Skotská Premier League - preview 34. kola

17.04.2010, 10:47, aktualizováno 18.04.2010, 08:32
Previews
Rangers jsou velmi blízko titulu, v domácím prostředí si proti Hearts nepřipouštějí možnost ztráty bodů. Pokud skutečně uspějí, opět odskočí Celtiku na rozdíl deseti bodů. Ve druhém utkání hostí Motherwell Dundee. Domácí bojují o Evropskou ligu, Dundee se ještě snaží ohrozit Celtic.
O titul
Rangers FC - Heart of Midlothian  (neděle 13:30)
Rangers mají blízko k obhajobě titulu a rozhodnout chtějí co nejdříve, na druhé straně stojí Heart of Midlothian, který už sice o nic nehraje, na Ibrox Parku však nechce svým výkonem zklamat.

Rangers ve sledovaném duelu s Dundee United pouze remizovali, přestože měli po celý zápas převahu. K titulu mají už velice blízko, žádný výraznější tlak však podle kouče Waltera Smithe hráči necítí. Smith momentálně nemá starosti s žádnými čerstvými zraněními, Maurice Edu sice poslední zápas nedohrál, v neděli však bude připraven.

"Tlak je tam po celou dobu. To je jedna z věcí Old Firm, tlak si užíváme, tlak je tu od prvního zápasu sezóny. Jdeme si pro vítězství, musíme vyhrávat po celou dobu. To se od nás očekává. Nic se na tom nemění, ani když je v sázce mistrovský titul," tvrdí úspěšný kouč Rangers. Těm se proti Hearts v této sezóně daří, dva zápasy vyhráli a v jednom remizovali.

Hearts v posledním zápase základní části pojistili své místo mezi nejlepší šestkou soutěže, nad Kilmarnockem zvítězili 1:0. Po dvou měsících absence by se mohl v neděli dostat na hřiště Michael Stewart, který se léčil se zraněním lýtka. Vrátit se mohou také Ismael Bouzid a Dawid Kucharski. Mimo hru jsou stále Andrew Driver, Jose Goncalves, Ryan Stevenson, Janos Balogh, Marian Kello a Johnny Stewart.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - Dundee United  (neděle 17:15)
Motherwell se v posledních pěti závěrečných kolech skotské ligy popere o čtvrtou pozici, která by ho poslala do Evropské ligy pro příští ročník. Může využít sobotní prohry Hibernianu, který mocné místo aktuálně drží, musí však doma porazit třetí Dundee. A to by také rádo získalo tři body.

Je pravda, že hosté mají luxusní náskok devíti bodů na celky pod sebou, nahoře mají naopak už dost velkou ztrátu na to, aby se třeba se Celticem poprali o Ligu mistrů. Ten si zkrátka díky výhře 3:2 nad Hibs v podstatě zajistil druhou pozici. Dundee by určitě nechtělo třetí pozici opustit. A pokud naplno uspěje v Motherwellu, vlastně se už o ní do konce sezóny bát nebude.

Důležité je však utkání spíše pro domácí. "Máme už jen dva domácí zápasy, jeden klíčový proti Hibernianu. Proti Dundee očekávám vyhrocený souboj, chceme totiž to čtvrté místo urvat," tyčí jasný cíl motherwellský záložník Tom Hateley. "Nebojíme se ničeho. Uvnitř týmu je velká víra, taková, abychom na něj dosáhli."

Ačkoli The Dossers prohráli v posledních třech kolech, hostující manažer Peter Houston nezapomíná na nedávné solidní soupeřovy výsledky. Oba týmy se naposledy střetly na konci března. "Hráli u nás až do vyloučení Dixona v 15. minutě velmi dobře. Poté jsme to ukopali k výhře," říkal. "Forma, v jaké byli během posledních měsíců, je pozoruhodná. Přesně víme, kdo proti nám bude stát."

Proti United si možná v dresu domácích nezahrají Craigan a Lasley, jež utrpěli zranění během úterního klání na půdě Celticu. Jutkiewicz věří, že by se na hřišti mohl ukázat, start Ruddyho je ale určitě vyloučený. Dundee již může počítat s Robertsonem, Kovačevič je však vykartovaný a Dixon je kvůli zranění vyřazený ze hry do konce sezóny.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celtic FC - Hibernian FC  (sobota 13:15)
Fotbalisté Celticu ještě cítí šanci na titul a pokud zvítězí i v domácím prostředí proti Hibernianu, mohou živit plamínek naděje i v příštím kole. Jezdci totiž také naposledy zaváhali a proto nemají mistrovský primát jistý.

Hibs by se ještě rádi pokusili o zázrak a zkusili proniknout do nejlepší trojky, jenže tam vede cesta opravdu daleká. Asi stejně dlouhá a trnitá jako u Celticu v honu za titulem. Hosté totiž zbytečně ztratili několik cenných bodů a teď budou rádi, když uhájí dosavadní čtvrté místo. Na paty jim totiž šlape jak Motherwell, tak i oživlé Hearts. Hibs naposledy nezvládli vystoupení v New Douglas Parku a podlehli domácímu Hamiltonu vysoko 1:4.

Celtic se naopak po výměně trenéra zvedl a jeho prioritou je si udržet odstup od dotírajícího Dundee. To totiž chytlo obdivuhodnou fazónu a hodně nepříjemně šlape domácím na paty. Celtic po vyřazení z poháru od druholigového mančaftu přivítal na svém hřišti Motherwell, který až po velké bitvě doma zdolal 2:1. Na hřišti Hibs si to oba protivníci rozdali kolo předtím, hosté zvítězili též o branku 0:1.

Naposledy však v Celtic Parku stejnému soupeři podlehli 1:2. Celtic podobný kolaps v takto důležitém vystoupení rozhodně opakovat nechce. Domácí výběr bude zřejmě postrádat senegalského hráče Diomanse Kamaru, určitě mimo hru budou Jos Hooiveld a Shaun Maloney. Po svalových potížích se vrací Darren O'Dea, jenže pro tento duel ještě nebudou připraveni Glenn Loovens and Thomas Rogne. "Myslím si, že je důležité v sobotu vyhrát. Hlavně z psychického hlediska. Dundee totiž nasadilo k obrovskému tempu," je jasné prozatímnímu kouči Celticu Neilu Lennonovi.

Hosté doufají v návrat Chrise Hogga, Davida Wotherspoona, Paula Hanlona a Patricka Cregga. Avšak Liam Miller je vykartován a Merouane Zemmama mimo hru do konce sezóny kvůli poraněnému kolenu. "Uvidíme, jak pomohou domácím fanoušci, ale v poslední době už příliš nechodí. Což je divné. Celtic je ale zkušený výběr a nechce sezónu úplně zpackat, musíme se soustředit po celou dobu," ví záložník Kevin McBride.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC33238273:2277
2.Celtic FC33206762:3566
3.Dundee United331611651:3959
4.Hibernian FC331481147:4350
5.Motherwell FC331212939:3848
6.Heart of Midlothian331281332:3944
O udržení
Aberdeen FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Aberdeen už dobře ví, že ho čeká souboj o udržení stávající pozice a možná ještě o záchranu. Do nejlepší šestice se probojovat po matných výsledcích nedokázal, zachraňující se Falkirk se k tomu přiblížil na rozdíl pouhých šesti bodů a proto je vše otevřené. Nyní ho na Pittodrie Stadium přivítá v souboji na život a na smrt, případná prohra by mu totiž značně zkomplikovala cestu. Tříbodová ztráta by již mohla být snadno smazatelná.

Falkirk se na druhou stranu neuvěřitelně zvedl a bodově se dotáhl na předposlední Kilmarnock, zajímavé by to proto mělo být až do závěrečných kol. Po několika remízách dokázal ovládnout dvě poslední klání. Po neuvěřitelné výhře v Motherwellu 1:0 udolal v přímém souboji další zachraňující se výběr ze St.Mirrenu a zdolal ho 2:1. Proto dohnal bodovou ztrátu a z odepsaného celku se proto stal kandidát na brzkou záchranu.

Aberdeen se naopak nemůže naladit na tu správnou frekvenci a připsal si tři porážky v řadě za sebou, mrzí především ta poslední. Doma se St.Jonhstonem se to rozhodně nečekalo, Aberdeen se při případné výhře mohl na svého soka dotáhnout a bojovat ještě o cennou sedmou pozici. Nedávno též podlehl i Kilmarnocku a proto nemá ještě rozhodně nic jisté. V letošním duelu podlehl právě Falkirku 0:1, letos s ním uhrál ze tří duelů pouze jeden bod.

Kvůli lehkému zranění nebude zřejmě připraven Sone Aluko, ten se totiž zranil v duelu se St.Johnstone. Kvůli zdravotním problémům si do konce sezóny asi nezahrají ani Gary McDonald, Peter Pawlett a Andrew Considine. "Není to pouze toto jedno utkání. Důležité bude zvládnout všech těchto pět duelů. Doufáme, že zítra uspějeme a zvedneme si sebevědomí. A to je v této situaci hodně důležité," myslí si trenér Mark McGhee.

Pro Falkirk bude zřejmě největší ztrátou možná absence křídla Ryana Flynna, kterého lehce trápí problémy s nohou.Ale zpátky do tréninku se již vrátil Vitor Lima a je přítomen v sestavě. "Nebyl jsem úplně zapojen do sestupové hry, ovšem snažil jsem se týmu odvést více jak 110% výkon. Chceme definitivně zpátky do boje a naším cílem je zvítězit, zachránit se co nejdříve," věří v úspěšné tažení obránce Brian McLean.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamilton Academical - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Kilmarnock má velkou naději, aby se odpoutal od poslední příčky a zkusil brzy zabojoval o klidné vody. Nedaří se jim sbírat body, mají problémy v obraně a k tomu nedokážou ani střílet moc branek. Narazili sice v závěru na těžší los, na to se však nedá vymlouvat donekonečna.

Hamilton naopak září a díky přesvědčivým výhrám s úhlavními rivaly se posunul už na osmé místo, k tomu se záchraně snad ani nemůže přiblížit. A pokud zvítězí v tomto souboji, téměř definitivně si zajistí záchranu. Jedenácti bodové manko by se už prakticky smazat nedalo, a pokud prohraje i Falkirk, tak by bylo vše jasné. Hamilton v minulých šesti ligových kolech dominoval hned čtyřikrát, pouze jednou remizoval a porážku mu uštědřili Jezdci z Rangers.

Kilmaronock naopak dokázal udolat pouze Aberdeen, jinak vypadl z národního poháru a právě doma v Rugby Parku podlehl Hamitlonu. Nyní je tedy ten správný čas mu porážku vrátit. V jediném vzájemném lednovém utkání v New Douglas Parku se oba sokové rozešly smírně po bezbrankové remíze a podobný výsledek by zřejmě vyhovoval i tentokráte. Domácím však bude chybět jedna z opor Brian Easton.

Obránce, který hostuje z anglického Burnley totiž na hřiště nepustí poraněné koleno. Nicméně po zdravotních problémech už bude připraven David Elebert. "Chceme skončit v nejlepší osmičce a v tomto víkendovém klání chceme pokračovat v úspěšné vestě. Naše motivace je velká, dostat se před nováčka ze St.Johnstone je totiž velká výzva," snaží se vyburcovat své svěřence kouč Billy Riedl.

V sestavě hostů se zpátky vrací kapitán Craig Brusin, avšak útočník Kevin Kyle je vykartován a Frazer Wright mimo kvůli zranění. Otazník visí nad stratem Manuela Pascaliho, Jamie Hamilla a Scotta Severina. "Hrají skvěle, my ale nechceme spadnout. Zatím nemusíme být na poplach, důležité je hrát v klidu a příliš se nestresovat," věří klidnému systému trenér Jimmy Claderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.35 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Johnstone FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
St. Johnstone už má sice jistou záchranu, body ale určitě nebude chtít zadarmo darovat St. Mirrenu, který je na tom o poznání hůře. Momentálně má stejný počet bodů jako poslední Falkirk a každý bod tak bude pro hosty velmi důležitý.

St. Johnstone byl blízko šestého místa, což by byl pro ligového nováčka velký úspěch, tím je ale i momentální sedmé ligové místo. O tom, že úspěch St. Johnstonu nebyla náhoda, se přesvědčil i Aberdeen, který mu v domácím utkání podlehl 1:3. Nejistý je před utkáním start obránce Davea Mackaye, který poslední zápas vynechal kvůli zranění lýtka, návrat však čeká Petera McDonalda a Stevea Milnea, na lavičce pravděpodobně začne zápas pro Grahama Gartlanda. Mimo hru je pouze zraněný Stuart McCaffrey.

St. Mirren si v minulém kole hodně zkomplikoval cestu za udržením, v souboji dvou nejslabších celků soutěže totiž podlehl poslednímu Falkirku 1:2. Hostům bude do konce sezóny chybět Jack Ross, St. Mirren je však připraven se i bez jeho pomoci v lize zachránit a pokud možno dříve, než v posledním utkání jako minulý rok.

"Celou dobu o tom přemýšlíte. Minulá sezóna byla pravděpodobně horší, protože jsme věděli, že když s Falkirkem prohrajeme, sestupujeme. V této sezóně máme před sebou ještě pár zápasů a je to v našich rukou. Nikdo nechce sestoupit," přiznává před důležitým utkáním se St. Johnstonem Billy Mehmet.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.St. Johnstone FC331181450:5441
8.Hamilton Academical33991529:4336
9.Aberdeen FC338101531:4634
10.Kilmarnock FC33781826:4429
11.St. Mirren FC336101732:4528
12.Falkirk FC336101730:5428

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele