Představujeme města Eura 2012 - Varšava

18.05.2012, 16:12
Profily, historie
Zaujalo nás
Před osmi lety začal náš seriál o zemích, městech, lidech, stadionech, prostě o všem zajímavém okolo setkání těch nejlepších fotbalistů Evropy a "zbytku" světa. Portugalsko, Německo, Rakousko, Švýcarsko a Jižní Afrika. Dnes přichází na řadu dvojice zemí, která máme tak nějak "za humny". Ukrajina a Polsko se představují!

Ukrajina

Je republikou, mluví se tam ukrajinsky, vlajka je modro-žlutá, první slova hymny jsou "Sláva ani svoboda Ukrajiny nezemřely...". V zemi žije téměř 45 milionů obyvatel, z toho v hlavním městě Kyjevě, včetně aglomerace, přes 3 miliony. Sousedů má Ukrajina sedm: Rusko, Bělorusko, Polsko, Moldavsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko. A také Černé a Azovské moře.

Polsko

Kdo by neznal tuto zemi našich sousedů? Dokonce i řeč mají podobnou, a tak všichni vědí, že oficiální název je Rzeczpospolita Polska. Vlajka, jako téměř všechno, je červenobílá a hrdě se k ní hlásí 38 milionů Poláků. Mimo nás sousedi s Německem, Slovenskem, Běloruskem, Ruskem, Litvou a již zmíněnou Ukrajinou. A má také 770 km pobřeží hraničícího s Baltským mořem. Hlavním městem je Warzsawa, po našem Varšava, žije v ní 1,7 milionu obyvatel.

Jako stručné představení zemí by to stačilo, nás vždy více zajímala města, kde se bude hrát. Jejich historie a současnost, osobnosti života kulturního, vědci, sportovci a samozřejmě stadióny, dějiště šampionátů. Začněme tedy tam, kde to všechno vypukne. Je 8. června 2012, 18:00 našeho času a na Národním stadionu ve Varšavě rozhodčí dává pokyn k prvnímu dotyku míče. Polsko - Řecko, EURO 2012 je zde!

Varšava - historie

Nikdo vlastně neví, jak toto město vzniklo. Existují pověsti o rybáři Warsovi a mořské panně Szavě, ale věřte tomu, když k moři to mají hezkých pár stovek kilometrů. Třeba ta krásná dívka byla pannou říční. První zmínky o slovanském osídlení se objevují v okolí pevnosti Brodno, jedná se o IX. a X. století našeho letopočtu, a o nějakých 300 let později také v Jazdówě.

Varšava, jako taková, je známa od konce XIII. století, kdy se zde usídlili Mazovští vévodové. V roce 1413 Janusz, přezdívaný Starý, právě do těchto míst přesunul své panství z Czerska a Varšava se stala hlavním městem Vévodství. V roce 1526 se připojila k Polské koruně, o tři roky později zde zasedal poprvé Sejm, stálým sídlem tohoto polského Parlamentu se Varšava stala v roce 1569 a když zde Zikmund III. v roce 1596 instaloval Nejvyšší soud, bylo jasno - Krakov ztratil pozici hlavního města, stala se jím Varšava.

Bohatství přináší celou řadu nepřátel a tak tomu bylo také v tomto případě. V roce 1655 do města vtrhli Švédové a sebrali co unesli. A pro to, co tam nechali, se několikrát vrátili! Královský rod ze Saska to ovšem nemohl vidět a tak postupně Varšavě vrátil její krásu a bohatství, ale také místo na výsluní kulturní a umělecké Evropy. Král Jan Soběský, korunovaný v roce 1674, se zasloužil o rozkvět nebývalých rozměrů. Ten trval až do šedesátých let XVIII. století, kdy se například v roce 1765 začalo hrát na scéně Národního divadla, vznikla celá řada nakladatelství, vydavatelství novin.

Ale všemu je jednou konec, a tak se na trůn dostal král, který nedokázal zabránit postupnému rozpadu Polsko-Litevského společenství. Konec XVIII století znamenal rozdělení území. Kousek pro Prusko, další připadl Rusům a něco zbylo také na Rakouské soustátí. To vše se odehrávalo mezi roky 1772 a 1795. Varšava připadla Prusku... Ale ještě v roce 1791 zde byla podepsána první Ústava na celém evropském kontinentu!

Jak to bylo dál?
- 1806 - Napoleón Bonaparte a trocha naděje na svobodu
- 1815 - vše padlo, Vídeňský kongres, Varšava patří Rusku
- 1830 - nezdařené povstání, město se mění v provinční sídlo, polské školy zavřeny, ruština na každém rohu
- 1914 - vypukla 1. světová válka, Varšava přechází pod německé velení
- 1918 - vznik nového samostatného Polska, Varšava znovu hlavním městem
- 1939 - německá okupace...

V době trvání druhé světové války zahynulo víc než 750 tisíc Varšavanů. Smutně proslulá židovská ghetta... To varšavské se v dubnu 1943 vzbouřilo. Vše skončilo obrovským krveprolitím. Ale jako první dokázali zdvihnout hlavu. O více než rok později, 1. srpna 1944, povstala celá Varšava. Hitlera to rozzuřilo natolik, že prohlásil tato slova: Varšava je již pouhým místem na mapě. Zničit! Následky této, jak mnozí jmenují, Bitvy o Varšavu, byly tragické. General Eisenhower ve svých pamětech uvedl, že nikdy neviděl něco podobného, hrůzostrašného.

V lednu 1945 přišlo osvobození, město se začalo stavět vlastně od základů. Jen 15% budov zůstalo nepoškozených. Vedle věrné rekonstrukce historických staveb, zejména na Starém a Novém městě, se zde objevily desítky novostaveb v typickém stylu stalinistického Sovětského svazu.

Dnes je Varšava moderním městem se vším všudy. Několikaproudové ulice, zelené plochy, plánovaný rozvoj, Národní park v bezprostřední blízkosti. Mnohá evropská města jen tiše závidí...

Stojí za návštěvu...

Palác vědy a umění je pro mnohé tím nejzajímavějším místem ve městě. Jedná se o obrovskou budovu postavenou na začátku padesátých let minulého století a darovanou samotným Stalinem. Má výšku 237 metrů, mnohé je zde poplatno oné době, ale přeci jen se podařilo umístit něco z polských tradic. Architekt Rudněv projezdil Polsko křížem krážem a v celé řadě sálů se tak objevily motivy z renesančních domů a paláců v Krakově. Stavba byla Poláky nenáviděna, dokonce ji chtěli nechat zbořit. Dnes se vše uklidnilo, budova byla prohlášena za symbol města a dědictví národa.

Staré město bylo a stále je největší atrakcí Varšavy. Bomby zničily téměř vše, ale Poláci vrátili této části města její původní tvář. UNESCO prohlásilo historické centrum za Dědictví lidstva...

Staré město (© Tripadvisor.com)
Staré město (© Tripadvisor.com)

Rynek Starego miasta - na tomto náměstí se nachází Muzeum historie Varšavy a Katedrála svatého Jana ze XIV. století. Zde korunovali krále, zde se přísahala věrnost Ústavě.

Ulica Świętojańska - Zamek Królewski. Třicet let trvala rekonstrukce, ale dnes vás tato cesta zavede na Plac Zamkowy, kde stojí Zamek Królewski - Královský hrad. Na náměstí stojí nejstarší občanský monument Varšavy, Zikmundův sloup, postavený na počest Zikmunda III. Zde také začíná Královská cesta, která vás zavede do nádherných parků Łazienki Królewskie a Park wilanowski. Paláce, kostely, výstavní domy... Za návštěvu stojí také Kościół św. Anny z XV století, který jako jeden z mála přežil bombardování. Nezapomenutelný zážitek!

Varšava nabízí další a další zajímavosti. Za návštěvu a tichou vzpomínku stojí vše, co zůstalo z ghetta, kterým prošlo více než 350 tisíc polských Židů z nichž v koncentračních táborech zemřelo na 100 tisíc. Dnes jich ve městě žije okolo dvou tisíc...

Zamek Królewski (© Tripadvisor.com)
Palác vědy a umění

Osobnosti

Marie Skłodowska-Curie, 1867-1934, významná osobnost, odbornice v oblasti chemie a fyziky, první žena, která obdržela Nobelovu cenu, a to hned dvakrát. V roce 1903 za fyziku, o osm let později za chemii.

Fryderyk Chopin, 1810-1849, pianista, mistr hudebního romantismu. Jeho socha z bronzu stojí v parku Łazienki Królewskie a jeho srdce je uchováno v kostele Svatého kříže.

Tamara de Łempicka, 1898-1980, malířka "art deco". Madonna a Jack Nicholson vlastní rozsáhlou sbírku jejích děl.

Mordechai Anielevicz, 1919-1943, vůdce židovského povstání ve varšavském ghettu, přezdívaný Aniolek.

Krzysztof Kieślowski, 1941-1996, významný filmový režisér a scénárista.

No konečně, fotbal!

Kdo by neznal dva z největších polských klubů? Polonia a Legia jsou pojmem. Polonia byla založena v roce 1911, má tedy za sebou stoleté oslavy. Polsko bylo v ruském područí a tak vyhrálo jméno Polonia, červonobílá barva dresů je na památku národních barev, kombinace s černou na znamení smutku nad okupací rodné země. Dva tituly mistra Polska, dva Národní poháry, jeden Superpohár, jeden Ligový pohár. Chudý, ale hrdý příbuzný slavnější Legie. Ta byla založena v roce 1916 ve Volyni, tedy na východní frontě. Později, 31 července 1923, se stala klubem polské armády a to ji zůstalo na věky věků. Ekstraklasa vyhrála 8x, Národní pohár dokonce 14x, Superpohár 4x a ten Ligový jednou. Na mezinárodním poli se dostala v roce 1970 až do semifinále tehdejšího Poháru mistrů evropských zemí, v roce 1996 skončila ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Kazimierz Deyna, Robert Gadocha, Jan Tomaszewski, Dariusz Dziekanowski, Dariusz Wdowczyk, Michał Żewłakow a jeho bratr - dvojče Marcin, Robert Lewandowski, Władysław Szczepaniak, někteří z mnoha fotbalistů varšavských klubů.

Stadion Narodowy w Warszawie

Stavěl se víc než tři roky, 2008-2011, na tribuny se vejde 58 tisíc diváků, stojí na místě bývalého stadionu Desetiletí. Má zatahovací střechu podobnou jakou mají stadiony BC Place ve Vancouveru nebo Commerzbank-Arena ve Frankfurtu. Součástí sportovního komplexu je a nebo v brzké době bude Všesporovní stadion pro 20 tisíc diváků, Olympijský bazén, kde zápolení bude sledovat 4 tisíce nadšenců plavání, samozřejmě že je zde hotel, konferenční sál, Aquapark...

Zápasy

Hrát se zde bude "naše" skupina A, Polsko - Řecko, Polsko - Rusko a Řecko - Rusko, jedno čtvrtfinále A1 - B2 a jedno semifinále.



Soutěž

Také u příležitosti představování měst pořádajících Euro 2012 budete mít možnost hrát a tipovat o ceny. Jaké? V některém z následujících článků se dozvíte víc!

Označte odpovědi na otázky a také svůj tip na zadaný zápas. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní otázky:


Příště zamíříme do města jménem Wroclaw. Bydlí a hraje tam totiž reprezentace České republiky...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (58)

Přidat komentář
Al Capone

Ukrajina a Polsko, to je teda výhra

Reagovat
smazaný uživatel

Taký nový moderný štadión by sa zišiel postaviť aj u nás na Slovensku. Síce taká kapacita by mu bola zbytočná, ale o niečo menšej kapacity by sa vybudovať mohol Obdobne ako nová hokejová aréna v BA by sa určite osvedčil.

Reagovat
smazaný uživatel

to áno, či sa toho ale dočkám, kým budem žiť, neviem.

Reagovat
Kenneth

K čemu? Diváci chodit nebudou, akorát z toho bude tunel.

Reagovat
smazaný uživatel

Si vtipný. Keby sa o všetkom uvažovalo, že z toho bude tunelovanie, tak by sa nikdy nič nepostavilo. Takýto prístup by bol nanajvýš nesprávny. Slovensko potrebuje národný štadión, pretože hrať na Tehelnom poli v BA a podobných oraniskách, je hanbou pre Slovensko. Moderný zimný štadión (na ktorom sa hrali MS v hokeji) sa tiež veľmi osvedčil. Čo sa týka Slovanu Bratislava, návštevu na hokejových zápasoch sme mali 15.najvyššiu v Európe. So vstupom do KHL by sme ju mali mať na úrovni 5-6.miesta. A nekonajú sa tam len hokejové zápasy. Je to multifunkčný štadión a takým by mal byť aj nový futbalový národný štadión. Plus obchody, kaviarne, reštaurácie na štýl veľkých obchodných centier = ďalší príjem.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme, že je obava o slovenský futbal, keď napríklad tímy hrajúce najvyššiu súťaž nemajú moderné štadióny okrem Žiliny. Do futbalu sa na Slovensku málo investuje a potom to aj tak vyzerá. Moderný národný štadión by mal byť ale jednoznačne základom.

Reagovat
smazaný uživatel

moderní národní stadion by vám byl uplně nahovno... bez debat.

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko určite nepotrebuje národný štadión. Určite nie teraz keď vláda nemá ani čo do huby. Nech sa postaví za súkromné potom to bude v pohode. Ale teraz nemôžme rozhadzovať peniaze na somariny

Reagovat
smazaný uživatel

Vláda nemá dať čo do úst? Však sa pozri, ako sa žije a hospodári na Slovensku. Keby sa nekradlo, nepodplácalo, nekorumpovalo, tak by sa každý človek mal na Slovensku jedna radosť. Peniaze sú, boli a budú, len ich treba správne investovať. A štadión by sa samozrejme mohol stavať formou súkromného partnerstva. Nikde nie je napísané, že nie.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale sám vieš, že sa to nestane a že neprestanú kradnúť. Preto nechcem aby to platil štát pretože by to bol len ďalší tunel.

Reagovat
smazaný uživatel

Neprestane sa nikdy kradnúť, to je pravda. Ale dá tomu predchádzať a do určitej miery sa dá kradnutie obmedziť. A v to by sme sa mali usilovať. S takýmto prístupom, že znova a znova to bude ďalší tunel, by sme ďaleko nedošli. Nemali by sme tu MS v hokeji, nemali by sme tu KHL, nemali by sme nové diaľnice atď Keď nepostavíš diaľnice, nemáš prácu pre ľudí a pod. Takže som ZA veľké projekty, ktoré podporujú hospodársky rast našej krajiny. Keď rastie ekonomika, rastú aj príjmy a blahobyt ľudí, čo by malo byť základným cieľom.

Reagovat
smazaný uživatel

štadion na MS v BA bol tunel. Najprv sa staval na čierno. Potom zakázku dostala najdrahšia firma. KHL súhlasím. Myslíš tie nepostavené najdrahšie dialnice na svete ktoré budú podľa naších expertov ešte drahšie?? Bohužia u nás je to len a len ďalší tunel. Musí sa zmeniť systém aby sa odstránila korupcia a protekcia, až potom môžme riešiť veľké projekty. A toto všetko je len umelý rast ekonomiky. Kým do nej pumpuješ peniaze tak ti to rastie. Ale niesme taká krajina aby sme mohli takto pumpovať. Už vôbec nie keď máme ušetriť vyše 2miliardy eur.

Reagovat
smazaný uživatel

myslel sme že nejdražší dálnice máme my

Reagovat
Losinho

Moc pěkné

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
nemanja

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mr.Silver

Máte tam chybu v historii města. Národní divadlo, vykladatelství, etc. byly založeny/vznikly až ve druhé polovině 18. století za krále Stanislawa Augusta Poniatowského.

Reagovat
mr.Silver

Každopádně perfektní článek, Warszawa je krásné město, moderní s nočním životem jak se sluší a patří. Hlavně ulice Nowy Swiat žije 24 hodin denně.

Reagovat
alegre

Omlouvám se, bylo to špatně formulovano, myslel jsem dobu do rozpadu Společenství. Bude opraveno a velice děkuji za tvůj komentář a upozornění!

Reagovat
smazaný uživatel

socky no očekávám zoufalej turnaj jako v rakousku

Reagovat
smazaný uživatel

?

Reagovat
smazaný uživatel

Pre zúfalcov je všetko zúfalé

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
7kaka7

jooo ty jsi asi člen té západní elity, poláci jsou nám po slovácích asi nejbližší tak nevim na co si tu hraješ

Reagovat
raduinho

Podařené

Reagovat
Usty

perfecto

Reagovat
smazaný uživatel

správné odpovědi na otázky ?

Reagovat
Usty

google

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Darren Fletcher

OT: Skrtelov agent Csonto: "Mame ponuky z dvoch klubov patriach do TOP 6 v Europe"

ok, skrtnime si real, barcu a united, ostanu bayern, ac milan a ..? tak zeby?

Reagovat
Darren Fletcher

city... ? zeby?

Reagovat
smazaný uživatel

berieš vážne výrok agenta? vážne?

Reagovat
Darren Fletcher

navyšovanie ceny možno, ale čo, o tom bude celé leto, nezostáva nič iné :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ricardo už v tom Realu moc dlouho nevydrží. Pozor na to.

Reagovat
smazaný uživatel

Wow, tak tam jsem taky nebyl

Reagovat
fantomas

Tak tipovačku samozřejmě bez googlu, ať se vidí...doufám, že zas budu vzor.

Reagovat
smazaný uživatel

ja rozhodne bez googlu nie koli čestnosti ale koli lenivosti

Reagovat
fantomas

I tak nějak.

Reagovat
miky10

Stejně nevim, kde na googlu hledat výsledek ještě neodehranýho zápasu.

Reagovat
fantomas

Seš lama no.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
salami

Paul už je tuhej, je to bez šance

Reagovat
Arbiter

www.koupenezapasy.cz

Reagovat
salami
Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

"Konec XVIII století znamenal rozdělení území. Kousek pro Prusko, další připadl Rusům a něco zbylo také na Rakousko - Uhersko." Nechci rejpat, ale Rakousko-Uhersko vzniklo až r. 1867.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

My se vždycky učili: Prusko, Rusko, Rakousko, rozdělili si Polsko

Reagovat
smazaný uživatel

Hitler by to město ted nepoznal.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná ani Německo.

Reagovat
smazaný uživatel

To určitě ne.

Reagovat
smazaný uživatel

ve věku 123 let by bylo překvapivé, kdyby poznal

Reagovat
smazaný uživatel

stadiony pripravene a na EURO sa pripravuje aj Wayne Rooney:

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/05/18/article-2146298-13278DDA000005DC-264_636x460.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele