Souhrn kvalifikace o ME 2016 - pondělí 7.9.

07.09.2015, 19:58, aktualizováno 07.09.2015, 22:43
Komentáře a souhrny
Německo si vítězstvím na půdě Skotska upevnilo vedoucí příčku ve skupině D. Irsko vyhrálo nad Gruzií a Polsko splnilo povinnost proti Gibraltaru. Tři body slaví rovněž Portugalci a Finové. Na hřištích Severního Irska, Rumunska a Arménie se hrálo bez vítěze...
Skupina D

Polsko - Gibraltar 8:1

07.09.2015 20:45

Góly: 8. Kamil Grosicki, 15. Kamil Grosicki, 18. Robert Lewandowski, 29. Robert Lewandowski, 56. Arkadiusz Milik, 59. Jakub Błaszczykowski (pen.), 72. Arkadiusz Milik, 73. Bartosz Kapustka - 87. Jake Gosling

Fotbalisté Polska potvrdili úlohu jasného favorita proti Gibraltaru a trpaslíka skupiny D deklasovali po výsledku 8:1. V tabulce se tak prozatím udrželi na druhém místě se sedmnácti body s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Německo, před třetím Irskem mají taktéž náskok dvou bodů a ještě musejí bojovat ve dvou říjnových zápasech. Gibraltar je beznadějně poslední s nulovým bodovým ziskem, ovšem dokázal vsítit svou druhou branku v kvalifikaci.

Hned v 1. minutě mohl domácí výběr poslat do vedení obránce Szukala, ovšem po jeho hlavičce skvěle zasáhl gólman Perez. O pár minut později po nádherné přízemní kombinaci pálil z jedenácti metrů Arkadiusz Milik, nicméně hostující svatyni minul. V 8. minutě poslal Polsko do vedení Kamil Grosicki. Ten si po další kombinaci a pasu Roberta Lewandowskiho udělal místo mezi dvěma obránci a přesnou hlavičkou rozvlnil síť.

Stejný hráč skóroval o šest minut později, když převzal míč ve středu hřiště, pronikl do pokutového území a z levé strany předvedl ukázkový lob. V 18. minutě skóroval poprvé v utkání hvězdný Lewandowski. Ten se odhodlal ke střele z dobrých dvaceti metrů a jeho pravačka trefila balón náramně, míč zapadl přímo do levé šibenice. V rozmezí 21 - 25. minuty zahrozilo Polsko hned třikrát.

Nejprve Lewandowski nepřekonal Pereze po samostatném úniku, poté pálil těsně vedle aktivní Grosicki a ránu Milika vykopl nohou gólman Gibraltaru. Lewandowski skóroval podruhé v zápase po necelé půl hodině hry. Na pravé straně šestnáctky se uvolnil Milik a napoprvé Pereze nepřekonal, pak ale volil přihrávku před branku na domácí hvězdu a ta se zblízka nemýlila - 4:0. Do konce první půle ještě zahrozili Grosicki s Jakubem Błaszczykowskim, gólově se však prosadit nedokázali.

Ihned po změně stran nevyzrál Lewandowski přízemní střelou na Pereze, v 56. minutě se ze své první branky v tomto zápase radoval Milik. Útočník nizozemského Ajaxu Amsterdam si naběhl na kolmici za obranu a z osmi metrů propálil Pereze. O dvě minuty později podrazil Barnett v pokutovém území Lewandowskiho a míč si na penaltový puntík postavil Błaszczykowski, který uklidil balón k tyči do protipohybu strážce Gibraltaru.

V 72. minutě si na bližší tyč naběhl Milik a po pasu Grosickiho z pravé strany usměrnil míč do sítě - 7:0. Stal se tak třetím dvougólovým střelcem v tomto duelu. Poslední gól Polska přidal o minutu později střídající Bartosz Kapustka ve skluzu z hranice brankového území. Hosté poprvé zahrozili čtvrthodiny před koncem, kdy gólman Fabiański famózně vychytal Chipolinu, alespoň čestný zásah Gibraltaru zaznamenal v 87. minutě Jake Gosling - 8:1.

Více informací k zápasu

Irsko - Gruzie 1:0

07.09.2015 20:45

Góly: 69. Jonathan Walters

Irové získali povinné tři body nad Gruzií a navýšili svůj náskok před čtvrtými Skoty už na čtyři body. Se svým soupeřem, který před pár dny překvapivě skolil Skotsko, měli ale velké potíže. O jediný gól utkání se postaral v 69. minutě Jonathan Walters a právě díky němu je mužstvo Martina O'Neilla alespoň baráži zase o něco blíže.

Hosté byli nedávným nečekaným vítězstvím pořádně povzbuzeni. A favorizovanému Irsku se dlouho nedařilo proti dobře bránícímu sokovi prosadit se. Až si o slovo řekl ve druhé půli Hendrick, vzal na levé straně všechno na sebe, obešel tři protihráče a předložil míč na Walterse, jemuž stačilo z blízkosti jen dorazit.

Urputně bránící Gruzie touto porážkou ztratila definitivně naděje na účast na závěrečném šampionátu. Po celou dobu se prakticky nedostala do vyloženější šance a soustředila se především na defenzívu. Otevřít účet mohl nejprve Keane, jehož na zadní tyči našel svým centrem Hoolahan, nicméně domácí kapitán pálil jen nad.

Následně se k zakončení dostali také svěřenci Kachabera Cchadadzeho, avšak Mčedlidze ani Okriašvili neuspěli. Před přestávkou se ještě k zakončení propracoval Coleman, jenž se dostal k odraženému balónu, ovšem jeho pumelici z voleje, mířící pod břevno, dokázal rukavicemi vyškrábnout brankář Revišvili.

O'Neill se během poločasové přestávky odhodlal k riskantnímu kroku, ze hry stáhl Keana a nahradil ho Longem. Spolu s Colemanem pak irský náhradník dokázal přece více rozhýbat ofenzívu týmu a Whelan byl na hřišti také daleko aktivnější. Po trefě Walterse mohli domácí navýšit těsný náskok ještě v závěru, ale McCleanovu tutovku zneškodnil Revišvili.

Více informací k zápasu

Skotsko - Německo 2:3

07.09.2015 20:45

Góly: 28. Mats Hummels (vl.), 43. James McArthur - 18. Thomas Müller, 34. Thomas Müller, 54. Ilkay Gündogan

Němečtí mistři světa sice v první půli hned dvakrát přišli o průběžné vedení, ovšem třetí zásah Gündogana byl příliš i na motivované Skoty, poháněné bouřlivým publikem v Hampden Parku. Zatímco tak hosty dělí od postupu na Euro jen formalita, Skotsku se vzdaluje i naděje na baráž.

Úvodní čtvrthodinu strávily oba týmy spíše trpělivým oťukáváním, než aby se naplno vrhly do víru střemhlavých útoků. Podle předpokladů měli míč více v držení Němci, ovšem zformovaná skotská obrana byla ochotná zahustit i v deseti hráčích prostor před vlastní šestnáctkou a na šance jsme čekali marně.

To však rázně změnil Thomas Müller v osmnácté minutě, když nebojácně vyrazil kupředu a proti houštině těl vypálil přízemní střelu. Původní trajektorii letící rány sice brankář Marshall pohodlně kontroloval, jenže nešťastná teč stopera Martina poslala míč do opačného rohu branky - 1:0 pro Německo. Pro Müllera šlo již o sedmý kvalifikační zásah.

Tribuny Hampden Parku v tu chvíli sice utichly, ovšem ne nadlouho. Pouhých deset minut po úvodní změně skóre totiž Skotové dostali příležitost zahrávat přímý kop z nebezpečné pozice díky zaváhání Cana a náležitě toho využili. Rozehrávky se ujal Shaun Maloney, jenž bez rozpaků poslal střílený centr rovnou na zaskočeného Manuela Neuera, který sice tuto skákavou ránu dokázal vyrazit, jenže pouze před sebe do hrudníku Matse Hummelse. Střední obránce Dortmundu posléze jen nešťastně přihlížel, jak se od něj míč odráží za brankovou čáru, aniž by s tím mohl cokoli udělat.

Právě vyrovnání na 1:1 nakoplo utkání do očekávaných obrátek za patřičně bouřlivé kulisy halasných skotských i německých fanoušků. Hra nahoru dolů však přišla vhod především hostům, kteří místo dobývání zabezpečené a koncentrované obrany mohli najednou podnikat ostřejší a přímočařejší výpady kupředu. Po jednom takovém se v čtyřiatřicáté minutě dostal do ohromné šance Can, jemuž připravil perfektní palebnou pozici v hloubi pokutového území Götze po kombinaci s Özilem. Kmenový hráč Liverpoolu sice pouze nechal vyniknout brankáře Marshalla, jenže odražený míč jako magnet přistál na hlavě Müllera, který pohotově vsítil svůj druhý gól večera.

Ještě do poločasu se prosadil také Mario Götze, avšak rozhodčí Kuipers jej správně neuznal kvůli postavení mimo hru. A když už se zdálo, že úvodní pětačtyřicetiminutovka skončí těsným vedením Němců, přišel další efektní zásah domácích. Po rohovém kopu se do míče zpoza šestnáctky obul James McArthur a ranou pod břevno propálil vše, co mu stálo v cestě. Manuel Neuer se sice zoufale rozčiloval nad postavením Jamese Morrisona, který stál v přímé dráze letu míče, ovšem ani jednoho z nizozemských arbitrů tím neobměkčil. Do šaten se tak odcházelo za divokého stavu 2:2.

Po změně stran se znovu Němci do soupeře pořádně zakousli a v počáteční pětiminutovce Skotům sotva půjčili míč. Sami však dosáhli jen na další Götzeho gól z jasného ofsajdu. Netrvalo ale dlouho a německá preciznost slavila úspěch do třetice a znovu u toho byl všudypřítomný Müller. Útočník Bayernu Mnichov se však protentokrát obsadil do role asistenta, který si nejprve naběhl na kolmici Gündogana a střelhbitě mu z hloubi šestnáctky míč vrátil zpátky na nohu, aby mohl s přispěním tyče překonat bezmocného Marshalla.

Ve dvaašedesáté minutě se hosté zničehonic vytasili s aktivním napadáním skotské rozehrávky, které okamžitě přineslo ovoce a slušnou šanci pro Schweinsteigera. Marshall však tváří v tvář prudké ráně obstál a odražený míč zvládla domácí obrana uklidit alespoň na rohový kop. Svěřenci Gordona Strachana záhy kontrovali průnikem Huttona, jenž však rychlou narážečku s Fletcherem nedotáhl do zdárného konce a poslal svou střelu mimo.

S blížícím se koncem utkání se přece jen obraz hry poněkud změnil a chvílemi to najednou byli doposud dominující Němci, kteří běhali na vlastní polovině bez míče a odolávali skotským výpadům. To však neznamená, že by nepodnikali rychlé protiútoky - po jednom takovém pálil prudce Gündogan, jenže pouze do středu brány a tedy připraveným Marshallovým rukavicím. Další šanci měl záhy aktivní Götze, ovšem po krásné dvojí narážečce s Gündoganem zamířil příliš vysoko.

Do třetice již žádná skotská odpověď nakonec nepřišla. Němečtí mistři světa potvrdili roli favorita a díky zaslouženému vítězství 3:2 nadále z prvního místa jistě kráčí za přímým postupem na mistrovství Evropy. Skotské šance naopak po pondělku značně upadly, na třetí Irsko totiž nyní ztrácí dvě kola před koncem celé čtyři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Německo861122:719
2.Polsko852129:717
3.Irsko843117:515
4.Skotsko832314:1011
5.Gruzie82065:146
6.Gibraltar80082:460
Skupina F

Finsko - Faerské ostrovy 1:0

07.09.2015 20:45

Góly: 23. Joel Pohjanpalo

Finové zvítězili nad Faerskými ostrovy nejtěsnějším možným rozdílem a připisují si cenné tři body. Jediným střelcem utkání se stal domácí Joel Pohjanpalo, který skóroval po třiadvaceti minutách. A protože Maďarsko jen remizovalo, Finové mají stále ještě šanci na barážové místo.

Finové nastoupili s jediným útočníkem na hrotu, kterým byl právě Pohjanpalo. Toho podporovali Riski a Hetemaj. V bráně Finů nastoupil Lukas Hradecky a před ním čtveřice obránců v podání Arkivuo, Halsti, Arajuuri a Uronen. Finové se od začátku hodně snažili, ale nemohli se přes dobře pracující obranu hostí dostat ani k zásadnější střele. Problém Finů spočíval v tom, že hráčům chyběl pohyb a jakákoli invence. Nikdo se spoluháči s míčem nenabízel do volnějších pozic a popřípadě byl velmi dobře strážen svým soupeřem.

Po patnácti minutách se ozvali i hosté, jenže přímý volný kop, který poslal na bránu Hradeckeho Sonni Nattesta, byl příliš líný, aby brankáři nadělal nějaké problémy. O chvíli později se míč po několika odrazech dostal na vápně k Pohjanpalovi, který jej však trefil velmi špatně. Mnohem lepší práci odvedl o minutu později, když dokončil akci Ringa. Ten svou ranou rozezvučel břevno a od něj se odrazil k Pohjanpalovi. Ten se bleskurychle vyšrouboval do vzduchu a jakýmsi lobem překonal brankáře Nielsena - 1:0 pro domácí Finy!

To Finům nestačilo a aktivní Alexander Ring se ranou z třiceti metrů pokoušel o vstřelení dalšího gólu. Hosté po chvíli tlaku začali přebírat aktivitu, jenže se jim nedařilo dostat míč trochu blíže k bráně. Udeřit tak mohli opět domácí a neměli k tomu daleko, když Uronen zkusil přímou střelu na branku. Sice pálil z větší vzdálenosti, ale přesto nadělal brankáři hostí problémy. Do druhé půle vstoupili domácí opět aktivněji. Spolupráce mezi Hetemajem a Riskim ke gólu nevedla, ovšem posloužila jako možnost udělit žlutou kartu faulujícímu Jónasovi Naesovi.

Po dlouhém autu Nattestada do vápna přispěchal k míči Kaj Bartalstovu a opřel se do míče, jenže neúspěšně. Po hodině hry podnikl zajímavý průnik za obranu soupeře Gilli Sørensen a poslal míč na málo hlídaného Fróðiho Benjaminsena. Toho si pohlídal až brankář Hradecky. Joel Pohjanpalo mohl dvacet minut před koncem vstřelit další branku, když k němu ve vápně propadl míč. Střelec první branky Pohjanpalo však příliš nespěchal a když se otočil a vypálil, nastřelil jen brankáře Hradeckeho.

Druhou branku sice domácí vstřelili, když se trefil záložník Thomas Lam, jenže míč zasáhl rukou, takže gól nemohl být uznán. Thomas Lam to pak zkusil ještě po zemi, ale ani tento pokus do sítě nezapadl. Finové tak nakonec přehráli Faerské ostrovy, ty mají jen šest bodů a jsou předposlední.

Více informací k zápasu

Severní Irsko - Maďarsko 1:1

07.09.2015 20:45

Góly: 90+3. Kyle Lafferty - 74. Richard Guzmics

Windsor Park ani nedýchal. Tak blízko blizoučko měli Severní Irové k tomu, aby si zajistili kvalifikaci na své vůbec první mistrovství Evropy. Jenže místo toho proti Maďarsku v klíčovém zápase oslabení o vyloučeného Bairda prohrávali 0:1. A pak to přišlo, ve třetí minutě nastavení. Kyle Lafferty, nečekaný tahoun, jemuž dle jeho vlastních slov trenér Michael O’Neill zachránil kariéru, vyrovnal svým již sedmým zásahem v kvalifikaci na konečných 1:1.

Situace ve skupině F tak Severním Irům nadále zůstává příznivě nakloněna. Nebýt Laffertyho, potřebovali by z posledních dvou kol proti Řecku a Finsku plný počet bodů, zato nyní k historickému počinu schází na domácí půdě přehrát pouze skomírající Řeky!

Atmosféra v Belfastu byla elektrizující, a to navzdory poloprázdným tribunám z důvodu rekonstrukce stadionu. Ne že by se tomu dalo divit, vždyť O’Neillovi svěřenci pobláznili svými výkony celý národ a už zbývalo učinit jen poslední (obvykle také nejtěžší) krok. Severoirský kouč správně před zápasem poukazoval na to, že hlavní bude s nebezpečným Maďarskem neprohrát. Jeho hráči se podle toho od úvodu řídili a jednoznačně kontrolovali hru, kterou tu a tam obohatili o chytře rozehrávané standardní situace, tolik důležité pro jejich dosavadní úspěch.

Dvakrát se do zakončení ze vzduchu dostal Stuart Dallas, jenže v obou případech křídelník druholigového Leedsu nedokázal z krkolomné pozice trefit prostor mezi třemi tyčemi. Devětatřicetiletý gólman Gábor Király tak mohl zůstávat po celou první půli relativně v klidu. Mezitím navíc domácí utrpěli první dílčí ránu do sebevědomí, neboť jejich vrchní kanonýr Lafferty uviděl za zbytečný faul na Guzmicse žlutou kartu, kvůli níž stráví příští zápas proti Řecku pouze na tribuně. O to víc tak bylo důležité, aby pondělní střetnutí dopadlo dobře.

Po změně stran hosté sáhli ke změně rozestavení na 4-2-3-1 a jejich zlepšení bylo takřka okamžité. Zvláště Zsolt Kalmar ze svého přesunu na levou stranu hřiště profitoval a posílal do pokutového území jeden nebezpečný centr za druhým. K tomu navíc napřáhl zdálky Zoltán Gera a gólman McGovern se musel nervózně ohlížet, jak jeho kroucená rána prosvištěla jen těsně vedle jeho vzdálenější tyče.

Hra se po většinu druhé půle ustálila ve středu hřiště a bez větších šancí, ovšem občasné výpadky v severoirské obraně nesvědčily o ničem dobrém. Nejprve jen těsně před vlastním pokutovým územím McLaughlin srazil k zemi Kalmara, což jej rovněž stálo kartu a stopku na zápas s Řeky, a navíc Maďarům dodal jedinečnou příležitost skórovat. McGovern však svůj tým podržel a tvrdou ránu hyperaktivního Kalmara dokázal vytlačit. Následující zákrok domácího gólmana však byl úplně jiná písnička...

Když maďarský kapitán Balasz Dzsudzsák poslal přímý kop plnou parou vpřed do ohně, vyběhl McGovern z branky, aby míč ze vzduchu sebral. Jenže poté, co na něj dokázal dosáhnout oběma rukama, mu balon nepochopitelně vypadl z náruče a Guzmicsovi přistál k nohám jeden z nejjednodušších gólů v celé kariéře. K nevíře domácích fanoušků bylo chvíli nato ještě hůře. Chris Baird totiž v rozmezí pouhých okamžiků předvedl dva ostré zákroky a rozhodčí po úvodním naznačení výhody pro soupeřův tým ukázal domácímu obránci dvě žluté karty za sebou.

Do konce zápasu již zbývaly jen vteřiny, když Lafferty zachránil nejen bod za remízu, ale dost možná také celou severoirskou kvalifikaci. Király sice dokázal vyrazit pumelici z kopačky Nialla McGinna, jenže pouze k nohám toho nejhoršího možného protihráče. Lafferty zblízka nezaváhal a belfastské tribuny se mohly otřásat v základech.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Řecko 0:0

07.09.2015 20:45

Góly: -

Rumunská ofenziva se sice zadrhla, směrem dozadu to ale pořád funguje náramně: svěřenci Anghela Iordanescua udrželi sedmé (!) čisté konto z osmi kvalifikačních zápasů, a přestože těžkými prohrami ztýrané Řecko nakonec neporazili, drží si po remíze 0:0 stále tříbodový náskok na barážovou třetí příčku.

Na Iordanescuovi bylo hodně vidět, že chtěl dnes zvítězit; na hřiště vyslal ofenzivní sestavu a nařídil svým svěřencům držet míč a snažit se na řeckou bránu postupovat rychlými kombinacemi. Opticky to fungovalo: Rumuni vypadali určitě lépe a jen nováček Constantin Budescu zahodil dvě slibné šance. Nakonec však fanoušci žádný gól neviděli, a díky remíze Maďarů se Severními Iry toho vlastně ani nemusí příliš litovat. Situace na čele tabulky se nijak nezměnila, pouze všichni mají o bod více.

Rumunský kouč před utkáním varoval, že i přes prohry proti Faerům a Finsku zůstávají helénští nájezdníci nejlepším týmem celé skupiny, a dnes to tak chvílemi opravdu vypadalo. Řecký tým sice po většinu času tahal za kratší konec, leč v určitých pasážích dokázal zabrat a ukázat, proč vlastně bylo jeho jméno při losování kvalifikace nasazeno do prvního koše. Dobrá organizace, tuhá defenziva a rychlé brejky zpočátku fungovaly.

Jenže domácím stačilo držet míč při zemi, rychle kombinovat a hodně si přihrávat, a rázem se hrálo prakticky na jednu bránu. Budescuovy dva smolné pokusy v prvním dějství ještě překonal Claudiu Keserü, který ve vápně mohl nahrávat úplně volnému Ovidiu Hobanovi k doklepávání do prázdné, místo toho ale vystřelil sám a trefil pouze jednoho z obránců.

Také ve druhém dějství drželi Rumuni před vlastními fanoušky otěže zápasu pevně v rukou a řecký brankář Orestis Karnezis se musel vytáhnout proti povedené ráně Gabriela Torjeho. Jediná skutečná šance na druhé straně se zrodila až v samém závěru - Ciprian Tatarusanu si však s dělovkou Panagiotise Koneho poradil a odmítl první kvalifikační řecké vítězství. O postupových pozicích se tak definitivně rozhodne až v říjnu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Severní Irsko852112:617
2.Rumunsko84407:116
3.Maďarsko83416:413
4.Finsko83147:810
5.Faerské ostrovy82065:126
6.Řecko80352:83
Skupina I

Albánie - Portugalsko 0:1

07.09.2015 20:45

Góly: 90+2. Miguel Veloso

Domácí Albánie se dlouho statečně prala s favorizovaným Portugalskem, jenže nakonec bezbrankový stav neubránila. V posledních vteřinách hry, kdy už se hrálo nastavení, se Portugalci přeci jen prosadili. Šťastným střelcem se stal Miguel Veloso, který dobře trefil rohový kop od Quaresmy.

Portugalský tým dlouho bušil do obrany svého soka a dlouho nemohl přijít na způsob, jak se dobrat branky. Albánci statečně bránili a podávali velmi dobrý obranný výkon. Nakonec se však přeci jen zaslouženě dočkali vítězného gólu a díky němu jsou nyní první ve skupině. Mají patnáct bodů, o tři body více než druhé Dánsko. Třetí Albánie pak ztrácí body čtyři. Portugalci zvolili poměrně silnou první jedenáctku, místo v ní bylo i na trojici útočníků Danny, Ronaldo a Silva. Rovněž Albánie vsadila na trojici útočníků, kterými byli Gashi, Cikalleshi a Lenjani.

Albánie vyrazila vpřed ihned po výkopu a Thaulant Xhaka se dostával do zakončení. Na poslední chvíli jej zastavil obranný skluz Velosa. Následně se míče zmocnili hosté a poslali jej k hračičkovi Bernardu Silvovi. Ten s míčem u nohy a hlavou nahoře kouzlil, obešel protihráče a pokusil se nahrávat, jenže druhá část už se mu tolik nepovedla. Pokud se něco Albánii nedařilo, pak to byla přesnost v kombinaci. Velmi často domácí ztráceli míče, aniž by je protihráči napadali.

Po dvanácti minutách se konečně ukázala také největší zbraň Portugalců, hvězdný útočník Cristiano Ronaldo. Portugalská ikona dostala hodně prostoru pro zakončení a vyslala tvrdou ránu na bránu Berishy. Ten si poradil jen s vypětím všech sil. Následoval rohový kop, který Portugalsko zahrálo velmi dobře. Hlavička Cristiana Ronalda sice do brány neputovala, ale našela ještě volnějšího Naniho. Ten se o míč jen tak otřel a balon nakonec zamířil do tyče!

Brankář Etrit Berisha z římského Lazia měl hodně co dělat, aby dokázal zastavit Cristiana Ronalda. Ten si seběhl za obranu Albánie na pas od Danila Pereiry a zakončil. Jenže Berisha vyskočil a míč odhlavičkoval mimo! Další souboj této dvojice se konal o pár chvil později, když se opět po nahrávce od Danila Pereiry u míče vyskytl Cristiano Ronaldo a tvrdou bombou protáhl Berishu podruhé. Až deset minut před pauzou hrozili také domácí. K míči se dostal útočník Sokol Cikalleshi a prověřil instinkty brankáře Ruie Patrícia.

Ještě před odchodem do šaten se k rychlému protiútoku dostal mladý talent z monackého knížectví Bernardo Silva, jenž pálil těsně mimo. Po návratu hráčů ze šaten se k zahrávání volného přímého kopu postavil Miguel Veloso, který jemným centrem našel ve vápně naskakujícího Naniho. Někdejší hráč ManUnited zvolil ekvilibristické zakončení patičkou a hodně vystrašil obranu domácích! Poté hra obou týmů upadla do stereotypu bez větších šancí, jako by oba celky čekaly na dramatičtější závěr.

Dalším velmi častým exekutorem standardních situací se stal zkušený matador Ricardo Quaresma, jenž posléze našel ve vápně naskakujícího stopera Pepeho. Ten však fauloval a jeho zakončení již bylo zbytečné. Udeřit mohli Albánci, kteří se mohutně dožadovali odpískání pokutového kopu. Cikalleshi totiž vyslal tvrdou ránu, která rozezvučela tyč. Hned vzápětí upadl ve vápně Xhaka, ale sudí Eriksson se rozhodl nepískat! Deset minut před koncem vyslal tvrdou ránu z protiútoku Eliseu, ale mířil mimo.

Přesto se Portugalci dočkali. Novic na hřišti Éder vybojoval rohový kop, ke kterému spěchal Ricardo Quaresma. Ten našel hlavičku Miguela Velosa a zkušený záložník se stal jediným střelcem dnešního utkání!

Více informací k zápasu

Arménie - Dánsko 0:0

07.09.2015 18:00

Góly: -

Šance na přímý postup se Dánsku po bezbrankové remíze v Arménii vzdaluje. Páteční dělba bodů s Albánií byla pro něj sice ještě jen jakousi promarněnou příležitostí, ale aktuální výsledek může mít fatální následky. Hostům zbývá ve skupině už pouze jeden zápas, aby situaci napravili - a to na půdě favorizovaného Portugalska.

Pokud svěřenci Mortena Olsena v říjnu v Braze nezvítězí, budou muset s největší pravděpodobností do baráže. Albánie s Portugalskem, které vzájemný zápas čeká až ve večerních hodinách, totiž budou mít v závěrečné fázi kvalifikace zápas k dobru. Dánsko zkrátka nemá nic ve svých rukou, protože ani v Jerevanu potřebné tři body nezískalo.

Hosté se mohli ujmout vedení už po dvou minutách hry, nicméně Durmisiho střelu z přímého kopu u tyčky dokázal zlikvidovat brankář Kasparov. Jinak ovšem byla překvapivě aktivnější Arménie. Do větších tutovek se sice nedostávala, územní převahu ale měla. A směrem dopředu byla přece nebezpečnější než soupeř.

K dobré hlavičce se například prosadil Ghazarjan, jenže svůj pokus poslal jen mimo. Olsenovu mužstvu možná jednoduše chyběl nějaký lídr, který by strhl své spoluhráče k lepšímu výkonu. Ostatně absence zraněného záložníka Eriksena se ve finále asi ukázala jako až příliš citelná.

Druhý poločas byl stejně jako ten první hodně vyrovnaný. Dánsko hledalo cestu za toužebným gólem, ale marně. V 66. minutě mohli naopak skórovat domácí, kteří se řítili do brejku. Koryjan svou přihrávkou na levé straně uvolnil úplně volného Movsisjana, jenže ten před brankářem Schmeichelem selhal a trefil jen boční síť.

O chvilku později naopak mohlo být zle pro Arménii, kdyby Bendtnerovu střelu zpoza vápna nevychytal výtečný Kasparov. Poslední možnost, jak změnit nulové skóre, měl Simonjan, avšak jeho pokus skončil těsně vedle vzdálenější tyče. Domácí si tak ani v tomhle případě první výhru nepřipsali a s dvěma body na kontě jsou v tabulce předposlední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko65018:415
2.Dánsko73318:412
3.Albánie63217:311
4.Arménie70255:112
5.Srbsko61145:111
Bodové odečty
Srbsko-3za nedohrané utkání Srbsko - Albánie

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (179)

Přidat komentář
ZB 07

Albánie na Euru

Reagovat
djwenca

Jakto že je L.Kenia mezi náhradníky Gruzie, když ve Slavii nebyl snad ani na lavičce letos?

Reagovat
paver

Spíš nechápu, proč ve Slavii takhle nadstandardní hráč nehraje...Nebo byl snad nějak zraněný?

Reagovat
smazaný uživatel

"Kenia toho moc neodehrál a teď je také zraněný. Musí se rozmyslet, jestli tady chce dál hrát, protože zraněný hráč, to je pro mě jako žádný hráč. V tuto chvíli není k dispozici a bude muset dokázat, že patří mezi opory. Všude venku, kde jsem byl, to bylo tak, že cizinci musí být lepší než domácí hráči. Když nehráli, tak v tom týmu nebyli." Uhrin

Reagovat
veikko

Hrající Piták < zraněný Kenia

Reagovat
Murtago

Co to je za směsku blábolů?

Reagovat
koudys2

Vy o tom víte uplný h*vno a děláte tu chytrý.

Reagovat
smazaný uživatel

Dánsko

Reagovat
smazaný uživatel

Wales, Severne Irsko, to bude krasa vidiet ich na turnaji

Reagovat
Error

A snad i lepší z dvojice Irsko/Skotsko projde baráží.

Reagovat
GEGE

To budou zapasy pro fotbalove labuzniky

Reagovat
Uwe háže buly

Noční můra..

Reagovat
Marv

Přesně

Reagovat
Shevchenko

Co na tom je krásného asi v životě nepochopím

Reagovat
nani92

pozer

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Reagovat
ronaldik

Už jen to, že VB je kolébkou fotbalu Narozdíl od Albánie, která je hrobem fotbalu.... teda ten stát je hrobem všeho

Reagovat
Uwe háže buly

Albánie je asi tak 100x fotbalovější než tihleti..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
The Krupy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Marv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Reagovat
Counter

Reagovat
CubONE

Reagovat
OnderCZ

Reagovat
alcantara

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Staci, ze tam vecne strasi Anglie a ted pribudou jeste dalsi podobni drevaci...

Reagovat
alcantara

Tim, kde je najvacsia hviezda Bale, tam bude strasit Strasne zufasltvo

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Tolik palců... fakt srandovní předsudky tady přežívají.

Reagovat
smazaný uživatel

Co to ma zas spolecnyho s predsudky?

Reagovat
fantomas

Britové = dřeváci?

Reagovat
Uwe háže buly

To je podle tebe předsudek?

Reagovat
fantomas

Ne asi.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim no, Wales mam rad, ale Severni Irsko proste drevaci jsou..

Reagovat
fantomas

No, a přitom zvesela palcuješ oba týmy v balíčku, jako by snad byly stejný.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz budes o Nemecku tvrdit, ze je vitezny muzstvo, tak je to taky predsudek? Nebo o Spanelech budes tvrdit, ze hraji na kratky prihravky..

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Když je to pejorativní, tak rozhodně ano.

Reagovat
fantomas

Wtf? To má bejt jako britský dřeváctví na úrovni tohohle?

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

fantomas pls

Reagovat
Emmett Brown

Najsrandovnejsi predsudok na EF je SA = defenzivna liga

Reagovat
smazaný uživatel

nebo že každý přestup do turecka je krok zpátky a fotbalová sebevražda

Reagovat
Arbiter

Ale dyť to není předsudek. Jen se palcuje to, že Shevchenko nechápe, co je krásného na tom mít všechny ty týmy na konečném turnaji. To nemusí být a priori kvůli předsudkům přece...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale samozrejme, ze to je kvoli tomu..

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Jak znám Shevchenka a pár vybraných uživatelů typu alcantara, tak to kvůli nim určitě je. Zčásti

Reagovat
smazaný uživatel

Já to pochopil tak, že nechápe, co je KRÁSNÉHO na tom, že si na turnaji zakope 23 chlapů ze Severního Irska nebo Walesu.

Reagovat
alcantara

Typu? To je aky typ? Neboj, ja chapem, ze na EURE bohuzial nemoze byt 10 spanielov a 12 nemcov, prezijem to. A povedz mi teda, aka je realita, ked zijem v predsudkoch.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Swarley

tak rád tam třeba uvidím i nás nebo Slovensko a taky se nedá úplně říct, že by to mělo být kvůli předváděnému fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
Mada

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

A Skotsko to dojebe

Reagovat
Wat

A zas. Dneska pálej jen Němci, no.

Reagovat
kiwwi

este Iri alebo Skoti by mohli, ale skor ti Iri cez baraz pri najhorsom by mohli

paradne si to osefovali ostrovania

Reagovat
Uwe háže buly

to by pak byl fotbal jak na APN

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Kdy naposledy hráli tyhle týmy pohledný fotbal? v roce nikdy?

Reagovat
smazaný uživatel

Škóti práve dnes.

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayern +

Jediné sympatické je z tých krajín Škótsko a to nepostúpi.

Reagovat
Emmett Brown

Aj so Skotmi a Irmi by sa mali radsej prihlasit na ME v atletike, Anglicania ten futbal aspon skusaju hrat, aj ked im to nejde.

Reagovat
Swarley

Reagovat
dextroza_m

okopávaná... i když věřím, že Wales by nás asi dal... Faktor Bale :/

Reagovat
oli9

Hrát naši jako Dánové s Arménií a Albánií 0:0 tak je tu nabilto

Reagovat
veikko

Arménie ještě mohla i vyhrát. Albánci hráli vyloženě na 0:0.

Reagovat
smazaný uživatel

aha tak ty tu debilitu nehraješ, ty to myslíš vážně

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko má konečně lehkou skupinu na kterou maj přeci jenom jeden ronaldo neudělá skore severní irsko překvapení asi mcnair jim tam chyběl . Srby nechápu , že nejsou první dobrej kádr maj a nic

Reagovat
johnik

Tak když se Srbům "přidělí" -3 body To se jim to pak musí hrát....

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

to jo, teď maj jeden, takže s těma třema by měli čtyři...proč jim ten titul z Eura nedaj rovnou, když je to takovej válec?

Reagovat
Benfica

ľahká skupina?? jedna z najťažších v tejto kvalifikácii.. my, Dáni + prekvapenie z Albánska a nadpriemerné Srbsko s Arménskom..

Reagovat
osobnostx

Ty jsi Portugalec, nebo jen sympatizér...?

Reagovat
smazaný uživatel

Dánové hrají svůj poslední zápas v Portugalsku, takže se jim může lehce stát, že na ně zbude jen baráž. A Albánie i když dnes s Portugalskem prohraje, tak má ještě dva zápasy na to aby si to uhrála sama.

Dá se říct, že většinu mužstev v této kvalifikaci nepoznávám, protože ti co hrávali desetiletí dobře hrají mizerně a ti co nikdy nic neuhráli bojují o postup. No ještě že jsem na tu kvaldu nesázel.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak já je nemam rad,to by se mi libilo. Dánsko,Německo,Švédsko,Norsko,Nizozemsko.Všechno moc krasny zeme,ale nevim proc,ale ve fotbale je proste nemam rad. Takova ta nevysvetlitelna antipatie. :) Ajax mi nevadi,ale ta repre jo. No a zatim se vyviji docela dobre

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsku za rok na EURU verim Santos je takticky ukociruje, oni budou schopny ty zapasy uhrat na 1:0. Na evropskym sampionatu se jim navic tradicne dari. Pokud bude Ronaldo 100% zdravej, ve forme a repre doplni o talenty z 21, plus Gomes, dojdou daleko. Zaloha - A. Gomes, W, Carvalho, B. Silva

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám na 2. poločas Albánie-Portugalsko a ti Portugalci jsou úplně marní. Albánie je tlačí.

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt tragédie od Portugalců a Ronaldo je úplně odříznutej, vůbec nedostává míč, je mimo hru.

Reagovat
Benfica

Albánsko tlačilo to si videl asi 5 minút zo zápasu..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vtedy zrovna tlačili Ale potom to bolo také o ničom, nikto nemal prevahu, ale viac šancí mali Albánci.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes je to vylozena kanonada a s goly s roztrhl pytel.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou zavery. Portugalsko nezaslouzene, Severní Irsko asi,taky uplne ne,ale zase,o 10.

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalci hráli tragicky. Ale jsem velice rád, že vyhráli

Reagovat
smazaný uživatel

Ja je sice na tiketu mel. Jenze to i Maďary. Takže velkou euforii nahle vystridal ... No,vsak jasne ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Proto já raději nevsázím, už jsem dost peněz prohrál

Reagovat
Benfica

kámo si mal pozerať celý zápas..

Reagovat
smazaný uživatel

Koukal jsem na celý a Albánie působila o trochu lepším a fotbalovějším dojmem. A je to Albánie proboha, to se nedá srovnávat s Portugalskem. Ten zápas byl na remízu jak vyšitej.

Reagovat
smazaný uživatel

Ako hrali v 1. poločase? Ja som pozeral celý druhý poločas a to bola jedna velká tragédia. Šak sa ani do útokov nedostávali, Ronaldo bol úplne mimo hru.

Reagovat
smazaný uživatel

Hele první poločas to bylo hodně podobné, ale přeci jenom hráli Portugalci trochu líp, alespoň stříleli, resp Cristiano střílel, ale nic extra.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha díky Ale přijde mi, že ten systém co hrají, Ronaldovi vůbec nevyhovuje. Ale těžko říct, páč celkově Portugalci hrají špatně. Přitom nemají zas tak špatné hráče. Ale chybí jim ten útočník no, Ronaldo sám na hrotu to není moc ono.

Reagovat
Shevchenko

Maďarsko Takže Severní Irové na Euru

Reagovat
Uwe háže buly

Bohužel, budou kazit fotbal i tam.

Reagovat
smazaný uživatel

Portugal

Reagovat
smazaný uživatel

Thomas ve dvou zápasech 3+2

Reagovat
smazaný uživatel

Cekam na posledni zapas (Portugalsko) vyhra 36 kolíku. Najednou daji gola. Skoro jsem dostal imfarkt radostí. Jen se kouknu zpatky,jestli je konec, Severni Irove daji gol a zkurvej mi to. Neni mi to souzeny :D no,prcni okamzik byl,horsi

Reagovat
Uwe háže buly

Maďaři

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

za Dunaj...... nie na ME

Reagovat
kiwwi

Portugalci zeby bez baraze?

kazdopadne herne su cajovi, s tym snad nemozu pomyslat ani na postup zo skupiny (ked bude aspon priemerna)

Reagovat
smazaný uživatel

Tá kvalita je strašná, Ronaldo a dlho dlho nič.

Reagovat
smazaný uživatel

Máte lepší, no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Reagovat
Bayern +

To by bola paráda, 4. miesto je tak akurát pre nich v skupine.

Reagovat
fantomas

Hlavně si uplně zbytečně zazdívají mládí a odkládaj generační obměnu donekonečna, i když to herně už dýl za nic nestojí. Se podívej na lavičku a potom na hráče jako Vieirinha, Eliseu, Carvalho. I ten Danny tam už nemá co pohledávat.

Reagovat
stas87

Co mas konkretne proti Vieirinhovi?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

To, že zabírá místo lepšim a perspektivnějšim hráčum jako Joao Mario.

Reagovat
smazaný uživatel

Vierinha je RWB, Mario CM / RM nie?

Reagovat
fantomas

Včera hrál RB no, normálně hrává vejš ale.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani nie, posledne +/- dve (jednu min.) sezony hra v obrane, aj vo Wolfsburgu

Reagovat
fantomas

Ve Wolfsburgu at si hraje, kde chce, já se bavim o Portugalsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Cize minimalne vcera nezaberal miesto Mariovi .

Reagovat
stas87

Este mu nebolo ani 30 rokov,fakt strasne vysoke cislo.No lepsim..to som zvedavy co ten Mario predvadza,kedze Vieirinha je po De Bruynem a Perisicovi s Naldom najdolezitejsim hracom vlkov uz dve sezony.A davat ho do repre len kvoli veku..to uz sa v minulosti stalo a ze by to bolo tak prospesne..no neviem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Najviac mi je ľúto Škótov, tí snáď majú na posranie kvalifikácie patent. Ale dnes aj tak veľmi pekný výkon proti Nemcom, bojovali a hrali pekný futbal.

Ostrovný futbal simply the best.

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

mohli fasnúť šestku

Reagovat
Counter

Zas tak jednoznačné to nebylo.

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Jasné, 4:6, ale Nemci by vyhrali

Reagovat
Uwe háže buly

Skoti pěkný fotbal, asi tak 5 minut z celýho zápasu.

Reagovat
CubONE

Pekny futbal

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

On je z tých jednoduchších

Reagovat
smazaný uživatel

Áno hrali pekný futbal. Som rád že som vás týmto pobavil, na veci to ale nič nemení.

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Sú to kopáči, ale vonku podla mňa prehráme, takto by sme my proti Nemcom zahrať nedokázali, ale pekný futbal?

Reagovat
smazaný uživatel

Áno, pekný futbal.

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Tak učitéé

Reagovat
smazaný uživatel

takze dnes pohodove vitazstvo Polska, Portugalci z odretými ušami, dufam, ze nasi zajtra potvrdia postup, aj ked i remiza ich na 90% posuva na ME ( v pripade remizy, im budu stacit 3 body z dvojzapasu s Luxemburskom a Bieloruskom, a to aj v tom pripade ak Ukrajina ziska 6 bodov v dvojzapase s Macedonskom a Spanielskom), avsak aj ta prva pozicia z tretich miest vyzera fajn..inak Ronaldo uz 4 zapasy bez golu, nespominam si kedy sa mu to stalo naposledy..ale cakam od neho hattrick v najblizsej dobe

Reagovat
smazaný uživatel

Ale pritom Cristiano aspon za Real tie šance má, len mu to tam nejako nechce padnút.

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Možno preto, že je teplý

Reagovat
REPLIKATOR

Řecko 2 góly za 8 zápasů

Reagovat
REPLIKATOR

Rumunsko potřetí za sebou 0:0

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Defenzívna dominancia, no..

Reagovat
SpecialOne

Za Finsko chytá Lukáš Hradecký?

Reagovat
Uwe háže buly

Několik let.

Reagovat
SpecialOne

Jo to mi bylo jasné, že budu za bleska, ale všiml jsem si ho poprvé. Z Frankfurtu ho znám, ale nenapadlo mě, že to bude Fin.

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Slovák

Reagovat
fantomas

A v "21" je už další Hradecký v poli... kolonie

Reagovat
Uwe háže buly

Já ho právě zas znal jen z repre

Reagovat
smazaný uživatel

jj, pôvodom zo SR

Reagovat
SpecialOne

koukám, že aj nějaký druhý Hradecky hraje za TPS Turku, zvláštní kam je to zaválo

Reagovat
havrys99

Cakir

Reagovat
smazaný uživatel

Rumuni jsou blázni, to skóre 7:1 je šílené

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Tí to ME ešte celé vyhrajú, strašneeeee

Reagovat
Knight_in_fire

Kapustka

Reagovat
dextroza_m

Řeckoo:-) Jediné v čem brání je fotbal, kdyby takto hlídali hranice...

Reagovat
JarousFCB

... tak jsou kolonií Faerských ostrovů.

Reagovat
smazaný uživatel

No, s tím Ronaldem už to začíná být nějak podezřelé. Messi ho potřebuje, takže bude nejlepší, když si vyskáče pár penalt. Pojď synu.

Reagovat
smazaný uživatel

táhni špíno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele