Skotská Premier League - souhrn 34. kola

17.04.2010, 15:10, aktualizováno 18.04.2010, 19:21
Komentáře a souhrny
Rangers porazili Hearts a k titulu jim chybí udělat poslední krok. Celtic měl zaděláno na další blamáž, nakonec ale zvládl závěr zápasu a porazil Hibernian 3:2. Dundee odjíždí z Motherwellu s výhrou. Tři body do tabulky o záchranu mají Hamilton a Aberdeen, po jednom St. Johnstone a St. Mirren...
O titul

Motherwell FC - Dundee United 2:3

18.04.2010 17:15

Góly: 28. John Sutton, 81. John Sutton - 5. Jon Daly, 43. Jon Daly, 49. Craig Conway

Dundee United zvládlo další veledůležitou bitvu a už se jistě udrží na třetí pozici, která mu zajistí účast v Evropské lize. Navíc se ještě může poprat o možnost v Lize mistrů, při shodě okolností může toto na pohled nesmazatelné manko mávnutím kouzelného proutku zlikvidovat. Naopak Motherwell se nyní pouze popere o čtvrtou příčku, domácí porážka mu značně zkomplikovala situaci a bude muset stále dohánět dvoubodové manko na Hibs.

Místo očekávané taktické bitvy oba výběry hrály od začátku útočně a snažily se soupeře přestřílet, nakonec však bylo přeci jen úspěšnější Dundee. To vstoupilo do zápasu mnohem lépe a rychle se ujalo vedení, nicméně Motherwell dokázal po necelé půlhodině srovnat. Rozhodující momenty se zrodily na konci prvního a na začátku druhého dějství.

Velkou vinu na prohře domácích nese gólman Michael Fraser, který předvedel hned dvě minely a Motherwell i přes pěknou hru nedokázal se stavem udělat nic. Nejprve totiž po pěti minutách hry přímo "ukázkově" nahrál do běhu Jonu Dalymu a ten neměl problém otevřít skóre. Ovšem domácí dokázali brzy srovnat, zkraje vápna dokázal pěkně odcentrovat Andy Webster a do té doby naprosto perfektní obranu přelstil hlavou John Sutton.

Dvě minuty před pauzou se nepovedl výkop Fraserovi a našel pouze kopačku Dalyho, který z voleje bez většího rozmyšlení poslal balón do sítě. Motherwell tento moment nahlodal a čtyři minuty po pauze musel spolknout další velmi hořkou pilulku. Craig Conway přešel přes dva obránce a podél gólmana Frasera zvýšil. V samém závěru sice přidal svůj druhý gól Sutton, opět halvou, avšak na body to stačit nemohlo.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Heart of Midlothian 2:0

18.04.2010 13:30

Góly: 54. Kyle Lafferty, 84. Kenny Miller (pen.)

Úřadující šampioni, Rangers FC získali další cenný skalp, v prvním kole skupiny o titul porazili 2:0 Heart of Midlothian. Nedovolili se tak přiblížit druhému Celticu, který v sobotním zápase také zvítězil.

Hosté byli zpočátku zápasu aktivnějším týmem, první ohrožení brány však přišlo na druhé straně po střele Bougherry, kterou gólman MacDonald vyrazil nad břevno. Nebezpečný byl pro domácí obranu Thomson, po jehož centru dostal míč Suso, hlavičkoval však nepřesně. Obvyklou střeleckou formu neměl ani Kris Boyd, který zahodil zajímavou příležitost po přihrávce Millera. Po zbytek první půle už měli jasnou převahu hosté, gól však z ní nevytěžili.

Neprosadil se Kingston a v největší šanci první půle ani Thomson, který dokázal projít do pokutového území, ale po jeho zaváhání zachránil Rangers gólman McGregor. Do druhé půle vstoupil na straně domácích snad jiný tým, hned od úvodních minut bylo vidět velké zlepšení, skvělý MacDonald však zabránil gólu po hlavičce Millera. Překvapit McGregora se z velké dálky pokoušel Bouzid, míč ale proletěl nad bránou.

Domácí příznivci se vedoucí branky dočkali v 54. minutě, po centru Thomsona se hlavičkou prosadil do té doby nevýrazný Lafferty. Zvýšit vedení mohl po pár minutách sám Thomson, míč ale trefil pouze brankovou konstrukci a McCulloch v další šanci mířil mimo bránu. Po 84. minutách však bylo rozhodnuto, Jonsson totiž v pokutovém území poslal k zemi Naismithe a Miller se z penalty nemýlil.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Hibernian FC 3:2

17.04.2010 13:15

Góly: 4. Robbie Keane, 80. Marc-Antoine Fortuné, 87. Morten Rasmussen - 6. Derek Riordan, 54. Anthony Stokes (pen.)

Celtic nakonec vyhrál i počtvrté v řadě, když díky skvělému závěru otočil nepříznivý stav 1:2 s Hibernianem ve svůj prospěch. Hibs tak s The Celts prohráli už podruhé během dvou týdnů a zkomplikovali si tak boj o čtvrtou příčku zaručující Evropskou ligu. Přitom ještě deset minut před koncem drželi tři body na své straně.

Úvod střetnutí bylo hodně divoký, během šesti minut totiž padly hned dvě branky. Nejprve se vedení ujali domácí. Ve čtvrté minutě se po levé straně prohnal McCormack, jeho přihrávku do vápna pustil McGeady na Keanea, který z běhu přesně zakončil. Hibs ovšem velmi záhy srovnali, Riordan napřáhl za vápnem a levačkou zamířil přesně k levé tyči.

Po deseti minutách se ocitl v dobré příležitosti hostující Nish, jenž po pasu zprava od Stokese zamířil jen vedle, jinak to ovšem byl spíše domácí Celtic, kdo se vehementně snažil získat zpět vedení ztracené během krátké chvíle. Jenže v první půli se mu skórovat nepodařilo. Naopak v 54. minutě inkasoval druhý, hodně nepříjemný gól.

Sudí Finnie totiž odpískal Thompsonův leč nechtěný, přec tvrdý úder nohou do protihráče Stokese pochopitelně jako nedovolený a kopala se penalta. Ač gólman Boruc vystihl směr Stokesovy střely z bílého puntíku, na míč už nedosáhl. Kdyby se v 65. minutě trefil podruhé Stokes poté, co vyhrál souboj s Thompsonem, asi by bylo po zápase.

Celtic však nic nevzdal, poslední čtvrthodinu se do soupeře zakousl a vyvinul na něj obrovský tlak. Hibernian mu podlehlo v 80. minutě, McGeadyho centr Keane do branky neprotlačil, ovšem Fortuné už střílel do prázdné branky. Obrat nastal tři minuty před koncem, Fortuné nahrál před branku na Rasmussena a ten se štěstím překonal brankáře Stacka.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC34248275:2280
2.Celtic FC34216765:3769
3.Dundee United341711654:4162
4.Hibernian FC341481249:4650
5.Motherwell FC3412121041:4148
6.Heart of Midlothian341281432:4144
O udržení

Aberdeen FC - Falkirk FC 1:0

17.04.2010 16:00

Góly: 11. Steven MacLean

Aberdeen získal cenné vítězství nad posledním Falkirkem a v této sezóně je před sestupem zachráněn. Tři body pro domácí tým vystřelil už v 11. minutě hry Steven MacLean.

Aberdeen šel do zápasu ve špatné formě, v patnácti posledních zápasech získal jen jedno vítězství, což však na jeho hře nebylo poznat a v 11. minutě se dostal do rychlého vedení. Grassi poslal dlouhý míč k MacLeanovi, který unikl obraně a přesně zakončil. O osm minut později mohlo být pro Falkirk ještě hůře, Duffy však na poslední chvíli zasáhl před volným Diamondem. Za Falkirk sice skóroval Stewart, rozhodčí však viděl ofsajd a branku neuznal.

MacLean mohl naopak zvýšit vedení Aberdeenu, když už se řítil i za gólmana Olejnika, v poslední moment však inkasované brance zabránil McLean. Domácí měli v první půli velkou převahu, kterou mohl zúročit Mackie, mířil však mimo bránu. Falkirk provedl o přestávce střídání, Stewarta nahradil vysoký Showunmi, který hře hostí tolik nepomohl. Na hrotu hrál osamocený Moutinho, kterému se dobré přihrávky nedostávaly. Aberdeen se do konce utkání ubránil a nezáživný zápas tak skončil 1:0.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Kilmarnock FC 3:0

17.04.2010 16:00

Góly: 72. Dougie Imrie, 77. Marco Paixao, 87. Joël Thomas

Hamilton Academical si i pro příští ročník zajistil místo mezi nejlepšími skotskými týmy, nad nevýrazným Kilmarnockem zvítězil 3:0. Všechny góly přitom přišly až v rozmezí posledních dvaceti minut, kdy se trefili Imrie, Flavio Paixao a Thomas.

Hosté měli přitom první šanci v utkání, Černý musel zasahovat proti střele Russella. Hamilton brzy odpověděl a Evansovu hlavičku chytil až gólman Bell. První větší příležitost však byla k vidění až po 15. minutách, kdy po spolupráci s Wesolowskim střílel McArthur, Bell ale zasáhl. Nebezpečný byl pro hosty také pokus Antoinea-Curiera, Černý naopak musel zasahovat po dalekonosné střele Clancyho.

Krátce po půlhodině hry vyslal nebezpečný pokus Hamill, Neillovi se však podařilo ho tečovat mimo bránu. Černý měl před koncem první půle práci se střelou Burchilla a i jeho zásluhou byl stav utkání stále bezbrankový. Po přerušení nastala očekávaná chvíle Hamiltonu, který měl po zbytek zápasu jasnou převahu. Flavio Paixao dobře zahrál rohový kop, Antoine-Curier se však neprosadil.

V 67. minutě se znovu uvolnil Antoine-Curier a zasahovat musel brankář Kilmarnocku. O pár minut později přesto branka přišla, po rohovém kopu Paixaa využil chybující obrany Kilmarnocku Imrie a vstřelil svůj premiérový gól za Hamilton. O méně než pět minut později navíc dostal míč Paixao a přesně umístěnou střelou zvýšil vedení na 2:0. Flavio Paixao mohl přidat i další gól, tentokrát však Bell zasáhl. V 87. minutě vyslal krásnou střelu Thomas a s nechtěnou pomocí Forda skončil míč potřetí v síti Kilmarnocku.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - St. Mirren FC 2:2

17.04.2010 16:00

Góly: 79. Michael Duberry, 90. Paul Sheerin (pen.) - 33. Graham Carey, 50. Andy Dorman

Přestože St. Mirren v dnešním utkání sahal po třech bodech, nakonec se musel spokojit s remízou 2:2. Hosty dostali do vedení Carey s Dormanem, St. Johnstone se ale vrátil do hry a v poslední minutě z pokutového kopu srovnal.

Domácí přitom do utkání vstoupili aktivně, Duberry nalezl volného Sheridana, který ale nemířil přesně. Na druhé straně byl ještě blíže úspěchu Dorman, jenž po centru O'Donnella nastřelil břevno. Krátce po půlhodině hry už očekávaná branka přišla, O'Donnell unikl Craigovi a po jeho střele zaváhal Smith, čímž dovolil poslat míč do odkryté brány Careymu. Kouč McInnes se okamžitě rozhodl jednat a chybujícího Craiga nahradil Davidsonem.

St. Mirren byl však i nadále v převaze a po centru Robba nebezpečně střílel Dorman, Smith však míč dokázal vykopnout. Dorman se však přeci jen dočkal, v 50. minutě poslal St. Mirren do dvougólového vedení. Dorman převzal přihrávku od Mehmeta, využil vyběhnutí gólmana Smithe a chytrým lobem ho překonal. Další nebezpečnou příležitost měl o chvíli později Mehmeta, mířil však mimo bránu.

St. Johnstonu se i přes tlak hostů podařilo snížit, vše způsobil centr Moraise. Po závaru před bránou a nastřelené tyči Andersona dostal míč Duberry, jenž i pod tlakem obránce dokázal snížit na 1:2. V nastaveném čase zasáhl po střele Davidsona míč rukou jeden z obránců a i před delší rozhodování sudích, byl nařízen pokutový kop, který bez problémů proměnil Sheerin.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.St. Johnstone FC341191452:5642
8.Hamilton Academical341091532:4339
9.Aberdeen FC349101532:4637
10.St. Mirren FC346111734:4729
11.Kilmarnock FC34781926:4729
12.Falkirk FC346101830:5528

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

to byly ale nervy!!

Reagovat
smazaný uživatel

ani ne,sezona je uz ztracena,druhe misto v pohode uhajime a nasim hlavnim zajmem by melo byt,jak pripravit muzstvo na dalsi sezonu.Hlavne neco udelat s tou obranou.

Reagovat
smazaný uživatel

to bude dost malo. zalohe chyba dirigent, utoku 20-golovy strelec a v prvom rade najst konecne toho spravneho manazera nebude vobec jednoduche.

Reagovat
smazaný uživatel

a k tomu odejde Keano a ještě si brousíme zuby na McGeadyho

Reagovat
smazaný uživatel

Keane odejde,neverim ze se ho podari udrzet,od ledna nasazel snad 13branek,tento hrac je proste na SPL jeste prilis dobry.Musime doplnit kadr..V brance nas nic netizi,v obrane bych nechal jen Hinkela a zbytek bych vykopal,v zaloze Browna,McGeadyho a e treba dohledat dalsi kvalitni hrace a utok by snad nejak mohl fungovat i bez Keana,Fortune,Samaras i Rasmussen umi zahrat,no uvidime.

Celtic musi zacit neco delat,tak hrozny tym ktery mame tu uz dlouho nebyl,je treba vykaslat se na sezonu a zacit myslet na tu pristi.Zacit hrat fotbal ktery opet naplni Celtic park a hlavne se konecne vzpamatovat z toho vseho co tam provedl Mowbray.

Reagovat
Virtuos

práve že nejaký brankár by sa hodil v obrane ten mladý Angličan Thompson je tiež dosť dobrý, potom tam je Caddis, O'Dea, Wilson, Hinkel, potom nech sa ešte vráti McManus, zo zálohy samozrejme Brown atď, ešte nech sa vrátia z hosťovania perspektívny Ferry, Carey, mladíček, kt. prišiel z Motherwellu Slane, do útoku tam by som nechal asi iba Samarasa i McGeady vie zahrať strikera, ale využil by som ho ako útočné krídlo, Maloneya by som nechal, a niekoho by som kúpil ešte do útoku + 1 záložníka 1 obrancu 1 brankára a ostatok by mohli doplniť s hráčmi ktorí prídu z hosťovania a asi 7 - 8 by som predal + ešte nejaký manažér a je to

Reagovat
smazaný uživatel

Stara pravda hovori ze kvalitu manazera poznas az vtedy ked mu das volnu ruku na prestupy a cas na vytvorenie muzstva podla obrazu svojho.

Rangers sa z podobnej situacie hrabali po odchode Le Guena, napokon to nebolo to nic strasne a dokonca to ani netrvalo dlho. Taktiez to bolo v priebehu sezony ked sa nic extra robit nedalo.

Na Celtic ale podla mna caka v lete poriadny prievan. Vsetko zalezi na tom kto pride na lavicku hoci Lennon robi vsetko pre to aby si tento post udrzal aj nadalej. Zatial co som videl po odchode Mowbraya, ziadny velky posun vo vykonnosti tam nevidim. Trocha poprehadzoval zostavu, zmenil rozostavenie na 4-4-2 a to je tak vsetko co moze momentalne robit. Ma zapal pre klub ale zeby ho preniesol na hracov to tam nevidim. Mozno je to tym ze hraci su uz rezignovani (obzvlast po vyradenim v pohari s Ross County) a on je jediny kto este veri.

Nuz, bojuje o svoj flek, je vidiet ze velmi tuzi zostat manazerom aj po lete.

Napriek tomu si dovolim tvrdit ze klub rangu Celtic potrebuje dostojnejsieho a skusenejsieho manazera nez tohto poskakajuceho zrzouna.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v nedelu sa bude chladit sampanske na Easter Road. Miesto kde Rangers vyhrali 22.maja 2005 titul neuveritelnym sposobom. Posledny zapas sezony, Celtic viedol ligu a v Motherwelli potreboval vyhrat. Takmer cely zapas aj viedol, 2 minuty pred koncom vsak isty Scott McDonald (ano presne ten isty McDonald ktory az do minuleho leta daval goly za Celtic...) vyrovnal aby v nastavenom case ten isty hrac pridal aj gol vitazny. Motherwell vyhral 2-1 a cakalo sa ako zvladne svoj zapas Rangers proti Hibs prave na Easter Road. Tam jazdci svoje vedenie 1-0 udrzali az do konca a Nacho Novo si mohol pripisat tzv. Championship winning goal.

Tato pamatna nedela dostala privlastok Helicopter Sunday.

Trofej pre vitaza SPL bola totiz pripravena na odovzdanie na stadione Fir Park, kedze sa vsak diali veci ktore cakal malokto, z nedalekeho letiska musela vzlietnut helikoptera a okamzite ju previest do Edinburghu. Nuz, helikoptera si moze oddychnut, takato drama nas buducu nedelu isto necaka, trofej pre vitaza ligy vsak bude na Easter Road pripravena pre Rangers.

Otazka je, ci budu moct jeho hraci oslavovat uz pred zapasom alebo az po nom.

Ak Celtic zakopne (rozumej nevyhra) v Dundee (hra hned poobede), Rangers bude majstrom.

Reagovat
smazaný uživatel

pan Sandev mate v suhrnoch niekolko chyb ...napriklad v zapase Motherwell - Dundee Utd.

1. "Ovšem domácí dokázali brzy srovnat, zkraje vápna dokázal pěkně odcentrovat Andy Webster a do té doby naprosto perfektní obranu přelstil hlavou John Sutton."

- neodcentroval Webster, ktory je stoperom Dundee, ale nahraval Hateley !! ...ked vyrovnaval Motherwell na 1:1

2. "Dvě minuty před pauzou se nepovedl výkop Fraserovi a našel pouze kopačku Dalyho, který z voleje bez většího rozmyšlení poslal balón do sítě. "

- nie, Fraser nenahraval na kopacku Dalymu ....ale Daly z voleja strelil gol po rohu Conwaya, pricom ten roh bol dosledkom slabej prihravky brankara Frasera

btw. vychadzal som z reportu zo soccernetu ako aj autor

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele