Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 2. kolo
27.03.2023 20:45 CET
3 : 0
(1:0)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Nathan Aké (© AFP)

Nizozemsko proti Gibraltaru nezářilo, přesto slaví snadnou výhru 3:0

Nizozemsko po pátečním výprasku ve Francii (0:4) přivítalo trpaslíka z Gibraltaru a úplně svůj nejlepší výkon nepodalo, ovšem nakonec dokráčelo k výhře 3:0. Hosté na půdě obrovského favorita vzdorovali, jenže krátce po změně stran za nepříznivého stavu 0:2 přišli o vyloučeného Liama Walkera a pak se utkání z jejich pohledu pouze dohrávalo. Oranjes tak zaznamenali první bodový zisk ve skupině B.

Svěřenci trenéra Ronalda Koemana od samého začátku dominovali a první velkou možnost si vypracovali krátce po odehrané čtvrthodině. To totiž zkusil své štěstí z dobrých dvaadvaceti metrů Wieffer a jeho nebezpečný pokus proletěl jen o decimetry mimo prostor tří tyčí. Domácí se dostali do vedení přesně v polovině první půle, když zkušený útočník španělského Atlética Madrid Memphis Depay využil skvělého pasu Dumfriese z pravé strany a svou hlavou před hranicí brankového území usměrnil míč k levé tyči.

V závěrečných pěti minutách úvodního dějství nejprve Weghorst v pádu mířil o kousek vedle pravé konstrukce a poté v nastaveném čase vyškrábl prudkou hlavičku stejného hráče připravený brankář Coleing. Rozhodující okamžiky nastaly krátce po přestávce. Nejprve navýšil náskok Nizozemska Nathan Aké, neboť po závaru v šestnáctce outsidera a lobu Dumfriese nedal Coleingovi žádnou šanci na úspěch razantní hlavičkou.

Neuběhla ani minuta a Gibraltar definitivně přišel o naději na bodový zisk. Walker totiž na středové čáře hodně nevybíravým způsobem přišlápl nohu Wieffera a dánský rozhodčí Krogh bez váhání tasil přímou červenou kartu. V následujícím průběhu trestuhodně pálil příliš vysoko Malen a vzápětí zasáhl na brankové čáře dobře postavený Chipolina proti hlavičce z bezprostřední blízkosti v podání agilního Weghorsta.

Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem se musel vytáhnout famózní Coleing proti ráně střídajícího Gakpa, v 82. minutě uzavřel Aké gólový účet tohoto střetnutí svým druhým gólem. Obránce anglického Manchesteru City po pobídce Blinda napřáhl z osmnácti metrů, a i když při střele uklouzl, tak jeho tečovaný skákavý pokus zapadl přímo do vzdálenějšího spodního růžku.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
ACSeRw!n

8:0

Reagovat
Elmas

7:0

Reagovat
netopier

6:0

Reagovat
Ichbin Kobalt

Nizozemsko už neni Nizozemsko................

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele