Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 2. kolo
27.03.2023 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Češi roli favorita nezvládli. Výhru nad Polskem vystřídalo trápení v Moldavsku

Čeští reprezentanti si pro fanoušky připravili ve druhém zápase skupiny E kvalifikace o mistrovství Evropy nemilé překvapení, když pouze remizovali na půdě Moldavska 0:0. Na rozdíl od duelu s Polskem předvedli zejména v ofenzivě velmi nepovedený výkon bez kreativního nápadu, který vyústil v minimum brankových příležitostí. V jedné z největších se objevil ještě v průběhu první půle Tomáš Čvančara, sparťanský útočník tísněný dvěma obránci však hlavou poslal míč vedle pravé tyče.

Výkon proti Polsku vlil optimismus do žil české fanouškovské obce, z níž si nikdo nepřipouštěl zaváhání s Moldavskem. Jeho nejnebezpečnějším hráčem byl dlouhodobě Ion Nicolaescu, bývalý hráč Dunajské Stredy, jenž proměněnou penaltou rozhodl v závěru o zisku bodu proti Faerským ostrovům. Defenzivní spoluhráči druhého nejlepšího střelce moldavské historie čelili rozjetým soupeřům, v útoku Česka totiž opět nastoupili Jan Kuchta a Čvančara.

Češi jakoby po úvodním úspěchu v kvalifikaci usnuli na vavřínech. S čitelnou rozehrávkou si lehce poradil i čtvrtý nejhorší evropský tým v žebříčku UEFA, a sami Moldavané tak obstarali svěřencům Jaroslava Šilhavého ve 24. minutě budíček. Nadvakrát po rohovém kopu zakončoval Veaceslav Posmac, v obou případech ale trefil pouze Vladimíra Coufala. Vzápětí dokázal probuzený český tým skórovat, dorážka Kuchty však neplatila kvůli těsnému ofsajdu.

Chvíli poté mohl slavit i jeho kolega ze sparťanského útoku Čvančara, mladíkově hlavičce po centru ze strany ovšem scházely centimetry. V závěru půle měl být balon prodlužující Čvančara asistentem u branky Tomáše Součka, ten ale z malého vápna nastřelil břevno.

První střelu na bránu tohoto utkání přinesl v 53. minutě Kuchta pokusem za hranicí vápna po efektivním vyvedení míče Adamem Hložkem, přízemní střelu k tyči ale brankář pohlídal. České šance se pomalu začaly hromadit, změnu skóre ale stále nepřinášely. Ani trenér Šilhavý nepřinesl svými dvěma střídáními, která si šetřil až na 73. minutu, změnu rozestavení či předváděné hry. Dominance v držení míče nebyla Čechům bez jiskry ve finální třetině nic platná, závěrečné centry do vápna nic nepřinesly.

Češi tak dali zapomenout na dobrý výkon proti Polákům a v Kišiněvě překvapivě remizovali. V příštím kole se 17. června představí na Faerských ostrovech. Venku bude hrát také Moldavsko, které vyzve Albánii.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (679)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele