Souhrn kvalifikace o postup na ME 2024 - pondělí 27.3.

27.03.2023, 22:43
Komentáře a souhrny
Benjamin Pavard (© AFP)

Česko nenavázalo na výhru s Polskem a z Moldavska si odváží pouze bod za bezgólovou remízu. Roli favorita ve skupině E naopak potvrdilo Polsko, které těsně zdolalo Albánii. Stoprocentní bilanci v kvalifikaci druhou výhrou udržely Francie, Srbsko a Rakousko, které otočilo nepříznivý stav proti Estonsku. Úvodní porážky přesvědčivými triumfy napravily Nizozemsko a Švédsko...

Skupina B

Nizozemsko - Gibraltar 3:0

27.03.2023 20:45

Góly: 23. Memphis Depay, 50. Nathan Aké, 82. Nathan Aké

Nizozemsko po pátečním výprasku ve Francii (0:4) přivítalo trpaslíka z Gibraltaru a úplně svůj nejlepší výkon nepodalo, ovšem nakonec dokráčelo k výhře 3:0. Hosté na půdě obrovského favorita vzdorovali, jenže krátce po změně stran za nepříznivého stavu 0:2 přišli o vyloučeného Liama Walkera a pak se utkání z jejich pohledu pouze dohrávalo. Oranjes tak zaznamenali první bodový zisk ve skupině B.

Svěřenci trenéra Ronalda Koemana od samého začátku dominovali a první velkou možnost si vypracovali krátce po odehrané čtvrthodině. To totiž zkusil své štěstí z dobrých dvaadvaceti metrů Wieffer a jeho nebezpečný pokus proletěl jen o decimetry mimo prostor tří tyčí. Domácí se dostali do vedení přesně v polovině první půle, když zkušený útočník španělského Atlética Madrid Memphis Depay využil skvělého pasu Dumfriese z pravé strany a svou hlavou před hranicí brankového území usměrnil míč k levé tyči.

V závěrečných pěti minutách úvodního dějství nejprve Weghorst v pádu mířil o kousek vedle pravé konstrukce a poté v nastaveném čase vyškrábl prudkou hlavičku stejného hráče připravený brankář Coleing. Rozhodující okamžiky nastaly krátce po přestávce. Nejprve navýšil náskok Nizozemska Nathan Aké, neboť po závaru v šestnáctce outsidera a lobu Dumfriese nedal Coleingovi žádnou šanci na úspěch razantní hlavičkou.

Neuběhla ani minuta a Gibraltar definitivně přišel o naději na bodový zisk. Walker totiž na středové čáře hodně nevybíravým způsobem přišlápl nohu Wieffera a dánský rozhodčí Krogh bez váhání tasil přímou červenou kartu. V následujícím průběhu trestuhodně pálil příliš vysoko Malen a vzápětí zasáhl na brankové čáře dobře postavený Chipolina proti hlavičce z bezprostřední blízkosti v podání agilního Weghorsta.

Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem se musel vytáhnout famózní Coleing proti ráně střídajícího Gakpa, v 82. minutě uzavřel Aké gólový účet tohoto střetnutí svým druhým gólem. Obránce anglického Manchesteru City po pobídce Blinda napřáhl z osmnácti metrů, a i když při střele uklouzl, tak jeho tečovaný skákavý pokus zapadl přímo do vzdálenějšího spodního růžku.

Více informací k zápasu

Irsko - Francie 0:1

27.03.2023 20:45

Góly: 50. Benjamin Pavard

Po hladkém vítězství nad Nizozemskem získala Francie v kvalifikaci o EURO 2024 také své druhé vítězství, byť v Irsku se tříbodový výsledek nerodil vyloženě snadno. Nakonec o celém dění na hrací ploše rozhodl jediný přesný zásah, o který se postaral trochu netradiční střelec Benjamin Pavard. Ostrovní celek za celých devadesát minut žádnou cestu k brance nenašel.

Domácí začali tlačit na pilu v 8. minutě, to se Kolo Muani ocitl ve vápně v docela slušné pozici, nicméně nakonec se trochu dostal mimo střelecký úhel, a tak volil patičku směrem dozadu na svého spoluhráče Girouda. Ten už se rozhodl zakončit, ovšem bránící Egan jeho pokus dokázal zablokovat.

Ve 24. minutě přišla na řadu další možnost Les Bleus, k hlavičce se propracoval Giroud, trefil ovšem pouze stojícího obránce Colemana, přičemž se míč ještě odrazil na zadní tyčku, kde číhal Mbappé, avšak gólman Bazunu stačil balón polapit do svých rukavic. Nakonec se Francie dočkala své odměny až krátce po přestávce, konkrétně v 50. minutě.

Rabiot se z levé strany snažil svou přihrávkou do středu pole vyhledat správného adresáta, to se mu ale nepodařilo, neboť meruny se chopil Cullen. Ten se následně snažil u pokutového území konstruktivně rozehrát, jenže takové podnikání neměl uskutečňovat. Pavard totiž jeho úmysl přečetl, okamžitě se přitom rozhodl vypálit a svou pumelici pravačkou poslal od břevna za brankovou čáru.

Irsko na nepříznivý stav reagovat neumělo. V 69. minutě se naopak pokoušel navýšit náskok Francouzů střídající Diaby, Bazunu však byl na jeho dělovku dobře připravený. Vlastně až v 90. minutě se domácím zadařilo zaměstnat brankáře Maignana, po rohovém kopu Cullena hlavičkoval velmi nebezpečně Collins, jenže proti vyrovnání byl výtečně zasahující soupeř.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Francie
2
2
0
0
5 : 0
6
2
Řecko
1
1
0
0
3 : 0
3
3
Nizozemsko
2
1
0
1
3 : 4
3
4
Irsko
1
0
0
1
0 : 1
0
5
Gibraltar
2
0
0
2
0 : 6
0

Skupina E

Moldavsko - Česko 0:0

27.03.2023 20:45

Góly: -

Čeští reprezentanti si pro fanoušky připravili ve druhém zápase skupiny E kvalifikace o mistrovství Evropy nemilé překvapení, když pouze remizovali na půdě Moldavska 0:0. Na rozdíl od duelu s Polskem předvedli zejména v ofenzivě velmi nepovedený výkon bez kreativního nápadu, který vyústil v minimum brankových příležitostí. V jedné z největších se objevil ještě v průběhu první půle Tomáš Čvančara, sparťanský útočník tísněný dvěma obránci však hlavou poslal míč vedle pravé tyče.

Výkon proti Polsku vlil optimismus do žil české fanouškovské obce, z níž si nikdo nepřipouštěl zaváhání s Moldavskem. Jeho nejnebezpečnějším hráčem byl dlouhodobě Ion Nicolaescu, bývalý hráč Dunajské Stredy, jenž proměněnou penaltou rozhodl v závěru o zisku bodu proti Faerským ostrovům. Defenzivní spoluhráči druhého nejlepšího střelce moldavské historie čelili rozjetým soupeřům, v útoku Česka totiž opět nastoupili Jan Kuchta a Čvančara.

Češi jakoby po úvodním úspěchu v kvalifikaci usnuli na vavřínech. S čitelnou rozehrávkou si lehce poradil i čtvrtý nejhorší evropský tým v žebříčku UEFA, a sami Moldavané tak obstarali svěřencům Jaroslava Šilhavého ve 24. minutě budíček. Nadvakrát po rohovém kopu zakončoval Veaceslav Posmac, v obou případech ale trefil pouze Vladimíra Coufala. Vzápětí dokázal probuzený český tým skórovat, dorážka Kuchty však neplatila kvůli těsnému ofsajdu.

Chvíli poté mohl slavit i jeho kolega ze sparťanského útoku Čvančara, mladíkově hlavičce po centru ze strany ovšem scházely centimetry. V závěru půle měl být balon prodlužující Čvančara asistentem u branky Tomáše Součka, ten ale z malého vápna nastřelil břevno.

První střelu na bránu tohoto utkání přinesl v 53. minutě Kuchta pokusem za hranicí vápna po efektivním vyvedení míče Adamem Hložkem, přízemní střelu k tyči ale brankář pohlídal. České šance se pomalu začaly hromadit, změnu skóre ale stále nepřinášely. Ani trenér Šilhavý nepřinesl svými dvěma střídáními, která si šetřil až na 73. minutu, změnu rozestavení či předváděné hry. Dominance v držení míče nebyla Čechům bez jiskry ve finální třetině nic platná, závěrečné centry do vápna nic nepřinesly.

Češi tak dali zapomenout na dobrý výkon proti Polákům a v Kišiněvě překvapivě remizovali. V příštím kole se 17. června představí na Faerských ostrovech. Venku bude hrát také Moldavsko, které vyzve Albánii.

Více informací k zápasu

Polsko - Albánie 1:0

27.03.2023 20:45

Góly: 41. Karol Świderski

V naší kvalifikační skupině mají první tři body Poláci. Svěřenci trenéra Fernanda Santose zdolali jedinou brankou Karola Świderského houževnatou Albánii a napravili tak úvodní zaváhání s Českem.

Po úvodní porážce čekal na Poláky nebezpečný soupeř z Albánie, pro kterého to byl vstup do kvalifikační skupiny a navíc trenérská premiéra pro Sylvinha. Oproti zápasu s Českem udělal Santos hned čtyři změny a od svých svěřenců očekával o poznání zodpovědnější začátek, na hrotu samozřejmě nechyběl hvězdný Robert Lewandowski.

Polsko skutečně začalo lépe a brankář Strakosha měl ve 14. minutě problémy se střelou Zalewského, která mu vypadla z rukavic. Albánie to kontrolovala dalekonosnou ranou, takže i Szczęsny si proti Cikalleshimu zapsal důležitý zákrok.

Převaha Biało-czerwonich postupně rostla a Národní stadion ve Varšavě se dočkal na sklonku poločasu. Nejprve Kamiński pálil po odraženém balónu do tyče a s dorážkou slavil úspěch Karol Świderski! Domácí šli do šaten s těsným náskokem, ale po změně stran je ještě čekala náročná práce. V 51. minutě se domácím povedla další akce, nicméně Linettymu scházela v koncovce větší razance.

Přišly i šance Albánců. Nejprve pálil Uzuni a krátce po něm i Asllani, po každé měl přitom co dělal Szczęsny. Na druhé straně nechybělo moc, aby se ujal Lewandowského lob, naštěstí pro hosty zasáhl na brankové čáře Mihaj. Žádný gól už po zbytek zápasu nepadl. V největší šanci neuspěl tři minuty před koncem Uzuni a Albánce to nakonec muselo mrzet.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Česko
2
1
1
0
3 : 1
4
2
Polsko
2
1
0
1
2 : 3
3
3
Moldavsko
2
0
2
0
1 : 1
2
4
Faerské ostrovy
1
0
1
0
1 : 1
1
5
Albánie
1
0
0
1
0 : 1
0

Skupina F

Rakousko - Estonsko 2:1

27.03.2023 20:45

Góly: 68. Florian Kainz, 88. Michael Gregoritsch - 25. Rauno Sappinen

Rakouské po snadné výhře nad Ázerbájdžánem (4:1) tentokráte mělo velké problémy s podceňovaným Estonskem a nakonec mohlo být rádo, že gólem Michaela Gregoritsche z 88. minuty zvítězilo 2:1. Osmadvacetiletý ostrostřelec německého Freibugu tak napravil své zaváhání krátce po odehrané čtvrthodině, kdy neproměnil pokutový kop. Rakušané se tedy prozatím udrželi na čele skupiny F s plným počtem šesti bodů.

Jasný favorit tohoto pondělního utkání začal s velkým nasazením a během úvodních čtyř minut si vypracoval dvě velké šance ke skórování, ale Wimmer nejprve z mírného úhlu trestuhodně minul poloprázdnou branku a poté neměl přesnou mušku ani Gregoritsch. Jeden z prvních velmi důležitých momentů byl k vidění v rozmezí 16. - 17. minuty. Sinyavskij totiž ve vlastní šestnáctce evidentně podrazil Gregoritsche a albánský rozhodčí Jorgji okamžitě nařídil penaltu.

K té se postavil právě Gregoritsch a selhal, jelikož orazítkoval břevno, Pobaltský vyzyvatel z ničeho nic udeřil ve 25. minutě. Do senzačního vedení ho dostal Rauno Sappinen, jenž se po přímém volném kopu a prodloužené hlavičce Zenjova zjevil před pravým rohem brankového území a zblízka propálil naprosto bezmocného brankáře Lindnera. Rakousko se v nadcházejícím průběhu trápilo a dlouho nemohlo překonat pozorného gólmana Heina.

Zaslouženého vyrovnání se přeci jen dočkalo v polovině druhého poločasu. Aktivní Florian Kainz se po střele Posche a zákroku Heina opřel do odraženého míče z deseti metrů a jeho prudký volej zapadl do bližšího spodního růžku. Estonci od této chvíle houževnatě bránili, jenomže dvě minuty před vypršením základní hrací doby inkasovali druhou rozdílovou trefu. Gregoritsch si zpracoval pas Onisiwa z pravého křídla a ze středu šestnáctky zavěsil přes bránícího Metse přesně pod horní tyčku.

Více informací k zápasu

Švédsko - Ázerbájdžán 5:0

27.03.2023 20:45

Góly: 38. Emil Forsberg, 65. Bahlul Mustafazada (vl.), 79. Viktor Gyökeres, 88. Jesper Karlsson, 89. Anthony Elanga

Reprezentace Švédska napravila porážku s Belgií a Ázerbájdžán po pomalejším rozjezdu nakonec ponížila pěti góly. Hosté přitom v Solně nehráli špatně a konečný výsledek je z jejich pohledu až příliš krutý. Švédové vyučovali efektivitu a brankáře Balajeva překonalo hned pět různých hráčů, včetně jednoho vlastního.

Ve švédském výběru tentokrát chyběl veterán Zlatan Ibrahimović a domácí se i proti Ázerbájdžánu nezvykle trápili. Minimálně do prvního gólu to jednoznačně platilo. V 15. minutě sice zplodili nadějnou akci, kterou zakončoval hlavou Gyökeres, nicméně scházela větší razance. Ázerbájdžán hrál velmi bojovně a místy dokonce častěji držel balón ve své moci. Individuálně lepší Švédové ale nakonec udeřili jako první. Ve 38. minutě vyhrál hlavičkový souboj Gyökeres a tím dostal Emila Forsberga do zakončení, načež Balajev na jeho střelu nedosáhl.

Švédové mohli o náskok okamžitě přijít, ale hlavičku Dadaşova z malého vápna fantasticky vyrazil Olsen. Závěr prvního poločasu se nesl ve vyšším tempu a sliboval zajímavou podívanou i po změně stran. Ázerbájdžán určitě nehrál špatně, pokud chtěl ale pomýšlet na body, musel ukázat i něco směrem dopředu a to se vlastně nestalo.

Trenér Jan Andersson vsadil do druhé půle na Isaka Hiena a na hřišti to znamenalo konec pro Hjalmara Ekdala. Ázerbájdžán prozatím do sestavy nesahal.

Domácí kontrolovali hru a v 61. minutě pálil jen do hlavy Balaje Forsberg. Byla to obrovská příležitost, ale samotné Švédy nakonec nemusela tolik mrzet. O čtyři minuty později už to seveřanům klaplo a po úprku Isaka si vstřelil vlastní gól Bahlul Mustafazade. Ani po tomto úderu Ázerbájdžán nestřídal a Švédsko kráčelo pro tři body.

Prakticky definitivní jistotu měli "Tre Kronur" deset minut před koncem. Karlström využil chybné rozehrávky a okamžitě předal balón na malé vápno, kde měl Viktor Gyökeres opravdu snadnou úlohu - 3:0.

Ázerbájdžán následně odpadl a navíc jeho obrana se v závěru sesypala jako domeček z karet. V 88. a 89. minutě přišel čtvrtý, respektive pátý gól a demolice hostů byla na světě. Jesper Karlsson se blýskl opravdu precizním přímákem a zvýšil na 4:0.

Hned vzápětí pak vyrobila obrana hostů hrubku a Anthony Elanga sám proti Balajevovi završil "bůra". Krutý výsledek pro Ázerbájdžán, který se z toho po zbytek zápasu nevzpamatoval.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rakousko
2
2
0
0
6 : 2
6
2
Belgie
1
1
0
0
3 : 0
3
3
Švédsko
2
1
0
1
5 : 3
3
4
Estonsko
1
0
0
1
1 : 2
0
5
Ázerbájdžán
2
0
0
2
1 : 9
0

Skupina G

Maďarsko - Bulharsko 3:0

27.03.2023 20:45

Góly: 7. Bálint Vécsei, 26. Dominik Szoboszlai, 39. Martin Ádám

Maďarsko vstoupilo do kvalifikačního cyklu o EURO 2024 rozhodně správnou nohou. Doma si poradilo bez větších problémů s Bulharskem, které mu nekladlo opravdu příliš velký odpor. Už do přestávky se událo vše klíčové, Bálint Vécsei, Dominik Szoboszlai a Martin Ádám se postupně uvedli na listinu střelců. Hosté tedy po nezdaru s Černou Horou padli také podruhé.

Domácí vyrukovali do utkání nejlépe, jak mohli, a už v 7. minutě se ujali průběžného vedení. Szoboszlai z levé strany vnikl do pokutového území, předložil míč na bližší tyčku, kde našel Sallaie, jeho zakončení přitom gólman Naumov neudržel ve svých rukavicích. Nepřekonal ho pak ani dorážející Orbán, pohotový Vécsei už ale přece jenom ano.

Maďarsko bylo i nadále lepším týmem a snažilo se najít cestu za pojišťovací trefou, ze střední vzdálenosti vypálil ostře Ádám ve 13. minutě, avšak Naumov jeho dělovku směřující do spodního rohu brány vyrazil do zámezí.

Ve 26. minutě už ovšem maďarská družina zapsala další přesný zásah. A bude patřit bezpochyby mezi nejpohlednější v rámci tohoto kvalifikačního období, Szoboszlai totiž rozehrál přímý volný kop vážně perfektně a zacílil míč nekompromisně do šibenice. Naumov si sice na balón sáhl, v cestě do brány ho však už nezastavil.

A ve 39. minutě bylo o vítězství Maďarů definitivně rozhodnuto. Akci středem pole znovu založil Szoboszlai, který následně nakrátko přihrál Bollovi. Tomu na poslední chvíli odebral merunu ve skluzu bránící Antov, ta se však odrazila k nikým nehlídanému Ádámovi, jenž svou levačkou chytře a účelně zamířil na vzdálenější tyčku.

Druhá půle již žádnou další změnu skóre nenabídla. Zkraje se pokoušel zapsat maďarský čtvrtý gól Sallai, jeho pokus letící pod břevno ovšem zlikvidoval pozorný Naumov. V 58. minutě se Sallai ozval ještě jednou, i tentokráte ale souboj s Naumovem prohrál. V 64. minutě se osmělili snad poprvé v zápase také Bulhaři, každopádně dělovku střídajícího Ruseva polapil brankář Dibusz.

Více informací k zápasu

Černá Hora - Srbsko 0:2

27.03.2023 20:45

Góly: 78. Dušan Vlahović, 90+5. Dušan Vlahović

Ještě v roce 2006 byly obě země součástí jednoho státu, v mnoha ohledech k sobě mají pořád hodně blízko. Ovšem na sportovním poli si teď prostě musejí jít po krku, pokud se tedy chtějí propracovat na EURO 2024. Srbsko nakonec duel na půdě Černé Hory zvládlo, a to zásluhou dvou tref Dušana Vlahoviče ze druhé půle, a i v historicky třetím vzájemném klání vyhrálo.

Málem se Černá Hora propracovala k prvnímu gólu tohoto střetnutí ve 20. minutě, a to po chybě svého soupeře. Gólman V. Milinkovič-Savič se totiž vůbec nepohodl s bránícím Pavlovičem, a místo aby sebral míč do rukavic, musel hrát nohou, protože na něj dotíral Vešovič. Nakonec mu nicméně balón z kopačky utekl, takže se ho chopil zkušený Jovetič. Ten se pokoušel zacílit lobem, V. Milinkovič-Savič se však stačil vrátit a plachtící merunu zkrotil.

Obecně ovšem první poločas nenabízel nějaké brankové možnosti s nějakou větší dávkou pravidelnosti. Duel byl v této části zápasu nesmírně vyrovnaný, bezgólová remíza byla vlastně logickým vyústěním dění na hřišti. Až po obrátce zkrátka došlo na ony klíčové momenty, konkrétně přitom až v posledních pasážích mače.

V 57. minutě se mohli ujmout vedení znovu domácí, to když Krstovič předal míč k levé lajně na Jovetiče, ten si posléze seběhnul až za pokutové území, odkud pravačkou vystřelil, bravurně však jeho zakončení, směřující do spodního rohu brány, vychýlil do zámezí V. Milinkovič-Savič.

V 78. minutě naopak tvrdě udeřilo Srbsko. Mladenovič poslal přihrávku zleva do šestnáctky, tam si seběhl střídající Vlahovič, a ten levačkou zacílil po zemi na vzdálenější tyč. V nastavení pak hosté ještě svůj náskok pojistili, a ačkoli prvotní pobídka Lukiče na Vlahoviče neprošla, ta druhá už ano, a útočník Juventusu posléze po nelehkém zpracování skóroval.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Srbsko
2
2
0
0
4 : 0
6
2
Maďarsko
1
1
0
0
3 : 0
3
3
Černá Hora
2
1
0
1
1 : 2
3
4
Litva
1
0
0
1
0 : 2
0
5
Bulharsko
2
0
0
2
0 : 4
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
adalbertus

Magyarország!

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele