek Saganowski

Překvapivé rozuzlení mělo utkání mezi Severním Irskem a Polskem, našemu severnímu sousedovi se tak cesta na světový šampionát značně komplikuje. Utkání se čekalo velmi vyrovnané, s minimem branek a bodovým ziskem Polska. Ovšem naplněna byla pouze první myšlenka. Domácí byli od úvodních minut mírně aktivnější a po hodině hry už vedli dokonce 3:1, dokázali své stoprocentní možnosti chladnokrevně zakončit.

Severní Irsko se tak dostalo prozatím do čela třetí skupiny, má už ale na kontě šest zápasů a tak zřejmě brzy vedoucí pozici opustí. Polsko zůstává třetí, nicméně situace rozhodně růžová není, náladu by si mělo spravit ve středečním klání se San Marinem. Naopak Severní Irsko si rozhodně neodpočine, doma se střetne s dalším konkurentem ze Slovinska.

V první šanci se ocitl velni aktivní a dravý Warren Feeney, avšak se zakončením byl zbrklý a včas ho zablokovala hostující obrana. O minutu později ohrožoval domácí branku i jeho kolega v útoku David Healy, i tady ale přišel včasný zásah polské obrany. Severní Irsko se dočkalo v 10. minutě. Po špatné nahrávce a kiksu brankáře Artura Boruce se míč dostal k Chrisi Bruntovi, ten uvolnil na levé straně Damiena Johnsona, jenž nacentroval přímo na hlavu Feeneyho a prázdná klec se nedala minout - 1:0.

Severní Irsko se i v dalším průběhu snažilo náskok navýšit, avšak nečekaně přišlo velmi brzké vyrovnání. Dlouhý pas za obranu dostal Ireneusz Jelen, který se jen velmi těsně vyhl ofsajdové pasti. Brankář Maik Taylor si sice na míč rukou sáhl, ten i přesto skončil v síti - 1:1. Hosté měli stálé problémy s nebezpečným duem Feeney - Healy, avšak oba v první půli trápil zakončení.

Do konce prvního poločasu si vytvořili stoprocentní šanci Poláci a svůj druhý zásah mohl přidat Jelen. Ten si naskočil na rohový kop, balón ale perfektně akrobaticky zkrotil Taylor. Po změně stran se urodil rozhodující moment zápasu. Hned ve 2. minutě první půle doplachtil rohový kop Garetha McAuleya až na zadní tyč k Jonnathanu Evansovi, který z necelých pěti minut tvrdě napálil míč do branky.

Poláci začali být mírně nervózní a přitvrdili, žlutou kartu dostal například i hrot Lewandowski, který tak bude chybět i ve středečním utkání se Slovinskem. Dlaně do obličeji schoval následně Krzynowek, jehož střelu perfektně vytěsnil Taylor na rohový kop.

V 61. minutě vyrobil znovu obrovskou hrubku Artur Boruc. Žewlakow mu poslal malou domů, Borucovi míč skočil a k radosti domácích fanoušků skončil až v síti. Polsko se na adekvátní odpověď nezmohlo a snížení zásluhou střídajícího Marka Saganowského v 90. minutě přišlo pozdě.

Více informací k zápasu

Slovinsko - Česko 0:0

28.03.2009 20:45

Góly: -

Nepříliš pohledný zápas, který oko českého fanouška rozhodně nepotěšil, byl k vidění ve Slovinsku. Český tým si po nevýrazném výkonu na své konto připisuje pouze bod za bezbrankovou remízu. Více ze hry měli po většinu utkání domácí Slovinci, ale své příležitosti nedokázali přetavit do gólového vyjádření.

Úvod zápasu patřil domácímu výběru, který působil daleko aktivnějším dojmem. K prvnímu vážnějšímu ohrožení branky se dostal domácí kanonýr Novakovič, který po rohovém kopu hlavičkoval těsně vedle Čechovy svatyně. Čeští fotbalisté si první příležitost ke skórování vytvořili až ve 24. minutě, a hned to byla šance z kategorie vyložených. Plašilův rohový kop dokázala obrana Slovinska odvrátit pouze na hranici šestnáctky, kde stál Polák a hlavou vrátil míč zpět před branku. Tam se v dobré pozici zjevil Milan Baroš, který zády k brance v akrobatické pozici trefil pouze tyč. Útočník Galatasaraye Istanbul dal o sobě znovu vědět o deset minut později, když z 18 metrů tvrdě vystřelil, míč však o pár decimetrů přeletěl branku domácího celku.

S ubíhajícím časem se svěřenci kouče Rady začali "probírat ze zimního spánku" a byli aktivnějším týmem, ale žádnou gólovou příležitost si už připravit nedokázali. Naopak to byli právě Slovinci, kdo si v závěrečných pěti minutách první půle vytvořil dvě gólové šance. Ve 40. minutě sehráli domácí nejpohlednější akci celého zápasu, Novakovič zatáhl míč po křídle a poslal ho před branku, kde číhal Dedič. Ten se snažil přehodit vybíhajícího gólmana Čecha, to se mu sice povedlo, ale míč neměl potřebnou přesnost a směřoval jen pár centimetrů vedle Čechovy levé tyče. Definitivní tečku za prvním dějstvím udělal aktivní Dedič, který sice vystřelil z velké vzdálenosti, avšak jeho pokus nadělal Čechovi značné problémy a ten jej s problémy vyrazil na rohový kop.

Druhý poločas zápasu začal stejně jako ten první, český výběr hrál pasivně a byli to domácí tým, kdo měl míč daleko více na svých kopačkách a diktoval tempo hry. Ani jeden ze soupeřů si ale nedokázal vytvořit gólovou příležitost. Až po hodině hry utekla české obraně dvojice Dedič - Novakovič, prvně jmenovaný ale místo střely z dobré pozice volil přihrávku na svého kolegu, která k radosti hostujících fanoušků ztroskotala na vracejících se obráncích českého mužstva. O tři minuty bylo před Čechem opět rušno, Novakovičovu tvrdou střelu ale dokázal gólman Chelsea vyrazit do bezpečí.

V poslední půlhodině zápasu se musel divák nudit, ani jeden z týmů nepředváděl nijak oslnivý fotbal a závěr zápasu se dohrával spíše z povinnosti. Utkání tak skončilo bezbrankovou remízou a fotbalová krása dnes měla nejspíš dovolenou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Severní Irsko631211:610
2.Slovensko43018:59
3.Česko52215:28
4.Slovinsko52215:38
5.Polsko52128:77
6.San Marino50051:150
Skupina 4

Rusko - Ázerbájdžán 2:0

28.03.2009 15:00

Góly: 32. Roman Pavljučenko, 71. Konstantin Zyrjanov

Rusko potvrdilo roli favorita a ačkoliv nijak neexcelovalo, porazilo na domácí půdě Ázerbájdžán 2:0. Velkou zásluhu na výhře má Roman Pavljučenko, jenž jednu branku dal a druhou připravil.

První poločas nebyl pro oko diváka nijak záživný. Rusům se příliš nedařila kombinace, ale Ázerbájdžán nedokázal nijak odpovědět, spíše naopak. Hrozil víceméně pouze ze střel z větší vzdálenosti.

Třetí minuta přinesla první šanci, v níž se ocitl Andrej Aršavin. Ruský útočník ale pálil pouze do brankáře Farkhada Veliyeva. V úvodních pasážích hry se příliš nedařilo Pavljučenkovi, což potvrdil ve 28. minutě, kdy v dobré pozici po Žirkovově přihrávce zklamal. Vše však napravil o čtyři minuty později. Vedoucí brance však předcházelo kontroverzní rozhodnutí hlavního sudího, jenž nechal po zásahu jednoho z Ázerbájdžánců zopakovat trestný kop, který Pavljučenko napodruhé proměnil.

Rusové mohli zdvojnásobit svůj náskok krátce po přestávce. Semšov si vyměnil míč s Aršavinem, ale v rozhodujícím momentu nakonec zklamal střídající Alan Dzagojev. Hosté byli oslabeni po hodině hry, kdy hřiště opustil s poraněným kolenem Fabio Luis Ramim. Pár minut poté z uctivé vzdálenosti vypálil Bakhshijev, ale Akinfejevovu branku netrefil. Dvacet minut před koncem definitivně rozhodli o svém triumfu Rusové. Roman Pavljučenko ještě těsně před svým vystřídáním stihl připravit míč pro Zyrjanova, který zvýšil na 2:0. Pavljučenka poté nahradil Roman Pogrebňak. Rusové si již poté vedení pohlídali.

Více informací k zápasu

Wales - Finsko 0:2

28.03.2009 16:00

Góly: 42. Jonatan Johansson, 90. Shefki Kuqi

Finové poněkud překvapivě zvítězili na půdě Walesu a jsou to právě oni, kteří budou největším soupeřem Rusů o druhé místo. Domácí inkasovali v samém závěru obou poločasů a jejich naděje na postup se významně zmenšili. Hrdinou se stal Jonatan Johansson, autor prvního gólu, před skoro 23 000 diváky zářil také stoper Sami Hyypia a střední záložník, veterán Jari Litmanen.

Rozhodujícím faktorem byla zkušenost. Omlazený domácí výběr totiž nedokázal proměnit své vyložené šance, naopak finský výběr plných třicátníků dokázal své možnosti zužitkovat a pak už si pouze hlídal zadní vrátka. Nejvíce hosty zlobila právě vycházející hvězda John Toshack, u něho začínala většina útočných akcí.

Co se týče brankových příležitostí, těch se diváci na Millennium Stadiu moc nedočkali. Utkání bylo z obou stran velmi taktické a první vážnější možnost se urodila až v polovině úvodního dějství. Po centru Fletchera hlavičkoval Collins, ovšem dobrý zákrok předvedl brankář Jaaskelainen. Následně se do hlavičky tlačil také Bellamy, včas ale dokázal zareagovat Hyypia.

Od této chvíle začalo Finsko mírně tlačit a bylo náležitě odměněno. Po pasu Forssella se v pokutovém území ocitl Collins, se střelou si však poradil Wayne Hennessey. O něco později to zkoušel z přímého kopu Litmanen, úspěšný byl opět Hennessey. Na druhé straně ohrozil branku Koumas, jenže síť se třepetala tři minuty před pauzou a Finsko se mohlo radovat. Collins uvolnil Johanssona a ten od tyče vsítil svůj osmnáctý mezinárodní gól. Do konce poločasu ještě chtěl navýšit Forssell, mířil však mimo.

Samotný začátek druhého poločasu vyšel lépe Walesu, po nahrávce Belamyho střílel Koumas, Jaaskelainen byl opět na svém místě. Pak znovu převzalo iniciativu opět Finsko, velkou možnost spálil Forsell a hlavičku Joe Ledleyho odkopával před dotírajícím Aaronem Ramseyem z brankové čáry až Hannu Tihinen.

Severský výběr tlačil až do samého závěru a hlavně si hlídal těsný výsledek, v samotném závěru pak Wales otevřel obranu a po pasu z leva od Forsella pojistil definitivně Kuqi - 0:2. Wales se v sobotu utká s Německem, Finsko bude mít volno.

Více informací k zápasu

Německo - Lichtenštejnsko 4:0

28.03.2009 20:00

Góly: 4. Marcell Jansen, 9. Michael Ballack, 48. Bastian Schweinsteiger, 50. Lukas Podolski

Dva rychlé góly, jedno břevno a žádná šance hostů. Tak se dají popsat oba dva poločasy jasného zápasu. Německo tak odvrátilo nebezpečí z Moskvy, naopak outsideři z Lichtenštejnska stále čekají na premiérový kvalifikační gól.

Zápas začal přesně tak, jak se čekalo. Ofenzivní smršť domácích favoritů navíc hned ve čtvrté minutě potvrdil neuvěřitelnou bombou z voleje z patnácti metrů kapitán Ballack. Hned po dalších pěti minutách pálil Podolski a jeho střelu dorazil do branky Jansen.

Stále se sice hrálo na jednu branku, gólových příležitostí ale měli zbrklí Němci poskrovnu. Akce většinou končili u nepřesného Gomeze. A tvrdí Lichtenštejnci rozhodně osobními souboji nezpříjemňovali domácím chuť ze hry. První neproměněná tutovka tak přišla až ve 39. minutě, kdy chytrou patičkou uvolnil Goméz Podolského, jenž po góle volající střelu zamířil jen decimetry od vzdálenější tyče.

Hned po minutě vyslal skvělý centr Ballack přímo na hlavičku Jansena, jenž po špatném výběhu Jehleho měl volnou cestu k úspěšné hlavičce, kterou nakonec jen rozezněl břevno. Oživení domácí mohli jít do tříbrankového vedení i po střele z hloubi vápna, ale Podolski rozvlnil síť pouze z vnější strany.

Druhý poločas začal opět velkým tlakem. A když Podolski stihl vystřelit z pozice hraničící s ofsajdem, bylo poté nejsnazší úlohou pro Schweinsteigera dorazit míč osamocen do prázdné branky. Krutý začátek pro hosty zhoršil i sám Podolski, který po tečovaném centru propálil Jehleho.

A i nadále pokračovalo kopírování první půle. Útočné snažení Německa nekončilo střelami mezi tři tyče a častý "hříšník" Goméz si po jedné takové střele vysloužil i pískot od vlastních fanoušků. A stejně jako v prvním poločase přišla další velká šance až před samotným závěrem. V 79. minutě běžel z úhlu sám na brankáře Goméz, ale míč napálil pouze do Jehleho. Nešťastný útočník, který už musel poslouchat pískot snad po každé své akci, navíc o pár minut později trefil střelou v pádu břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo541016:413
2.Rusko43018:39
3.Finsko42116:67
4.Wales52034:56
5.Ázerbájdžán40130:41
6.Lichtenštejnsko40130:121
Skupina 5

Arménie - Estonsko 2:2

28.03.2009 17:00

Góly: 33. Henrich Mchitarjan, 87. Gevorg Ghazarjan - 38. Konstantin Vassiljev, 67. Sergej Zenjov

Arménie získala zásluhou pozdního gólu svůj první bod ve skupině 5, když dokázala doma remizovat s Estonskem 2:2.

Domácí Arméni se po půlhodině hry překvapivě ujali vedení. To ale netrvalo ani pět minut, Estonsko totiž zásluhou Vladimira Voskoboinikova vyrovnalo na 1:1. Dvacet minut před koncem zápasu se hosté dokonce ujali vedení, které zařídil Kaimar Saag, v 86. minutě ale výsledek na 2:2 pečetil střídající Artur Edigaryan.

Oba celky chtěli rychle vstřelit vedoucí branku, ani jednomu týmu se ale nepodařilo dotáhnout nadějně vypadající akci do konce. První vážnější střela přišla až v 21. minutě a hned byla téměř gólová. Estonec Joel Lindpere již překonal gólmana domácích, míč se ale zastavil na levé tyči.

Byli to ale domácí, kteří se ujali vedení. Krátce po půlhodině hry se totiž za pomoci teče obránce Rahna prosadil Mkhitarian. Gólman v brance hostů pouze sledoval, jak mu míč prolétá vedle hlavy. Euforie Arménců ale trvala pouze pět minut. V 36. minutě totiž krásným volejem z pětadvaceti metrů vyrovnal Vassiljev.

Začátek první půle nepatřil zrovna k nejzábavnějším a první a hned gólová šance přišla až v 69. minutě. Gólman Pareiko dlouhým výkopem našel sprintujícího Zeniova, který obešel Berezovskyho v brance Arménie a posunul míč do prázdné branky.

Domácí se hnali za vyrovnáním, dobré šance Mkhitariana a Karamyana ale dokázal zlikvidovat pozorný Pareiko. Když už to vypadalo, že Estonsko si připíše své první vítězství v kvalifikaci, zaúřadoval střídající Edigaryan. Ten napálil míč za Pareika, balon se ještě snažil odvrátit obránce Rahn, ale rozhodčí, i přes protesty hostů, branku uznal.

Více informací k zápasu

Belgie - Bosna a Hercegovina 2:4

28.03.2009 20:45

Góly: 66. Mousa Dembélé, 85. Wesley Sonck (pen.) - 7. Edin Džeko, 75. Sanel Jahić, 77. Zlatan Bajramovic, 81. Zvjezdan Misimović

Bosna a Hercegovina překvapila Belgii, když na Fenix Stadionu v Genku zvítězila 4:2 a vrátila se do boje o postup na mistrovství světa. Černou kaňkou u šestibrankového duelu je však chování některých fanoušků hostí, kteří na trávník vhodili dýmovnice a zápas musel být přerušen.

Utkání začalo v dobrém tempu a diváci mohli už po sedmi minutách sledovat první branku. Tu vstřelil bosenský kanonýr Edin Džeko. Domácí mohli skrze šance Soncka a De Camarga vyrovnat, ale neuspěli. Na druhé straně opět zahrozil útočník Wolfsburgu Džeko, ale tentokrát zasáhl brankář Stijnen.

Srovnáno bylo v 65. minutě. Gilles Swerts našel Dembeleho, který přesnou střelou vyrovnal. Poté přišel již zmiňovaný problém s dýmovnicí. Po několikaminutové pauze se znovu začalo hrát a byla to Bosna, kdo se ujal iniciativy. V 74. minutě poslal nechytatelnou ranou hosty zpět do vedení Sanel Jahič. Za šest minut se skóre měnilo znovu. Střídající Bajramovič z protiútoku zvýšil vedení Bosny a v 86. minutě definitivně zpečetil výhru hostů Misimovič. Belgie na soupeřovy branky dokázala zareagovat až minutu před koncem, ale Sonckova proměněná penalta již nic nezachránila.

Více informací k zápasu

Španělsko - Turecko 1:0

28.03.2009 22:00

Góly: 61. Gerard Piqué

Španělsko vyšlo i napopáté z kvalifikačního utkání bez ztráty kytičky a v situaci, kdy má s patnácti body sedmibodový náskok na Turecko, již může objednávat letenky do Jihoafrické republiky. Právě proti týmu z pomezí Asie ale úřadující mistři Evropy vyhráli jen 1:0 brankou Piquého.

Byli to navíc Turci, kdo začal na stadionu Stantiaga Bernabeua lépe. Hned v úvodu vyzkoušeli pozornost Casillase Nihat a Tuncay, oba hostující střelci ovšem domácího brankáře do paniky neuvedli. Domácí odpověděli ve 30. minutě šancí Villy, kterého našel centrem Senna, útočník Valencie ale hlavičkou mířil nad hostující branku.

Domácí favorit se postupem času dostával čím dá více do tempa a v průběhu první půle naplno převzal iniciativu. Chvíli po Villově šanci se v pokutovém území zorientoval Torres, jeho pokus ale skončil u pozorného Volkana.

Turecký brankář si mohl odpočinout opět v úvodu poločasu, tentokrát již druhého, a přes celé hřiště mohl sledovat, jak jeho protěšek Casillas bravurním zákrokem znešdkodňuje ránu Tuncaye. V 60. minutě se zase ozvali domácí a tentokrát již gólově. Po Xaviho přímém kopu hlavičkoval Ramos, ten ještě branku nevstítil, což se ale beze zbytku povedlo dorážejícímu Piquému.

Domácím ovšem vedení nepřineslo kýžený klid, Turci byli stále nebezpeční. Přesto ale další šanci měl Villa, jenže jeho střela skončila, stejně jako v první půli, nad Vokanovou svatyní. Hostující strážce tří tyči se pak musel zaskvět proti pokusu Alonsa a jeho pozornost si vyžádala i střela Ramose. Branka ovšem již nepadla a tak domácí těsně zvítězili.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko550011:115
2.Bosna a Hercegovina530216:69
3.Turecko52215:38
4.Belgie52129:97
5.Estonsko50234:152
6.Arménie50143:141
Skupina 7

Rumunsko - Srbsko 2:3

28.03.2009 19:45

Góly: 50. Ciprian Marica, 74. Dorel Stoica - 18. Milan Jovanović, 44. Dorel Stoica (vl.), 59. Branislav Ivanović

To, co si přál před zápasem Adrian Mutu, "že jeho tým nesmí prohrát", se nenaplnilo. Srbsko totiž dokázalo porazit Rumunsko na jeho půdě v dramatickém střetnutí 3:2. Rumuni možná definitivně ztratili šanci na postup, i když do konce kvalifikace jim ještě zbývá šest utkání. Srbové naopak udělali velekrok směrem k Africe. Bodový rozdíl mezi oběma týmy nyní činí osm bodů.

Pouze jednou letos Srbsko v kvalifikaci zaváhalo, a to na půdě Francie. Na kontě má nyní lídr skupiny skvělých 12 bodů. Lépe začali právě hosté, když už se v 18. minutě trefil Jovanovič. Krasič sice ještě napálil tyčku, ale k odraženému míči se dostal včas pravý záložník, jenž doklepl míč do prázdné branky. Rumunský brankář Lobont pak uspěl i v další příležitosti po půlhodině hry a jeho spoluhráči měli do přestávky několik slibných momentů.

Jenže i tak těsně před přestávkou zvýšilo Srbsko svůj náskok, rohový kop Krasiče srazil do vlastní sítě Stoica. Rumunsko se ale nesložilo. V 50. minutě ho vrátil do utkání Marica, který po dlouhém centru Mutua přeloboval z výskoku gólmana Stojkoviče. Deset minut na to se ale ve skrumáži nejlépe zorientoval Ivanovič a nůžkami poslal Srbsko opět do dvougolového vedení.

Stále ale ještě neměli hosté vyhráno, protože soupeř snížil na 2:3. Mutu opět skvěle nacentroval do vápna, kde stál skórující Stoica. Ten tak alespoň částečně zalepil díru, kterou, leč nešťastně, způsobil svým vlastním gólem. Šest minut před koncem se ještě Nicolae dožadoval penalty, ale jeho volání nebylo vyslyšeno. Rumunská Constanta tak utrpěla další velké zklamání.

Více informací k zápasu

Litva - Francie 0:1

28.03.2009 20:45

Góly: 67. Franck Ribéry

Francie v kvalifikační skupině 7 zabrala a z Litvy si veze tři body. Na svého sobotního soupeře nyní ztrácí pouze dva body. Zápas rozhodl v 67. minutě křídelník Franck Ribery, který vstřelil jediný gól zápasu.

Hosté od začátku zápasu na hřišti dominovali, nedokázali ale své šance přetavit v góly. Francouzi se snažili své protivníky vysílit rychlým tempem hry, ale gólman domácích gól nepustil, přestože obrana se dopustila mnoha fatálních chyb.

Toulalan vyslal do šance Luyindulu, jehož slabá střela ale nenadělala Karcemarskasovi v brance domácích vážnější problémy. V patnácté minutě to byl Luyindula, který vymýšlel finální přihrávku. Střílejícím hráčem byl Gourcuff, jeho pokus z první ale doplachtila pouze do náruče gólmana.

Jediná šance Litvy přišla o dvacet minut později z rohového kopu. Cesnauskis našel svým lobem hlavu Sernase, který ale poslal střelu nad branku. Nejlepší příležitost prvního poločasu byla francouzská, taktéž z rohu. Gourcuff našel Henryho, který ale posunul na osamoceného Toulalana. Domácí naděje zachránil gólman Karcemarskasovi skvělým zákrokem. Henry se podílel i na další slibné šanci. Svou přihrávkou našel Luyindulu, kterému ale míč z kopaček ukradl brankář Litvy.

V 52. minutě se do další šance dostal aktivní Luyindula, kterého do samostatného úniku vyslal Toulalan. Přihrávka byla ale o kousek delší a Karcemarskas dokázal míč sebrat. Francouzi se ale nakonec přeci jen dočkali vedoucího gólu. Litevci ztratili míč na vlastní polovině, Gourcuff skvělou přihrávkou mezi dvěma obránci našel sbíhajícího Ribéryho, který z jednadvaceti metrů napálil míč do horního růžku domácí branky.

Poslední šanci zápasu si připsal na své konto Samir Nasri. Ten v průběhu poločasu nahradil dobře hrajícího Gourcuffa. Záložník Arsenalu si několikrát přihrál s Henrym, nakonec ale nevystřelil dostatečně silně a gólman Karcemarskas dokázal zareagovat. Zápas přesto skončil lépe pro hosty, kteří si odvážejí cenné tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko540112:512
2.Litva53026:49
3.Francie42116:67
4.Rakousko41125:74
5.Rumunsko41125:84
6.Faerské ostrovy40131:51
Skupina 8

Kypr - Gruzie 2:1

28.03.2009 19:00

Góly: 33. Michalis Konstantinou, 56. Demetris Christofi - 71. Levan Kobiašvili (pen.)

Kypr dokázal na domácí půdě porazit poslední Gruzii 2:1 a bodově se dotáhl na třetí Bulharsko.

Do utkání překvapivě lépe vkročili hráči hostujícího celku, když se v devatenácté minutě dostal do slibné šance hostující Levan Kobiashvili, ale jeho střela skončilo vysoko nad. Neuteklo mnoho a dali o sobě vědět domácí. Ti se po dobré pozemní kombinaci dostali až před branku hostujícího brankáře Giorgi Lomaia, avšak střelecký pokus Chrysostomose Mihaila mu nenadělal větší problémy. Poté přišla 33. minuta a dobrá souhra Mihaila a Andrease Constantinoua, při čemž druhý jmenovaný svým střeleckým pokusem dokázal hostujícího brankáře prostřelit a Kypřané šli do vedení 1:0. Za stejného stavu se také šlo o poločas do kabin.

Do toho druhého přesně podle očekávání vlétli domácí se vší vervou zvýšit své vedení. To se povedlo v 56. minutě, když se po rychlém protiútoku prosadil mladičký Dimitris Christofi a poslal domácí již do dvoubrankového vedení. Hostující celek však nesložil zbraně a okamžitě začal usilovat o vyrovnání. Problémy kyperské obraně dělal hlavně Gruzínec Gotsiridze, který se v 71. minutě odhodlal k úniku, který mu překazil až faulující obránce domácích. Naneštěstí pro Kypřany již v pokutovém území. K pokutovému kopu se postavil hostující Kobiashvili a nemýlil se. Díky své brance snížil a udělal tak radost zhruba šedesáti fanouškům, kteří přicestovali na tento zápas do Larnaky. Hosté se poté do domácích zakousli, ale nebylo jim to nic platné. Kypřané po zbytek utkání urputně chránili své těsné vedení a nakonec se také dočkali svého prvního vítězství, když po devadesáti minutách svítil na tabuli stav 2:1.

Více informací k zápasu

Černá Hora - Itálie 0:2

28.03.2009 20:45

Góly: 11. Andrea Pirlo (pen.), 73. Giampaolo Pazzini

Góly Andrey Pirla a Giampaola Pazziniho stačily Itálii k vítězství na hřišti Černé Hory. Itálie si do tabulky připisuje další tři body, které se mohou v bojích o světový šampionát velice hodit.

Itálie na stadionu s jedenácti tisíci diváky vstoupila do zápasu lépe než domácí tým a už v prvních minutách hry zahrával Pirlo volný kop, který byl ale neškodný. V jedenácté minutě ale dostala Itálie těžkou ránu v podobě zranění Di Nataleho, kterého nahradil Pepe. Itálie však navýšila tlak, což se ji o chvíli později vplatilo.

Pirlo prošel po pravém křídle, nacentroval míč do pokutového území, kde hlavičkoval Iaquinta a Batak zasáhl rukou. Rozhodčí neměl na vybranou a ukázal na pokutový kop, který krásnou střelou proměnil Pirlo. Zdvojnásobit vedení mohl Pepe, avšak míč do brány nenamířil. Černá Hora nebyla nebezpečná a střela se nevydařila ani Vukčevičovi.

Naopak nebezpečná situace nastala na druhé straně, když míč nacentroval Grosso a hlavičkoval Pepe, ovšem jen do rukou gólmana domácích. Na začátku druhé půle Pepe našel před bránou Iaquintu, který ale mířil příliš vysoko. De Rossi se pokoušel dalekonosnou střelou překonat Polekšiče, ten si ale s míčem poradil.

Příležitost k vyrovnání měl Dalovič, míč z jeho hlavy ale prošel jen kolem brány Buffona. Lippi měl další starosti se zraněními, když Pekovič tvrdě fauloval Iaquintu. Útočník Juventusu nebyl schopen pokračovat a nahradil ho proto Pazzini.

Černá Hora o pár minut později zahrozila, když k bráně prošel Dalovič a jeho střelu musel akrobaticky vytáhnout gólman Buffon. Itálie byla v proměňování šancí lepším týmem. Pepemu se podařilo nalézt volného Pazziniho, který nemilosrdně zakončil na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Irsko - Bulharsko 1:1

28.03.2009 20:45

Góly: 1. Richard Dunne - 74. Kevin Kilbane (vl.)

Irové ztratili vedení s Bulharskem vlastním gólem ze 74. minuty. Po celý zápas byli lepším týmem a především ve druhé půli měli svůj náskok zvýšit. Naopak se ovšem stala velká nepříjemnost, kterou zavinil chybující Kibane. Irsko má přesto na druhém místě před soupeřem dostatečný sedmibodový náskok.

Snový začátek utkání měla domácí reprezentace. Už v první minutě, přesněji po 35 sekundách, vsítila první branku utkání. Huntův přímý kop prodloužil O'Shea na Dunna, jenž hlavou z blízkosti zavěsil. Ve čtvrté minutě mohl vyrovnat Stilian Petrov, ale jeho bombu směřující do horního roku vytěsnil skvělým zákrokem brankář Given.

Záložník Keith Andrews svedl v 16. minutě souboj v pokutovém území s Milanovem a dožadoval se nařízení penalty. Ačkoli byl jeho pád věrohodný, chorvatský sudí Bebek mu udělil jen žlutou kartu za filmování. Ve 27. minutě mohlo Bulharsko vyrovnat. Manolev využil podklouznutí levého beka Kilbana a nacentroval do vápna na Georgieva, jenže proti němu se vyznamenal znovu Given. A to bylo do té doby od hostů vše.

Ve druhé půli gradoval irský tlak. Keane mohl z vyložené pozice zvýšit a podobně na tom byl i Aiden McGeady, brankář Ivankov byl ovšem proti a držel naděje týmu nad vodou. V 74. minutě byl najednou stánek Croke Park v Dublinu jako opařený. Nevinný centr Kišiševa na Stiliana Petrova, jenž se z úhlu pokoušel vystřelit, si srazil přesně k tyči Kevin Kilbane. Domácí pak ve zbytku utkání Kilbaneovu chybu nenapravili.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie54108:213
2.Irsko53206:311
3.Bulharsko40403:34
4.Kypr41124:54
5.Černá Hora40223:62
6.Gruzie60244:92
Skupina 9

Nizozemsko - Skotsko 3:0

28.03.2009 20:45

Góly: 29. Klaas-Jan Huntelaar, 45. Robin van Persie, 77. Dirk Kuijt (pen.)

Pohodlným a očekávaným vítězstvím Nizozemců skončil dnešní duel mezi Skotskem a domácími Tulipány. Z branky se v Amsterdam Areně radovali Huntelaar, Van Persie a Kuyt. Tabulce deváté skupiny tak s obřím náskokem vévodí Nizozemci, zatímco Skotové musejí uspět s Islandem.

Zápasu předcházely jisté nepříjemnosti ohledně prodeje nepravých lístků, kvůli nimž se několik stovek skotských fanoušků nedostalo na stadion. Přesto se však uvnitř Amsterdam Areny nacházelo na osm tisíc Skotů, takže hosté měli v hledišti velkou podporu.

První střelu si ale k nevoli skotských fandů připsal Klaas-Jan Huntelaar. Toho vyslal Robben, ale domácí útočník trefil pouze brankáře Allana McGregora. O chvilku později zahodil slibný trestný kop Van Persie. V 11. minutě to jiskřilo i na druhé straně, a to o poznání více. Darren Fletcher vyslal pasem za obranu Millera, který však ve velké šanci váhal tak dlouho se zakončením, až mu míč ukopl obránce Mathijsen. Přestože hra Skotů vypadal kompaktně, Nizozemci si vždy dokázali najít cestu směrem k brance. Ve 27. minutě to byl Robben, kdo obešel obránce Browna s Caldwellem a zastavit ho musel až vyběhnuvší brankář McGregor. Bezbrankový stav ale příliš dlouho nevydržel. O tři minuty později se totiž po Van Bommelově centru hlavičkou prosadil Huntelaar a poslal Holandsko do vedení.

Inkasovaná branka Skoty lehce podusila a veškeré naděje jim sebrala poslední minuta prvního dějství. Nejaktivnější hráč domácích Arjen Robben odcentroval a hlavičkou se tentokrát prosadil Robin van Persie.

Skotové sice možná do druhého poločasu vběhli s jistými plány, ale ty okamžitě Holanďané zadupali, když hosty zatlačili a nedali jim šanci. Po pěti minutách předvedl svou vytříbenou techniku Robben, Kuyt pro změnu prověřil brankáře McGregora. Poté útočné snažení domácích lehce opadlo a skotský výběr se snažil dostat zpět do zápasu. Jenomže to byl opět Robben, kdo po delší odmlce zahrozil. Skotům se nakonec přeci jen povedlo snížit, v 73. minutě se trefil Caldwell. Jenomže branku za záhadných a kontroverzních okolností sudí Duhamel neuznal. O tři minuty později nakonec zpečetil výhru Oranjes z penalty Dirk Kuyt.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko44008:112
2.Island41124:64
3.Skotsko41122:54
4.Makedonie31022:33
5.Norsko30212:32

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (501)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele