Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 2. kolo
27.03.2023 20:45 CET
5 : 0
(1:0)

Reportáž

Emil Forsberg (© AFP)

Švédsko zdemolovalo Ázerbájdžán pěti góly

Reprezentace Švédska napravila porážku s Belgií a Ázerbájdžán po pomalejším rozjezdu nakonec ponížila pěti góly. Hosté přitom v Solně nehráli špatně a konečný výsledek je z jejich pohledu až příliš krutý. Švédové vyučovali efektivitu a brankáře Balajeva překonalo hned pět různých hráčů, včetně jednoho vlastního.

Ve švédském výběru tentokrát chyběl veterán Zlatan Ibrahimović a domácí se i proti Ázerbájdžánu nezvykle trápili. Minimálně do prvního gólu to jednoznačně platilo. V 15. minutě sice zplodili nadějnou akci, kterou zakončoval hlavou Gyökeres, nicméně scházela větší razance. Ázerbájdžán hrál velmi bojovně a místy dokonce častěji držel balón ve své moci. Individuálně lepší Švédové ale nakonec udeřili jako první. Ve 38. minutě vyhrál hlavičkový souboj Gyökeres a tím dostal Emila Forsberga do zakončení, načež Balajev na jeho střelu nedosáhl.

Švédové mohli o náskok okamžitě přijít, ale hlavičku Dadaşova z malého vápna fantasticky vyrazil Olsen. Závěr prvního poločasu se nesl ve vyšším tempu a sliboval zajímavou podívanou i po změně stran. Ázerbájdžán určitě nehrál špatně, pokud chtěl ale pomýšlet na body, musel ukázat i něco směrem dopředu a to se vlastně nestalo.

Trenér Jan Andersson vsadil do druhé půle na Isaka Hiena a na hřišti to znamenalo konec pro Hjalmara Ekdala. Ázerbájdžán prozatím do sestavy nesahal.

Domácí kontrolovali hru a v 61. minutě pálil jen do hlavy Balaje Forsberg. Byla to obrovská příležitost, ale samotné Švédy nakonec nemusela tolik mrzet. O čtyři minuty později už to seveřanům klaplo a po úprku Isaka si vstřelil vlastní gól Bahlul Mustafazade. Ani po tomto úderu Ázerbájdžán nestřídal a Švédsko kráčelo pro tři body.

Prakticky definitivní jistotu měli "Tre Kronur" deset minut před koncem. Karlström využil chybné rozehrávky a okamžitě předal balón na malé vápno, kde měl Viktor Gyökeres opravdu snadnou úlohu - 3:0.

Ázerbájdžán následně odpadl a navíc jeho obrana se v závěru sesypala jako domeček z karet. V 88. a 89. minutě přišel čtvrtý, respektive pátý gól a demolice hostů byla na světě. Jesper Karlsson se blýskl opravdu precizním přímákem a zvýšil na 4:0.

Hned vzápětí pak vyrobila obrana hostů hrubku a Anthony Elanga sám proti Balajevovi završil "bůra". Krutý výsledek pro Ázerbájdžán, který se z toho po zbytek zápasu nevzpamatoval.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com, uefa.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

3:0

Reagovat
netopier

prekvapenie 0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele